בדרך לסינגל: חזרה לשיבאס ריגל
חיליק גורפינקל חוקר את תולדות הוויסקי בעל התדמית הדי מעורערת ומספק על הדרך הסברים לעולם שכולו מאלט

במסגרת תפקידו הוא נוסע ממקום למקום ומרביץ תורה בנייטיבס. ועכשיו הגיע תורנו. האם ידעתם, למשל, שהשיבאס היה הוויסקי החביב על המלכה ויקטוריה? כן.
והאמת היא שכבר שמענו את הסיפור הזה על עוד כמה סוגי וויסקי, רויאל לוכנאגר, למשל. והאם ידעתם שהאחים שיבאס, ג'ון וג'יימס, היו בעלי מכולת? בדיוק כמו ג'ון דיואר וג'וני ווקר וג'ון הייג (לכל ענקי הוויסקי של פעם קראו משום מה ג'ון, מתלוצץ מר וורנר).
ליתר דיוק, המכולת שלהם באברדין של תחילת המאה ה-19 היתה יותר הרודס מאשר המכולת של יצחק מהפינה. ההרודס של סקוטלנד. עשרה אחים ואחיות היו לג'ון וג'יימס, שכמו רבים מבני התקופה, הגיעו לאברדין כדי להתגייס לצי.
האחים שיבאס לא הספיקו לעלות על שום אונייה. אברדין היתה ציר מסחר ימי חשוב מאוד באותה תקופה, ושפע המוצרים המסחרר שהגיע אליה גרם לאחים שיבאס להחליט לפתוח מכולת. סליחה, חנות כלבו.
ואז הגיעה המלכה ויקטוריה. את חופשותיה בסקוטלנד בילתה המלכה בטירת בלמורל הסמוכה.
כשאנשיה חיפשו מקום שבו יוכלו לרכוש טובין עבור גברתם הרמה, הם הגיעו לחנות של האחים שיבאס, וכל השאר, כפי שנהוג לומר במקרים כאלה, הוא היסטוריה. עסקי הוויסקי של משפחת שיבאס, כמו אצל כל שאר הקולגות, התחילו בקטן.
האחים קנו סינגל מאלטים מיצרנים שונים, עירבבו אותם והתוצאה היתה וויסקי מעורבב, בלנדד. בתחילה היה הוויסקי עשוי רק ממאלטים (היום מכנים מוצרים כאלה בשמות "פיור מאלט" או "ואטד מאלט".
בהמשך צורף למאלטים הוויסקי התעשייתי, גריין וויסקי. רק בתחילת המאה העשרים נולד לאמיתו של דבר המותג המפורסם שאנחנו מכירים כיום בשם שיבאס ריגל, שכארבעים אחוז ממנו הוא סינגל מאלטים שונים ומשונים, והשאר, כאמור, וויסקי תעשייתי מזיקוק רציף.

ייתכן שזה הזמן המתאים להסביר שוב, בקצרה, מהו וויסקי, מהו מאלט וויסקי ומהו וויסקי בלנדד.
וויסקי, אולי המשקה האלכוהולי המפורסם בעולם, נולד בכלל באירלנד ולא בסקוטלנד, אבל אל תספרו להם את זה, לסקוטים החביבים, פן יבולע לכם.
בתחילה היו כל הוויסקי מאלטים. מאלט וויסקי מיוצר משעורה מונבטת ומותססת, מה שהופך אותה בעצם לבירה, שעוברת בתורה זיקוק כפול בדודי נחושת מסורתיים ואחר כך יישון בחביות עץ אלון למשך שנים, בדרך כלל רבות מאוד.
12 שנה, למשל, הוא גיל קלאסי לסינגל מאלט טוב. כאלה הם הגלנמורנג'י והגלן ליווט והגלן פידיך והמקאלן וההיילנד פארק והארדבג והלאפרויג ואפשר להמשיך ולמנות עוד כמה מאות.
כאלה הם גם האברלור (Aberlour) וכמובן הסטרתיסלה (Strathisla) סינגל מאלט נפלא שמגיע מהמזקקה
הבלנדדים הם משקאות שמורכבים מיותר מוויסקי אחד. בלנדד קלאסי יכול להחזיק בתוכו כ-30-40 סוגי מאלט וויסקי שונים באחוזים משתנים ועוד כמות גדולה מאוד של גריין וויסקי או וויסקי גרעינים.
הגרעינים הם לא גרעיני עפולה אלא פשוט גרעיני תבואה חיטה, שעורה, שיפון או תירס ובדרך כלל ארבעתם גם יחד. כל אלה הופכים לוויסקי תעשייתי שהכנתו מהירה וקלה יותר והוא תוצאה של המצאה גדולה של המאה ה׀-19-מנוע הקיטור, שהביא בעקבותיו המצאה חשובה לא פחות, לפחות עבורנו השתיינים: מזקקת העמוד (Column Still) או כפי שהיא מכונה בדרך כלל "מזקקת הקפה".

למרות שמה, לא מייצרים בה קפה. פשוט למי שהמציא את המכונה (או אם לדייק - שיכלל אותה) קראו אינאס קופי (Aeneas Coffy) שגם הוא היה, לא עלינו, אירי.
המזקקה הזו מאפשרת זיקוק רציף של חומר הגלם - הלוא הוא ה"ווש" (Wash) שהוא כאמור סוג של בירה גולמית, ללא סיבוכים ובתהליך פשוט ומהיר הרבה יותר. זו מערכת של דוודים המחוברים בשסתומים, שבכל אחד מהם עובר הנוזל זיקוק נוסף המעלה אותו לרמת אלכוהול גבוהה יותר.
התוצאה אחידה יותר אך גם הרבה פחות איכותית. המצאת הוויסקי המעורבב, הבלנדד, נולדה מתוך רצון וצורך לספק דרישה הולכת וגוברת למשקה שכונה על ידי ממציאיו, השבטים הקלטיים הקדומים, "איסקה ביטה" (מי החיים) שם שהתגלגל לבסוף בפי האנגלים לוויסקי.
אחרי שהטכנולוגיה המתאימה נוצרה, היתה זו רק שאלה של זמן עד שיקומו אנשים כמו האחים שיבאס ודומיהם וייצרו וויסקי תעשייתי כמו זה של ימינו.

חשוב להדגיש שיש הבדל בין וויסקי מקדונלד, מהסופרמרקט הקרוב למקום מגוריכם, שהוא כנראה אחד כזה שבאמת מקפיד להיות בן לא יותר מ-3 כמו שמחייב החוק הסקוטי, ובין ג'וני ווקר אדום, למשל (או כל וויסקי רציני אחר בלנטיינס, טיצ'רס, גראנטס, ג'י אנד בי), שהוא כנראה בן 5 או 7.
הגיל, אגב, מתייחס לצעיר הרכיבים ולא להפך. בקצה השני של הסקאלה אפשר למצוא וויסקי, כמו השיבאס, שצעיר מוצריו (הריגל) הוא בן 12 ובאמתחתו אפשר למצוא גם יצירות כמו שיבאס בן 18 הרויאל סאלוט בן ה 21, וגם שיבאס בן 25. מיטיבי לכת מוזמנים ללגום את הוורסיות שגילן מגיע ל 30ואפילו ל 50 שנה.
אם גם אתם הפכתם עם השנים למי שמאמינים שהשיבאס הוא וויסקי של חתונות, שלא לומר וויסקי של נובורישים, אתם מוזמנים לנסות ולשים יד על אחד האחים הגדולים הללו. לא יהיה לכם קל להשיג אותם, אבל אתם מוזמנים לנסות לעשות זאת בביקור הבא שלכם בדיוטי פרי.








נא להמתין לטעינת התגובות


