גוגנהיים בחולון: מוזיאון עיצוב בישראל

רישמו לפניכם את התאריך: מרץ 2009, מועד פתיחתו המשוער של מוזיאון העיצוב הראשון בישראל. אירוע לא פחות מהיסטורי בשדה האמנות הישראלי. האדריכל: רון ארד. החזון: להציב את ישראל על מפת העיצוב הבינלאומי ולגדל דור חדש ומתוחכם של צרכני תרבות

מיה דבש | 4/10/2008 7:53 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
מוזיאון העיצוב, חולון
מוזיאון העיצוב, חולון צילום: יחסי ציבור
לפני שלוש שנים זה נראה כמו חלום רחוק. במסיבת עיתונאים שהתקיימה ב-2005 הציג מוטי ששון, ראש העיר חולון, את פרויקט מוזיאון העיצוב שהיה אז בתכנון, ואת חזונו "לשים את ישראל על מפת העיצוב הבינלאומי".

לא הייתה לאיש סיבה לפקפק בהגשמת החלום ובכל זאת הוא נראה רחוק. היום כל מי שנקלע לפינת הרחובות חנקין וגולדה מאיר בחולון מגלה שבצמוד ל"מדיטק" נשלמת והולכת הקמתו של מבנה מיוחד במינו, יצירה שאי אפשר להתעלם מקיומה. החזון של ששון קורם עור ובטון.

פתיחת מוזיאון העיצוב מתוכננת למרץ 2009 ותהיה ללא ספק האירוע החשוב ביותר בתחום העיצוב בארץ מזה שנים רבות ואולי תדגדג משהו גם בזירה הבינלאומית. להקים מוזיאון עיצוב אינו עניין של מה בכך: אפילו באירופה לא תמצאו בכל מדינה מוזיאון המוקדש אך ורק לעיצוב, כולל במדינות עם מסורת עיצוב ארוכה ומפותחת משלנו, כמו איטליה, צרפת, הולנד ודנמרק. גם מדינות שיש בהן מוזיאון עיצוב ראוי לשמו, כמו אנגליה, אינן מתהדרות בבניין מובחן וייחודי כמו זה המוקם בחולון.

"רציתי שכל מי שיראה תמונה של המוזיאון יידע מיד שזו חולון", אומרת חנה הרצמן, מנכ"לית העירייה והרוח החיה מאחורי הקמת המוזיאון. אולי אין זה מקרה שהמודל שעמד לנגד עיניה היה מוזיאון גוגנהיים בבילבאו שבספרד, בעיצובו של האדריכל הנודע פרנק גרי. "גם על בילבאו איש לא שמע עד שהוקם שם המוזיאון", אומרים בחולון.
מוזיאון העיצוב
מוזיאון העיצוב צילםו: יחסי ציבור

בעיני הרצמן, פרויקט המוזיאון הוא חלק בלתי נפרד מתהליך ביסוסה של חולון כ"עיר הילדים". " אנו שואפים לגדל דור של צרכני תרבות נבונים, של קהל המסוגל לעשות בחירות אסתטיות מתוך ידע והבנה. זו הסיבה שבמוזיאון יקום אגף חינוך נרחב שיחשוף בפני הילדים את העיצובים החדשים ביותר בארץ ואף בעולם ויאפשר להם להתנסות בסדנאות יצירה. נגדל כאן את הדור הבא של מעצבים בינלאומיים", היא אומרת.

מוזיאון העיצוב יצטרף לשורה ארוכה של מבני תרבות שנפתחו בשנים האחרונות בחולון: מוזיאון הילדים ומוזיאון הצעצועים שבתוכו, מוזיאון הקומיקס, הספרייה, התיאטרון, הסינמטק (שייפתח באופן רשמי ב-6 באוקטובר), המדיטק ובו המרכז הישראלי לעיצוב וספריית החומרים. כל אלה יוצרים מתחם תרבותי המכונה מתחם המדיטק.

"ההנחה שלי היא שצרכן תרבות מתעניין בדרך כלל ביותר מתחום אחד", אומר אלון ספן, מנכ"ל המתחם. "כאן הוא יוכל להיחשף לחוויית תרבות מקיפה, הקולעת למגוון טעמים ומתאימה לכל גיל". במקרה הזה, מתברר, יוכל הצרכן להתרשם גם מהקנקן,

ולא רק ממה שיש בו.

אם כבר מוזיאון לעיצוב, החליטו הרצמן וששון, ראוי לו שיוקם במבנה שיהפוך לאייקון. לשם כך פנו לרון ארד, מעצב ואדריכל ישראלי בעל שם עולמי. ארד מצטרף בכך לקבוצה מובחרת של אדריכלים שעיצבו מבנים המספקים למבקר בהם חוויה אסתטית יוצאת דופן, הפורצת את האנונימיות והפונקציונליות של האדריכלות המודרנית. אדריכלים דוגמת פרנק גרי בבילבאו, משה ספדי ביד ושם ודניאל ליבסקינד במוזיאון השואה בברלין. העיצוב הייחודי של מבנים אלה מעניק להם משמעות ומצליח לספר באמצעותם סיפור.

"בכל מוזיאון קיים מתח בין המבנה לבין תוכנו", אומרת גלית גאון, מנהלת ואוצרת מוזיאון העיצוב, "במוזיאון עיצוב הדיאלוג הזה חזק פי כמה, כי התוכן והמעטפת שייכים לאותו עולם. תמיד יש התלבטות גדולה-האם המוזיאון יהיה קובייה לבנה או מבנה בעל אמירה מורכבת. כאן הוחלט להקים מבנה שמייצר חוויית ביקור בלתי רגילה. המבנה הזה מכריח אותנו לחשוב מחוץ לקופסה כבר עכשיו, כשאנחנו בוחנים את סוג התערוכות שיתקיימו בו בעתיד".
רון ארד
רון ארד צילום: ג'ון דיוויס

למבנה , המשתרע על פני 3,700 מ"ר, חזות חיצונית המעניקה לו את זהותו הייחודית: המעטפת הפיסולית, העשויה סרטי מתכת מקורטן מהווה את שלד המבנה וגם מתווה את מסלול ההליכה החווייתי בתוכו-חלקו תחת כיפת השמיים וחלקו בחללים הפנימיים.

במוזיאונים כמו גוגנהיים בבילבאו, האוצרים והמעצבים חשים לעיתים תסכול, שכן מבנה המוזיאון עצמו מושך את תשומת לב המבק?רים. ארד היה מודע לבעייתיות זו, ובמוזיאון בחולון תכנן שתי גלריות בעלות עיצוב נקי ומיקום מרכזי, שישמשו כחללי תצוגה העומדים בפני עצמם.
  
המוזיאון יעמוד גם במרכז תערוכה רטרו?ספקטיבית מעבודותיו של ארד, אשר תוצג במרכז פומפידו בפריז ב-18 בנובמבר. כחלק מהתערוכה יוקרן על מסך פנורמי סרט המתעד את תהליך העבודה וריאיון עם ארד על הרעיון שבבסיס מבנה המוזיאון, וכן יוצג מודל גדול של המבנה. מפריז תנדוד התערוכה למומה בניו יורק ולמוזיאון הסטדליק באמסטרדם.

אירוע הפתיחה בחולון יתקיים בשני שלבים: באביב 2009 ייערכו אירועי טרום הבכורה, שבהם יהיה המבנה עצמו המוצג הראשי: אדריכלים ומעצבים יוזמנו לסיורים מודרכים בקבוצות קטנות, יתוודעו למבנה ויחוו את תחושת החלל הריק.

מוזיאון העיצוב
מוזיאון העיצוב צילום: יחסי ציבור

באוקטובר 2009 תיפתח במוזיאון התערוכה הראשונה, פרי עבודתם של ארבעה אוצרים ממדינות שונות: ברברה בלומינק, אוצרת בכירה הפועלת בניו יורק ומייסדת המחלקה לעיצוב במוזיאון "קופר יואיט"; אריק שן, אחד האוצרים הצעירים המבטיחים ביותר בעולם היום, הפועל אף הוא בניו יורק; ג'ולי לסקי, עורכת מגזין העיצוב האמריקני היוקרתי ID וגארת ווקר-אוצר תערוכות עיצוב מדרום אפריקה המתמקד בעבודתו בדיאלוג בין מסורת לחדשנות, ומרצה באקדמיה לעיצוב תעשייתי ביוהנסבורג. "רציתי שהתערוכה הראשונה במוזיאון תהיה הצדעה לאוצרים ותאפשר להם לבוא לידי ביטוי", אומרת הרצמן, בעצמה בוגרת לימודי אוצר?ת באוניברסיטת תל אביב.

בהמשך יארח המוזיאון תערוכות עיצוב בינלאומיות לצד תערוכות מקומיות, ואגף שלם בו יוקדש לחינוך ולפיתוח. "אני כבר רואה בעיני רוחי תחרויות מעצבים שייצאו החוצה, לרחוב, וישפיעו על הנעשה בו", אומרת הרצמן.

"אם, למשל, ניזום במוזיאון תערוכה של עמודי תאורה-היא תהיה קשורה למת?רחש בחוצות העיר. אני מאמינה שבאמצעות המוזיאון נטפח את יוקרתו של מקצוע העיצוב, החשוב לא פחות מאמנות". היום , החלום הזה כבר לא נראה רחוק כל כך.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''עיצוב ואדריכלות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים