גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


תעלומת הקברים הקדומים

יורד במחילות, חושף כתובות עתיקות ומחליק במערות עפר צרות. דובי זכאי יצא אל אתרי הקבורה של עיר דוד

דובי זכאי | 8/11/2007 10:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
על הגג של "בית הצופה" בעיר דוד מצטיירת התמונה במלוא יופיה: המרפסת המסוגרת במעקה ברזל דקיק משמשת חוצץ להרים המקיפים אותה מכל עבר. העיניים נודדות תחילה מטה, אל השלוחה היורדת דרומה, כשבתים צפופים מציצים בין ים הצמחייה הירוקה. זו עיר דוד שעליה בנויה העיר הקדומה.

מרפסת "בית הצופה" נמוכה מההרים שסובבים אותה. גפן משתרגת על הגג, ענפיה מתפתלים בין מעקות הברזל. מסביב עוטפים ההרים ביופי ירושלמי, בצפון נראים חלקי חומת העיר העתיקה, משובצים במדרגות המובילות לשער חולדה החתום.

מרחוק נראה קצה הכיפה האפורה של מסגד אל-אקצה בהר הבית. ממערב מזדקרת על הר ציון כנסיית הדור מציון, ומשקיפה אלינו במלוא הדרה. על רכס אבו-תור בדרום פזורים בתים צפופים. רכס הר הזיתים סוגר במזרח, ועליו פזורים הקברים הלבנים כעדר פרוע של כבשים.

לפני 3,000 שנה היתה השלוחה הקטנה ירושלים, ומסביב לה הרים מעוגלים, קירחים, שסבבו את מבני האבן שהרכיבו את העיר. השלוחה הקטנה, עיר דוד, לא עלתה על 50 דונם. כאן הכל התחיל. כיום כבר בתי הכפר סילוואן גולשים בצפיפות לנחל קידרון, חלקם, הקרובים לדרך השילוח, נבנו על מערות הקבורה החצובות בסלע, קברים מימי הבית הראשון והשני. הנחל היה לגבול המזרחי של הממלכה.

ממרומי מרפסת "בית הצופה" אפשר לראות את מסלול הטיול שלנו. חדי העין יראו בקצה את המונמנטים הענקיים לאורך דרך השילוח, את כדורי הזהב הטבולים בירוק של הכנסייה הרוסית. מאות הקברים הגולשים מהר הזיתים לערוץ הנחל נעצרים במספר מבנים ענקיים. אחרי התצפית מוקרן סרט תלת מימדי אשר יפגיש אתכם עם גיבורי התנ"ך, עד כמעט טווח הושטת יד. מתחזקים עם דוד שבונה את עיר דוד, עוזרים לרגע לשלמה המלך לבנות את המקדש, מצטרפים אל החוקרים ואל הארכיאולוגים שבלשו במנהרות האפלות.

אחרי הסרט יורדים לעומק עיר דוד במבוכים ובמחילות, ויוצאים לאור דרך שער הברזל אל ערוצו של הקידרון. יום שטוף אור נח על ירושלים, יום בהיר, ראות מצוינת. כחול השמים כאילו נשלף מפלטת צבעים של צייר משובח, צליל המנעולים הנסגרים אחרינו בשער התחתון מוביל אותנו אל השביל היורד אל הקידרון, אל דרך השילוח.

נחל קידרון (ואדי א-נאר) היה גבולה המזרחי של ירושלים, והמדרונות היורדים אליו תלולים. עם השנים הם יצרו מכשול טופוגרפי המאיים לכבוש את המקום. סמוך לאפיק הנחל נובע מעיין השילוח, מקור המים היחיד שהגיע באותה תקופה לירושלים. כיום זו דרך מאובקת המובילה מהעיר העתיקה אל החלק התחתון של בתי סילוואן.

לצד השביל הלבן נמצאים פלאי הנוף שנחצבו באבן הקשה, קברים של עשירי ירושלים מימי הבית הראשון והשני, אשר סביבם התפתחו סיפורי מסורת שנקשרו לדמויות בתנ"ך. בדרך כלל אנו משקיפים על היופי הזה ממרומי התצפית של דרך העופל. הפעם אנשי עיר דוד לקחו אותנו לטיול נגיעה במבנים, שבמהלכו אפשר להביט בשלושה קברים מפוארים המזכירים את עבודת החציבה של הנבטים בפטרה שבירדן. קברים אלה נחצבו בסלעי גיר קשים מה שהקל עליהם לשרוד בשלמות ברצף הזמנים.
קבר בת פרעה

בקצה בתי סילוואן הגולשים לקידרון נמצא מבנה שנושק לבתי היישוב. האתר מיוחס לקברה של בת פרעה (בנת פרעה). מתוך 1,000 נשותיו של שלמה מעטות ידועות בשמן, אך בת פרעה היא אחת המפורסמות שבהן, שאותה נשא המלך שלמה לאישה כפי שמצוין בספר מלכים. הקבר חצוב בסלע,

ולטענת החוקרים הגג השטוח שלו שימש בסיס לפירמידה שהתנשאה מעליו.

גודלו אינו יותר מחמישה מטרים על חמישה מטרים, ובתוכו חדר קבורה קטן המתוארך לסוף תקופת בית ראשון. קבר זה מצטרף למספר קברים שחצובים בסלע מתחת לבתי סילוואן, רובם בני אותה תקופה.

מצבת הרב עובדיה מברטונורא

מקום צנוע וקטן שמרבים לפקוד אותו אברכים נמצא בקצה בתי סילואן לכיוון צפון. ערוץ נחל קידרון מקבל את השם "דרך השילוח", ונסתר תחת עץ מסדרון ארוך. באזור מתפללים אברכים בסמוך לקברו של הרב עובדיה מברטונורא, מגדולי ישראל בימי הביניים.

הרב נולד באיטליה במחצית השנייה של המאה ה-15, ומפעלו החשוב ביותר הוא הפירוש למשנה. הוא החל את עבודתו באיטליה וסיים אותה בירושלים. בגלל מעמדו החשוב נקבר הרב עובדיה בקבר זה במדרון הדרומי של הר הזיתים.

קבר זכריה

זכריה בן יהוידע הכהן נרגם למוות על ידי ההמון, מפני ששילח נבואות זעם בעם בתקופתו של המלך יואש. מבנה מרשים זה מתנשא לגובה של 13 מטר, חצוב באבן קשה וניצב כמצבת ענק בגוש סלע ההר.

 אין בו חדר קבורה, אך עמודי המבנה משורטטים בסגנון יוני ומעליהם כעין פירמידה מצרית. רק כשמגיעים לרגלי המבנה מעריכים את גובהו. יש משערים שמבנה זה נחצב באבן כ-800 שנה לאחר תקופתו של שלמה המלך, אבל החוקרים אינם בטוחים בכך, שכן הם מתקשים להבין כיצד יצרו באותה תקופה מבנה כזה. המסורת הנוצרית מייחסת את המקום לזכריהו, תלמידו של ישו.

קברם של בני חזיר

בכתובת שחצובה מעל הכניסה חקוק בעברית: "זה הקבר והנפש של אלעזר חניה יועזר יהודה שמעון יוחנן יסופ בן עובד יוספ אלעזר בני חניה כהנים מבית חזיר". אלו שמות של 11 כוהנים וחמישה דורות מסוף ימי הבית השני שקבורים במערה אחת.

הקבר נחצב בסלע, בחזית שני עמודים בסגנון דורי, בפנים מסתתרים ארבעה כוכים. המסורת הנוצרית גם אימצה לה את הקבר, והם מזהים אותו כקברו של יעקב בן חלפי, אחד מ-12 תלמידיו של ישו, אשר על פי המסורת הנוצרית הושלח מבית המקדש ונהרג.

יד אבשלום

יד אבשלום היא המבנה המושלם והיפה ביותר בין מבני הקברים והמצבות בנחל קידרון. הוא מתנשא לגובה של 16.5 מטר וחצוב בסלע הגיר. חלקו העליון מעוצב כעין פירמידה מעוגלת ובתוכה חדר קבורה. פתח קטן הממוקם בחלקה העליון של המצבה מאפשר לשודדי הקברים לבקר גם בקבר זה. הגופות כנראה הונחו בתוך ארונות קבורה או גלוסקמאות מאבן.

על פי המסורת זהו שם עממי שהודבק לקבר המרשים. לא ידוע מי בנה אותו, אבל הוא מיוחס לאבשלום, בנו האהוב של דוד שמרד בו. בספר שמואל מצוין שאבשלום בנה עוד בחייו את מצבתו בעמק המלך וקרא לה "יד אבשלום". בספר "מדריך כרטא להר הזיתים" (הוצאת כרטא) מסופרת אגדה שלפיה הוצב בראש המצבה פסל של יד.

משהגיע נפוליון לירושלים, ירה בתותח והרס את היד, כעונש לבן אבשלום המורד. האגדה לא הגיונית כל כך לפי החוקרים, שכן נפוליון מעולם לא היה בירושלים, ופסל כה גדול לא היה אפשרי לבנייה. אבל כשחשפו את בסיס המבנה התגלו סביבו ערימות אבנים בגובה שלושה מטרים.

אחת הסברות גורסת שבמשך דורות רבים נהגו תושבי ירושלים לקחת את בניהם הסוררים לזרוק אבן על קברו של בן דוד, וגל האבנים נערם והגיע לגובה זה סביב יד אבשלום אין קברים נוספים, כיוון שיהודי ירושלים לא רצו להיקבר ליד מי שהעז להרים את ידו על אביו.

דובי זכאי
יד אבשלום דובי זכאי
מערת יהושפט

מערה חצובה בסלע מאחורי יד אבשלום, ושמונה חדרי קבורה מסתעפים בתוכה. החדרים חצובים בקפידה, אצטבאות שנועדו לארונות הקבורה. לא ברור מי נקבר כאן, במהלך השנים הטשטשה זהותו של האתר, אך מסורת עממית מייחסת את המקום כאתר קבורתו של המלך יהושפט, מלך יהודה בימי הבית הראשון.

מסורת אחרת מספרת שזו מערת התבודדות של עוזיה, מלך יהודה שחלה בצרעת ובחר במקום זה כמקום להתבודדות. המוסלמים תורמים ומוסיפים שלדעתם כאן היה "דיואן של פרעה" (חדר האורחים של פרעה).

אז איך מתארגנים למסע?

סיור מסודר בלוויית מדריך מתקיים במקום, מתחיל בעיר דוד, ממשיך בירידה לנחל הקידרון, אל המונמנטים הענקיים שלרגלי הר הזיתים. הטיול מתקיים ברגל וגם ברכב ספארי למתקשים ללכת. להזמנת סיור: מרכז המבקרים עיר דוד, 23- 24- 25- 800- 1, בתשלום.

ולמי שמסיים את הטיול רעב, הרי שירושלים היא אימפריה של אוכל ובה שלל מסעדות העונות לכל הטעמים ומתאימות לכל כיס. חומוסיות קטנות נחבאות בסמטאות העיר העתיקה. לאחת מהן הקהל הישראלי שומר אמונים שנים רבות - מסעדת "לינא ".

במשך שנים רבות מכינים כאן חומוס טוב, נוסף על כך תמצאו כאן את המסבחה המעולה, הפול וסלט הירקות שנחתך באותו רגע עבור הלקוח באופן אישי. השירות מהיר וקליל והמחיר זול. הפיתות חמות וטעימות, ומי שלא טעם שווה לו לנסות. העיר העתיקה, אל ח'נקה 42. 6277230- 02 (פתוח בשבת).

לאלה שאוהבים להתחכך בשוק מחנה יהודה בכל התרבויות הקולינריות כדאי לקפוץ ל"עזורה", בשוק העיראקים (השוק הקטן). אוכל עיראקי-כורדי שמתבשל לאיטו על פתיליות, תבשילים ירושלמיים. קובה חמסטה, במיה, מרק עדשים ועוד. מחנה יהודה 8, שוק העיראקים. 6235204- 02 (סגור בשבת).

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים