מתקררים בטבע
לכבוד מזג האויר החמים שפוקד אותנו - הנה כמה הצעות למסלולי מים צוננים, של החברה להגנת הטבע. אל תשכחו בגד ים
עין בוקק הוא אחד ממעיינות השכבה שנחשפו בנאת המדבר המערבית של ים המלח, בעקבות השבר הסורי-אפריקאי. מי המעיין מגיעים מחלחול מי הגשמים היורדים על הרי חברון. כל החוף המערבי של ים המלח הוא נאת מדבר ובה נביעות של מים מתוקים. בצפון ים המלח נמצאים עינות צוקים, עינות סמר ועינות קנה, במרכז נמצאים נחל דוד, ערוגות ושולמית ובדרום - נחל עין בוקק, היחיד הפתוח ללא תשלום לציבור הרחב.
במסלול ההליכה נוכל לפגוש במיצד רומי מתחילת האלף הראשון לספירה (בסביבות שנת ה-200
המים במעיין זורמים לאורך כל השנה, ובחודשי החורף ישנם גם שטפונות. המים צלולים מאד והמקום מוצל ונעים. זהו אחד המקומות המטויילים ביותר באיזור, בעיקר לאור העובדה שמדובר באתר המים האחרון שלא הוכרז כשמורה סגורה.
טיפ למבקרים: לאורך זרימת המעיין גדל המלוח, צמח רב שנתי. את עליו המלוחים ניתן לאכול חיים, או לקטוף ולטגן עם קצת שמן במחבת. הטעם מזכיר את טעמו של הצ'יפס. יש לזכור לא להפריז בקטיפת העלים.
איך מגיעים: מירושלים - יורדים בכביש מס' 1 לכיוון מזרח. בצומת בית הערבה פונים ימינה לכביש 90 ומשם נוסעים לאורך ים המלח עד מתחם המלונות - כשעה וחצי נסיעה מירושלים. מערד- נוסעים על כביש 31 היורד מזרחה לכיוון ים המלח ובצומת זוהר פונים שמאלה (צפונה) לכביש 90 למתחם המלונות.
מאזור מלונות ים המלח, מפנה שלט הכוונה לנחל בוקק. משאירים את הרכב באחד ממגרשי החנייה, וחוצים במנהרה מתחת לכביש אל תוך אפיק הנחל. השביל קל ונוח להליכה, עובר דרך בריכות מים צלולות ורדודות, ולידן צמחייה עשירה של קנה, אשל, מלוח וכמה עצי דקל. לאחר כק"מ בשביל המסומן בשחור (כחצי שעה הליכה מתונה) מגיעים למפל מים שלמרגלותיו בריכה רדודה, שעומקה כחצי מטר.

עין לבן הוא אחד מכ-100 מעיינות שכבה בהרי ירושלים והרי יהודה. בשנים האחרונות קיימת תופעה מבורכת ובה צעירי ירושלים וסביבתה מוצאים מעיינות ומשפצים אותם, משחזרים את בריכות האיגום הקדומות ובכך מעודדים את עם ישראל לשוב ולטייל בהרי ירושלים, ולהכיר מחדש מקומות נשכחים.
עין לבן, בערבית עין עאלק - נקרא כך על שם רכס ההרים ממנו הוא נובע, ועל שם צבע סלע החוואר הלבנבן של ההר. רכס לבן משתפל מתחת להר אורה ויד קנדי. רכס לבן הוא אחד מרכסי הרי יהודה, המשתפלים מערבית לירושלים במתינות עד שער הגיא, ומשם נפתחת למולנו שפלת יהודה.
מעין לבן נשקפים פסי הרכבת העוברים בנחל שורק משנת 1900, ובשנה וחצי האחרונות חודשה תנועת הרכבות על הפסים. ניתן להשקיף על הכפר בתיר ברכס ממול ועל חורבות היישוב היהודי הקדום- בית"ר, המעוז האחרון של לוחמי בר כוכבא.
מעין לבן נשקף נחל רפאים, הנשפך לנחל שורק, נחל ארוך במיוחד המתחיל בשכונת פסגת זאב בצפון ירושלים, ובפיתולים רחבים וארוכים נשפך לבסוף לים התיכון.
במקום חורש טבעי של עצי אלון, אלה וחרובים ואף בוסתן ובו נטיעות של תושביו הקדומים של האיזור, עצי שקד, אגוז ותאנה. את הבריכה בנו התושבים הקדומים בכדי להשקות את הגידולים החקלאיים. אל בריכות האגירה זורמים מי המעיין הנובעים מההר בתעלת מים פעילה לאורך 40 מטר. ישנן שתי בריכות, אחת עם מים רדודים המתאימה לילדים קטנים, והשנייה עמוקה יותר ורחבה בגובה של כ-1.30 מטר.
איך מגיעים: מירושלים - נוסעים על כביש בגין דרום, יורדים ביציאה האחרונה לכיוון קניון מלחה עד לגן החיות התנכ"י. מקצה החנייה של גן החיות מתחילה דרך עפר כבושה, המתאימה לנסיעת כל הרכבים. דרך זו נקראת "דרך נדב", ע"ש לוחם הצנחנים נדב אלעד שנפל בפעילות מבצעית בחברון. לאחר 5 דקות נסיעה מגיעים לחניון קטן ומאולתר, שם יש שילוט לעין לבן. טיפוס של שתי דקות במדרגות יוביל אותנו לבריכות של עין לבן. ניתן גם ללכת בדרך זו מקצה החנייה ועד לבריכה.
טיפ: הבאים ברכב 4X4 יכולים להמשיך בדרך העפר מהחניון לעין אל בלאד או ליד קנדי. זהו גם מסלול מצוין לרוכבי אופניים.

עמק בית שאן מהווה את המשכו המזרחי של עמק יזרעאל. את הגבול בין העמקים קל לזהות. בעוד האדמות של עמק בית שאן הן בצבע אפור בהיר, אדמותיו של עמק יזרעאל בעלות גוון חום אדמדם. השוהים בעמק בית שאן בשיאו של יום קיץ חם וודאי יתפלאו לשמוע כי חז"ל כינו אותו: "פתחו של גן עדן", אבל אלה שימצאו מפלט מהחום בקרירות הנהדרת של מעיינות עמק בית שאן, בוודאי יבינו את כוונתם של חכמינו.
במעיינות עמק בית שאן זורמת כמות המים השניה בגודלה בישראל. את הכמות הגדולה ביותר מספקים נחלי מקורות הירדן בגליל העליון. להבדיל מנחלי הגליל, מעיינות עמק בית שאן זורמים בשצף במהלך כל השנה, דבר המאפשר התיישבות ענפה לאורך ההיסטוריה, כפי שמלמדים עשרות התילים הארכיאולוגים הנמצאים בעמק.
נחל הקיבוצים הוא נחל איתן. מימיו זורמים במשך כל ימות השנה. ראשיתו - למרגלות הגלבוע. נוח ללכת לכל אורכו ובחלקו אף לשחות. הנחל נקרא כך בשל התקבצות המעיינות באיזור אליו. מקור מי הנחל בשני המעיינות עיקריים - עין חומה ועין מגדל, שמות עבריים שניתנו למעיינות ע"ש צורת ההתיישבות.
קיבוץ ניר דוד הסמוך, היה היישוב הראשון שהוקם בצורת חומה ומגדל. שמו הערבי של אחד המעיינות הוא אל ג'מאעין, שפירושו בעברית - "החבורה" או "הקבצה", ומכאן- נחל הקיבוצים. לאורך הנחל נמצא צמחיית נחלים טיפוסית - קנים, פטל קדוש, גומא ועצי תמר. עמק בית שאן הוא המקום האידיאלי לגידולם של התמרים, הזקוקים לשילוב של טמפ' גבוהות והרבה מים, בהתאם לאימרה התלמודית: התמר - ראשו באש ורגליו במים.
ניתן ללכת לאורך הנחל בדרכי עפר ובקטעים מסויימים להיכנס למים. מים צלולים ונקיים, במקום יש פינות מוצלות ושולחנות לפיקניק. המים בבריכה עמוקים, למעט מקומות רדודים ספורים. בנחל עצמו - המים עמוקים. ליודעי שחייה בלבד.
איך מגיעים: למגיעים מכביש 65 - פונים בצומת הסרגל דרומה לכביש מס' 675 עד צומת נבות. בצומת נבות פונים ימינה (מזרחה) לכביש מס' 71. בצומת השיטה פונים ימינה לכביש 669, עוברים את קיבוץ ניר דוד ושוב פונים ימינה לכביש 6667. לאחר כ-100 מטר פונים ימינה לבריכת נחל הקיבוצים. הרכב חונה בצמוד לבריכה ולנחל-חניון מסודר במקום.
לטיולי החברה להגנת הטבע בסופ"ש: 03-6388688
