מתחילים בבירה: מי ומה בפסטיבל דצמביר
בשבוע הבא יתקיים בתל אביב פסטיבל הבירה הראשון, שמאגד לראשונה את כל היצרניות הישראליות, והרבה מרחבי העולם, להציג את טעמיהן וחידושיהן. לכבוד האירוע מגיש מומחה הבירה את כל תורת המשקה התזזיתי, על רגל אחת, כולל הסברים ודוגמאות

עולם הבירה הוא עולם מורכב, מרתק ועשיר של טעמים וניחוחות. יש לה ארבעה מרכיבים עיקריים: מים, לתת שעורה, כשות ושמרים, אליהם מתווספים מרכיבים לפי בחירת המבשל, ביניהם פירות, ירקות, תבלינים וסוגי דגנים נוספים.
הכנת בירה היא אמנות. יש לבחור מתוך עשרות סוגים של לתת, עשרות סוגים של כישותית ומאות סוגים של שמרים, את המרכיבים המתאימים בדיוק לבישול הבירה בטעם ובניחוח להם התכוונו, ואותם ראינו בדמיוננו.

יש סגנונות שהתגלו במקרה, כמו בירת הלאגר, ויש שהוצגו לעולם לאחר שנים רבות של מחקר ופיתוח, כמו הבירות הבהירות. חלוקת הסגנונות הראשונית מובחנת על ידי סוג השמרים בהם נעשה שימוש: שמרי לאגר (Lager) או שמרי אייל (Ale). שמרי הלאגר תוססים בטמפרטורה נמוכה, ויוצרים בירה יבשה יותר ופירותית פחות. שמרי האייל תוססים בטמפרטורה גבוהה, ויוצרים בירה פירותית בעלת רמת סוכר שאריתי גבוהה.
חלוקת הסגנונות המשנית בכל אחת מהמחלקות מתבססת על הרכב שונה של חומרי הגלם. בפסטיבל הדצמביר , ניתן יהיה לטעום ולדגום רבים מהסגנונות האלה. כמה דוגמאות בשבילן כדאי להגיע:

Dunkel
בירה אופיינית לאיזור מינכן. צבעה חום, עם ארומה של פרורי לחם או צנימים, מתיקות עשירה של לתת קלוי, מרירות נמוכה יחסית, טעם נקי ללא עקבות פירותיות. גוף בינוני ומעלה, גיזוז בינוני ומטה, רמות אלכוהול נמוכות יחסית. מותגים שיוצגו בפסטיבל: קרוסוביצ'ה כהה.
לאגר כהה
בושל לראשונה על ידי אנטון דרהר בוינה. כיום לא מבושלת יותר בוינה אלא ברחבי העולם.
בירה אדמונית עם גוף ורמת גיזוז בינוניים, בעלת ארומה של מאלט. טעמה מאלטי קלוי ומורכב בתחילה ומרירות מאוזנת בסוף. מותגים שיוצגו בפסטיבל: גולדסטאר, טובורג, סמואל אדאמס בוסטון לאגר.

בושלה לראשונה בשנת 1842 בעיר פילזן שבבוהמיה (צ'כיה) זהו סגנון הבירה הנפוץ ביותר בעולם השילוב של לתת בהיר, שמרי לאגר ומים רכים מאוד הביאו לתוצאה של בירה זהובה וצלולה. לבירה ארומת פרחים
סטאוט
סטאוט היא בירה כהה, כמעט שחורה, סגנון זה מזוהה עם אירלנד. הבירה מקבלת את צבעה וטעמה המיוחד משימוש בלתת שעורה וגרעיני שעורה לא מונבטים שעברו תהליך קלייה עד שהפכו לשחורים וכמעט שרופים. אחוז האלכוהול בסטאוט נמוך ועומד על כ- 4.3%. מותגים שיוצגו בפסטיבל: גינס, מרפי'ז, דנסינג קאמל.

הבירות הסקוטיות יהיו לרוב כהות אך ללא טעמים של לתת קלוי, המרירות תהיה מתונה מאוד וארומת הכשות תהיה נדירה, לעיתים נמצא טעמי עשן בבירה. מותגים שיוצגו בפסטיבל: בל הייבן סקוטיש אייל.
בירות מנזרים בלגיות - דובל וטריפל
הדובל (Dubbel) היא בירה חומה עם כ- 7% אלכוהול. הבירה מבושלת מלתת בהיר וכהה בתוספת גבישי סוכר כהים שעברו תהליך קרמליזציה. יש לה טעמי קרמל ופירות כהים עם רמיזות של תבלינים וצימוקים, והיא אינה מרה.
הטריפל היא בירה כתומה - זהובה בעלת כ- 9% אלכוהול. הבירה מבושלת מלתת בהיר בתוספת גבישי סוכר בהירים. טעמה של הבירה מאוד פירותי עם מרירות גבוהה יחסית אך מאוזנת. אחוז האלכוהול הגבוה משפיע על טעם הבירה וניתן לטעום בה את האלכוהול. מותגים שיוצגו בפסטיבל: לף, סנט ברנרדוס, מרדסו, שימיי.
בירות חיטה
בירות חיטה הן בירות המיוצרות מלפחות 50% חיטה בתערובת הלתת. ריכוז החלבונים הגבוה בחיטה גורם לבירה להיות מעוננת. ארומות אופייניות לבירות חיטה הן ציפורן, בננה וטופי.
בבלגיה קיים סגנון בירת חיטה שעשוי מחיטה לא מונבטת ובתוספת קליפות תפוזים וזרעי כוסברה. מותגים שיוצגו בפסטיבל: פאולנר, ווינשטפן, טוכר, דנסינג קאמל, הוגרדן, שניידר, בלטיקה.

בירה בעלת אחוז גבוה של לתת חיטה המיוצרת בתסיסה ספונטאנית. לאחר תהליך הבישול הבירה עוברת למכלי קירור רדודים שם היא נשארת ללא כיסוי במהלך הלילה, בזמן זה החיידקים והבקטריות הנמצאים באוויר מוצאים דרכם לבירה, מתמקמים שם וגורמים לתסיסה. לאחר הלילה הבירה מועברת לחביות עץ לתסיסה. כאשר כמעט סיימה לתסוס מוסיפים פרי או מיץ פרי, לרוב בשיעור של כ- 20%, הוספת הפרי המכיל סוכרים גורמת לחידוש תהליך התסיסה.
לאחר סיום התסיסה ותהליך הבשלה ארוך נארזת הבירה בבקבוקים או חביות. בירת הלמביק היא בירה בעלת טעם חמוץ, הוספת הפירות מעדנת את החמיצות ויוצרת איזון בין מתיקות הפרי לחמיצות הבירה איזון המקבל בכל מותג בירה נטייה קלה לכיוון המתיקות או לכיוון החמיצות. מותגים שיוצגו בפסטיבל: לינדמנ'ס, טימרמנ'ס.
גדי דבירי הינו מרצה ויועץ, בעל תעודת Master of Beer Style and Evaluation ומקים המרכז לבירה "בירדי" העורך קורסים ללימוד בישול בירה ביתית, סדנאות הדרכה וערבי טעימה.
פסטיבל הבירה הראשון נקרא על שם החודש שמייעדים לשנים הבאות המארגנים - דצמביר. מלבד טעימות בירה של עשרות סוגים מהארץ ומהעולם, אפשר יהיה לראות בו מופעי מוזיקה של יזהר אשדות במופע האירי, מארח את להקת קטיפה שחורה, מאור כהן ופיטר רוט במופע להיטים, מטבוחה פרוג'קט, מוסיקת עולם , מופעי ריקוד ועוד.
את הבירה ילוו גם מאכלים שהולכים איתה טוב, כמו נקניקיות ענק כמיטב המסורת הגרמנית, צ'יפס, אסאדו, ופרעצל. בנוסף תתקיימנה מכירות של מוצרי בירה לאספנים, הדגמות של תהליכי ייצור, מבשלות ביתיות, תחרויות, ואיך לא -מזרקות בירה.
האירוע יתקיים ב- 15-16/12 בהאנגר 11 נמל תל אביב. מכיר הכניסה: 22 ש"ח כולל בירה ראשונה חינם. כרטיסים יימכרו במכירה מוקדמת קסטל.