יין אורגני: כל השאלות, כל התשובות

האם היין האורגני באמת בריא יותא ויותר חשוב האם הוא טעים יותר? לפני הטעימה, הנה מורה נבוכים קצר

מני פאר | 1/9/2008 9:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
כרם
כרם צילום: דליה לימור
האם היין האורגני בריא יותר?
יש הטוענים שחסידי היין האורגני באים לשמור על כדור הארץ יותר מאשר על תושביו. לעומת המחקרים הרפואיים שהוכיחו את מעלותיה הבריאותיות של צריכה מתונה של יין טניני אדום, לא הוכח שום יתרון בריאותי של יין שהופק באופן אורגני על יין שענביו דושנו או רוססו, או שתירושו הותסס בשמרים סינתטיים.

ההליכים הכימיים הננקטים ביקבים הם מוקפדים ואינם מזיקים לבריאותנו. בתעשיית היין יש שימוש בגופרית ותוצריה. הגופרית עוזרת כבר בכרם בהדברת מחלת הקימחון. יש הטוענים שהגופרית היא תוצר טבעי, מחצב שאין מניעה להשתמש בו. בכל זאת, המהדרין מנסים לרסס את הגפנים בתמציות
של עץ התה שמונע קימחון, אלא שאז יש להשתמש במי סבון שיצמידו את התמצית לעלי הגפן, ולך תבדוק עכשיו ממה ואיך עשו את הסבון.

הבעיה מסתבכת מעט כשמשתמשים בתוצר כימי של הגופרית - דו תחמוצת הגופרית - בתעשיית היין. השימוש בה נעשה בעת התסיסה וגם בעת הביקבוק. היא עוזרת בריסון השמרים הלא רצויים, מונעת חימצון ושומרת על היין. יש אנשים הרגישים לחומר הזה, וגם כמויות זעירות שלו גורמות להם כאבי ראש או בחילות. היין האורגני הוא פתרון נהדר בשבילם, כמו שמשקה סכריני הוא פתרון לחולי סוכרת. לשאר בני התמותה, היין הרגיל זול יותר ואולי גם טעים יותר.

האם היין האורגני טעים יותר?
בטעימות עיוורות לא נמצאו הוכחות שמניעת טיפול כימי של דשנים או רעלים נגד מזיקים בכרם הפיקו יין טעים יותר. יש כורמים המעידים שאחרי כמה בצירים רצופים של טיפול אורגני, מתחזק בענבים הטעם האופייני של הכרם. חסידי הטרואר צודקים בטענתם שהכימיה המודרנית יוצרת טעם אחיד ליינות כל העולם. האם גורל היין יהיה כגורל הקוקה קולה? זו נקודה חשובה לזכות השימור האורגני של היין.

מתי יין זכאי להיקרא אורגני?
יש כאן כמה דרגות. נניח שהכרם הוא אורגני לחלוטין. אדמתו דושנה רק בזבל ענבים טבעי. עליו רוססו בהורמון נקבי של החרקים המזיקים, כדי לבלבל את הזכרים ולמנוע מנקבותיהם להתרבות בכרם ולחסל את ענביו.

בספארי ברמת-גן סיפרו לי שחקלאים מצפון הארץ נטלו מהם גללי אריות וטורפים אחרים. הם קיוו שבעלי החיים הקטנים, המחבלים בכרמים, ייבהלו מריח הטורפים וכך יימנע הצורך לפזר רעל בכרמים. כל המאמצים האלה בטלים בשישים אם ביקב השתמשו בחומרים סינתטיים כדי
לשמור על ניקיונו וחוזקו של היין. במקרה כזה יש להקפיד לכתוב על התווית שהיין הופק מענבים אורגניים. הוא לא זכאי להיקרא יין אורגני.

מהו יין ביו דינמי?
זהו יין שמפיקיו הלכו כברת דרך נוספת בהתמזגות עם הטבע. אפשר לומר שהדירוג בין יין שהופק מענבים אורגניים, יין אורגני ויין ביו דינמי, הוא כמו ההבדלה בין יהודי מסורתי, דתי וחרדי. הביו דינמיים מתחשבים בכל גורמי הטבע הסובבים אותנו. הם יוצאים לבציר על פי תנועות הירח וכדור הארץ ולאו דווקא על פי מצב הענבים. הם מקשרים בין תנודות קוסמיות להשקיה ולגיזום. הם מחפשים שלמות מטפיזית בין האדם לאדמה.

לפני שנמהר לגחך, כדאי לזכור שהצרפתים מחפשים את אותה ההרמוניה במטבח העילי שלהם. השף מרק מנו מרכיב ציר למרק הצדפות שלו ממי הים שבו שלו את הצדפה, והשף מארק ורה מלקט עבור רטביו את העשבים בשבילים שבהם פסעו עדרי הצאן שמבשרם הוא מרכיב את תפריטיו.

 מה דעתי?
אני חושב שלו אלוהים היה רוצה שנשתה יין אורגני, הוא היה נובע ישר מהגפן.







כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אוכל''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים