גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


מסע בעקבות הצלוב

חג המולד הקרב מספק תירוץ לטיול בעקבות חייו של ישו. סיור שמתחיל בנצרת עיר ילדותו ומסתיים בסמטאות העיר בה נשא את צלב העץ הכבד עד מותו

דובי זכאי | 20/12/2007 8:03 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בכנסייה ביפו בדרך כלל שוררת אפלולית צוננת, אבל בחג המולד היא נעטפת בזוהר. מנורת זהב ענקית תלויה בכבל ארוך מהתקרה, ועשרות נרות מלהטים באש. בחמימות הזמנית הזו של ערב חג המולד עמדו כמה עשרות אנשים, פניהם לצלוב ואוזנם כרויה. הכומר נשא תפילה וקולו התנפץ אל פסלי הקדושים.

מעומקו הנסתר של המקום עלה דואט עדין של שתי נשים, שירתן הענוגה מילאה את החלל, הצלילים ריחפו על הקירות, מטפסים לכיפה העגולה, מרעידים את הנרות הרבים. בפינה עמד לו מיותם עץ האשוח לבוש בנורות צבעוניות מהבהבות. לקולן של הנשים הצטרפה מקהלה, חבריה לבושים בלבן, שירתם כשירת המלאכים רגועה, עולה ויורדת. לרגע עמדה דממה וקולו הבודד של הכומר נישא, קהל המתפללים המהם ב"אמן" חרישי, וקולה הרך של המקהלה התגבר.

מאחורי אותם אנשים עמדתי גם אני, עוקב אחר קהל מאמינים בקור של ערב דצמבר. אבל בתוך המבנה המוארך חמים. קהל המתפללים, רובם עובדים זרים, מדברים בליל של שפות. נרות רבים דלקו, ריח הדונג התערבב בריח נפטלין של בגדי המקהלה. על הבמה עמד כומר לבוש גלימה וצעיפו החגיגי תלוי על צווארו, שולח זהרורי זהב נוצצים. הרגשתי כאחד המרגלים מסיפורי התנ"ך המתענג על צלילי מיסת חג המולד. מי שעמד לידי הבחין שאיני שייך למסדר נוצרי, ושלח אליי חיוך מלא חסד וגם טבול ברחמים.

ישראלים רבים גילו בשנים האחרונות את מיסת חג המולד, לא ממירים חלילה את דתם אלא פשוט חובבים את שירת המקהלות במוזיקה וואקלית-כנסייתית. זהו חודש קדוש: רק לפני שבוע הדליקו היהודים את הנר השמיני של חנוכה, בקצה שבוע זה חוגגים המוסלמים את חג הקורבן, והנה הנוצרים סוגרים את החודש החגיגי במיסת חג המולד, חלקם בלילה שבין 24 ל-25 בדצמבר.

הפעם יוצא מדור "שוטטות" לטייל בעקבות הצלילים וסיפורו של ישו הנוצרי, החל בנצרת עיר ילדותו, וכלה בסמטאות העיר העתיקה שבה נשא את צלב העץ הכבד עד מותו. ואיך אפשר בלי לשמוע את דנדון פעמוני חג המולד.
דובי זכאי
כנסיית סנט ג'ורג' דובי זכאי
המלאך גבריאל מבקר בנצרת

ישו (ישוע), בן למשפחה יהודית מהעיר נצרת (מכאן נגזר ישו הנוצרי), נולד בבית לחם כנראה בשנה ה-4 לפנה"ס. שם, באבוס קטן ילדה אותו אמו מרים. לימים נבנתה שם כנסייה גדולה הנקראת "כנסיית המולד". את נערותו בילה בנצרת, אז כפר קטן ושולי בגליל. בנצרת, עיר קדושה לנוצרים, נבנו כנסיות בנקודות החשובות בחייו של ישו ולקראת החג הן שטופות באור נרות, בעצי אשוח ובקישוטים.

הגדולה והחשובה שבהן היא "כנסיית הבשורה", שבה על פי המסורת הופיע המלאך גבריאל בפני מרים ובישר לה שתלד את "ישו המשיח". העומדים במפלס העליון בתוך הכנסייה הגדולה רואים את המפלס התחתון, שבו על פי המסורת היה ביתה של מרים. מבקרים רבים מגיעים לכנסיית הבשורה במשך כל השנה ולקראת החג מתקיימות בה מיסות והיא מקושטת ומרהיבה. כיפתה הגדולה המוכספת בולטת בקו הנוף של העיר העתיקה של נצרת. 

בחג מתקיימת תהלוכת חג המולד המסתיימת באתר. כנסיית יוסף נמצאת אף היא באזור, לא הרחק מ"?כנסיית הבשורה". המקום נקרא על שם בן זוגה של מרים, וממוקם במתחם הנגרייה של יוסף. כנסיית ישו הנער בנויה בראש ההר, וממנה תצפית מרהיבה על העיר העתיקה. הכנסייה שייכת לזרם הנזירים הסלאזינאנים מאיטליה, חדשה יחסית, מעוצבת נקי למדי ולצדה בית ספר נוצרי.

ממשיכים אל השוק של נצרת, שבו אפשר למצוא את כנסיית בית הכנסת המתוחזקת על ידי היוונים הקתולים. על פי המסורת כאן

היה ממוקם בית כנסת בימים קדומים. החוקרים משערים כי זה המקום שבו למד ישו הנוצרי בנעוריו, ופה גם היתה ההופעה הראשונה שלו שבה סיפר למתפללים שהוא המשיח. המתפללים זעמו מאוד: "ויימלאו כולם חמה בבית הכנסת בשמעם את אלה, ויקומו ויוציאוהו אל מחוץ לעיר. . ." וישו הנוצרי נמלט אל הר הקפיצה אשר מדרום לנצרת. הכנסייה בנויה מאבני כורכר המסודרות בקשת גדולה, כדי לראות אותה מבפנים צריך לפנות לכומר בכנסייה היוונית הסמוכה ולבקש שיפתח את המקום.

מכאן נפסע אל אחת הגבעות המקיפות את העיר, ושם תתגלה לעינינו כנסיית מרים של הפחד, הצופה אל העיר העתיקה ומשתרעת על הר הפחד. על פי המסורת, כאן עמדה מרים אמו של ישו וראתה את בנה בורח מהמתפללים ונתקפה בפחד. המקום גם נקרא "גבירתו של הפחד". כיום הכנסייה הזו נטושה.

מהר הפחד נפסע אל הר הקפיצה, הוא הר קדומים המתנשא לגובה 379 מטר. מעל פסגתו נשקפת אחת מתצפיות הנוף היפות ביותר באזור. מההר התלול אפשר להביט בכל עמק יזרעאל ובבקעת כסולות. כביש שחור חוצה את העמק ונמתח עד עפולה, ולצדו רואים את היישוב הערבי איכסל, את תל עדשים, את מזרע ויישובים רבים נוספים. מכאן רואים את הר תבור הקשור אף הוא למסורת הנוצרית.

המאמינים מזהים אותו כהר הגבוה, מקום שבו עבר ישו "השתנות", ודיבר עם אבינו משה ועם הנביא אליהו. במקום נמצאת כנסייה גדולה ומרשימה שנבנתה בשנת 1919.

דובי זכאי
כנסיית ישו הנער בנצרת דובי זכאי
הצלוב מירושלים

ישו נדד בין כפרי הגליל, ועל פי המסורת הראה אותות ומופתים במקומות שונים. הוא ישן בכפר נחום אשר לחוף הכנרת, בכורזים ובבית צידה. על שפת האגם, מאמינים הנוצרים, האכיל 5,000 איש בחמש כיכרות לחם ובשלושה דגים. לזכר אותו נס הוקמו כנסיות "לחם ודגים" בטבחה.

נדלג על דרכו של ישו לירושלים ונגיע ישר למשפט בו נקבע דינו למיתה. הנציב הרומי פונטיוס פילאטוס שפט דן אותו לצליבה. דרכו מלאת הכאב עוברת ב"ויה דולורוזה" (דרך הייסורים). ישו נושא על גבו צלב ענק ולאורך המסלול עוצר ב-14 נקודות. הרחוב ואתרי העצירה מושכים צליינים רבים. בכל תחנה הם עוצרים להתפלל.

כקילומטר בלב העיר העתיקה בירושלים, המסורת מספרת על קבר חצוב שלימים הוקמה עליו "כנסיית הקבר". כנסייה זו מקודשת לכל הזרמים בנצרות, כל פלג קיבל חלק ממנה, ועל חלק זה הזרמים השונים שומרים בקנאות. בכנסייה קאפלות ואולמות השייכים לזרמים השונים, כאשר אף אחד מבין הנזירים אינו חודר למקומו של האחר. לקראת חג המולד מתקיימות מיסות של הזרמים השונים.

דובי זכאי
מיסה בכנסיית הבשורה הבזיליקנית דובי זכאי
העלייה לשמים

בכל יום בשעה חמש בדיוק עולה נציג משפחת נוסייאבה, ופותח את השערים הנעולים של כנסיית הקבר. הנזירים היושבים במקום נושמים לרווחה, חופש ואוויר עד תשע בערב, שעה שבה שוב יינעלו השערים. טקס רב רושם מתקיים בכל יום במשך שנים רבות. כנסיית הקבר תופסת חלק נכבד ברובע הנוצרי, על פי רוב הזרמים בנצרות כאן נצלב ישו, כאן נקבר ומכאן, כמובן לפי המסורת, קם לתחייה.

באתר מחזיקים נציגים של שלוש עדות: האורתודקסים, הקתולים והארמנים, גם לסורים ולקופטים יש חלק ונחלה קטנה בכנסייה. האתיופים נשלחו לשולי הבית הקדוש, והכניסה אליהם דרך רחוב "בית הבד" למנזר דיר א-סולטן, שבו המגורים של הנציגים האתיופיים, גרים בבקתות טיט. כנסיית הקבר מדהימה בגודלה. בפנים, אור חיוור וריח של קטורת וחלב נרות. אבן עתיקה בכניסה זוכה לנשיקות ולתפילה חרישית של המאמינים. העץ שממנו נבנה הצלב הובא מעמק המצלבה בירושלים, שבו הוקמה כנסייה גדולה של היוונים.

לחובבי המיסות

בחג המולד רבים מבין הישראלים חובבי המוזי ?קה הוואקלית ממהרים לאחת הכנסיות כדי ליהנות מהמיסות היפות לחג המולד. חלק מהישראלים מגיע לכנסייה, נשאר מספר דקות ויוצא, תופעה שפוגעת במתפללים הנוצרים. לכן דוברי הכנסיות מבקשים מהנכנסים להישאר עד סוף המיסה ולכבד את המקום הקדוש.

לאן אפשר ללכת?
טבריה: כנסיית המלון הסקוטי, 23.12 בשעה שש בערב. טל'  6710710- 04.
ירושלים: כנסיית סנט אנדריוס (הכנסיה הסקוטית), 24.12 בשעה 23:30 6732401- 02.
ירושלים: טיול ברובע הנוצרי, צליינים נושאי צלב ב"ויה דולרוזה". מפגש עם כמרים, צלילי פעמוני החג של הכנסיות. טיול באוטובוס. 25.12. החברה להגנת הטבע. 6388688- 03. בתשלום.
ירושלים: ההוספיס האוסטרי, 24.12 בשעה 11:00, 25.12 בשעה 5:00, 26.12 בשעה 10:00.
ירושלים : דורמציון, הר ציון, 25.12 בשעה 11:00.

נצרת: כנסיית הבשורה ה"בזליקה", 24.12 בשעה 17:30, 25.12 בשעה 7:30, 6572501- 04.
נצרת: הכנסייה המארונית, 24.12 בשעה 19:00, 25.12 בשעה 10:00, 6554256- 04.
נצרת: תהלוכת חג המולד המסורתית משכונת הפועלים לרחוב פאלוס השישי ועד כנסיית הבשורה הבזילקיה, 24.12 בשעה 13:00.

חיפה: פעמוני חג המולד במסגרת החג של החגים בפסטיבל בחיפה, 22.12 בשעה 13:00. מוזיקה עתיקה שכתבו מלחינים מהמאה ה-17 ומהמאה ה-20, כנסיית סנט ג' והן, חיפה. בית הגפן. 8525252- 04. פרטים נוספים במרכז המידע הנוצרי: 2726926- 02.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים