שיעורי זית

רק אחרי שתתורו את הארץ לאורכה ולרוחבה, ותגלו כמה עצי זית נטועים בה, אולי תתחילו לתת לשמן שהולך טוב עם חומוס את הכבוד הראוי לו, ובאותה הזדמנות להכיר כמה סורים דפוקים

דובי זכאי | 19/10/2008 11:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כשהרוח מכה, היום מתקצר וענני סתיו כבדים עושים את דרכם מהים מזרחה, מטעי הזיתים מתמלאים בהמולה פעלתנית. עצי הזית, כבדי שנים, נושאים על ענפיהם דבוקות של זיתים שמחכים ליד המוסק. במסורת המשפחות הערביות תחילת המסיק היא חגיגה של התכנסות משפחתית.
 
מסיק זיתים
מסיק זיתים צילום: דובי זכאי

ברחבי הארץ אפשר לראות את המשפחות המכונסות בכרם תחת עצי הזית, את מכוניות המשפחה חונות בסמוך ואת הצעירים עומדים לצד המבוגרים סביב העצים, מכים במקלות, והזיתים נופלים מהעץ ונאספים ליריעות גדולות.

בכנס המשפחתי הזה יש יותר מאשר הכנת שמן זית: בני משפחה רחוקים מגיעים מחו"ל בעיקר כדי לפגוש את המשפחה המורחבת, לשמוע סיפורים של הקשישים, לאכול את המאכלים המשובחים שמכינה אם המשפחה, ולסיים את עונת המסיק עם כמה פחים שיספיקו לשמן לכל השנה. מדורנו ילווה אתכם למסע בין כבישים נסתרים ברחבי הארץ, שלצדם כרמי זיתים ובתי בד.
מסיק זיתים
מסיק זיתים צילום: פלאש 90
המון זיתים

ארץ ישראל היא אחד המרכזים החשובים לתעשיית שמן הזית. הממצא הקדום ביותר שהתגלה כאן, ליד גשר בנות יעקב, הוא גלעיני זיתים שגילם 450 אלף שנה.

למעשה, כרמי זיתים מופיעים בכתובים כבר במאה הראשונה לספירה. זיתים נשלחו מכאן לרומי, וטיבם נודע בעולם הקדום. בגולן, בגליל העליון והתחתון, בחבלי ארץ סביב ירושלים, וגם במדבר יהודה ובנגב נמצאו שרידים של בתי בד עתיקים, ובמקורות הקדומים אף מופיעים הסברים על שיטות המסיק השונות.

השנה, בכל אופן, היא שנת ה"אסל" (הדבש), מה שאומר שהיא תהיה ברוכה למגדלים. השנה הבאה תהיה שנת ה"בסל" (הבצל). מדובר בתופעה שמכונה "סרוגית", שהיתה ידועה לחקלאים כבר בתקופות קדומות: אין בכוחו של העץ להניב כמות גדולה של זיתים בכל שנה.

עץ זית
עץ זית צילום: דובי זכאי

אנחנו נוסעים עכשיו על כביש 99, המטפס לרמת לגולן ומפגיש אותנו עם מטעי זיתים רבים. נופי הגולן הפראיים נפרסים סביב, ומראות עמק החולה נגלים לנו ממערב. בפארק קצרין, דרומה מכאן, שחזרו את אחד מעשרות בתי הבד העתיקים של הגולן. במהלך סיור שיתקיים בתקופת המסיק הקרובה תוכלו לפגוש את "בן המקום", מדריך בגלימה תלמודית, ולהפעיל בעזרתו את בית הבד העתיק.

מדובר בסיור במשעולי הכפר אל נר השמן הדולק בטרקלין, אל המעיין ואל בית הכנסת העתיק. ניתן להירשם אליו בטלפון04-6962412.

. בנוסף , כדאי לבקר ב"בית הבד של הגולן", מפעל אקולוגי לשמן זית שממוקם באזור התעשייה של קצרין, שמציע סיורי היכרות עם זני הזית השונים, טיול טרקטורונים במטעי הזיתים וטעימות של שמן זית ומוצרי קוסמטיקה.

בית הבד של הגולן: 6850023-04.

למרגלות התל התנ"כי בית מעכה, לא רחוק ממטולה, פזורים מטעי זיתים רבים, ולאורך כביש 90, ההולך מקריית שמונה דרומה, אפשר להבחין במטעי הזיתים של היישובים החקלאיים. במסתורי יער בריה תוכלו לבקר במטעי זיתים של קק"ל, ובהם תוכלו לערוך מסיק בהדרכה
מסודרת. בית הבד של "אל זיתון", למשל , נמצא בכפר פקיעין. אפשר לראות שם את תהליך הכנת השמן, וללמוד כיצד מכינים לבנים להסקה מהגפת שמצטברת בתום תהליך הכנת השמן (04-9974155)

בכביש זעיר שמקשר בין כביש הצפון ובין חורפיש תוכלו לפגוש מטעי זיתים עתיקים לכל אורך הדרך. לא רחוק משם, בדרך העולה לבית ג'ן, שוכן כפר דרוזי שמזכיר את נופי פרובנס, עטוף במטעי זית, ובו נמצא מפעל קוסמטיקה שמייצר את מוצרי שמן הזית "איה נטורל". לאורך כביש 85, מכרמיאל מזרחה, נמצאים עצי הזית העתיקים ביותר בארץ-שניים מהם ממש על הכביש.

בדרך קסומה אחרת, כביש 7955 שמקשר בין יודפת להררית, נפרס הנוף המרהיב של בקעת בית נטופה והיישובים ערבה ודיר חנא, ומעט לפני הררית נמצא בית הבד באבטליון, שמציע הרצאות, מכירה של שמן זית וישיבה במרפסת מול הנוף המרהיב (04-6789521).

בחוות מקורה, שנמצאת בקצה כביש קטן שסולל את דרכו בין מטעים נרחבים של עצי זית, מגדלים זיתים ביו?אורגניים מסוג סורי לצ'ינו, נבאלי וקלמטה. מעבר לכך, מדובר גם בנקודה יפה לטיולים לכרמל ולחוף הים (04-9840580).

באמת המון

אחד האתרים המרשימים בארץ שמוקדש לעצי זית הוא זה של הפסל רן מורין, שנמצא ליד קיבוץ רמת רחל. בכלל, סביב הרי ירושלים פזורים עצי זית רבים. במרתף היקב העתיק שבמנזר דיר ראפאת, בכל אופן, יש חנות בוטיק יפה, שבה נמכר שמן הזית המשובח של חוות ערטול (02-9916629).

מסיק זיתים
מסיק זיתים צילום: דובי זכאי
במושב יד השמונה שליד נווה אילן אפשר לראות בתי בד עתיקים ב"פארק התנ"ך", וללמוד בהם על שיטות שונות להכנת שמן זית. בנאות קדומים שביער בן?שמן יש מסלול מיוחד, שמלווה בהסבר על הכנת שמן זית כמו בתקופת התנ"ך. מרכז המבקרים שבמקום נבנה סביב בית בד עתיק (08-9770777).

בדרך החיטה, ליד קיבוץ בית ניר, נמתחים 500 דונם של מטעי זיתים, ומשם מגיע גם שמן הזית "אגריניר". השמן נמכר בחנות המפעל לצד מוצרים נוספים שנעשים משמן זית (08-8515548).

בבני דרום, יישוב דתי ליד אשדוד, נמצא בית בד גדול לצד מוזיאון חמוד של חפצים ישנים שהובאו מהבתים (08-8515548).

בצדו המערבי של כביש 40, היורד לבאר שבע, נמצאים השטחים של חוות פיליפ, שבה חנות, שולחנות פיקניק בצל כרמי הזיתים, ואפשרות לערוך סיור.054-4758787).

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים