הקסטל - לא רק מלחמות
גן לאומי הקסטל, בדרך לירושלים, הוא תזכורת לקרבות עקובים מדם, אך גם להסטוריה מימי דוד המלך והצלבנים
מתי יושב הקסטל לראשונה איננו יודעים, אך כשעומדים בראש האתר ומתבוננים סביב, ניתן לדמיין את ארון הברית, עובר מקריית יערים לירושלים, בהובלת דוד המלך. תוצאות המסע היו בניית בית המקדש והפיכת ירושלים למרכז שלטוני ורוחני ליהדות, ומאוחר יותר לנצרות ולאיסלם. מכיוון אחר ניתן לדמיין כיצד ההר, הצופה אל ירושלים, בוכה על כיבושה בידי היוונים ושמח על שיחרורה על ידי החשמונאים, לאחר הנצחונות בקרבות על הדרך לירושלים.

מטיילים בגן לאומי קסטל סיגלית כהן, רשות הטבע והגנים
גם הצלבנים הבינו את חשיבות המקום. ירושלים הייתה בראש מעיניהם ולכן הקיפוה בישובים ומיצדיות שיגנו על הדרכים אליה. המבנים הצלבניים באבו גוש, בעין חמד, בצובה ואחרים מהווים מערך הגנה צפוף לעיר.
גם לממלכה הצלבנית בא הסוף, ובמשך שנים רבות לא ידוע דבר על הנעשה בקסטל. ישנם תיאורים מהמאה ה-19 על תושבים בודדים שחיו בינות עזובה והרס. הדרך לירושלים, הסמוכה לקסטל, נסללה כשביל מרוצף חצץ ב- 186.

גן לאומי קסטל. צילום: סיגלית כהן סיגלית כהן, רשות הטבע והגנים
הקרב על הדרך לירושלים
במהלך מלחמת העצמאות גבתה נסיעת המשוריינים לירושלים מחיר רב. כיבוש ההר והכפר כן עליו היה חיוני להצלחת מבצע נחשון. כוח פלמ"ח יצא בתחילת אפריל 1948 מקריית ענבים ותפס את הכפר ללא קרב. מספר ימים אחר כך החלה מתקפה ערבית על כוח שנותר לשמור על הישוב, אשר גברה עם השמועה על מותו של עבדול קאדר אל חוסייני על ההר. הלוחמים היהודים נסוגו תוך ספיגת אבידות קשות, ולמחרת חזרו כוחותינו והשתלטו עליו.
סיפור הקרב על הקסטל ארוך. המקצרים יסתפקו בדף המחולק בכניסה לאתר ובשילוט המלווה את העלייה לפיסגת ההר, והמרחיבים יעיינו בספרות, אך ניתן לאמר כי הקרב היה ייחודי מכמה היבטים: ראשית, חשיבותו לשמירת הדרך לירושלים פנוייה, אקט בעל משמעות מהותית לנצורים ומשמעות פסיכולוגית למוראל העם כולו.
שנית, הפקודה שניתנה - "הטוראים יסוגו
עם תום המלחמה, צפה הקסטל מצפון אל גבול ירדן. חששם של מפקדי צה"ל כי ירושלים תותקף הביא לחפירת רוב התעלות והבונקרים שאנו רואים בקסטל היום.
עם התרחקות הגבול, הוקם סביב המבצר ישוב יהודי, אשר שומר על הדרך לירושלים ומהווה חלק משרשרת הישובים העוטפים את בירת ישראל.
המסלול הרגלי באתר הקסטל נמשך כשלוש שעות. מומלץ לא לוותר על הליכה בתעלות הקשר, וכניסה לחדרים המשלבים בנייה צלבנית ובונקרים ישראלים, בשילוב סימני ישוב ערבי. ניתן לשלב ביקור בגן לאומי עין חמד. כאן אפשר לראות אחד משרידי המבנים הצלבנים שעטפו את ירושלים, וגם לערוך הפסקה על הדשא בסמוך לנחל כיסלון.
איך מגיעים: לגן לאומי קסטל מגיעים בנסיעה על הכביש המהיר תל אביב – ירושלים. פונים במחלף הראל דרומה לתוך הישוב מבשרת ציון. עוברים ליד בניין המועצה המקומית, ומיד פונים ימינה ושוב ימינה. ממשיכים בכביש ונכנסים בשערי הגן הלאומי. חונים את הרכב ועולים בדרך עקלקלה לפיסגת ההר.
כתב: אייל מיטרני, סגן מנהל מחוז מרכז, רשות הטבע והגנים