מקדם נחירות: על חשיבות שיר הערש לפני השינה
גם אם כל כולם סובלים משירת העורב הנוראית שלכם, בכל מקרה כדאי שתשירו לילד לפני השינה

"שעת ההשכבה היא למעשה תהליך היפרדות מעולם המשחקים, הן מבחינה חשיבתית והן מבחינה רגשית", מסבירה סיגלית עליש, מטפלת משפחתית ומרצה בחוג למדעי ההתנהגות במכללה למנהל, "אצל חלק מהילדים מדובר במעבר לא פשוט, כי הם צריכים להיפרד מהעולם שבו הם נמצאים ביחד עם המשפחה, ולעבור אל העולם שבו הם נמצאים לבד. אם נעשה את זה נכון, נעביר לילד מסר שפרידה יכולה להיות רגועה ונעימה, ולא בהכרח טראומטית וקשה. כששרים שיר ערש, נוצר טקס מעבר רגוע מעולם הערות לעולם השינה".
מאיזה גיל כדאי להתחיל לשיר שירי ערש?
"השירה רלוונטית בכל גיל, אבל בעיקר בשלבים מוקדמים. אחרי הכל, הקראת סיפור לתינוק בן יומו היא די מלאכותית. כשאנחנו שרים לתינוק בן יומו, מובן שזה משמעותי הרבה יותר מאשר להקריא לו סיפור. אפשר גם לקרוא שירי ערש, כי בכל זאת יש בזה משהו יותר מתנגן ומלודי. לוחשים, מתקרבים, מסתכלים בעיניים, מלטפים.
"בנוסף לכך, שיר הרבה יותר מרדים מסיפור. בסיפור, הילדים תמיד רוצים לקחת חלק בעלילה ולראות את התמונות. בשיר הם לא חייבים להשתתף, ואם כבר להשתתף אז רק לזמזם. הסיפור מרגיע באופן נקודתי, אבל אחרי שמסיימים אותו חוזר הבכי. כששרים שיר, נכנסים לאיזשהו ממד של רוגע, וקל יותר להיפרד ולשקוע בשינה".
גם אם אתם לא בדיוק שלמה ארצי או נינט, לכל אחד מכם יש היכולת לשיר בשקט ובנועם שיר ערש. השאלה הגדולה היא מה שרים ומה עושים כשלא זוכרים את המילים. אביב מסינגר, אבא של ניצן ואיתי ומטפל ברפואה סינית, יצר את הספר הנפלא "חלומות שמורים", שמציע אוסף שירי ערש עבריים לצד איורים נאיביים ונוסטלגיים של אורית ברגמן.
"החשיבה הראשונית הייתה ליצור מוצר למבוגרים ולהעניק להם כלי להרדים את הילדים", הוא אומר, "יש המון שירי ילדים מוכרים, אבל לא כולם באמת מכירים את המילים שלהם ואת משמעותם. יש גם לא מעט שירים שאנחנו מכירים מסיטואציות אחרות ביומיום, אבל כששרים אותם בסיטואציה של הרדמה הם מקבלים משמעות אחרת. השיר'זכיתי לאהוב' של עברי לידר, למשל, הוא שיר אהבה, אבל כששרים אותו לילד לפני השינה הוא מקבל משמעות מאוד עמוקה. לשירי ערש בכלל יש עוצמה והם מאפשרים לבטא דברים שמאוד קשה לנו לבטא בדרך אחרת".
ואיך כל זה מתקשר לרפואה הסינית?
"ככל הנראה קיימים קשרים עקיפים בין הספר ובין עיסוקי כמטפל. בבסיס הספר, כמו ברפואה הסינית, קיימת הנחה על ההשפעה ההדדית שיש לאנשים ולמילים, ועל החשיבות של הכוונה שמאחורי הדברים. גם בבחירת השירים, כמו בטיפול, היה ניסיון לרדת לעומקם של השירים, ולנסות לחוש את המשמעויות הגלויות והנסתרות, ואת מה שרוחש בהם מתחת לפני הקרקע. ייתכן שהתרכזות בילדות ובשירי הערש היא מענה או התמודדות עם החשיפה היומיומית לכאב פיזי ולכאב רגשי שישנם בעבודה הטיפולית".
אז איך בוחרים את שיר הערש הנכון? סיגלית עליש מציעה שאמא או אבא יבחרו שיר שהם מתחברים אליו ויכולים לשיר אותו בכיף. "אם הילד גדול אפשר
במצבים בהם הילדים רגישים או חולים יש לרובנו נטייה לבחור שיר קלאסי או כזה שהיינו נוהגים לשיר להם בינקותם ויש לו משמעות עבורם. זה לא סתם שיר. זה שיר שמנחם, שמחבק. יש משמעות לסוג השיר ורצוי לשיר אותו שוב ושוב בכל פעם כדי ליצור ריטואל שמעניק ביטחון וגורם לילד להבין שזה הזמן ללכת לישון. שיר הוא משהו שאפשר ללכת לישון איתו, כי הקול ששר אותו מלווה אותנו עד לרגע שבו אנחנו שוקעים בשינה. תיכף אמא לא תהיה, אבל התחושה שהיא העניקה בשירה שלה תישאר".