גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מודעות לפוריות: שיטה טבעית למניעת הריון

נועה היימן מלמדת נשים איך למנוע הריון או להיכנס להריון באופן טבעי לחלוטין. כל מה שנדרש זה מספר דקות פנויות ביום ודף נייר, ואפשר להשליך את הגלולות לפח

נועה היימן | 4/6/2008 16:14 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
נועה היימן
נועה היימן 

כשאני אומרת לאנשים שאני מלמדת נשים איך למנוע הריון בשיטה טבעית לגמרי שכוללת רק מודעות והקשבה לגוף, אני מקבלת בדרך כלל לא מעט תגובות ספקניות. כמשתמשת ותיקה ונלהבת של השיטה וכמנחה למדתי עם השנים שתגובות אלה משקפות דבר אחד: עד כמה התרבות שלנו גרמה לנו לפקפק בגופנו ולא לסמוך עליו.

פריון האישה פועל באופן מחזורי: וסת, הכנה לביוץ, ביוץ ותקופת פוסט-ביוץ, בה הגוף ממתין כשבועיים לקבלת מסר האם יש הריון או אין - במידה ואין האישה תקבל וסת והתהליך יתחיל שוב.
באופן טבעי גוף האישה נותן סימנים רבים להשתנות ההורמונלית המחזורית הזאת. שיטת המודעות לפוריות (Fertility Awareness Method) מתבססת על התבוננות ולמידה אישית של הסימנים הללו, שהעיקריים שבהם הם חום הגוף, הפרשות טבעיות ושינויים בצוואר הרחם. על ידי תיעוד של פשוט של הסימנים הללו כל אישה יכולה לדעת מדי יום מהו מצב הפוריות שלה ולהשתמש בידע זה ככלי לצרכיה המשתנים, בין אם מדובר במניעת הריון או בכניסה להריון.
קצת היסטוריה

למרות שהמחזוריות הזו נראית לנו היום מובנת מאליה, בתקופה העתיקה פוריות האישה היתה בגדר נסתר גדול. רק בשנת 1905 גילה רופא נשים הולנדי שנשים מבייצות פעם אחת בכל מחזור. שלושים שנה אחר כך רופא וכומר קתולי גילו שנשים נוטות לבייץ ביום ה-14 של המחזור החודשי ואנשי דת קתולים החלו להתבסס על הידע שנצבר כאמצעי למניעת הריון. חלקם עבדו עם שיטת "הימים הבטוחים" וחלקם התבססו על שינויי חום הגוף הנצפים במהלך המחזור החודשי. בשנות החמישים של המאה הקודמת חל מהפך של ממש כאשר רופא אוסטרלי בשם ג'ון בילינגס גילה שקיים קשר בין הפרשות טבעיות של האישה למצב הפוריות שלה. הגילוי שלו אומץ בחום על ידי הקהיליה הקתולית, ומשמש זוגות קתולים רבים עד עצם היום הזה ככלי למניעת הריון.

עד שנות השמונים

של המאה הקודמת מרבית המידע על השיטות הללו היה זמין רק דרך מקורות קתוליים. בתחילת שנות השמונים דבר השיטה החל להתפשט גם למחוזות חילוניים ובמקומות רבים בעולם. לישראל שיטת המודעות לפוריות הגיעה עם חלוצת השיטה בארץ, מיכל שונברון, שמלמדת את השיטה בישראל כבר עשרים שנה. לאור הביקוש ההולך וגדל בארץ מיכל הכשירה שש מנחות נוספות (והיה לי הכבוד להיות ביניהן) שמלמדות את השיטה בכל הארץ.

שיטת המודעות לפוריות הנלמדת היום היא למעשה שילוב של שיטת בילינגס (מעקב אחרי הפרשות טבעיות), מעקב אחר חום הגוף ומעקב אחר שינויים בצוואר הרחם. השילוב של המעקב אחר שלושת הקריטריונים האלה יחד וההצלבה ביניהם, תוך הגדרת כללים ברורים של שימוש בסימנים, נותנים לשיטה אחוזי יעילות גבוהים מאד.

איך מיישמים?

יישום השיטה דורש מספר דקות ביום. דקה בבוקר למדידת חום השחר (חום הגוף מיד עם ההתעוררות, לפני כל פעילות פיזית), מעקב אחר הפרשות וצוואר הרחם, ותיעוד בטבלה המיוחדת לכך. השיטה מאפשרת לאישה לזהות את חלון הפוריות בכל מחזור ובכך למנוע או לתכנן הריון בהתאם לרצונה. חלון הפוריות של אישה נמשך כשבוע בכל מחזור והוא נקבע לא רק לפי אורך החיים של הביצית (שהוא בסך הכל כ-24 שעות) אלא גם לפי אורך החיים של הזרע. זרע יכול לחיות מספר ימים בגוף האישה ולכן אישה שמעוניינת למנוע הריון צריכה לדעת לנבא את הביוץ כמה ימים לפני הביוץ עצמו.

בנוסף לסימני הפוריות העיקריים של השיטה, נשים רבות המשתמשות בשיטה מתחילות לזהות גם סימני פוריות משניים וייחודיים כדוגמת מחזוריות בחלימה (יותר חלומות אירוטיים סביב מועד הביוץ למשל), שינויים במצב הרוח ובחשק המיני בהתאם למחזור, שינויים בתאבון, שינויים בשומניות העור והשיער ועוד סימנים רבים ומגוונים.

כאמור, לשיטה יש שיעורי יעילות גבוהים מאוד, בדומה לאמצעי מניעה אחרים, כל עוד האישה משתמשת בשיטה באופן אחראי ובהתמדה. השיטה מתבססת על ידע פיזיולוגי-ביולוגי מוכר ומבוסס מחקרית. בשימוש מושלם השיטה יכולה להגיע לשיעורי יעילות של 99%. יחד עם זאת, יותר מכל אמצעי מניעה אחר, השיטה מניחה את האחריות על הפוריות בידיה של האישה. בהנחה שהיא מנהלת את המעקב באופן מסודר ואחראי, יש לאישה את כל הנתונים להחליט לגבי כל יום נתון, האם הוא בטוח או לא (ואם יש ספק - אז אין ספק - וכאן בדיוק נבחנת מידת אחריותה של האשה ונטייתה להישמר, או לחלופין - לקחת סיכונים).

שיטת המודעות לפוריות שונה מהותית משיטת "הימים הבטוחים", משום שהיא מבוססת על מעקב יומי המאפשר לאישה לדעת מדי יום מה מצב הפוריות שלה ולכן מתאימה גם לנשים עם אורכי מחזור משתנים. שיטת הימים הבטוחים מבוססת על חישובים סטטיסטיים כלליים שאינם ספציפיים לאישה ולכן לא תמיד נכונים.

כמו יומן גוף-נפש

יתרונותיה של השיטה רבים. אין בה כל התערבות הורמונלית או פיזיולוגית להתנהלות התקינה של המחזור החודשי. עבור נשים רבות שלומדות את השיטה לאחר שנים של שימוש בגלולות, חזרת המחזור הטבעי (עם כל הסימנים המחזוריים הנלווים: חשקים, מצבים נפשיים ואנרגטיים משתנים, יצירתיות ועוד ועוד) הוא גילוי חדש ומרגש. טבלת המעקב היא מראה לכל המתרחש בגוף, ומשמשת מעין "יומן גוף-נפש". היא מאפשרת לאישה לראות כיצד מצבים של לחץ, מחלות, או מצב נפשי יכולים להשפיע על גופה. היא גם מאפשרת לזהות בעיות הורמונליות הרבה לפני שאלה היו מתגלים בדרך כלל.

יחד עם זאת, השיטה אינה מתאימה לכל אחת. נשים עם בעיות הורמונליות כרוניות ונשים שטסות הרבה (למשל דיילות) אינן יכולות ליישם את השיטה. בנוסף, השיטה דורשת הכשרה, למידה ותרגול (זו לא שיטת "אינסטנט"). עבור נשים הנמצאות ב"מעברים הורמונליים" (נשים מניקות, נשים אחרי גלולות או אחרי הפלה) נדרשת תקופת למידה ארוכה יותר.

אני מוצאת סיפוק גדול כל פעם מחדש כשאני שומעת את התדהמה וההתפעלות של תלמידותי כשהן מגלות שהשיטה עובדת ויותר מכך – כשהן מגלות כל כך הרבה דברים חדשים על הגוף שלהן...

על המחברת

נועה הימן, Ph.D., מדריכה מוסמכת ללימודי השיטה הטבעית. בעלת תואר דוקטור בגנטיקה התנהגותית. אמא לשתי בנות.

נועה מלמדת את השיטה באזור תל אביב והמרכז. פרטים נוספים, גם על מנחות בשאר אזורי הארץ ניתן לקבל אצל נועה במייל

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים