בקצב הצ'א צ'א: אלכוהול גרוזיני
מרתפי היין של הבתים בגיאורגיה מלאים בתוצר המקומי, הצ'א צ'א, שמזכיר גראפה עם סיומת של וודקה ומכיל לא פחות מ-50 אחוז אלכוהול. שיכר עם מודעות פוליטית

האמת היא שהרהורי המוות העקלקלים האלו לא היו מתרחשים, לולא העזתי לתהות על ההבדל בין הרגלי השתייה של הרוסים, לבין אלה של הגאורגים - קושיה תמימה שהיתה אמורה לזכות לתגובה חלבית מצדה של ננה שרייר, הבעלים של מסעדת ננוצ'קה וגאורגית גאה (להלן, ג"ג).
אבל היא, מצדה, היתה מוכנה לערוף את ראשי. "רוסים הם שתיינים שמתבזים", היא נשפה בבוז, "לשתות כולם יכולים. החוכמה היא מה קורה לך אחרי זה, והגרוזינים ידועים כלא מתבזים. הם יודעים להחזיק אלכוהול".
הרצון למנף מדור על אלכוהול גאורגי נוצר באופן טבעי במלאות חודש למלחמה באזור היפה ההוא, אבל האמת? אחרי כמה כוסות של צ'א צ'א (50 אחוז אלכוהול, 100 אחוז כיף) הפרקטיקה מתערפלת, לטובת שאלה מהותית הרבה יותר: איך הצליחו המשוגעים האלו להכין גראפה שיש לה סיומת של וודקה?
עוד לפני שהכל מתחיל, שרייר מציגה בגאווה את הבורג'ומי: מים מינרליים מוגזים, בטעם מלוח במיוחד ובועות שמנות ואלימות. הבורג'ומי, שכל ג"ג מכור אליהן (והשמועה אומרת שגם ביל קלינטון נרקומן של העניין), מלאים במינרלים, ולדברי שרייר, הם תרופה מצוינת להנגאובר.
גרוזינים, כך מעידים רבים מהם על עצמם, שותים הרבה. מאוד. ארוחה גרוזינית היא עניין של לילה, והמטבח המקומי (בצקים, כבש, עשבים ירוקים) תומך בכמויות האלכוהול הנחשוליות. בסופו של הערב, מבטיחה שרייר, ממתין קטרזיס קיצוני.
בינתיים היא מציגה את הכוס המסורתית לשתיית יין: מעין שופר שמכונה חאנצ'י, ובנוי "בצורה שאי אפשר להפסיק לש תות באמצע", לדברי שרייר. היין הגרוזיני-שאגב, ניתן להשגה גם במכולות ייעודיות ורשתות כמו "טיב טעם"-יכול להתחבב בקלות על הישראלים, זאת למרות שלרגעים מסויימים הוא מזכיר יותר יין קידוש שנשתה אצל הוריו של בן הזוג שמעולם לא היה לך, וטוב שכך. "זה יין מסוג אחר", היא אומרת, "הוא שמח,
גאורגיה היא אחד האזורים בעל תרבות היין העתיקה בעולם. לכל משפחה ממוצעת שם יש מרתף יין משלה, וכולם שולחים יד בזיקוק ביתי. הגרוזינים גם מתנ גאים במגוון זני ענבים בעלי שמות שוברי שיניים, כמו צ'ינורי, טסיטסקה, קחטינסקי, טסוליקורי וקחורי.
אבל הבולט שבהם הוא הספראבי, שממנו מכינים את החוונצ'קרה, מיינות הדגל של המדינה. טעימה מהחוונצ'קרה מגלה כי הספראבי לא דומה לזנים אדומים המוכרים לנו. מדובר בעינב קל מאוד, שאולי מזכיר את הגאמיי. טעימה ממנו תגלה יין שטוח עם טעמים של פירות אדומים וטאנינים רכים (אפילו רכרוכיים), וכמות סוכר גדולה מזו שהחך המתורגל ביינות מערביים מורגל אליה.
החוונצ'קרה מקורו בקחטייה, אזור היין הגדול במדינה, בחלק הגובל באזרביג'ן. מדובר באחד היינות המבוקשים יותר של גאורגיה, וקיימים לא מעט זיופים שלו בשוק-דבר שעורר אצל הגיאורגים התקף זעם, ואצל הרוסים המכורים היפרונטילציה.
יין נוסף שטעמנו מקחטייה, הקינזמראולי-גם הוא אגב מספראבי-כבר היה טאני בהרבה, בעיקר כי בילה חודשים ארוכים בכלי חרס שנקבר באדמה. טעימה ממנו תגלה יין עם הרבה אלכוהול וטעמים בולטים של דובדבנים ופטל. אגב, הפתיחה של היין הזה היא חתיכת עסק שהקליימקס שלו הוא התזת ראשו של הבקבוק.
זן בולט אחר הוא הרטסיילי, שמגודל בקחטייה ובקרטי, אזור יין נוסף הסמוך לבירה טביליסי. מדובר בעינב חומצי שמזכיר מעט את הריזלינג, וממנו גם מכינים יינות מבעבעים. בניגוד לקחטייה, הידועה ביינות שעושים כבוד לטרואר, היינות בקרטי הם בעלי סקס אפיל בינלאומי יותר, בין במבעבעים, ובין בגרסה המקומית ליינות בוטריטיס. על הבירה המקומית של אלו אין מה להרחיב את הדיבור.
חוץ מהעובדה שהיא מכונה טביליסי, ועל האריזה שלה כתוב 12 אחוזי צפיפות (מה?), היא סתם עוד בלונדינית חמודה, שהיה מי שקבע שהיא מזכירה לו את "נשר" שלנו. גם הברנדי של המדינה הנקרא, איך לא, טביליסי, מקורו בקרטייה, והוא, לדברי שרייר "אקזוטיקה מתוקה ומסתורית", עם אפטר טייסט שנשאר כארבע דקות וחצי. ההתרשמות האישית שלי ממנו היתה הרבה פחות רומנטית, אבל היי, לא בכל דבר צריך להסכים.

מלבד הצדעה לריימונד צ'נדלר והקרידנס, "ביג ליבובסקי", סרט הקאלט שחוגג בימים אלה עשור לצאתו, תרם לצופיו את הרוסי הלבן. אי אפשר לחשוב על הדוּדבלי ללגום אחד כזה.
יש גם סברה שאומרת כי המשקה נקרא על שם חיילי "הצבא הלבן" שנלחמו בבולשביקים במלחמת האזרחים ברוסיה, וכונו "רוסים לבנים". ואם כבר גאורגים, הא לכם איזון פוליטי זהיר ומשכר:
החומרים:
40 מ"ל וודקה איכותית
20 מ"ל ליקר קלואה
20 מ"ל שמנת מתוקה
ההכנה:
1. מוזגים את הוודקה ואת הקנ לואה לכוס נמוכה ומלאה בקרח. מערבבים.
2. מוסיפים את השמנת. מערבבים ומגישים.
3. אפשר לוותר על השמנת, ואז התוצאה תהיה רוסי שחור.
לא בטוח שג'ף ברידג' ס היה מאשר את זה, אבל שווה לנסות.