בעקבות ההוא מנצרת
אם לא ביקרתם לאחרונה בנצרת, בטח גם לא שמתם לב שסנטה קלאוס כבר חוגג בארץ עם קבוצת צליינים. בואו לספוג אווירת חג בסמטאות ילדותו של ישו, ועל הדרך גם לאכול במסעדות שהולכות רחוק יותר מחומוס - שיפודים

נוף נצרת צילום: דובי זכאי
מה גורם לאושרו? ובכן, מתברר שלבחור הבריטי הזה נגלה האור, וזה האיר את דרכו עד לכאן. הוא לא איזה משיח תימהוני. הוא אדם רציני שביקש לחוש דרך נעלי ההתעמלות הישנות שלו את מסלולו המפותל של ישוע בגליל. הבריטי המנומס אסף את חסכונותיו, נטש את חבריו ואת הפאבים בלונדון, דחה את בקשת ההורים למסד את חייו ויצא לישראל בעקבות הזוהר.
כיום, הוא מתגורר בגסטהאוס צנוע, בין סמטאות נצרת העתיקה. וכך, מדי יום, כשתרמילו על גבו, הוא מהלך בדרכו של ישו. לרוב, יעדו הוא הר הקפיצה, הסמוך לעיר. הוא יושב לבדו בקצה המצוק, מביט אל עמק יזרעאל ועמק כסלות, ומנסה לשחזר בדמיונו את הרגע הקדוש שבו ניתקו רגליו של ישו מהמצוק, בשעה שרודפיו דלקו בעקבותיו וזעקו להרגו. לפעמים הוא שם פעמיו לעבר הר הפחד שמדרום לנצרת העתיקה, יורד אל הכנסיות שלחופי הכנרת המקודשת, או סתם תופס לעצמו פינת טבע כלשהי ומצייר את נופי ארץ ישראל.

תקרות מצוירות צילום: דובי זכאי
ג'ורג' הוא לא היחיד שעושה כך. צליינים רבים אחרים, ממקומות שונים בעולם, מגיעים לכאן לקראת חג המולד, לערוך את מסלולו של ישו סביב נצרת. חלקם מתכנסים בבית 'פאוזי עזאר,' בית עשירים עותומאני עם תקרות מצוירות, שהפך מלון לצעירים ומהווה נקודת התחלה ליציאה לטיולים בסביבה.
מסע צלב
נצרת העתיקה, על רחובותיה הצרים וכנסיותיה, חבויה בבקעה. יופייה ניכר בסמטאות הקטנות, במורדות התלולים שעליהם נאחזים בתי מידות נאים, במסלול המדרגות היורד לאורכה, וגם בשווקים הססגוניים, הכנסיות, אתרי העתיקות והמסעדות הרבות. בימים אלה העולם הנוצרי מתחיל בהכנותיו לחג המולד, ורחובות נצרת מתקשטים בעצי אשוח עם נורות צבעוניות.

החצר הפנימית של מסעדת סודפה צילום: דובי זכאי
בחלונות הראווה שבשכונות הנוצריות מוצגת תלבושתו המסורתית של סנטה קלאוס, ובובות בדמותו מנופחות באוויר ארץ הקודש. נצרת לובשת חג. צליינים מנומסים ומעודנים מתקתקים במצלמות דיגיטליות זיכרונות ויזואליים למשפחה שנותרה במולדת הרחוקה. הצליינים מתכנסים כעת באחת הכנסיות, ובניצוח הכומר שלהם פוצחים במיסות נפלאות שמכות בכתלים המצוירים וחוזרות כהד מרטיט ומקודש.
נצרת היתה כפר קטן ונידח, שבו, לפני יותר מ-2,000 שנים, גילה המלאך גבריאל למרים שהיא עומדת להרות מרוח הקודש. כאן, בסמטאות הצרות, גדל ישו. בנצרת ובהרים שמסביב לה ניצבות כנסיות שמציינות כמעט כל אירוע בחייו.
לצד הקדושה, התפתחה בנצרת מסורת ארוכה של מסעדות משובחות. למשל, בית הקפה של אבו אשרף, שבשולי השוק. מי שמגיע לשם מתקבל מיד בחיוך רחב, ובתוך רגע אבו אשרף מארגן לו שולחן עם קנקן מים זכים וצוננים, ואחרי קבלת הפנים הזו מגיעה השאלה "קפה? תה."? לבית הקפה הזה מגיעים בעיקר חובבי מתוקים כדי לאכול 'קטאייף,' מעדן מתוק שהמוסלמים נוהגים לאכול בסיום צום הרמאדן. אבו אשרף מגיש את המאכל עם קפה שחור או תה, ופוצח בשיחת נפש עם הסועדים, שמתובלת בפתגמים בערבית שעוברים מיד לתרגום עברי.
הדור הצעיר של נצרת הערבית עבר שינוי במרוצת השנים. חלק מהצעירים הם כיום אנשי היי-טק מסודרים, שנראים צפונבונים לכל דבר, וחלקם עשו הגירה לעיר הגדולה כדי להבין בתום המסע שכאן מקומם, ושמטרתם בחיים היא לפתח את המקום ואת התיירות. עמם נמנים, למשל, שלושה שפים צעירים - אדהם, שהד ואמין - שחברו יחד לפתוח את מסעדת "הסאג"' בקומה השנייה של בית עותומאני משופץ ומשוקע בכיכר אל מוטראן שבעיר העתיקה. האוכל המוגש כאן הוא על טהרת המטבח הערבי המקורי, עם נגיעות מודרניות. תמהיל מיוחד ששווה לנדוד בשבילו מאתרי התיירות
להפוגה משביעה.
הסאג6469660 :'־,04 רצוי מאוד להזמין מקום מראש.
מסעדה מצוינת נוספת שייכת למארי אבו ג'אבר ומארי אן דור, שתי נשים צעירות, נוצריות, שהחליטו שהן חייבות להראות לכולם שאפשר לפתוח מסעדה בנצרת, שהיא לא על בסיס חומוס ועל האש. שתי הנשים לקחו בית עותומאני בכיכר המעיין, עמלו על עיצוב ייחודי, והכינו מאכלים שמבוססים על מטבח איטלקי, צרפתי וים תיכוני, עם נגיעות ערביות שהביאו מהבית, והוסיפו למקום את השם "סודפה." להזמנת מקום: 6566611־04.
אל מוטראן גסטהאוס
כולם מתפלאים על הקשר שבין מעוז ינון לנצרות. אחרי שטייל בכל העולם עם אשתו, הגיעו השניים להארה שישראל היא ביתם. מכל המקומות בארץ, בחר ינון את נצרת כיעד לעסקיו, וכאן החליט להקים, יחד עם יזמים מקומיים, בית חם למטייל הישראלי ולתייר: מקום זול, נקי ויפה במרכז נצרת. כך נהפך ביתה של משפחת 'קטוף,' משפחת יהלומנים אמידה מהמאה ה-,19 למעין בית מלון קטן ונעים.
קומת הקרקע מאופיינת בארכיטקטורה עותומאנית, ובקומות העליונות יש סלון מרכזי שמוקף בחדרי האירוח. בחזית הסלון ניצב חלון שמורכב משלוש קשתות, וממנו יוצאים למרפסת ציורית. מגג הבניין ניתן לערוך תצפית על העיר העתיקה. כל קומה היא סוויטה למשפחה או לכמה זוגות.
אל מוטראן גסטהאוס 6457947 04