זמן בישול: מבשלים בפנסיה
הגוזלים אמנם כבר עזבו את הקן, אבל זה ממש לא אומר שאין למי לבשל. להיפך, היציאה לפנסיה היא בדיוק הזמן להשתכלל במטבח. כמה מתכונים וטיפים מנצחים ממטבחם של גמלאים, לא למבוגרים בלבד

גם אם לא התחשק, היה צריך לבשל, לדפוק שניצלים, לקלוף פירות, לטגן ביצה, להכין עוגת יום הולדת ולהעמיד סיר של מרק עוף כשמצוננים. אחרי שהילדים עוזבים את הבית, מתמלא המטבח בשקט.
אין בשביל מי לבשל. יחד עם זאת, פתאום יש יותר זמן, כי יוצאים לפנסיה ומורידים פעילות. מה עושים? ובכן, עכשיו אולי הגיע הזמן להתחיל לבשל קצת אחרת, בשביל הנשמה. וגם בשביל הנכדים, כמובן. הא לכם כמה סבים וסבתות שנהנים מכל רגע.

עדנה כהן, שמונה שנים בפנסיה, אמא לשלושה בנים ושבעה נכדים, מרמת השרון. עדנה תמיד היתה בשלנית טובה. לילדים תמיד היה אוכל טעים במטבח. לא דברים מסובכים. מרק עוף, שניצל, תפוחי אדמה. אחרי שהילדים עזבו, כישרון הבישול שלה בא לידי ביטוי בעיקר בארוחות שבת, אבל עם הזמן זה השתנה. עכשיו המטבח מוכן לפקודת הנכדים כמעט בכל יום, על פי טעמם האישי.
"הנכדים מגיעים לכאן כמעט בכל יום", היא אומרת, "ואני מכינה להם בדיוק את מה שכל אחד אוהב. הנכדה הבכורה, בת 14, אוהבת אוכל של נסיכות. אני מכינה לה דג סלמון, סטייקים ופשטידות, דברים של מסעדה.
הילדים צוחקים על סבתא עדנה שהיא "הסבתא עם הארגז", כי היא תמיד באה אליהם עם ארגז מוכן ומלא בכל טוב, פירות וירקות ותבשילים. בשבת היא מכינה חמין פולני עם שעועית, בשר וקישקע. כל ימי ההולדת של הנכדים נחגגים בבית של סבא וסבתא, ועדנה היא המכינה הבלעדית של הכיבוד והעוגות.
"האהבה האמיתית שלי היא מתוקים", היא אומרת, "אני לא אוהבת שום דבר חוץ ממתוקים". עדנה מכינה עוגות קצפת, מוסים, עוגות שכבות, ועוגות הדגל שלה הן עוגת ביסקוויטים ופבלובה.
פשטידת גבינות וברוקולי שהנכדה פז אוהבת במיוחד.
החומרים:
מעט חמאה
900 גרם ברוקולי סנפרוסט
1/2 חבילה פירורי לחם
1 קוטג'
שקית גבינה צהובה מגורדת או שאריות של גבינות קשות מהמקרר
שמנת מתוקה
מלח
פלפל
ההכנה:
1. משמנים תבנית בחמאה ומפזרים מעל את פירורי הלחם.
2. מפשירים את הברוקולי במיקרו, חותכים לחתיכות ביד ומוסיפים את הקוטג', הגבינות והשמנת ומתבלת.
3. אם התערובת דלילה מדי, מוסיפים מעט פירורי לחם.
4. מניחים הכל יחד בתבנית ומכניסים לתנור (בחום בינוני) עד שמזהיב.
5. אפשר להוסיף רוטב בשמל למעלה.

אלעד גרינברג, שנה וחצי בפנסיה, אבא לארבעה ילדים וסבא לארבעה נכדים, ממבשרת ציון.
לפני שיצא לפנסיה, היו אלעד ואשתו עסוקים מאוד.
אלעד עבד בקרן היסוד ואשתו ניהלה בית ספר, כך שהאוכל שהיה מוגש על השולחן היה בסיסי, קבוע, ממטעמי המטבח האשכנזי.
כשהילדים גדלו, הושרש נוהג שבו אחד הילדים לוקח על עצמו את הכנת ארוחת שישי ( 12-14 איש). הוא היה קובע את התפריט, ההורים היו קונים את המצרכים ביום חמישי, והוא היה נכנס למטבח ומכין ארוחה שלמה, עם עזרה מההורים.
"זה היה נהדר, אומר אלעד, "הילדים למדו לא לפחד מהמטבח ולהכין כל מה שרצו, ואנחנו נחשפנו למאכלים שכמעט ולא הכרנו קודם, כמו פירות ים וסושי. הילדים הביאו הביתה גם מאכלים של בני/בנות הזוג שלהם, וזה מאוד העשיר את המטבח שלנו".
הנוהג היה אמנם מוצלח, אבל החזיק מעמד רק כמה חודשים. הילדים התעייפו וההורים יצאו לפנסיה. אלעד החליט לקחת על עצמו את עניין הבישול.
אחד מתנאי הפנסיה שלו היה קבלת סכום כסף לצורכי לימוד, והוא החליט לנצל אותם ללמוד בישול בבית הספר "עושים בישול". "אנשים הרימו גבה כשזה היה מה שבחרתי ללמוד", הוא מספר, "אבל אני אמרתי לכולם שכל החיים למדתי בשביל לעבוד, ושעכשיו אני לומד בשביל הנשמה".
הקורס היה ארוך ויסודי, ואלעד יצא משם מומחה בכל הקשור לסודות המטבח. "לומדים להחזיק סכין, לקנות סכין, לחסוך בחומרי גלם, לעבוד נכון עם אוכל", הוא מסביר. אחר כך, הוא המשיך ללמוד בישול בריא אצל איילת בוקר והעמיק את הידע בנושא. "מה שהכי כיף זה שהיום הילדים מבקשים מתכונים ממני", הוא אומר, "זו הרגשה נפלאה, שאתה תורם ושאנשים נהנים ממה שאתה עושה".
היום הוא מבשל לאשתו בכל יום, ופעם בשבוע לילדים. הוא אחראי על הבישול והיא על האפייה.
מרק עדשים אדומים
החומרים:
3 גזרים מגורדים בפומפיה דקה
1 בצל בינוני
2 שיני שום קצוצות
3 גבעולי סלרי
1/2 חבילה שמיר/פטרוזילה
2 כפות שמן זית
1.7 ליטר מים
כף מרק עוף ד כף מלח
כורכום
פלפל שחור
250 גרם עדשים כתומים
ההכנה:
1. מטגנים את כל הירקות כ-5 דקות, שופכים עליהם מים רותחים, מוסיפים תבלינים ואבקת מרק.
2. מסננים ושוטפים את העדשים, מוסיפים לסיר הרותח ובוחשים היטב.
3. מבשלים בסיר לחץ כחצי שעה (או כשעה, בסיר רגיל).

נאוה גלוסקא, 18 שנה בפנסיה, אמא לשלושה ילדים, וסבתא לשישה נכדים מתל אביב.
כבר כשהיתה ילדה, עזרה נאוה לאביה לנקות את העוף כל יום שישי. אמא כבר לא היתה בחיים, ונאוה היתה עוזרת לאבא להכין מרק עוף פולני. כשנישאה, היתה הולכת לחמותה ממוצא תימני ועוזרת לה להכין את ארוחות שישי ואת ערבי החג, וכך, ליסודות המטבח הפולני שלמדה אצל אבא התווספו ריחות של ג'חנון, מרק תימני וקובנה.
"היתה לי חמה יוצאת מין הכלל", היא מספרת, "היא היתה שולחת אלי בכל סוף שבוע את האוכל ולא ממש הייתי צריכה לבשל". בשאר הזמן, היתה מכינה לילדים את המרק הפולני, וגם אוכל עם הרבה גבינה וחלב, כי בזמנו זה נחשב בריא.
אחרי שחמותה נפטרה והיא הפסיקה לעבוד, נאוה הבינה שהמושכות עוברות אליה. היא התחילה לבשל לילדים ולנכדים ו"להפוך להיות זו ששולחת אוכל".
היום הנכדים באים בכל יום רביעי, אוכלים בבית וישנים שם, וההורים מקבלים קצת חופש. נאוה מבשלת בסיר גדול (בגובה חצי מטר) מרק פולני גדול עם אטריות וכל הירקות האפשריים, וכל אחד מהנכדים לוקח ממנו את מה שהוא אוהב.
הילדים הכי אוהבים את הספגטי שלה, שהוא ספגטי פשוט מאוד (רוטב של עגבניות מרוסקות, רסק עגבניות בצל ושום), ואת עוגת הגבינה המפורסמת שלה, שאותה היא מכינה כבר קרוב ל-40 שנה. בימי שישי מגיעים באופן קבוע הילדים והנכדים,כ?14 איש, החל מהשעה שמונה, כל אחד מתי שמתחשק לו. נאוה לא עורכת שולחן גדול אלא מעמידה את הסירים במטבח, וכל אחד לוקח מה שבא לו ומתיישב בסלון. "זה מה ששומר על הגחלת", היא אומרת, "שכל אחד בא מתי שבא לו ובקצב שלו.
זה מפגש רעים ולא ארוחה פורמאלית". תמיד יוגשו שתי מנות קבועות: אפונה ברוטב עגבניות עם אורז ומרק תימני עם חילבה ותפוחי אדמה. כל השאר זה תוספות משתנות. באירועים מיוחדים ובחגים נאוה מגישה מאכלים שקשורים בחג: כבד קצוץ, גפילטע פיש, וכמובן עוגת הגבינה שלה.
עוגת גבינה עם ותק של 40 שנה
(כמויות לתבנית קטנה. אם רוצים תבנית עגולה יש להגדיל פי 1.5).
החומרים:
שכבה ראשונה:
1 כוס קמח תופח
1/4 כוס סוכר
1 חלמון
מיץ מחצי לימון
50 גרם חמאה
50 גרם מרגרינה
שכבה שנייה:
ק"ג גבינה לבנה (אפשר 5 אחוז)
3 שקיות סוכר וניל
1/2 חבילה חמאה רכה
1/2 כוס סוכר, 2 חלמונים שכבה שלישית
3 חלבונים
3 כפות סוכר
ההכנה:
1. לשים את כל החומרים של השכבה הראשונה עם וו לישה לבצק, ולשטח על תבנית משומנת. מכניסים לתנור ל-20 דקות (חום בינוני).
2. בינתיים , מערבבים טוב יחד את החומרים של שכבת הגבינה ומניחים על הבצק לאחר שיצא מהתנור.
3. אופים כ-20 דקות (צריך לראות שהשוליים מוכנים).
4. מקציפים חלבונים וסוכר, מורחים על הגבינה האפויה, ומכניסים לתנור עד שמזהיב.