העיר שמשתנה תמיד
סיור מרתק בעיר דוד - מנהרת מים תת קרקעית, ארמון שנגלה מבין החפירות, נקבת חזקיהו ובריכת השילוח
גבעת עיר דוד שוכנת מחוץ לחומות, לא הרחק מהכותל המערבי. אל תתנו לאזור הכניסה למתחם להרתיע אתכם. הוא צפוף, פקוק, מאובק ולצערנו גם זרוע אשפה, אבל המתחם עצמו מאוד אסתטי, נוח, נקי ומזמין. ברחבת הכניסה למתחם נמצאות הקופות (וגם מזנון ושירותים נקיים). כרטיס כניסה התקף לכל אתרי עיר דוד עולה 23 שקלים למבוגר ו-12 שקלים לילד, או 19 שקלים למבוגר ו-11 שקלים לילד בקבוצה.
אפשר לסייר באתר לבד ולהיעזר בפרוספקט הניתן בכניסה ומכיל הסברים על כל הנקודות באתר, אך מי שמעדיף קצת יותר מידע והרחבה, יהנה מאוד מהסיורים המודרכים במקום.

כדאי להתחיל את הסיור במיצג התלת-מימדי שנפתח לא מכבר ועולה 5 שקלים נוספים למחיר הכרטיס. בעזרת דגם אנימציה ומשקפיים מיוחדות, הוא מתאר איך נראתה העיר היבוסית הזו בעבר ואיך היא נכבשה על ידי דוד המלך. אף שהמיצג מתמקד בעיקר בתקופת דוד המלך, הוא עושה סדר כלשהו בתקופותיה השונות של העיר.
בתום המיצג עלינו לתצפית בית הצופה. מלבד אוויר הרים צלול כיין, המקום מעניק תצפית מעולה על הרכסים וההרים שמסביב, על מערות הקבורה שעל רכס הר הזיתים המתוארכות לימי בית ראשון ועל המבנים מימי בית שני ובהם יד אבשלום, קבר זכריה ועוד.
בתום התצפית חזרנו לרחבת הכניסה שעוברת חפירה מסיבית מאוד בשנתיים האחרונות. בין קורות הרצפה אפשר לקבל מושג כללי על היקף העבודה. מדובר במבנה אדיר מימדים בגודל של 30X10 מטר המתוארך למאה העשירית לפני הספירה. ההערכה היא כי מדובר במבנה ציבורי גדול, אולי ארמון ואולי אפילו ארמון של דוד המלך. מכיון שבשלב זה החפירות בעיצומן ואין עדיין כניסה לארמון, המשכנו אל קריית השלטון.
הגענו אל "פיר וורן" – מערכת מים תת-קרקעית שעוברת
אל תפספסו גם את הפירים העמוקים מאוד שנגלים לאורך המערכת. בתחילה סברו כי דרכם שאבו את המים. היום ברור שלא לכך הם שימשו ואחת הסברות היא שדרכם חדרו חיילי דוד המלך לירושלים המבוצרת, וכי הם אותו "צינור" המוזכר בשמואל ב', פרק ה', פסוק ח'.
היציאה מפיר וורן מובילה אל נקבת חזיקהו שנחשבת לאחד מפלאי הטכנולוגיה הקדומה ומרשימה עד היום. הניקבה נחצבה בתקופת חזקיהו המלך, לפני כ-2,700 שנה בעקבות איום האשורים על ירושלים ומסתיימת בבריכת השילוח. מי שמחפש חוויה רטובה יכול לצעוד במימי הנקבה לאור פנסים, במסלול בן 530 מטר עם מים בגובה של עד 70 ס"מ, הנמשך כ-45 דקות. אפשרות אחרת היא להציץ אל מימי הנקבה הרטובה ולעקוף אותה דרך מסלול יבש ומקוצר. כך או אחרת, לא כדאי לפספס.

מילה על בריכת השילוח שנחשפה רק לאחרונה. הבריכה, מתקופת בית שני, התגלתה במקרה בעקבות פיצוץ בצינור הביוב של ירושלים. בשלב זה החפירה חשפה רק מדרגות ולא את הבריכה עצמה המשתרעת, כך מעריכים, על פני כ-3 דונם.
לא הרחק ממנה נחשף לפני כ-4 חודשים רחוב הרודיאני שעולה מבריכת השילוח לכיוון הר הבית. הרחוב עדיין סגור לקהל הרחב אך לכשיפתח יתגלו בו חנויות (רמז להיותו רחוב מרכזי), תעלת ניקוז (שבה על פי יוסף בן מתתיהו הסתתרו יהודים בתקופת הרומאים), סירים, כלים ומימצאים נוספים שמעידים על חיים תוססים בעיר.
הסיור בעיר דוד מסתיים כאן. אנחנו ממליצים לכם לעשות עוד עצירה אחת בדרך הביתה במקום המכונה גן לאומי עמק צורים. הוא שוכן על מורדות הר הצופים, ולמרות שעל פניו הוא נראה כמו עוד גבעה בעיר שהרים סביב לה, הוא מציע פעילות מהנה לכל המשפחה. ניתן להשתתף בסינון עפר קדום ולשחק אותה אינדאינה ג'ונס במשך כשעה-שעתיים, במסגרת "פרויקט לחשיפת שרידים מהר הבית".
הפרויקט הוקם לאחר שהווקף החליט להגדיל את מסגדי הר הבית ולבצע עבודות פיתוח, במה שבטעות מכונה אורוות שלמה (תלמדו גם למה בטעות). במסגרת עבודות הפיתוח הוא החל לנקות ולפנות מהמקום אלפי טונות של עפר. העפר הזה מכיל 3,000 שנות היסטוריה, ובאמצעות החפירות העממיות, כבר נמצאו בו חותמות מראשית ממלכת יהודה בארץ ישראל, טביעת חותם של כהן מבית המקדש הראשון, ראש חץ בבלי משנת 586 לפנה"ס, מטבעות זהב מתקופת נפוליאון, תכשיטים, נרות חרס, עצמות ופריטים רבים נוספים.
ההשתתפות בסינון היא חווייה מהנה של מים, עפר, אבק והיסטוריה המלווה בלימוד חווייתי של המימצאים על ידי ארכיאולוגים ומדריכים מומחים באתר. פרטים ב-6033* ובאתר www.cityofdavid.org.il