מועדון תרבות
רגע לפני ששלל אירועי הפסח תוקפים אתכם, חשבנו שכדאי שתוסיפו ללו"ז את הביאנלה לאדריכלות נוף עירוני, שתיערך השנה לראשונה בבת ים
"העיר בת ים היא הצפופה ביותר בישראל אחרי בני ברק", פותח שלמה לחיאני, ראש העיר בת ים, את דבריו בבוקר מסיבת העיתונאים שנערכה לקראת הבינאלה על חופה היפה של העיר.
"רוב רובה של אוכלוסיית העולם גרה במרכזי הערים, ושאלות כמו איך עיר צריכה להיות? או איך לנצל את השטחים הציבוריים, אשר היו פעם חלק מהטבע? הן חלק מהשאלות והשיח שאנו מנסים ליצור, כשמנגד עומדים השימושים הציבוריים ושמירה על הסביבה", הוא הוסיף.
בת ים מצטיירת כבר לא מעט זמן כדבר החם הבא. העיר, אשר לרוב סובלת מתדמית לא חיובית בתודעה הציבורית, החלה במהפך תדמיתי בשנים האחרונות, כשאחד מהפרויקטים שזכו למירב החשיפה התקשורתית הוא מוזיאון העיר, שעבר מתיחת פנים די מוצלחת בראשות האוצרת מילנה גיצין אדירם.
פרופ' יעל מורייה קליין, אדריכלית נוף ומרצה בטכניון, סיגל ברניר, תיאורטיקנית העוסקת במחקר תרבות אדריכלות ונוף ותמר דראל פוספלד, אדריכלית נוף בכירה ויו"ר האיגוד הישראלי של אדריכלי נוף, יצרו הגו ואצרו מזה כשנתיים את האירוע המדובר.שנערך בעיר זו השנה הראשונה.
"כשחשבנו מה אפשר להציע הבנו שאין אנו רוצות לטפל בבתים", אומרת קליין. "מאפיין זה גם יכול להיות רלוונטי לערים אחרות, אך כשהסתובבנו בבת ים, הבנו שהעיר עדיין לא הגיעה לידי מימוש הפוטנציאל הגלום בה", מוסיפה ברניר. לדעתן של האוצרות "בת ים זו עיר שעדיין לא גילו את היתרונות שלה, ואין ספק שמי שיגיע יופתע".
במבט חטוף על מפת הביאנלה, כבר ברור שהדבר המעניין ביותר יהיה לראות איך בין בנייני השיכונים העצומים הפזורים בה, טיילת ישנה הפרושה לאורכה ונתיבי איילון, השורקים בעורפה של העיר, תצליח העיר להפגיש בין מבקרים, תושבים ואדריכלים שונים. אולי כך יתעורר דיון מהותי ושיח תרבותי אמיתי על השימוש מחדש בשטחים הפתוחים שבעיר ל"מרחבי אירוח".

הביאנלה, שבנויה כתערוכת רחוב עצומה, פרושה על פני 24 אתרים שונים. נושאים כמו "היחסים בין שאדם לעירו", "איכות חיים וסביבה", "שטחים ציבוריים מול פרטיים", "האדם כחלק מקהילה", וכמובן "אירוח", ידונו על ידי אדריכלים מכל הארץ והעולם.
בניגוד לתערוכות אדריכליות רגילות, במסגרת הביאנלה האורחים יפגשו רעיונות פרועים של אדריכלים באופן מוחשי ובגודל אמיתי. כל אתר, למעשה, הוא חלק מהנוף האורבני המקומי, והשימוש החדש שבו יציע חווית צפייה מעניינת ואקטיבית.
כך, למשל, "גן עדן קטן" הינו אחד הפרויקטים המעניינים בביאנלה. הפרויקט נעשה על ידי המעצב התעשייתי צבי הלברכט, ובנו, כרם, בוגר המחלקה לאדריכלות בבצלאל, והוא עוסק בחקלאות זעירה במרחב העירוני.
"יש שתי זויות בדיון הזה", אומר הלברכט הבן, "מצד אחד זה רעיון מאד שמרני, כי אנחנו חוזרים אחורה, חקלאות עירונית למעשה זה לא דבר חדש, אנשים גם היו מגדלים אוכל כל השנים.
"מצד שני, האדריכלות המודרנית הכתיבה חוקים חדשים - בפונקציונאליות של הבית כמכונת מגורים. בחרנו לוקיישן בצד שיכוני רכבת משנות החמישים, אשר דגלו באותה תפישה. ברבות השנים נוצרו במרווחים שבין השיכונים, מעין שטחי הפקר שאף אחד לא לקח עליהם אחריות, מה שהביא אותנו לבנות קונסטרוקציה אשר תאחד את כל המבנה לגן רחב, ובכך לנצל
פרויקט נוסף שיש לתת עליו את הדעת, הינו "המטבחוץ". תכנון פרי עמלם של האדריכל ניסים דבידוב, האדריכלית טולה עמיר, האדריכלית נעמי שמחוני וטלי ברגל, סטודנטית לאדריכלות. הפרויקט יציע לקהילה הזדמנות להיפגש. על ידי הוצאת המטבח הביתי הפרטי אל החוץ, המתחם המשותף לדיירי השכונה יהפוך למקום מפגש אשר יזמין את הקהילה להתאסף בו, לשתף פעולה ולעסוק במלאכת הבישול, כאקט שוויוני.
נציג בולט מחו"ל הינו האדריכל כריס ריד, האמריקאי, אשר יקים מעין "חדרי חוף" על חופה היפהפה של בת ים, במעין חללים עם צומח אשר מתאים את עצמו לדיונות. מדובר, אגב, בפרויקט שימשך שנתיים לפחות.
הפרויקט "טבע בעיר" של אמיר לוטן ותמר דראל פוספלד ינסה לאמוד את חשיבותו ומידת האפשרות של הכנסת ה"טבע" למעין "בור" אשר נוצר בלב העיר. המקום יהיה סגור, והתושבים ישלטו על שעות הכניסה והיציאה ממנו, כשומרים על השטח. הניסיון הוא להעלות את השאלה – כיצד מגדירים את המושג "טבע", והאם כל חלקה ירוקה בלב נוף אורבני, תחת בקרה, יכולה לאפשר, למשל, את הארעיות של חוקי הטבע.
האירוע, אגב, יכלול הרבה פעילויות תרבותיות כמו הופעות רחוב, מחול, מוזיקה קולנוע ומתחמים רבים לילדים.