בטן-גב עם החבר'ה במשרד: טיולי תמריץ
אם הבוס לא מטיס אתכם לחופשה, אתם במקצוע הלא נכון • טיולי התמריץ מאפיינים כיום לא מעט חברות ישראליות: מטיולי גמלים במרוקו, דרך ערב גיישות יפני ועד נופש על החוף באיי סיישל
טיולים מסוג זה נפוצים בעיקר בחברות ביטוח,

החברות מצדן מוכנות להשקיע המון מאמץ, מחשבה ובעיקר משאבים, כדי להגיע לתוצר שינפק טיול חווייתי ומיוחד מדרגה ראשונה. מנגד, כל ספק תיירות בתחום מנסה למתוח עוד קצת את גבולות הדמיון, ולהציע משהו חדש ומיוחד יותר, שטרם נראה כמותו, אירוע שידברו עליו גם שנים אחרי.
החברות המזמינות שמות דגש בבחירת יעד אטרקטיבי, שהנוסע הישראלי הממוצע יתקשה להגיע אליו (אם מבחינת כסף ואם מבחינת לוגיסטיקה), או מלון מסוים שעלות הלינה בו גבוהה במיוחד. טיולי התמריץ הם הפקה גרנדיוזית, היורדת לפרטים הקטנים כבר מהשנייה הראשונה, ואינה מותירה מקום לטעויות.
"הכסף הוא לא הבעיה, את זה כבר סגרנו, תדאגו רק שהכל ידפוק כמו שעון ושהאנשים שלי יחייכו כל הזמן", סיפר לי השבוע סיטונאי תיירות על שיחה שניהל עם בכיר במשק, בעניין טיולי תמריץ למספר מנהלים בחברה.
מנכ"לית המרכז לתיירות בינלאומית ברוריה חן אומרת כי יש מספר סוגים של טיולי תמריץ וברמות מחיר שונות. החל בטיולים לעשרות עובדי חברה וכלה במאות עובדים. "בעבר גם הוצאנו קבוצה שמנתה 800 איש בבת אחת. הטיולים הקטנים והאינטימיים הם לרוב של בעלי תפקידים בכירים או קניינים גדולים של החברה, ומונים כ-15-20 איש. הדגש בטיולי התמריץ הוא על התכנים.
קשת הפעילויות מגוונת, ומטרתה לשבור מחסומים, לפתח מערכות יחסים איכותיות בתוך החברה, ולתת לעובד תחושה שלחברה איכפת ממנו", מסכמת חן.
סמנכ"לית השיווק של "אשת טורס", גלית זכאי, מספרת על יעדים ועל פעילויות מיוחדות שהחברה ערכה בטיולים מסוג זה: "היה לנו טיול תמריץ, שבו התבקשנו לכלול לינה במנזר בהר ארקויאה ביפן. גם היו בקשות לספארי בכדור פורח בדרום אפריקה, טיול גמלים במדבר הסהרה במרוקו שכלל לינה באוהלים באמצע המדבר, השתתפות בפסטיבל הקרח בסין, ייצור גבינות בבולגריה ועוד כיד הדמיון והתקציב".
התקציב, כמובן, הוא שחקן חשוב בטיולי התמריץ. עלויות ההשקעה משתנות מחברה לחברה. תקציב מינימלי לטיול כזה מתחיל ב-1,200 דולר לאדם, ויש חברות שבהן הוא גם מסתכם ב-3,500 דולר לאדם למספר ימי גיבוש. בכל מקרה, מסתמנת מגמה לגידול בתקציבים ובהכרה שבסופו של דבר, למרות ההוצאה הגדולה, החברה מקבלת עובדים נאמנים ומלאי מוטיבציה, וההשקעה תחזור בצורת רווחים.
עם זאת, החברות גם למדו שאפשר לחסוך בעלויות הטיולים, והן פועלות בהתאם. טיולי תמריץ לסין ייצאו בחורף או באביב, ולדרום אפריקה בתקופת האביב שלנו, אז קצת קריר שם והמחירים יורדים. חודש מאי הוא חודש מבוקש במיוחד, משום שמחירי הטיסות מישראל יורדים בין פסח לקיץ, ומדובר בהפרשי עלויות של אלפי דולרים.
מנכ"לית "מדרפט ספיריט" טלי יטיב מציינת שכדי להפיק טיול כזה נדרשת עבודת הכנה מקצועית. עם כל לקוח מתנהל תחקיר מקיף שמטרתו לענות בצורה הטובה ביותר לדרישותיו, תוך עיצוב תכנים מעניינים ומהנים.
לשם כך מובאים בחשבון נתונים כמו גיל ממוצע של עובדי החברה,
הנה דוגמה: ב"מדרפט ספיריט" הרכיבו לאחת החברות טיול ליפן, אשר כלל בין היתר ערב גיישות, ביקור בבית מרחץ יפני מסורתי, ערב קריוקי, סיורי פריחת הדובדבן ועוד, בעלות של 3,500 דולר לאדם.
דוגמה נוספת היא הטיול למשולש הזהב בהודו, הכולל רכיבה על פילים וביקור בטאג' מאהל בעלות של לפחות 1,800 דולר לאדם. גודל הקבוצות נע על פי רוב בין 25 ל-80 משתתפים, לעתים במספר סבבים מאותו ארגון או חברה.
כמו כן, החברה מציעה טיולי נושא המלווים בהדרכה מקצועית: טיולי מדיטציה, פנג שוואי, מוזיקה, ספא, נהיגת מירוצים, קולינריה, ברים ועוד. במקביל, מתקיימים טיולים גיאוגרפים ליעדים כמו תאילנד, הודו, איי סיישל, פירנאים, זמביה, סין, ברזיל ועוד.
קיים ניסיון תמידי לאתר יעדים חדשים, שיסעירו את הלקוחות שכבר ראו הכל, ולחלקם החברה אף מרימה קו מיוחד של טיסות ישירות במיוחד לטיולי התמריץ. "השנה היעדים החמים ביותר כללו את איי סיישל, שהיו הלהיט של חודשים האחרונים, ואת זמביה שבאפריקה (2,700 דולר לאדם), שאליה אנו עומדים להוציא בסתיו הקרוב טיסות ישירות כדי לקצר את משך ההגעה, ולאפשר לעובדים מקסימום הנאה", מספרת יטיב. בכל מקרה, מדובר בתנאים לא רעים בכלל לעובד הישראלי.