כל הזית
בין צדקיהו משוק מחנה יהודה דרך שוק הכרמל ועד לוואדי ניסנס, חיליק גורפינקל ממפה עבורכם את המקומות הטובים ביותר לרכישת זיתים שווים באמת
ואם כבר זיתים, יש לא מעט מקומות בארץ שמציעים מבחר מצוין של כאלו. "צדקיהו" בשוק מחנה יהודה בירושלים הוא שם נרדף לחמוצים נפלאים, ביניהם, כמובן, גם זיתים, אבל גם משוק הכרמל בתל אביב ומשוק ואדי ניסנס בחיפה לא תצאו בידיים ריקות ובל נשכח את מלך היוונים, הלוא הוא חיים רפאל משוק לוינסקי בתל אביב.
כשמדברים על זיתים מיוון מתכוונים, למעשה, לשלושה סוגים עיקריים. המפורסם מכולם הוא כמובן הקלמטה - זית שחור ואובלי עם שפיץ, שמתהדר בטעם מודגש. "זית מספר
אחת בעולם", אומר רמי ממעדניית אבנר ורמי ביפו, "ותיזהר, כי יש גם קלמטה מזויף ממצרים".
אצל אבנר ורמי תמצאו קלמטה ב-70 שקל לק"ג, וגם את זיתי הטסוס השחורים, הקטנים והמצומקים, שכבושים במלח (40 שקל לק"ג), ואת זיתי הסופר ממוט הגדולים, שהושרו ביין (56 שקל לק"ג).
כמעט את כל הזיתים מיוון מייבא לארץ חיים אברמנטו. את הסחורה שלו אפשר למצוא במעדניות רבות ואפילו בסופרמרקטים. ואף על פי כן, אין כמו שיטוט של יום שישי בבוקר בחנות שלו ובחנויות הסמוכות ברחוב דה פיג'וטו הקטן והנחבא אל הכלים בפאתי כיכר המושבות בתל אביב, שם תמצאו גם מגוון מרהיב של דגים כבושים ומלוחים, כולל לקרדה טורקית אמיתית.
חיים אברמנטו, דה פיג'וטו 8, תל אביב. טל': 03-5602408; אבנר ורמי, שדרות ירושלים 70, יפו. טל': 03-6829236; צדקיהו, עץ חיים 70, שוק מחנה יהודה, ירושלים. טל': 02-6243322; מעדניית חיים רפאל, לוינסקי 36, תל אביב. טל': 03-6826147