מאכלים לעוללים: בישול ביתי לילדים
אין דבר שמתסכל יותר את אבא ואמא מאשר לראות את הילד מחמיץ פנים מול האוכל שבישלו עבורו. כדי למנוע עוגמת נפש אספנו שלוש דוגמאות להורים שיודעים היטב כיצד להנחית אווירון בפה, כך שהפעוט לא יתלונן ואפילו יבקש תוספת

הצד השני של המטבע הוא, כמובן, מפח הנפש מול צלחת מלאה שהפעוט הסורר מסרב לרוקן. "תנסה עוד ביס, ממ. . . תראה זה ממש טעים", אתה מוצא את עצמך משדל כאחרון הלוביסטים את הסרבן הקטן. בלית ברירה, אתה מוצא את עצמך מרוקן את הצלחת שלו אל תוך בטנך המלאה ממילא, רק כדי לא לזרוק, כי אותך לימדו משהו על סומליה.
פעם, כשלא הייתה מודעות גבוהה מדי לתזונה, היה הרבה יותר קל: פתיתים, אותה המצאה גאונית שבן-גוריון הגה כדי להתמודד עם המחסור באורז בשנותה-50, היו נחשבים לארוחה מזינה, מעדן "דני" היה דרך מצוינת לקבל קצת חלב, ואם אין כוח, קופצים לאכול משולש פיצה עם טרופית - עוד דרך נהדרת להזין את הגוף בפרי הגפן. היום הדברים קצת יותר מסובכים. הנה שלושה הורים שעושים אווירון באופן קבוע ומחכים לפה גדול:
(מעצב תעשייתי, אבא של איתמר, בן 3 מתל אביב)
קשה שלא לקנא מעט בשחר, שבנו איתמר לא ממש אומר "לא" לאוכל מבושל, לפירות ולירקות, ולא עושה פרצוף מפדח מול התבשילים של סבתא. איתמר אוהב במיוחד את השניצלים שאבא עושה, וגם אורז, פתיתים, עוף מבושל עם אפונה, גזר מבושל, כרובית שאבא אופה בתנור עם שמן זית ומלח גס, וברוקולי מאודה, ככה בלי כלום. בגן, הגננת אומרת שאיתמר אוכל נהדר ואפילו מבקש מנה כפולה.

זה קורה בדרך כלל אחרי שהוא אוכל משהו בגן והרעב נעלם. לממתקים הוא לא יסרב אף פעם. הוא אוהב עוגיות ושוקולד. אין כאלה בבית, אבל הסבתות תמיד מצוידות כהלכה. הוא מת על האוכל של הסבתא העיראקית שלו, על כל התבשילים שהיא מכינה: האורז הלבן, והכי הרבה הבעבע - ממתק תמרים עם חיטה ושומשום.
בעבע תמרים (20 חתיכות )
מצרכים:
1 ק"ג קמח
כף וחצי שמרים
2 ביצים
3/4 שמן קנולה
1 כף סוכר
1 כף חוויאג'
כוס מים וחצי עד שתי כוסות מים וחצי
1 חבילת תמרים מגולענים
קורט קמח
שומשום
אופן ההכנה:
1) מכניסים את הקמח לקערה, מוסיפים שמרים, סוכר ומלח ומערבבים. מוסיפים שמן וביצים ולשים מעט. מוסיפים מים בהדרגה, לשים שוב את הבצק.
2) מכסים את הקערה במגבת ומחכים שעה וחצי. לשים שוב ומניחים לתפוח עד שהבצק יעלה שוב. מכינים כדורים בגודל כדור פינג?פונג, ומהתמרים יוצרים עיגולים קטנים יותר. את העיגולים של הבצק מרדדים מעט ומכניסים לתוך כל אחד כדור תמרים, כך שהבצק עוטף את התמרים.
3) משטחים עם מערוך לגודל של קוטר של כוס. מורחים מעל ביצה, מפזרים שומשום ומחוררים עם מזלג. מניחים בתבנית מרופדת בניר אפייה ואופים בחום של 180 מעלות, כ-30-40 דקות, עד שמזהיב.
(עוסקת במשאבי אנוש, אמא של יונתן, בן שנה ו-9 חודשים ממכמורת)
יונתן נכנס לגן לא מזמן, ומאז הוא אוכל שם את ארוחות הצהריים. למעין, אמא שלו והמבשלת היחידה בבית, חשוב מאוד שיונתן יאכל אוכל בריא. בגן הוא אוכל הרבה קטניות, אורז ופסטה. הגננת אומרת שהוא אוכל חברתי-כלומר, אוכל כשהוא רואה את הילדים האחרים אוכלים. בבית, מעין משתדלת לבשל כמעט כל יום, כדי שתמיד יהיה משהו חם בבית.
האוכל מבוסס על ירקות וקטניות, עדשים וקינואה. את הקינואה היא מכינה כמו אורז, מוסיפה כרובית מבושלת ובצל מטוגן. בחורף היא מכינה הרבה מרקים כתומים ומרוסקים, ומרק ירקות. יונתן עדיין אוהב לאכול הכל, הוא כמעט ולא מסרב לשום דבר באופן קבוע, אין לו מאכלים אהובים, אבל נראה למעין שזה עניין של גיל.
רק לפני כמה ימים הוא טעם בפעם הראשונה שוקולד ומיד ביקש עוד. העיניים ממש זרחו לו. הוא מת על הקובה שהסבתא העיראקית שלו מכינה, וגם את עוגיות השושנים הנימוחות שהיא מכינה. קופסה מהן מתחסלת תוך חצי שעה, אבל זה בגלל אבא. הוא לא אוהב אוכל בעל מרקם נוזלי, טחינה וחומוס. הוא אוכל בהנאה ירקות חתוכים, בעיקר מלפפון. אוכל תעשייתי כמעט ולא נכנס הביתה וגם ממתקים לא. מעין יודעת שזה יגיע, אבל משתדלת לדחות את הקץ.
מג'דרה-אורז ועדשים
מצרכים:
1/2 כוס עדשים
כוס אורז
בצל
1/2 לימון
מלח, פלפל
כורכום
אופן ההכנה:
1) משרים את העדשים במים למשך שלוש שעות לפחות. מכניסים לסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה.
2)מבשלים כ-20 דקות עד שהם מתרככים, מסננים. מבשלים את האורז בנפרד - מטגנים את האורז, מוסיפים מים, מרתיחים ומורידים את הלהבה. לעדשים מוסיפים מלח, פלפל כורכום וכמון.
3)מטגנים בנפרד רצועות בצל עד להזהבה. מוסיפים לסיר האורז את העדשים, מעט מהמים של העדשים ואת הבצל. מערבבים וסוחטים לימון מעל.
(יועצת ארגונית, אמא של שקד בת 7 ושל עופרי בת 3 מנתניה)
הבת הבכורה של טלי, שקד, הייתה אכלנית גרועה. בשביל להכניס משהו לפה של הקטנה היא נאלצה להפוך את השעועית לשפם ואת הקציצות לעיניים של דובי שמנמן, אבל שום דבר לא עזר. בגלל ששקד סבלה מאלרגיות, הם לקחו אותה לרופא סיני ואז השתנו חייהם. טלי מספרת שמאותו רגע הוחלט לשנות את המטבח הביתי מקצה לקצה: החומרים המשמרים, צבעי המאכל, הלחם הלבן והגבינות סולקו ממנו, ובמקומם נכנסו הביתה אך ורק מוצרים טבעיים.
מאז שקד אוכלת ("בלית ברירה") רק לחם מחיטה מלאה, וגם בגן היא מקבלת לחם מחיטה מלאה עם ממרח חרובים במקום הלחם הלבן שכל הילדים מקבלים כארוחת ארבע (טלי שולחת לה לגן במיוחד). טלי מכינה הרבה חומוס מבושל שהושרה קודם, נטחן עם טחינה, מים ומלח. גרגירי חומוס מבושלים הפכו להיות החטיף הכי לוהט בבית. על לחם מחיטה מלאה טלי מורחת לבנות חלבה אורגנית או חמאת בוטנים אורגנית.
בערב הבנות אוכלות חביתה עם סלט, לחם מחיטה מלאה עם גבינת טופו או קורנפלקס עם חלב סויה בטעמים. טלי מכינה קינואה או כוסמת, מבשלת אותן כמו אורז ומוסיפה אפונה וגזר, ולפעמים קצת ריבה או סויה. הבנות מכינות עוגות ועוגיות עם אבא אייל, כמובן מחיטה מלאה, עם פירות יבשים ותמרים. שוקולד? רק 100 אחוז קקאו. הבנות אוהבות את זה של מקס ברנר. טלי מבשלת הרבה עוף (של טבע עוף), שניצלים מקמח מלא, וכמובן קציצות עוף עם ירקות. הבת הצעירה, עופרי, מצטרפת לארוחות ואוכלת מה שיש ("פחות בררנית באוכל").
קציצות עוף ברוטב עגבניות על פסטה מחיטה מלאה
מצרכים:
1/2 קילו עוף טחון (טבע עוף, טוחנים בסופר)
1 בצל
1 קישוא
1 גזר
1 ביצה
פירורי לחם מלא
מלח ופלפל
פסטה מקמח מלא
עגבניות מרוסקות
אופן ההכנה:
1) טוחנים את הבצל, הגזר והקישוא.
2) מוסיפים עוף, פירורי לחם ומתבלים, מכניסים לסיר עם מים רותחים ועגבניות ("אין לי זמן לעשות אותם בנפרד, אז אני מכניסה את הכל יחד").
3) חותכים סלט.