ענבי זעם
היום שבו קוסובו מכריזה על עצמאות מעורר שמחה כלכלית עצומה בקרב אנשי תעשיית היין המקומית, שמקווים כי עכשיו יוכלו לשקם את העסקים. דיווח מצולם
היקב, שנמצא בבעלות אלבנית, יושב בלב העיר דג'קוביצה, בדרום מערב קוסובו, סמוך לגבול עם אלבניה. האזור ידוע בשל גידולי הענבים והגידולים החקלאיים שבו. לפני המלחמה ב-1999, חברת ארניקו ייצרה גם מיצי פירות שיועדו לשווקים המקומים והזרים כאחד.
צילום: רויטרס. עריכה: אלכסיי טקצ'ב
במהלך הפצצות נאט"ו על סרביה באותה שנה, תשתית רבה ביקב נהרסה. אחד משני המחסנים המשמשים לייצור הופצץ והוא וכל הציוד שהיה בו הושמדו לחלוטין. למרות זאת, החברה הצליחה לאכסן שני מיליון ליטר של יין.
לפני מספר חודשים, כשקוסובו נטתה יותר ויותר לבקשת עצמאות מסרביה, בארניקו החליטו לבקבק את היין המאוכסן בכדי שיהיה מוכן לחגיגות אחרי ההכרזה. "חיכינו להכרזת העצמאות בכדי להצמיד תוויות לבקבוקים", אומר פהאמי מלבאני, בעל היקב.
מלבאני, כמו לא מעט מקומיים, מצפה בכיליון עיניים לפרידה מסרביה. הוא מקווה שהכרזת העצמאות תסייע לו להרחיב את עסקיו בשווקים חדשים ברחבי העולם: "סוף סוף תהיה לנו הזדמנות לסיים את המשא ומתן עם המשקיעים האפשריים. הדיונים נמשכו כל עוד חיכינו
להגדרה הסופית שלנו. שיתוף הפעולה הזה יאפשר לנו להרחיב את הכרמים ולייצור מוצרים נוספים שהיו לנו לפני המלחמה".
בקוסובו מייצרים יין באלפיים השנים האחרונות, בעיקר בזכות האקלים שנושא עימו כמעט 200 ימי שמש בשנה. זאת, לצד האדמה המקומית, מאפשר לענבי היין לשגשג. ייצור היין המקומי תועש בשנות השבעים, תחת השלטון היוגוסלבי של אותו זמן.
משאבים רבים לייצור יין נעלמו במהלך המלחמה, ןבין אם בגלל אובדן ציוד או הזנחת הכרמים. באזור דג'קוביצה, למשל, נראים לא מעט ענבים פגומים. למרות זאת, יחד עם העצמאות מגיעה תקווה לקומה עבור התעשייה שמחזיקה מעמד כבר אלפי שנים. משקיעים זרים ועניין מחודש באחת התעשיות העתיקות באזור עשויים לשקם את החלק הנשכח הזה בתרבות המקומית.