גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


יחידת דובדבן

פעמיים פגשה שרי אנסקי חיילים נבוכים בגלל הדובדבנים השנה. פעם אחת שיחדה אותם אחרי שתפסו אותה גונבת ממטע אורגני, ובפעם השנייה הפילו לה את תבנית הקרמבל לרצפה. לפחות יצאו לה מזה מתכונים

שרי אנסקי, סופשבוע | 25/5/2008 12:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
דובדבנים
דובדבנים שרי אנסקי
נסענו עד לקצה המדינה, לבשנו נעלי ספורט והתחלנו לצעוד מהיישוב מתת לעבר גבול לבנון. חלפנו על פני השלט "עצור! גבול לפניך!", שעליו מצוירת גולגולת.

נזכרתי במשפט של הסופר פסקל מרסיה ב"רכבת לילה לליסבון": "המוות הוא שנוסך על הרגע את יופיו ואת אימתו. המוות לבדו הוא שעושה את הזמן לזמן חי". אבל בלבי חשבתי שבעלי המטעים תקעו את השלט כדי שלא יסתובבו להם זרים במטעים ושהגבול נמצא בעצם רק הרחק בעמק.

המשכנו בשביל שחוצה מטעים של תפוחי בוסר קטנים וירדנו למטע הדובדבנים האורגניים. נכנסנו בסתר מתחת לרשת המגינה מפני מזיקים ותאמינו לי שאילו אלה שכתבו את השירים וציירו את הציורים המהוללים על פריחת הדובדבן, היו רואים את מראה גזעי העצים העירומים והחלקלקים ושפע הפרי הבשל והאדום הזה מתחת לחופה הלבנה, היו מיד מבינים שעדיין אינם יודעים דבר על דובדבנים.

התחלתי לטעום בעדינות אחד-אחד. פעם מעץ זה ופעם מאחר. אבל מהר מאוד העדפתי לאחוז בחופן דובדבנים, להרים מעט את הראש, למלא את הפה וללעוס תוך שאני עוצמת ופותחת עיניים מול השפע, הטעם, היופי והבשלות המפוארת הזו של הפירות הרבים יותר מאשר הכוכבים בשמים. ושרתי שיר שהמצאתי לעצמי - הי הי, אני והדובדנים מתחת לשמיכה, הי הי, את והדובדבנים מתחת לחופה.

וכדי להתמלא עוד ועוד בחוויה הנדירה שנפלה בחלקי התחלתי תולשת פירות מלוא החופן ואוכלת ויורקת את החרצנים ומלקקת שפתיים ומלכלכת את הסנטר והחולצה. היה שקט. בראש מהדורות החדשות של אותו יום הודיעו שאחרי ארבעה ימי קרבות, ממשלת לבנון נכנעה לחיזבאללה.

מעבר לחופת הדובדבנים נראתה הגדר שמפרידה בינינו לבין הארץ המדממת והפצועה הזו. אבל מתחת לרשת היה בטוח. רק ציוצים של ציפורים קנאיות שלא יכולות להיכנס גם הן ולטעום. עוד בימי המקרא הרחוקים נקבע החוק המוסרי העתיק שמתיר לאדם שהלך ליד מטע וחשק בפרי לטעום ולאכול כאוות רצונו. אבל אסור "לשים בכליך". בוודאי לא בשקית ואפילו לא בכיס.

אך צער הפרידה מהפרי במטע המרהיב הזה הביא אותי להפשיל את תחתית החולצה ולאסוף אל חיקי לא מעט דובדבנים. לא אגזים אם אומר, שבדרכי חזרה בצל עצי האלון, נשאתי בחולצתי דובדבנים במשקל של שלושה קילוגרמים. ברגע הראשון לא זיהיתי אותם בגלל ההסוואה המושלמת. אבל כשבן זוגי אלכס אמר "יש כאן חיילים", מיד הבנתי שאני ממש בצרות.
שארית הפליטה

בצומת שבילים עמדו כתריסר חיילים חמושים באנטנות ובמקלעים. עצרנו מולם. כאיש אחד הם הביטו בנו. מיד הרגשתי את הכובע בוער על ראשי. מה אני עושה עם הדובדבנים האלה? מה אני עושה? הקצין הרזה ועז המבט הוריד מראשו את הקסדה המנומרת וצעד לכיווננו. הוא הציג את עצמו כמפקד החדש של הגדוד ואפילו סיפר שזה הפטרול הראשון שלהם לאורך הגדר.

כיוון שקיבל הנחיה להיות קשוב ומתחשב באוכלוסייה המקומית רצה לדעת מאיפה אנחנו, ואם אנחנו נוהגים מדי יום לצאת להליכות מעבר לשלט עם הגולגולת, וגם רצה לדעת אם הגענו עד לגדר המערכת.

כדי לפייס אותו ולהפחית מגודל הגניבה הושטתי לו חופן דובדבנים. כשטעם והתמוגג מהדובדבנים שאל אם זה מהמטע שלנו. עניתי שלא. שאני מירושלים. אבל כדי לא להביך אותו שחשק בפרי גנוב, שיקרתי. "זה בסדר, הרשו לי לקטוף".

עברתי

מחייל לחייל כמו דודה מהוועד למען החייל ונתתי להם מהדובדבנים שלי, אבל הם היו מנומסים מאוד ולא לקחו יותר מקילו אחד. חזרתי לירושלים עם לא מעט דובדבנים גנובים שאיבדו כל דמיון בטעמם לאחיהם שנאכלו במטע מתחת לחופה והעדפתי להכין מהם קרמבל וקונפיטורה.

והפלא ופלא והנה אותה שארית דובדבנים הביאה לי מפגש דרמטי נוסף עם חיילים. הפעם הם היו חמישה. עמדו גם הם בקסדות מנומרות ובתתי מקלע בפתח ההליקופטרים שליוו את הנשיא בוש וחלפו ממש מעל קצה עצי הברוש מול החלון של המטבח שלי בדרכם לאיצטדיון בגבעת רם.

רעשם היה מחריש אוזניים, הבית רעד כולו וגם העצים והפרחים נשכבו מהרוח. הם טסו כה נמוך שיכולתי לראות את פניהם, ובעודי שומטת בבהלה לרצפה את התבנית עם קרמבל הדובדבנים המפואר שהכנתי, היה נדמה לי שראיתי אחד מהם מחייך בהתנצלות.

קרמבל דובדבנים

החומרים:
כ-700 גרם דובדבנים
1/3 כוס סוכר
1/3 כוס ליקר דובדבנים או מיץ מלימון אחד

לכיסוי:
170-150 גרם חמאה קרה
1 כוס סוכר
1 כוס שקדים קלופים קצוצים גס
1 כוס קמח תופח
אבקת סוכר

ההכנה:
1. מדליקים את התנור ל-170 מעלות צלזיוס.
2. מגלענים את הדובדבנים אפשר בעזרת צ'ופסטיק. מעבירים לתבנית פיירקס בינונית.
3. מערבבים את האלכוהול והסוכר ומשרים בתוך התערובת הזו את הדובדבנים לשעה-שעתיים.
4. מגררים את החמאה בפומפייה לקערה. זורים את הקמח, השקדים והסוכר. מערבבים וממוללים בקצות האצבעות עד שמתקבלת תערובת פירורית לחה.
5. מכסים בפירורי הבצק את הדובדבר נים השרויים ברוטב.
6. מכניסים לתנור החם ואופים כ-30-35 דקות או עד שהפירות מבעבעים ומאדימים מבעד לכיסוי שמזהיב.
7. זורים אבקת סוכר ומגישים פושר או בטמפרטורת החדר (לא מכניסים למקרר).

הערה: כתוספת מגישים שמנת מתוקה או גלידת וניל.

עוגת דובדבנים
עוגת דובדבנים שרי אנסקי

עוגת דובדבנים

החומרים:
לבסיס:
כ-700-500 גרם דובדבנים
כ-3 כפות ליקר דובדבנים או רוזטה (סירופ חלב שקדים) או מיץ מלימון אחד
1/3 כוס סוכר

לעוגה:
200 גרם חמאה רכה
2/3 1 כוסות סוכר
3 ביצים
2/3 1 כוסות קמח תופח
2/3 גביע שמנת חמוצה
אבקת סוכר לקישוט

ההכנה:
1. שוטפים ומגלענים את הדובדבנים, מערבבים עם האלכוהול והסוכר בקערה.  משרים את הדובדבנים לפחות שעה.
2. מחממים את התנור לחום של 170 מעלות צלזיוס.
3. מורחים בחמאה את התחתית והדפנות של תבנית עם חור באמצע או תבנית עגולה קפיצית. מעבירים לתחתיתה את הדובדבנים עם הנוזלים שהפרישו.
3. במיקסר או במעבד מזון מערבלים את החמאה והסוכר. מצרפים את הביצים בזו אחר זו. מוסיפים את כמויות הקמח והשמנת החמוצה לסירוגין 1/3 אחרי 1/3.
4. בעזרת כף מניחים על הדובדבנים גושי בצק. מכניסים לתנור החם ואופים כחמישים דקות (בודקים עם שיפוד שהעוגה מוכנה).
5. מוציאים , מחכים שתי דקות ומעבירים סכין חדה בין העוגה לדפנות והופכים על צלחת והמיצים נספגים בעוגה.
6. מאוד מוצלח להגיש עם שמנת חמוצה בחושה.
7. הדובדבנים קצת מצטמקים ולכן טוב לזרות על העוגה אבקת סוכר.

קונפיטורת דובדבנים
קונפיטורת דובדבנים שרי אנסקי

קונפיטורת דובדבנים

החומרים:
1/2 קילו דובדבנים ללא חרצנים
400 גרם סוכר מיץ מלימון אחד

ההכנה:
1. מסדרים את הדובדבנים והסוכר בקערה בשכבות. מכסים בניילון ומעמידים למשך לילה.
2. למחרת יוצקים את הדובדבנים, המיץ והסוכר לסיר, מוסיפים את מיץ הלימון ומביאים לידי רתיחה. 3. מקפידים שהאש תהיה מאוד קטנה עד שכל הסוכר נמס לחלוטין.
4. כשזה קורה מגבירים את האש לרתיחה די חזקה ומבשלים כעשרים דקות. לא יותר, כי אז נאבד את רעננות הטעם ובין כה הריבה לא ממש תקריש וטוב שכך.
5. מעבירים לצנצנת נקייה ויבשה. נהדר על יוגורט, שרבט, גלידה, עם גבינה, כרוטב סירופ אדום למלבי, או לסלט פירות.

תבשיל כדורי בשר ודובדבנים

החומרים:
1/2 קילו דובדבנים חמוצים ללא חרצנים
3 כפות סוכר מיץ מ-1/2 לימון

לקציצות:
1/2 קילו בשר טלה או בקר טחון
בצל מגורר בפומפייה
1-2 פיתות מושרות במים חמים
מלח
פלפל שחור טחון
2 ביצים מופרדות
קמח
שמן זית

ההכנה:
1. סוחטים היטב את הבצל המגורר (שומרים את הנוזלים) ולשים היטב עם הבשר.
2. סוחטים את הפיתות ומוסיפים לתערובת. מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים שני חלמונים ולשים היטב.
3. מכינים בצלחת אחת קמח ובשנייה טורפים את החלבונים בכ-2 כפות מים.
4. יוצרים מהתערובת כדורים קטנים. מגלגלים אותם תחילה בקמח ואחרי שהשמן לטיגון התחמם טובלים אותם בחלבונים, מנגבים ומטגנים אותם מכל הצדדים.
5. בסיר רחב שמים את הדובדבנים עם הסוכר ומיץ הלימון ומבשלים על אש קטנה עד שהם מתרככים מעט.
6. מוסיפים את כדורי הבשר וכחצי כוס מים ומבשלים על אש קטנה עד שכדורי הבשר מתרככים והרוטב הופך לסירופ סמיך - לפחות חצי שעה.

הערה: מובן שאפשר לתבל את הקציצות גם באגוז מוסקט, בהר, זנגוויל, הל או קינמון.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

שרי אנסקי

צילום: מתוך הספר

הבשלנית הראשונה של הבלדי הישראלי, מגישה את מתכוניה, מטעמיה ושאר רוחה הקולינרי, לכבוד שבת

לכל הכתבות של שרי אנסקי
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים