גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מחקר חדש חושף: לקטורת יש השפעה פסיכואקטיבית

הייתכן שהתחושה המרוממת שחשים כאשר מדליקים קטורת לא נובעת מחוויה רוחנית או מיסטית, אלא פשוט משינוי ביוכימי במוח?

שחר שילוח | 2/6/2008 14:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אתם בהודו, נפאל, טיבט או לאוס, לא משנה. נכנסים למקדש, גילופי העץ צבעוניים, האור קלוש, דמויות האלים ניבטות אליכם מהקירות, נזיר קירח משתופף מעל המזבח ומדליק נרות וקטורת. אתם מרגישים משהו, תחושה מיוחדת אופפת אתכם, אולי אתם קוראים לזה "קדושה" או סתם התרגשות.
קטורת. לא סתם התרגשות
קטורת. לא סתם התרגשות jmhullot, cc-by


יכול להיות ששינוי התודעה לא נובע מחוויה דתית, רוחנית או מיסטית, אלא פשוט משינוי ביוכימי במוח? לפי מחקר חדש לקטורת יש השפעה פסיכואקטיבית.

ביולוגים מאוניברסיטאות ג'ון הופקינס בארצות הברית והאוניברסיטה העברית גילו ששרף לבונה(בוסווליה) בוער גורם להפעלת מסלולי יונים במוח שמקלים על חרדה ודיכאון, וייתכן שסוג חדש של תרופות מצוי ממש מתחת לאפנו, ולא רק במובן המטאפורי.

החומר הפעיל, אינסנסול אצטט (incensole acetate) השפיע באופן משמעותי על אזורים במוח שידוע כי הם מעורבים בתגובות רגשיות, כמו גם על מעגלים עצביים המושפעים מתרופות מרשם לטיפול בדיכאון ובחרדה.
מבעירים קטורת במקדש בנפאל
מבעירים קטורת במקדש בנפאל David wilmot, cc-by
אז מה, יכול להיות שקטורת ממכרת? הייתכן שכל השעות שישבתי במקדשים בהודו בתואנה שהסיבה היא סקרנות אנתרופולוגית לצפות במעשי הנזירים או הרצון לתרגל מדיטציה עם המקומיים, לא היו אלא טיפול כימי בדיכאון ובחרדה מהשיבה למולדת?

החוקרים אומרים שלמרות המידע שמקורו בכתבים עתיקים, מרכיבי הלבונה לא נחקרו כחומרים פסיכואקטיביים. הם גילו שאינסנסול אצטט, רכיב המצוי בשרף הלבונה, השפיע על עכברים, הפחית את דרגת החרדה שלהם וגרם להתנהגות אנטי-דיכאונית. פרופסור רפאל משולם מצוות החוקרים אמר, שכפי הנראה, רוב המאמינים בני ימינו מניחים שלקטורת בוערת יש משמעות סמלית בלבד.

החוקרים לעומת זאת גילו שהחומר הפעיל מפעיל חלבון ששמו TRPV3 המצוי במוחותיהם של יונקים וידוע שהוא מעורב גם בתחושת החום בעור. כאשר עכברים שגודלו בלי החלבון הזה נחשפו לאינסנול אצטט לא הייתה לו כל השפעה עליהם.
אופיום להמונים, גרסת המדע

אז קטורת אולי מרחיקה יתושים, אבל היא מספקת, לפחות חלקית, את ההסבר למשיכתם של מכרסמים להיכלות קודש. דוגמה מוכרת היא מקדש דשנוק, "מקדש העכברושים" שברג'סטאן.

"אולי מארקס לא טעה כאשר כינה את הדת אופיום להמונים", אומר ג'רלד ווייסמן, העורך הראשי של כתב העת המדעי FASEB http://www.fasebj.org/ שבו פורסם המחקר. "מורפיום מגיע מפרגים, קנבואידים ממריחואנה, אל.אס.די ומפטריות; כל אחד מאלה היה בשימוש בטקס פולחן דתי אחד או יותר". הגילוי כיצד אינסנסול אצטט פועל על אזורים מסוימים במוח יכול לעזור לנו להבין מחלות

של מערכת העצבים, מוסיף ווייסמן. "המחקר מספק גם הסבר ביולוגי לתרגולים רוחניים בני אלפי שנים שהתקיימו בין זמנים, מקומות, תרבויות, שפות ודתות שונות - קטורת בוערת באמת גורמת להרגשת חום ועקצוץ בכל הגוף", סיכם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים