היסטריית חצבת בתיכון חדש
35 תלמידים מצטיינים במדעים השתתפו ביום עיון בפקולטה לחקלאות ברחובות. אחרי שבוע התברר כי אחד הסטודנטים חולה בחצבת, והנהלת התיכון הורתה ל-1,200 תלמידיה לבדוק אם חוסנו בעבר בפני המחלה. המנהלת ומשרד הבריאות מרגיעים, אבל ההורים והמורים בפאניקה
גלי גינת
,
11.04.08,
14:55
היסטריה בתיכון חדש: הנהלת בית הספר הורתה לכל התלמידים לבדוק אם חוסנו בעבר בפני חצבת. הסיבה: כמה מתלמידי התיכון באו על פי החשד במגע עם סטודנט בפקולטה לחקלאות שחלה בחצבת.
לפני כשלושה שבועות השתתפו 35 תלמידים מצטיינים במדעים משכבת כיתות ט' ביום עיון בפקולטה לחקלאות ברחובות. כשבוע לאחר מכן פרסם משרד הבריאות הודעה אשר קראה לסטודנטים בפקולטה להגיע ללשכת הבריאות המחוזית לאחר שסטודנט במוסד אובחן כחולה בחצבת. על פי ההודעה, נדרשו הסטודנטים להגיע עם פנקסי חיסונים כדי לבדוק אם חוסנו בעבר. עוד נמסר כי כל הסטודנטים שלמדו עם הסטודנט קיבלו הודעה בדואר האלקטרוני או הודעת טקסט על כך שהוא חולה.
כאשר נודע הדבר להנהלת התיכון החליטה חיה שהם, מנהלת בית הספר, לפנות למשרד הבריאות, וזה בתגובה הורה להנהלה לוודא ש-1,200 תלמידי התיכון מחוסנים בפני הנגיף המידבק. חצבת היא מחלה זיהומית שכיחה. הגורם למחלה הוא נגיף אשר מועבר דרך מערכת הנשימה. תקופת הדגירה של המחלה נעה בין עשרה ל-14 ימים, והיא גורמת עליית חום, נזלת, שיעול ודלקת הלחמיות. על פי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2007 דווח על מקרה אחד של חצבת בתל אביב, ומתחילת ינואר 2008 עד 9 באפריל 2008 דווח על 43 מקרי חצבת בעיר. רוב המקרים היו בחודשים פברואר-מרס, בקרב האוכלוסייה הלא מחוסנת.
בהנהלת תיכון חדש החליטו לא לקחת סיכונים, פרסמו הודעה באתר בית הספר, ובה קראו לתלמידים לבדוק אם קיבלו חיסון משולש בשם MMR בגיל שנה וכן חיסון משלים בכיתה א'. במקרה כזה - כך לשון ההודעה - אין סיכוי להידבקות בחצבת. עוד נמסר בהודעה כי אם חסר אחד החיסונים או שניהם, על התלמידים להתקשר ללשכת הבריאות של מחוז תל אביב ולברר מה עליהם לעשות. המחנכות עברו בכיתות וחזרו על הודעה. הדבר גרם פאניקה של ממש בקרב התלמידים וההורים, ואלה הביעו את חששותיהם בנוגע למחלה המידבקת.
"אמרו שבינתיים אף אחד לא נדבק, אבל זה לא מרגיע אותי", אמרה השבוע אם נסערת. "בכל יום אנחנו שומעים על עוד מקום שהמחלה פרצה בו, ואף אחד אינו בטוח. אני ממש מפחדת לשלוח את הילד שלי לבית הספר". גם בתוך בית הספר הובעו חששות, אולם מקרב המורים דווקא. "אם החצבת מסוכנת למישהו זה לנו, המורים, שאנחנו מבוגרים יותר, והשפעת החיסון שקיבלנו בתור ילדים כבר נחלשה", אמרה אחת המורות.
שהם מסרבת להיבהל. "פעלנו לפי הנהלים כשביקשנו מהתלמידים לבדוק אם הם מחוסנים וממי שקיבל רק חיסון אחד - לעבור עוד אחד. לדעתי, רוב התלמידים בבית הספר מחוסנים כי כולם מתחסנים בתור ילדים".
ומי שלא נולד וגדל בארץ?
"במקרה הזה באמת צריך לבדוק. אולי ההורים לא ידעו שצריך לחסן. גם אם אין רישום. מי שאיבד פנקס חיסונים למשל צריך לפנות למשרד הבריאות בתל אביב ולעבור בדיקה שתראה אם חוסן בעבר. עד כה לא הגיעו אליי תלונות על אף אחד שחלה בחצבת, ואני מקווה שאף אחד לא נדבק. בכל מקרה, התלמידים שלנו לא נפגשו עם סטודנטים בפקולטה".
אני מתקשה להאמין שהם הלכו במסדרונות ריקים.
"הם היו ביום עיון, ואחריו חזרו לבית הספר".
ממשרד הבריאות נמסר: "תלמידי תיכון חדש ביקרו בתאריך 26 במרס 2008 בפקולטה לחקלאות ברחובות בשעות 14:00-12:00, וחולה בחצבת סיים את לימודיו באותו יום בשעה 10:00. לפיכך התלמידים לא נחשפו לחולה ואינם נמצאים בסיכון לפתח מחלה בעקבות החשיפה הזאת. בדרך כלל תקופת הדגירה של המחלה היא בין שמונה ל-12 יום (עד 17 יום) לאחר חשיפה לחולה חצבת.
"מכיוון שתלמידים לא נחשפו לחולה חצבת אין צורך בפעילות מיוחדת מצד בית הספר (יש לציין שמדובר בילדים שאמורים להיות מחוסנים בשתי מנות חיסון MMR). אין צורך בבדיקה רפואית בתלמידים. בלשכת הבריאות בתל אביב לא התקבלו דיווחים על תחלואה בחצבת בקרב תלמידי תיכון חדש".
מהפקולטה למדעי החקלאות ברחובות, השייכת לאוניברסיטה העברית נמסר: "לא התגלו מקרים נוספים של חצבת בפקולטה למדעי החקלאות. עם היוודע מקרה ההדבקות בחצבת יידעה האוניברסיטה את הסטודנטים. כמה מהם ניגשו להיבדק בלשכת הבריאות, ובמידת הצורך חוסנו. התלמידים ביקרו בפקולטה כחלק מפעילות נוער שוחר מדע, ולא שהו בכיתה אחת עם הסטודנטים".
שלח כתבה לחבר
כתוב לעורך
הדפס כתבה
שמור במזוודה
הוסף תגובה