ענוג הוא העור: שיא עונת הפריחה בילדים
עקיצות, גירויים, חררה. חלק מהבעיות מפחידות יותר מאשר מסוכנות. מה עושים? ד"ר מיקי שטיין, מומחה לרפואת ילדים בשירותי בריאות כללית, עונה על כל השאלות הבוערות
חררה - פריחה אופיינית לקיץ הנגרמת עקב חום, לחות, הזעה וחיכוך בעיקר באזור הצוואר. התפרחת אינה נעימה למראה, גורמת לעקצוץ אך אינה מסוכנת. הטיפול הטוב ביותר הוא רחצה לעתים תכופות, שימון העור (קרם לחות לתינוקות), ובמקרים חמורים גם טיפול קצר מועד במשחות על בסיס סטרואידים.
פריחות עקב רחצה בבריכת שחייה - הכלור שבמי הבריכה עלול לגרום לגירוי בעור, בעיקר לאחר חשיפה ממושכת או חוזרת. הגירוי בעור עלול להיות חמור יותר באזורים המכוסים בבגד הים, שבא במגע ממושך יותר עם העור. העור המגורה יהיה אדום ואם יתפתח זיהום חיידקי, יופיעו גם פצעונים ופצעים מוגלתיים.
תפרחת חיתולים - אינה אופיינית רק לקיץ, אך השתן והצואה הבאים במגע עם עור רגיש עלולים לגרום לגירוי מטריד. תוסיפו לזה את החום והלחות וקיבלתם את השלב שאחרי הגירוי - זיהום פטרייתי מקומי.
בקיץ הטיפול קל יותר מאחר שחשיפת העור לאוויר הצח, כלומר אוורור וטיפול
עקיצות יתושים הנן מטרד קיצי קבוע הגורם לאי נעימות מינקות ועד בגרות. עוצמת התגובה משתנה בהתאם לחרק העוקץ ולרגישות הנעקץ. תינוקות וילדים קטנים נוטים לפתח תגובה מקומית נרחבת לאחר עקיצה - סביב מקום העקיצה מתפתח רובד אדום, רחב וחם. זהו ממצא לא אסתטי אך הוא אינו מסוכן וניתן להקל על הגרד בעזרת משחות שונות - אם מופיע זיהום מקומי (פצע מזוהם, הפרשה מוגלתית) יש לפנות לרופא הילדים לשם החלטה על טיפול בזיהום.
מאיזה גיל מותר למרוח חומרים דוחי יתושים? ישנם אמצעי התגוננות שונים מפני היתושים. תינוקות קטנים אסור למרוח בחומרים דוחי יתושים - ההגנה הטובה ביותר עליהם היא כיסוי המיטה בכילה ושימוש במכשירים דוחי יתושים (אין להניח את המכשיר ליד ראש התינוק וכמובן יש לאוורר את החדר כל יום). עם הגיל, ובהתאם להוראות היצרן, אפשר להשתמש בחומרים דוחי יתושים הנמרחים על הגוף.
המדוזות המגיעות לחופי מדינת ישראל אינן קטלניות אך עלולות לגרום לסבל רב. הסכנה העיקרית הנה פגיעה בעיניים, אך אין לזלזל בכוויות הכימיות עקב המגע עם זרועות המדוזה או הביצים הנסחפות במים. יש לשטוף היטב את המקום הנגוע במי ים או חומץ (בשום אופן לא מים מתוקים), לא לשפשף את הכווייה ולמרוח משחה להרגעה מקומית. אם יש חשש לפגיעה בעין יש לפתוח את העין בעדינות, לשטוף אותה עם מים ולפנות מיד לרופא.
ככל הכוויות, גם כוויית שמש, גורמות לכאב ולחוסר נוחות בעיקר בקרב תינוקות שעורם רגיש יותר. כווייה מדרגה ראשונה נראית ככתם אדום, חם ורגיש למגע. בכווייה מדרגה שנייה יופיעו שלפוחיות מלאות נוזל בגדלים שונים, וסביבן אזורים של כווייה מדרגה ראשונה.
כווייה נרחבת ועמוקה עלולה להסתיים באשפוז לצורך טיפול, אך גם כווייה קלה עלולה לגרום לפעוטות אי נוחות גדולה. נוסף לנזק המיידי עלולים להיות נזקים לטווח הארוך, כגון סרטן העור (בעיקר מלנומה ממאירה), אך גם מחלות עור אחרות הנגרמות מחשיפה ממושכת לשמש.
איך למנוע? יש להימנע מחשיפה לשמש בשעות 16:00-10:00. בזמן החשיפה לשמש יש להלביש את התינוק בבגדים ארוכים ובכובע ולמרוח את העור החשוף בקרם הגנה.
חשוב לזכור שבגד רטוב מאבד עד 50% מיכולת סינון הקרינה, ולכן אם התינוק נכנס למים עם בגד ארוך יש להושיבו בצל לאחר הרחצה ולא לתת לו להתייבש בשמש.
אם למרות אמצעי המניעה נגרמה כווייה, יש לפנות לרופא הילדים לבדיקה ולקבלת משחה לטיפול. כמובן שאפשר לתת גם תרופות ללא מרשם להקלת הכאב (אקמולי, נורופן לילדים וכד').
ארגז החול הוא מקום משחק מועדף על פעוטות, בעיקר בקיץ, אך עלול להיות קרקע פוריה למזהמים המופצים על ידי הפרשות כלבים וחתולים. נוסף לחיידקים העלולים לגרום לשלשולים, החול עלול להיות מזוהם בביצי פרזיטים, שעלולים לגרום לזיהומים קשים. ההדבקה מתבצעת כשהתינוק מכניס את היד בה שיחק בחול לפיו ובולע את החיידקים או את ביצי הפרזיטים.
שימו לב, הסכנה העיקרית בחול טמונה דווקא לנשים הרות. צואת חתולים עלולה להכיל ביצי טוקסופלזמה שהנו פרזיט העלול לגרום לזיהום ופגיעה קשה ביותר בעובר.