גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


רעבים ומאושרים: מחקר חדש מגלה את יתרונות הבטן הריקה

רעב עשוי לגרום לתחושת אושר, או לפחות לעורר מוטיבציה לאושר, כך טוען מחקר חדש

שחר שילוח | 18/7/2008 11:09 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
ארוחת צהריים שתעשה אותך מאושר
ארוחת צהריים שתעשה אותך מאושר Gideon , cc-by

איך זה עובד? כאשר הגוף חש שחסרות לו קלוריות, עולות רמות ההורמון גרלין (ghrelin). גרלין מעורר תחושת רעב ולפי מחקר חדש יש להורמון הזה גם תופעת לוואי מעניינת: הוא מקל על לחץ נפשי.

המחקר בנושא פורסם בגיליון יולי של Nature Neuroscience. מי ששילם מחיר בשביל שמדענים יגיעו למסקנות האלה הם כתמיד העכברים. באמצעים שונים נשלטה רמת ההורמון גרלין בגופם של המכרסמים. עכברי מעוטי גרלין נראו מדוכאים. כששמו אותם במים הם לא ניסו לשחות, כששמו אותם במבוך הם לא חיפשו את פתח היציאה, הם לא התחברו עם עכברים אחרים. נוגדי דיכאון מהסוג שניתן לבני אדם השיבו את העכברים הללו בחזרה מתהומות הדיכאון.

קבוצה שנייה של עכברים, בעלי רמת גרלין גבוהה, התנהגו בצורה מנוגדת לחלוטין. הם שחו במרץ, ניסו לברוח מהמבוך, חקרו בהתלהבות סביבות חדשות והיו חברותיים בהרבה.

לדעתם של החוקרים לאושר שנוצר כתוצאה מרעב יש ערך הישרדותי. השגת מזון, בעיקר בטבע, דורשת ריכוז, תפיסה  צלולה ושיתוף פעולה. אם נחשוב על זה לרגע זה נכון גם לחיים בעיר מערבית.

אם הרעב היה גורם לנו להתנהלות מפוחדת, קרוב לוודאי שמישהו כבר היה טורף אותנו. אולם, הגרלין מדרבן אותנו וממקד אותנו במשימה: להשיג אוכל, ומהר!

מעניין שלא רק רעב גורם להפרשה מוגברת של גרלין. גם חרדה חברתית עושה זאת. כאשר העכברים נחשפו לעכבר "בריון", השקול לבוס שתלטן בחברה האנושית, עלו רמות הגרלין שלהם ונשארו ברמתן הגבוה למשך שבועות. זה אולי לא גורם לנו להיות מאושרים בחברתו של בוס מאיים, אבל זה כן מסביר מדוע חלק מהאנשים נוטים לאכילת יתר כשהם תחת לחץ. אם אנחנו נמנעים מהחטיף של שעת הלחץ, רמות הגרלין יישארו גבוהות ויסייעו לנו להתמודד עם גורם המתח בדרך רגועה ויעילה. המסקנה המתבקשת: חסל סדר שוקולד בתקופת מבחנים?
תנועת מצמצי הקלוריות

אבל מה קורה כשאנחנו באמת רעבים? "אתם לא באמת רואים השפעה (נוגדת דיכאון) עד שאיבדתם, נגיד, 10 עד 15 אחוז ממשקל גופכם," http://www.livescience.com/health/080714-hunger-happy.html אמרמייקל לוטר, חוקר בכיר מהמרכז הרפואי סאות'ווסטרן באוניברסיטת טקסס. ברגע שאנחנו מקבלים מנות קבועות של גרלין, אנחנו עלולים להתמכר – מה שעשוי להסביר את הקושי להחלים מאנורקסיה.

"התנהגותו" של הגרלין עשויה

להסביר גם את תנועת מצמצמי הקלוריות (Calorie Restriction, CR). חסידי השיטה מונעים, לפחות בהתחלה, ממחקרים על בעלי חיים שהראו שהפחתה של 20 עד 30 אחוזים מכמות האוכל הנחשבת נאותה מאריכה את תוחלת החיים. מחקר שבדק את הקשר בין אכילה מופחתת לחיים ארוכים יותר התפרסם לא מכבר. כנראה שאפקט האנטי אייג'ינג של צמצום האכילה מתרחש כתוצאה ממנגנונים אחרים, אבל לוטר לא יופתע אם יתברר שהדיאטה הממושכת של אנשי תנועת CR מרוממת את מצב הרוח שלהם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים