מבשלים שרירים: מתכונים לספורטאים

גם אם אתם לא משתתפים באולימפיאדה אלא סתם מתאמנים בחדר כושר כאחד האדם ישנם מאכלים שרצוי שתאכלו בכדי להשיב לגוף את האנרגיה שאבדה וללטש את הריבועים בבטן. חיליק גורפינקל פדלאה אמיתית מגיש את תפריט הספורטאים המושלם

חיליק גורפינקל, סגנון | 6/8/2008 8:53 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
סלמון עם עלי מרווה
סלמון עם עלי מרווה צילום: מיכל רביבו
אמיל זטופק מציץ בשעון היד הגדול שלו. הוא מביט לאחור, מתנשם ומתנשף. אין שם אף אחד.
זה המרתון של אולימפיאדת הלסינקי ‭,1952‬ וגם אותו הוא מסיים בניצחון גדול. לפני כן ניצח גם את ריצת ה‭5,000-‬ מטר וגם את ה‭.10,000-‬

איש לא עשה זאת לפניו וגם לא אחריו. זו היתה ריצת המרתון הראשונה של זטופק. לפני כן הוא לא רץ מרתון מימיו. זהו הזיכרון האולימפי הכי חזק שלי - אמיל זטופק, שכונה גם "הקטר הצ'כי‭,"‬ טס על מסלול הריצה. הוא, ופאבו נורמי, "הפיני המעופף" מאוליפיאדת אמסטרדם ‭.1928‬ קצת מוזר, בהתחשב בזה שנולדתי בכלל ב‭,19)5-‬ אבל כזה אני. אחד שזוכר. גם זמרים כמו אלכסנדר יהלומי ופרדי דורה אני זוכר. חפשו ב"גוגל‭,"‬ אם אין לכם מושג על מה אני מדבר.

אז נכון, בזמני היו גם האצן קרל לואיס והשחיין מרק ספיץ, וגם כמה רצים למרחקים ארוכים לא רעים, אבל אגדות כמו זטופק ונורמי לא היו, ואולי היו, אבל אני לא הפנמתי. בכלל, ריצות למרחקים ארוכים תמיד עשו לי את זה. כנראה זה משהו בסבולת של הגוף האנושי, שמרגש בכל פעם מחדש. כשהייתי בתיכון רציתי להיות רץ למרחקים ארוכים. בסוף אני רץ בעיקר אחרי הילדים.
קינואה עם בצל וגזר
קינואה עם בצל וגזר צילום: מיכל רביבו

אז לכבוד האולימפיאדה ניסיתי לפחות לברר מה כדאי לאכול כשמתאמנים, שזה המכנה המשותף היחיד שנשאר לי עם רצים ועם ספורטאים בכלל. כדי לקבל תשובות צרי) לפנות למומחים, אז התקשרתי לאיילת וינשטיין מ"מכון וינגייט‭,"‬ תזונאית קלינית המתמחה בתזונת ספורטאים.

היא שימחה אותי מאוד כשאישרה לי את הדבר היחיד שידעתי בוודאות: הכי חשוב לשמור על איזון. עצה לא רעה לחיים באופן כללי, אבל כמו כל העצות הטובות, גם הכי קשה לביצוע - ולא רק באוכל.
  
וינשטיין עושה קצת סדר. היא מחלקת את האוכל למה שאוכלים לפני האימון, במהלכו ואחריו. לפני האימון, היא מלמדת, כדאי לספק לגוף פחמימות, מעט חלבון וכמה שפחות שומן. כשעה לפני האימון, אפשר לאכול קצת תמרים, שיבולת שועל או אפילו תפוח. במהל) האימון רצוי לשתות מים או משקה איזוטוני. מדובר, אגב, במים שמעורבבים

עם מיץ מדולל ממשפחת הנקטרים ולאו דווקא מיץ טבעי. אז בעצם זה סוג של "ספרינג" מנגו? אני שואל והיא צוחקת ומאשרת. "שני שלישים מים, שליש נקטר ולזה מוסיפים קורט מלח‭."‬ כן, כן.

בסוף האימון נפתח חלון הזדמנויות שבו ניתן להזין את הגוף באוכל שיסייע לו לבנות שרירים. החלון הזה נשאר פתוח במש) כשעה וחצי עד שעתיים ובמהלכו מומלץ לאכול ארוחה מלאה שבה אין הפתעות גדולות: דג או חזה עוף, פסטה, אורז או דגן אחר - וכן, קינואה זה מצוין - וירקות, כמובן.

אה, ואסור לטגן, למרבה הצער. למרות שממש לחצתי. אז פעם בארבע שנים - איזה מזל שהמשחקים האולימפיים לא מתקיימים בכל שנה - אפשר להיות ילדים טובים ולאכול בריא. אם לא תביאו מדליה, לפחות תורידו ק"ג או שניים. ואם גם לא זה, אז מקסימום תהיו קצת נחמדים לגוף שלכם. מגיע לו לפעמים, לא?
סלמון עם עלי מרווה
סלמון עם עלי מרווה  צילום: מיכל רביבו

הסלמון הוא מקור טוב לחומצות שומן מסוג "אומגה ‭"3‬ החיוניות להתאוששות השרירים לאחר האימון ולשמירה על תפקוד תקין של מערכת כלי הדם והלב. המנה עשירה בחלבון וקלה לעיכול ומלבד זאת, הצלחתי לשכנע את וינשטיין שבכל זאת תרשה לי להשתמש בשמן במתכון הזה.

פילה סלמון עם עלי מרווה

למרות שלכולם כבר נמאס מדגן הפלא הזה, שמככב בימים אלו בכל בית קפה ממוצע, העובדות נותרות בעינן: קינואה היא דגן בריא ביותר המתעכל בקלות מופלאה, הרבה יותר מעדשים או אורז. היא עשירה בפחמימות ובמינרלים חיוניים ועם ירקות היא מהווה תוספת עשירה באנטיאוקסידנטים, שאף מסייעת בתהליך התאוששות השרירים לאחר האימון. מומלץ לקנות את האורגנית. היא יותר בריאה ובמקרה הזה, גם לא יקרה באופן משמעותי.

תבשיל קינואה עם בצל וגזר

לפני אימון חשוב לספק פחמימות לגוף. אלו ייספגו באופן הדרגתי בגוף, יספקו לו אנרגיה ויאפשרו שמירה על ריכוז במהלך האימון.

תפוחים אפויים

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אוכל''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים