בכוח הלב: תרגול יוגה לחולי לב
מאז שהיוגה של הלב הוכיחה את עצמה כטיפול יעיל ונכון, חולי הלב לא זקוקים יותר לעשרות כדורים ביום. הכל בזכות הכוח שבחיבור למוקד פנימי של שקט

זו היתה אמורה להיות רכיבת שבת רגילה עבור אורי בן-אסא, קואצ'ר בן 59. גם השבת הוא התכונן לרכוב על אופניו לאורך מסלול של 40 ק"מ, לחזור ממנו עייף ומיוזע ועם חיוך על הפנים. אלא שפתאום הרגיש לחץ בחזה שמעולם לא הרגיש קודם. לפני 30 שנה, כשאביו היה בדיוק בגילו, הוא עלה על שולחן הניתוחים כדי לעבור ניתוח מעקפים שממנו לא שב, ואורי הבין עתה שגם חייו הולכים להשתנות. בתוך זמן קצר מצא את עצמו עובר צנתור, ובעקבותיו ניתוח לב פתוח, אלא שגורלו היה שונה. הוא השתקם מהניתוח והחליט לעשות הכל כדי לשפר את מצבו. "כמאמן לא רציתי לחיות את חיי כחולה לב מוגבל שתלוי בתרופות, ולכן התחלתי לחפש דרכים אחרות", הוא מספר.
כחלק מאותן "דרכים" שכוללות שינוי בתזונה ובאורח החיים, התחיל בן-אסא להשתתף בשיעורי יוגה המותאמים לחולי לב. השיפור לא איחר לבוא. "היום אני במקום אחר בחיים", הוא אומר, "היוגה עזרה לי למצוא איזשהו איזון פנימי שהיה נחוץ לי, ועובדה היא שהיום אני כמעט לא נוטל תרופות".
יוגה של הלב היא יוגה שמותאמת לאנשים שסובלים ממחלות לב, מלחץ דם גבוה ומטרשת עורקים ולאנשים שעברו התקף לב. בארץ קיימות כמה מסגרות שמציעות שיעורי יוגה לחולי לב, הכוללים תנוחות ותרגילים המותאמים לצרכים הספציפיים של החולים. "אנשים שבאים לשיעורים אחרי אירוע לב מגיעים עם התייחסות מאוד שונה", מסבירה רות דה-סואן, מורה ליוגה של הלב, שמקיימת סדנאות ברמת השרון, "גם אם הם אנשים שהתחום הזה מעולם לא דיבר אליהם, אחרי האירוע הכותרת של גוף-נפש כבר לא זרה להם, הם חיים את זה. הם מתחילים לשאול את עצמם 'למה אני?', ואז מתחיל תהליך של חיפוש".
היוגה מתאימה כמו כפפה ליד לחולי לב, בעיקר בגלל השלווה הפנימית שהיא מייצרת - שהיא הכרחית לשמירה על תפקוד תקין של הלב, שהרי היום ידוע לכל כי לחרדות ולרגשות שליליים יש השפעה על מצב הלב. "אין ספק שמצבי מתח מסכנים את הלב", אומר ד"ר דני קרת, רופא ונטורופת שמעביר סדנאות להורדת לחץ דם במרכז הרפואי אסף הרופא, "הגוף מייצר הורמוני סטרס שגורמים להתכווצות של כלי דם, לעליית לחץ דם, להגברת קרישות הדם, לעלייה ברמת הסוכר ועוד. ביוגה אתה מייצר מוקד פנימי של
"היום אפשר לראות הרבה מאוד חולי לב צעירים שמגיעים למצב הזה בגלל סביבה תחרותית והישגית שלא תמיד עולה בקנה אחד עם האישיות שלהם", אומרת נחמה סגל, מדריכת יוגה ותיקה המעבירה גם סדנאות לחולי לב, "קרדיולוגים מציינים 'אישיות לבבית', והכוונה היא לאנשים שמניעים את עצמם עד הגבולות. הרבה פעמים מדובר במכורים לעבודה, כאלה שנראים מאוד מצליחים כלפי חוץ, אבל כלפי פנים מסתירים רגישות רבה. הקונפליקט הזה הוא שגורם לכל הבעיות".
אבל איך בדיוק יוגה עושה את כל זה? "קודם כל", מסבירה סגל, "תנוחות היוגה נועדו לשחרר מפרקים, להגביר את הגמישות ולחזק את הגוף. דרך התרגול הזה, נוצר בהדרגה שחרור מרגשות שליליים. במקביל, יש עבודת נשימה מאוד חשובה: דרך הנשימות אדם מסוגל להתחבר לרגשות שלו, ועם הזמן להגיע להתנהגות ספונטנית יותר, ואז יש הקלה גדולה, שהיא דבר חשוב מאוד אצל חולי לב. מעבר לזה, בדרכי הנשימה מתרפאות רקמות שניזוקו, ומגיעה אספקת חמצן טובה יותר לרקמות הפגומות שנגרמו מתזונה פגומה מצד אחד, ולא קיבלו אספקת דם טובה, מצד שני".
שיטת היוגה של הלב פותחה בארה"ב כחלק מתוכנית רחבה לשיקום חולי לב באמצעות שינוי אורח חיים, שהגה הקרדיולוג ד"ר דין אורניש מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קליפורניה שבסן פרנסיסקו, תוכנית שהוכיחה לראשונה באופן מדעי שניתן לגרום לפתיחת הסתימות בעורקים ולנסיגת טרשת - באמצעות שינויים באורח החיים בלבד.
מבחינת שינויים בהרגלי האכילה, למשל, התוכנית מציעה דיאטה דלת שומנים, ובמקביל מעודדת יציאה לפעילות אירובית קבועה, שיחות קבוצתיות, ומגוון שיטות ליצירת תגובת הרפיה, מדיטציה, יוגה ודמיון מודרך.
במרכז הרפואי אסף הרופא מקיימים כבר שנים רבות סדנאות לחולי לב ולסובלים מלחץ דם גבוה על פי העקרונות של אורניש. "התוצאות נהדרות", אומר ד"ר קרת, "בסדנה לטיפול ביתר לחץ דם, למשל, 16 אחוז מקרב משתתפי הסדנה הפסיקו ליטול את התרופות שנרשמו להם, 42 אחוז הפחיתו את מינון התרופות, ואצל 67 אחוז נרשמה ירידה משמעותית בערכי לחץ הדם".
בארה"ב סדנאות מסוג זה הפכו לכלי לגיטימי ומוכר. "חברות הביטוח הרפואיות מממנות למבוטחים שעברו צנתורים או ניתוחי מעקפים 7,000 דולר כדי שישתתפו בסדנה כזו", אומר אופיר פוגל, נטורופת שעובד בשיתוף עם ד"ר קרת בסדנאות טיפול ביתר לחץ דם ובחולי לב, "זה מוכיח עד כמה השיטה הזו נחשבת בעיני רבים לשיטה יעילה, שמפחיתה את הסיכון לעבור אירועי לב".
"אנחנו כל הזמן רואים אנשים שחוזרים לתפקוד רגיל", מספרת נחמה סגל, "אנשים שהיה להם קושי בתפקוד חוזרים ללכת, לעבוד ולחיות ממש כמו קודם, רק עם אורח חיים שונה". לפחות מבחינתו של אורי בן-אסא, המציאות אכן השתנתה ללא היכר מאז שגילה את היוגה. "אני לא חי את חיי כחולה לב יותר", הוא אומר, "זה לא כל החיים שלי, וזה מה שחשוב".