הצטנן המסכן: 7 עצות נגד נזלת
מכשיר אדים חמים פחות מתאים לנזלת ירוקה, השימוש במשאבה לא יעיל וכדאי לקנח את האף כמה שפחות. המדריך המלא למחלות חורף בילדים. חלק ראשון

עשר פעמים בשנה. פעוט חולה צילום: Andre Mouraux BY CC
זה לא כל כך נעים לראות את הקטנים שלנו מתקשים לנשום ולקנח את אפם, וכדי להקל עליהם נעשה הכל. לשם כך פנינו למספר מומחים, שניאותו לחלוק עמנו את כל הטיפים החשובים:
- ד"ר משה חייצ'יק, מומחה לרפואת אף, אוזן, גרון וכירורגיית ראש-צוואר משירותי בריאות כללית;
- ד"ר שלמה אמזל, מומחה ברפואת ילדים ויילודים ומנהל מרכז בריאות הילד "נטקה" בתל-אביב של שירותי בריאות כללית;
- ד"ר עופר רז, מומחה לרפואה נטורופתית ולרפואה סינית;
- ד"ר יורם זנדהאוז, מומחה לרפואת ילדים, רופא ילדים התפתחותי בכיר ויועץ ארצי של "מכבי טבעי" לרפואת ילדים.
בנושא אחד כולם מסכימים: אם נראה לכם ההורים (בתחושת בטן) שמשהו לא בסדר עם הילד, פנו תחילה לרופא הילדים, רופא המשפחה או לרופא אף, אוזן גרון לפני שאתם מנסים להקל עליו בכוחות עצמכם.
לפי הנתונים, נראה שתזדקקו להגיע אליהם לא מעט פעמים: "ילד עשוי לחלות עד עשר פעמים בשנה במחלות דרכי הנשימה העליונות", מדווח ד"ר חייצ'יק, "והתקופה המועדת היא מרגע שהוא נחשף למסגרת חינוכית - בין אם מדובר במטפלת עם שני ילדים נוספים ובין אם מדובר בגן חובה ואף למעלה מזה. בחורף כצפוי, אחוזי התחלואה עולים, כיוון שאז מופיעות יותר מחלות ויראליות, והילדים, השוהים בחללים סגורים, מדביקים האחד את השני".
"רבות ממחלות החורף מתחילות בנזלת", אומר ד"ר חייצ'יק ומסביר שמאחר שריריות האף תפוחות מעבר למצבן הרגיל - מעבר האוויר צר. לתינוקות קשה במיוחד להתמודד עם אף סתום, משום שהמוח מכויל לנשום דרך האף. מה עושים?
1. מי מלח - יש להזליף לנחיריים מי מלח או מי ים פיזיולוגיים וסטריליים - המלח מפחית את גודש הריריות. התינוק עשוי להשתעל מעט ולהתעטש, אבל כך הנזלת תצא. מדובר בתכשיר פשוט יחסית, שמיועד לשטיפה של האף ולחיטוי של דרכי הנשימה, וניתן להזליף אותו עד ארבע פעמים ביום.
ההמלצה היא לא להכין אותו לבד בבית אלא להעדיף את התרסיס המוכן, שמגיע בריכוז
מדויק ומצויד בפייה שמתאימה לגודל הנחיריים הקטנים. לדברי ד"ר רז, מי מלח מתאימים יותר לתינוקות רכים, כיוון שעוצמת המליחות שלהם פחותה מעט אך מספקת, ואילו מי ים, שהם מלוחים יותר, מתאימים לבני שלוש ומעלה.
"כשהתינוק מאוד מנוזל ואפו סתום, אינהלציה עם מי מלח עשויה לסייע", אומר ד"ר אמזל, אך יש לבצע אותה רק בהנחיית רופא.
2. טיפות ותרסיסי אף - "רוב התכשירים אסורים לשימוש בקרב תינוקות ופעוטות", מציין ד"ר חייצ'יק. ואולם לאחרונה יצאו מספר תכשירים לתינוקות ופעוטות המותרים לשימוש. ההיתר צריך להיות רשום על התכשיר (חפשו את האישור), אשר נמכר ללא מרשם רופא.
ד"ר רז ממליץ על טיפות אף הומאופתיות או צמחיות. כדאי לקנות שניים או שלושה סוגים ולהשתמש בהם לסירוגין, כדי להגביר את יכולת ההשפעה שלהם.
3. חומרים ארומתיים ("קרבול" ודומיו) - עשויים להפחית את הגודש, כי הם מכווצים מעט את ריריות האף. ואולם לדברי ד"ר אמזל "לא הוכח מחקרית שהם עוזרים וייתכן אף שהם מציקים, כיוון שלרבים מהם יש ריח מאוד חזק ולא נעים שיכול לגרום לגירוי. אפשר לטפטף מעט על פינה של כרית או סדין, ובכל מקרה להשתמש בהם במידה".
4. מכשיר אדים - מומלץ להפעיל מכשיר אדים במשך הלילה, כי במצב של שכיבה האף נסתם יותר, ויש הצטברות של ליחה. "אדים חמים יעילים במקרים של נזלת שקופה ולבנה, ואילו אדים קרים - לנזלת צהובה וירוקה", מסביר ד"ר רז. גם אמבטיה חמה (המעלה אדים) מסייעת לנזלת ולליחה לצאת החוצה.
ניתן להוסיף למכשיר האדים שמן ארומטי בטיפות או בטבליות, כמו אקליפטוס, שמסייע לפתוח את דרכי הנשימה ולחטא אותן. כשמדובר בנזלת סמיכה המלווה גם בדמעת, אפשר להשתמש בתכשירים הומיאופתיים למיניהם, המכילים סמבוקוס או בצל, בדילול הומיאופתי.
5. משאבה להוצאת הנזלת - "לא מומלצת לשימוש, כיוון שהיא עלולה לפצוע את האף", אומר ד"ר חייצ'יק: "מרבית ההורים לא מכירים את האנטומיה של האף ומכניסים את המשאבה בשיטה עיוורת. בנוסף לכך, המשאבה נכנסת לאף גדוש בנזלת, וכשמוציאים אותה נותרת על קצה המשאבה נזלת זיהומית, אשר חודרת לאף בשימוש חוזר.
"ולבסוף, המשאבה מקילה רק באופן רגעי. היא אומנם מפנה קצת את האף, אך הפעלת ואקום על רירית האף גורמת להפרשה מוגברת. לכן, אף שרופאים רבים מתנגדים לה, מציע ד"ר אמזל, להשתמש בה רק לפני אכילה או יניקה, כשהאף מאוד סתום.
6. קינוח האף - מומלץ להמעיט בקינוח האף, כי הפעולה גורמת להופעת פצעים בעור העדין. תחת זאת, כדאי לנגב את האף בעדינות, מדי פעם, בעזרת ממחטת טישו רך.
7. עיסוי אזור הסינוסים - עיסוי עדין בבסיס האף, בין העיניים ובכל אזור הסינוסים (מעל העיניים, על כל המצח, מתחת לעיניים, באזור העליון של הלחיים וכן לפני האוזן ומאחוריה) עשוי לסייע בפתיחת האף. "העדיפו לעסות את האזורים הללו בתערובת שמנים עדינה כדוגמת 'אפקל' של חברת 'מורז', כיוון שאין סכנה שהיא תצרוב את עיני התינוק", אומר ד"ר רז.