805002 יום שלישי ט”ו באייר תשס”ח
אהוד אולמרט הופך עולמות כדי לדחוק לשוליים את דוח וינוגרד השלם, שיתפרסם בעוד שלושה שבועות. הוא מבטיח שלום כולל ומנטרל גורמי אופוזיציה. בפני פרשנים הוא...
גיא מרוז
אחי הכי
עמרם אולמרט משוכנע שאנחנו בידיים טובות ושיש מי שמקבל את ההחלטות הנכונות. אחיו הבכור של ראש הממשלה יוצא להגנתו, מוצא את האשמים במצבו הקשה בסקרים ומבקש להפסיק את מסע הרדיפות נגד אהוד אולמרט
ענת משה , 17.03.08, 12:50
עמרם אולמרט ראובן קסטרו
עמרם אולמרט
צילום: ראובן קסטרו
בשנה שעברה, כשאהוד אולמרט העמיס כבודה וחברי משלחת וטס לביקור רשמי בסין, עסקה התקשורת הישראלית בפכים ביוגרפיים משפחתיים ופיקנטיים על שורשיו האוריינטליים של ראש הממשלה. במהדורות החדשות ובעיתונים פרסמו את התצלומים שלו בכובע פרווה רחב מטייל מחויך על החומה הסינית ועוד כמה ידיעות על דיונים ועל פגישות בדרגים כאלה ואחרים עם הצמרת הסינית וזהו. הראש של כולם כבר היה עמוק במשברים שיש לראש הממשלה בישראל, אבל בסין, מתברר, נצבע ביקורו של אולמרט בצבעים קצת אחרים.

על כך למד אולמרט בעצמו כשנפגש עם עמיתו, ראש ממשלת סין וון ג'י-באו. בתום הפגישה, כאשר כבר קמו השניים מהשולחן, פנה הסיני לאולמרט ואמר לו: "מה שלום או מוז'אן? ". אולמרט , נבוך מעט, פנה לעוזריו: "מה זה או-מוז' אן? ". וון ג' י-באו לא חיכה עד שמישהו מהעוזרים ימצא את התשובה ומיהר להסביר לו: "אני מתכוון לאחיך עמרם אולמרט".

עמרם (70), תושב רחובות, בכיר האחים במשפחת אולמרט, לא התפלא כשסיפר לו אחיו הצעיר על פגישתו עם ראש ממשלת סין. אחרי הכול, לאחר תקופה ארוכה ששימש ציר יועץ לענייני חקלאות ואקדמיה בשגרירות ישראל בבייג'ין, בין השנים 2000- 2004, הוא יצר קשרים עם בכירי הממשל הסיני, ומתברר שהם לא שכחו אותו גם אחרי שהחזיר את בסיס הפעילות שלו לישראל. כיום עמרם אולמרט הוא יועץ לחברות ישראליות הפועלות בסין. "ברור שגם העובדה שה'דיבי' (אח צעיר בסינית, ע"מ) שלי הוא ראש הממשלה, נותנת מימד של חשיבות לפעילות שלי בסין", הוא אומר בנדיבות פוליטית ריאלית, כזאת שיודעת כי אין מתנות חינם בעולם הזה.

עמרם אולמרט היה יכול לשקוע באלמוניות, לנסוע על הקו ישראל סין ולהמשיך לעשות חיל בעסקיו בלי להתפרסם יותר מדי, אך מאז נבחר אחיו לראשות הממשלה, מצא עצמו אולמרט במעמד ממלכתי למחצה. בחצי החגיגי יותר עושים לו כבוד ופותחים לו דלתות כנראה ביתר קלות. החצי האחר קשה יותר ונוצץ קצת פחות. עמרם אולמרט בעצמו מודה שהוא מוצא את עצמו לא אחת מגן על אחיו המפורסם, שסופג ביקורת ציבורית נוקבת מכל הכיוונים: מהתקשורת, ממבקר המדינה, מיריבים פוליטיים, מוועדות חקירה וכדומה. "אנחנו ארץ טורפת יושביה, וזה נכון לא רק לאנשי התקשורת", הוא אומר, "יש סיפור על ראש הממשלה לשעבר לוי אשכול שביקר בארצות הברית. הוא נפגש עם ג'ון קנדי ושאל אותו:'איך אתה מנהל מדינה עם 300 מיליון תושבים?'. קנדי השיב לו:'זה קשה כי אני צריך להחליט עבור כולם'. אז אשכול ענה לו:'אתה ראש מדינה אחד, לי יש כמה מיליוני ראשי ממשלה, שכל אחד יודע יותר טוב ממני איך לנהל את המדינה'".

אז עמרם בתפקיד. כל הזמן. השבוע, בביתו ברחובות, מוקף חפצי אמנות סיניים, הוא התגייס לסנגר על אחיו. אמנם הוא מדבר במתינות ובנעימות, אבל יודע לכוון היטב את החצים למי שנדמה לו כי עושה עוול לראש הממשלה, לאחיו.
פסל נבואי וקאמבק כמו ביבי
ארבעה בנים נולדו למרדכי ובלה אולמרט. עמרם, הבכור, שימש בתפקידים בכירים בתחום הייעוץ החקלאי ועמד בראש חברת "אגרידב", העוסקת בפיתוח פרויקטים חקלאיים בעולם; ירמי, לימים תת-אלוף וכיום יושב ראש איגוד הכדורסל; אהוד, ראש הממשלה; ויוסי, דוקטור למזרחנות שנמלט לפני כמה שנים לארצות הברית לאחר שנקלע למצוקה כלכלית קשה והסתבך בחובות כספיים כבדים.

 "כשאהוד היה בן 50 התלבטתי מה לתת לו מתנה ליום הולדת", מספר עמרם אולמרט, "מצאתי פסל של אדם שמסתכל למעלה. נתתי לאהוד את זה וכתבתי למטה:'אהוד,the sky is the limit' ( השמים הם הגבול). מהו הגבול של פוליטיקאי? זה ברור. אז אם שואלים אם האמנתי שאהוד יהיה ראש הממשלה, זאת התשובה שלי".

ובכל זאת, איש לא תיאר לעצמו שאהוד יהיה ראש הממשלה. אילו לא לקה אריק שרון בשבץ, מי יודע איפה אהוד היה היום.
"אני לא נכנס לזה. אנחנו לא מדברים על מה היה קורה אילו. נכון שהרבה אנשים לא חשבו ולא תיארו לעצמם שהוא יגיע לדרגה הזו. אני דווקא חשבתי שהוא יגיע. פעם ביצענו פרויקט בג'מייקה, וחיפשתי ראש צוות. היה בחור בשם מיכה שיבולת מקיבוץ בצפון הארץ. הוא עבד מטעם משרד החוץ ועמד לסיים את שירותו. ראיינתי אותו ובסוף הריאיון, אחרי שקיבלתי אותו, הוא אמר לי:'רציתי לספר לך משהו, לא רציתי לספר לך קודם כי לא רציתי שתחשוב שאני מתחנף. הייתי טירון בגולני, ומי היה בן הזוג שלי באוהל הסיירים? אהוד, אחיך. ותשמע לי, הוא עוד יהיה ראש הממשלה'. בתום הפגישה הוא נסע במכונית שלו, ואחרי שלושת רבעי שעה הוא נהרג בתאונה. זו הייתה הצוואה של אותו בחור. אהוד היה אז ראש עיריית ירושלים. אז את מבינה, לא רק אני חשבתי שאהוד יכול להיות ראש ממשלה".

בסדר. הוא כבר ראש ממשלה, אבל בציבור יש לאחיך דימוי של ראש ממשלה כושל ומושחת. הוא זכה לציון הנמוך ביותר מבין ראשי הממשלות בתולדות המדינה.
"אני אגיד דבר שלא תאהבי לשמוע ואולי תחשבי שקל להגיד אותו. מי שיצר את התדמית הזאת לאהוד זה התקשורת".

עוד הפעם התקשורת אשמה? לא נמאס?
"תשמעי, אם ניקח למשל את הפעולה שעל פי פרסומים זרים נעשתה בסוריה, זה מראה שכשצריך לקבל החלטה הנוגעת לצורך הלאומי של ישראל יש מי שמקבל אותה".

אתה חושב שהוא יסיים את הקדנציה?
"אני בטוח בכך. אני זוכר שלפני שנה-שנה וחצי אמרו כל מיני פרשנים מהוללים על אהוד שהוא גווייה פוליטית מהלכת. כשראיתי מה נעשה וכיצד הוא מטפל בכל דבר שמגיע אליו וכשראיתי את מה שנדרש ממנו ואת מה שהוא עושה אמרתי שמעולם לא ראיתי גווייה פוליטית מהלכת בצורה חיה כל כך".

זה אולי דימוי יפה, אבל בסקרים המצב שלו רחוק מלהיות מזהיר. הוא ראש ממשלה לא פופולרי. על פי הסקרים, הציבור ממש לא אוהב אותו.
"גם לביבי הייתה במשך תקופה לא קצרה, גם בבחירות האחרונות, תדמית נוראה. אמנם תוצאות הבחירות לא קשורות לפרשיות שהועלו נגדו, אלא לנושא הכלכלי, אבל הוא התאושש, עשה קאמבק. גם ברק עשה קאמבק. אני לא פוסל את האפשרות, ואני אפילו מאמין, שאם יינתן לאהוד להמשיך עד סוף הקדנציה, גם הוא יעשה קאמבק".

אם אחיך יסיים את הקדנציה, הוא יעשה היסטוריה קטנה כי בשנים האחרונות שום ראש ממשלה לא סיים קדנציה.
"זו תופעה שבמידה מסוימת קשורה לחוש הביקורת המפותח שלנו. כמו שכבר אמרתי, יש לאנשים כאן הרגשה שהם יודעים, מבינים וחכמים יותר מכולם, ואם אני לא מסכים למה שנעשה, אז אני תוקף את ראש הממשלה".

אתה לא אומר לאהוד: אם כל כך לא אוהבים אותך, אז לך הביתה. שביבי וברק יבואו וינהלו את המדינה.
"אני לא אומר את זה. אני שומע דברים אחרים משרי העבודה, בלי להזכיר שמות. אחד מהם אמר לי: 'אני מעריץ את אהוד. אני הייתי בממשלות אחרות, ואני מודיע לך: הוא ראש ממשלה מצוין'. חיים רמון אמר דברים דומים בתקשורת. לאהוד יש אמונה במה שהוא עושה. יש לו נחישות וקור רוח, שלפי טענת יודעי דבר, אין להרבה מנהיגים ברמה הלאומית שהיו לנו במדינה, והוא מאמין שמה שהוא עושה ומה שהוא מתכוון לעשות זה הדבר הנכון".

מרידור, בניזרי ומניעים אישיים
אהוד אולמרט נלחם בכמה חזיתות. בחזית הראשונה, מלחמת לבנון השנייה ותוצאותיה, הוא כבר בשלב ליקוק הפצעים ומזעור הנזקים. החזית השנייה בוערת קצת יותר ועוד יש בה פוטנציאל התלקחות. בחזית הזו הוא מתמודד עם מה שהתקשורת אוהבת לכנות " קשרי הון ושלטון". ראש הממשלה כבר נחקר כמה פעמים בנוגע לקשרים שיש לו עם אנשי הון, על דירות שנמצאות בבעלותו ועל דרך מכירתו של בנק לאומי. גם מבקר המדינה בתמונה. רוב החקירות הסתיימו בלא כלום, אך הנזק שנגרם לתדמיתו של אולמרט היה רב. "על כל דבר אהוד נחקר. הוא לא התחמק או ניסה שלא לענות על שאלות", אומר עמרם.

עכשיו תגיד שמישהו סימן את אחיך וסתם נכנסים בו.
"כן. זה מה שאני אני חושב, ולא מעט אנשים אומרים אותו דבר על הרדיפה הזו אחרי אהוד. הרדיפה הזאת התחילה מהרגע שהוא החליט לרוץ לראשות הממשלה".
לפני כמה שבועות התראיין ל"ידיעות אחרונות" חבר הכנסת לשעבר דן מרידור, מידידיו הקרובים של אולמרט, והתייחס לדו"ח ועדת וינוגרד, שקבעה כי הממשלה כשלה בניהול המלחמה בלבנון. באותו ריאיון הוא אמר בין היתר: "אם הוועדה הייתה אומרת לי:'נכשלת, נכשלת, נכשלת', הייתי מסיק מסקנות אישיות. ממשלה שמינתה ועדה לא יכולה להתעלם מדבריה ולהתנהג כאילו כלום לא קרה. אולמרט עושה מה שהוא רוצה".

עמרם אולמרט כועס גם היום כשמזכירים לו את הריאיון הזה: "דן מרידור סיפר בעיתון שאחרי הבחירות, כשאהוד נהיה ראש ממשלה, הוא בא אליו מתוך תקווה שהוא ימונה לשר. כשהוצע לו תפקיד אחר הוא אמר:'טוב, תודה'. זה מראה שכנראה יש לאנשים מניעים אישיים כשהם מביעים דעות כאלה או אחרות. אני חושב שאילו הוא היה שר בממשלה הוא לא היה מדבר ככה" (מרידור סירב להגיב).

אתה חושב שהממשלה נכשלת גם בטיפול שלה באיום הטילים על שדרות, יישובי עוטף עזה ואשקלון?
"את באמת חושבת שיש בן אדם אחד במרום הפירמידה, שזה ראש הממשלה במקרה הזה, ורק הוא מחליט להיכנס או לא להיכנס? אין מערכת שלמה שמורכבת מהצבא, הרמטכ"ל, שר הביטחון, מערכת המודיעין והערכות מצב? אני לא יודע מה מערכת השיקולים. האנשים האלה יודעים יותר מכל אחד מאתנו, ויש להניח שכאשר הם שוקלים אם כן להיכנס או לא להיכנס לעזה, יש דברים שלא כל הציבור יודע שעושים אותם".

התפקוד של הצבא בעזה מושפע מתוצאות המלחמה בלבנון?
"השיקולים הם לא רק של ראש הממשלה אלא של כל המערכת, והם נעשים מתוך מחשבה שזה השיקול הנכון, ללא קשר לדו"ח וינוגרד. אם ניקח את אותה פעולה שהתקשורת הזרה פרסמה שהייתה בסוריה, השיקול הביטחוני גבר על כל דבר אחר".

אחיך הוא לא ראש הממשלה הראשון שמנהל מלחמה ומתמודד עם ועדת חקירה. ועדת אגרנט קמה אחרי מלחמת יום הכיפורים, ועדת כהאן אחרי מלחמת לבנון הראשונה, ועכשיו ועדת וינוגרד.
"אני אגיד לך משהו שייראה אולי סובייקטיבי משום שאני אומר את זה על אדם שהוא לא סתם ראש ממשלה אלא הוא גם אח שלי, אבל אני בעד המודל הצרפתי, שנותן לראש הממשלה לעבוד בלי חקירות. אני משוכנע שאנשים יגידו:'עמרם דואג לאח שלו', אבל אני חושב שמנקודת מבט לאומית ראש הממשלה טרוד במשך תקופה ארוכה".

ויהיו שיטענו כי יש לחקור כל פרשה פלילית בלי כל קשר לעובדה שהוא ראש ממשלה מכהן.
"יש פרשיות שאירעו לפני שנים ומתחילים לבדוק אותן רק עכשיו, שנים לאחר שקרו. נניח שיש דברים שעולים ויעלו אותם לרמת החקירה והבדיקה שנתיים לאחר שראש הממשלה יסיים את תפקידו, אז יקרה משהו? הרי הדברים האלה כבר קרו".

לפני שבועיים אירעה רעידת אדמה. חבר הכנסת שלמה בניזרי טען שזה נגרם בגלל ההומואים. אהוד, כאב לבת לסבית, לא נפגע מכך?
"מי זה בניזרי? הוא לא עולה בשיחות שלנו".

דיברנו רק על אח אחד שלך. אבל בוא נדבר על יוסי שברח מהארץ אחרי שהסתבך בחובות כספיים. הוא מתכוון לחזור?
"הוא נמצא כרגע באמריקה. הוא בהחלט מתכוון לחזור כשהוא יצליח לעמוד פחות או יותר על הרגליים. הוא מצליח. הוא גם שולח כספים במשך הזמן. כשהנושא הזה התפוצץ הייתי בסין".

התראתם לאחרונה?
"נפגשתי אתו בפעם האחרונה כשהיינו בניו יורק".

חצי סיני
בעת שהותו של עמרם אולמרט כציר בשגרירות ישראל בסין, הוא עסק בפיתוח פרויקטים חקלאיים שונים, ובהם הקמת רפתות. "כשאהוד ביקר בסין, אפילו לקחו אותו לרפת שהקמתי", מספר עמרם, "אהוד אמר שהוא שמח מאוד לבקר ברפת שאחיו הקים. זה אפילו התפרסם בעיתונים בסין. יש לו סיבות רבות לחייך כשהוא נמצא שם".

אתה נותן לאחיך עצות ברמה האסטרטגית על היחסים בין ישראל לסין?
"אהוד ביקר בסין בשנת 2004 כשר התעשייה והמסחר, ומאוחר יותר ביקר בסין כראש ממשלה. אז העליתי לפניו כמה נושאים שהוא יכול להתייחס אליהם, לא ברמה המדינית או הצבאית אלא ברמה הכלכלית".

ההורים שלכם, שנולדו ברוסיה, עברו להתגורר בילדותם בעיר הסינית חרבין.
"נכון. ההורים שלי גדלו בסין, וסבא שלי קבור שם. אנחנו אימצנו בת סינית, אז הסינים רואים בי חצי סיני לפחות. לפעמים כשאני יושב בסין לארוחה מסביב לשולחן העגול עם עוד שמונה סינים, הם אומרים שיש פה שמונה סינים וחצי וגם חצי ישראלי. אני הוא החצי הישראלי".

ומה בדיוק אתה עושה כיום?
"יצרתי קשר בין משקיעים ישראלים לגורמים סינים, והם עומדים להקים בסין חממה טכנולוגית ראשונה באחת הפרובינציות. זו פרובינציה קטנה של 30 מיליון תושבים בסך הכול. הישראלים מביאים לא רק ידע, אלא גם משקיעים כסף שם".

הפנסיה עדיין לא נראית באופק?
"את יודעת, אני פוגש חברים שלי שלמדו אתי, ואני שואל אותם מה הם עושים, אז הם מספרים לי שהם פנסיונרים. אנחנו גדלנו במושב, וכולנו, כולל אהוד, עדיין מושבניקים בדם ואנשי עבודה".

שלח כתבה לחבר
כתוב לעורך
הדפס כתבה
שמור במזוודה
הוסף תגובה
עוד בחדשות
חדשות ועידכונים מקומיים בסלולרי

לחצו כאן לפרטים נוספים
בכפוף לתקנון - עד שלוש הודעות ביום