אחת-אפס לצמחוניים
"הספר הקטן הגדול - הבישול הצמחוני" שיצא לאור לאחרונה מוכיח (שוב) שגם קרניבורים יכולים להתפנן ממנות נטולות בשר. מפטריות ממולאות בברוקולי ואגוזים דרך פאייה ירוקה ועד סלט אננס ומלון, הנה אסופת מתכונים מגרת חיך לארוחה מלאה שתשכנע גם אתכם
ב"הספר הקטן גדול - הבישול הצמחוני" שיצא לאחרונה בהוצאת כרטא, תמצאו 450 מתכונים מעוררי תיאבון - החל ממרקים, לחמים וכריכים ועד סלטים וקינוחים, מאכלי אורז מאפים ומנות צלויות. כל המתכונים מדורגים על פי דרגות קושי הכנתם, מבוססים על מוצרים טבעוניים, ואינם כוללים רכיבים מהחי.
ליקטנו עבור הצמחונים שביניכם מנות המרכיבות ארוחה מלאה, קלה להכנה וטעימה להפליא: פטריות ממולאות בברוקולי ואגוזים, מרק כוסמין עם ירקות, פאייה ירוקה ולצדה סלט אננס עם מלון ותבשיל טופו כתוספת, ועוגת פיסטוקים לקינוח.

זמן הכנה: 25 דקות, אפייה: 20-15 דקות
6 מנות
החומרים:
12 פטריות גדולות
1 בצל קצוץ דק
2 כפות שמן זית
1 ברוקולי קטן מפורק לתפרחות
1 תפוח אדמה קלוף וקצוץ
מלח לפי הטעם
מים (לא חובה)
50 גר' אגוזים קצוצים
1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
ההכנה:
1. מנקים את הפטריות, מסירים את הגבעולים וקוצצים אותם דק.
2. במחבת גדולה מאדים בצל בשמן על להבה בינונית, למשך 10-5 דקות או עד שהבצל יתרכך.
3. מוסיפים ברוקולי, גבעולי פטריות ותפוח אדמה. ממליחים ומבשלים על להבה בינונית במשך 25-20 דקות. אם צריך - מוסיפים מים כדי למנוע התייבשות.
4.
5. מתבלים באגוז מוסקט. ממליחים את כיפות הפטריות מבפנים וממלאים במחית הירקות.
6. אופים במשך 20-15 דקות או עד שהמלית משחימה והפטריות התרככו מעט. מגישים חם.

זמן הכנה: 30 דקות (עם השריה), בישול: שעתיים וחצי
8-6 מנות
החומרים:
200 גר' שעועית לבנה או אדומה, מושרית במים 12 שעות ומסוננת
4 שיני שום: 2 כתושות ו-2 מעוכות קלות
4 עלי מרווה
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
6 כפות שמן זית כתית
1 בצל קצוץ דק
1 גבעול סלרי קצוץ דק
1 גזר קלוף וקצוץ דק
2 ליטר ציר ירקות
6 עגבניות קלופות וקצוצות דק
250 גר' אפונה טרייה או קפואה
250 גר' כוסמין
ההכנה:
1. בסיר גדול מניחים שעועית, שום מעוך ומרווה, ומכסים במים.
2. מרתיחים ומבשלים כשעה, עד שהשעועית רכה.
3. מסלקים את השום והמרווה וממליחים. מסננים, אך שומרים את נוזל הבישול.
4. מעבדים מחצית מהשעועית במעבד מזון למחית חלקה.
5. בסיר גדול מאדים את השום הכתוש ב-4 כפות שמן על להבה בינונית במשך 2 דקות.
6. מוסיפים בצל, סלרי וגזר, ומאדים עד לריכוך. מוסיפים ציר ירקות ועגבניות. ממליחים
ומפלפלים.
7. מכסים ומבשלים על להבה בינונית 30 דקות. מוסיפים כוסמין, ומבשלים במשך 20 דקות.
8. מוסיפים שעועית שלמה עם נוזל הבישול, מחית שעועית ואפונה.
9. מבשלים ברתיחה עדינה 20 דקות, מזלפים את שאר השמן ומגישים חם.

זמן הכנה: 20 דקות, בישול: 40 דקות
4 מנות
החומרים:
500 גר' תרד
2 בצלים
3 שיני שום
6 כפות שמן זית כתית
2 כפות צנוברים
1 פלפל אדום חריף יבש
250 גר' עגבניות
1 פלפל ירוק
250 גר' אורז לריזוטו
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
1 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית חוטי זעפרן שהושרו 15 דקות במים רותחים
700 מ"ל ציר ירקות
90 גר' אפונה ירוקה
200 גר' פלפל ירוק מוחמץ פרוס (לא חובה)
ההכנה:
1. שוטפים את התרד ומבשלים ללא תוספת מים במשך 7-5 דקות, עד שהעלים "נובלים".
2. מסננים, סוחטים וקוצצים דק.
3. מאדים במחבת גדולה בצל פרוס ושום כתוש בשמן על להבה בינונית, עד שהשום מזהיב.
4. מוסיפים צנוברים ופלפל חריף מפורר, ומבשלים 2 דקות.
5. מקטינים את הלהבה ומוסיפים עגבנייה קלופה וקצוצה ופלפל פרוס.
6. מבשלים 6 דקות תוך בחישה מתמדת. מוסיפים אורז ומטגנים 2 דקות. ממליחים ומפלפלים.
7. מוסיפים פפריקה, מי זעפרן וציר ירקות עד לכיסוי האורז ועוד 2.5 ס"מ.
8. מרתיחים ומבשלים ברתיחה עדינה 15 דקות או עד שהאורז רך, וכמעט כל הנוזלים התאדו ונספגו. בוחשים מדי פעם, למנוע הידבקות האורז למחבת.
9. מוסיפים תרד ואפונה, ובוחשים. מבשלים 5 דקות או עד שהאפונה מבושלת.
10. מסירים מהלהבה. מכסים ומחכים 5 דקות. מקשטים בפלפל המוחמץ ומגישים.
זמן הכנה: 20 דקות
6-4 מנות
החומרים:
1 מלון קטן
1 אננס קטן מקולף
200 גר' שעועית ירוקה, חתוכה ומבושלת
12 עגבניות שרי
1 פלפל ירוק, מנוקה וקצוץ לקוביות
לרוטב:
מיץ מלימון אחד
125 מ"ל שמן זית
1 צרור קטן של פטרוזיליה
3 טיפות רוטב טבסקו
מלח לפי הטעם
ההכנה:
1. חוצים את המלון וקולפים. פורסים חצי אחד לפרוסות דקות, ואת האחר חותכים לקוביות קטנות.
2. פורסים את האננס לפרוסות דקות, מסדרים את פרוסות האננס על צלחת הגשה ועליהן את פרוסות המלון.
3. עורמים מעל את קוביות המלון, השעועית הירוקה, העגבניות והפלפל.
הרוטב:
1. מעבדים את מיץ הלימון, השמן, הפטרוזיליה והטבסקו במעבד מזון. ממליחים.
2. יוצקים את הרוטב על הסלט, ומגישים.

הכנה: 5 דקות, בישול: 30 דקות
4 מנות
החומרים:
1 בצל קצוץ דק
1 שן שום כתושה
3 כפות שמן זית כתית
1 כפית קארי
מלח לפי הטעם
6 עגבניות קלופות וקצוצות
400 גר' טופו חתוך לקוביות
ההכנה:
1. במחבת גדולה מאדים את הבצל והשום בשמן על להבה קטנה עד שהשום מזהיב.
2. מוסיפים את הקארי וממליחים. מבשלים דקה.
3. מוסיפים את העגבניות, ומבשלים 5 דקות או עד שהעגבניות מתפרקות.
4. מוסיפים את הטופו ומבשלים 30 דקות. מגישים חם עם ירקות כמנה עיקרית, או בטמפרטורת החדר כמתאבן.

זמן הכנה: 20 דקות, זמן אפייה: 35-25 דקות
6 מנות
החומרים:
225 גר' פיסטוקים
200 גר' סוכר
3 ביצים מופרדות
2 כפות קליפת לימון מגוררת
50 גר' קורנפלור
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתייה
1/4 כפית מלח
ההכנה:
1. מחממים תנור לחום בינוני (180 מעלות).
2. משמנים תבנית קפיצית בקוטר 23 ס"מ. חולטים את הפיסטוקים במים רותחים 30 שניות. מסננים, מייבשים במגבת נקייה ומשפשפים להסרת הקליפה הדקה.
3. טוחנים את הסוכר והפיסטוקים במעבד מזון.
4. מעבירים לקערה גדולה ומוסיפים את החלמונים, קליפת הלימון, הקורנפלור, אבקת האפייה, הסודה לשתייה והמלח.
5. בקערה בינונית מקציפים חלבונים לקצף יציב במיקסר ידני. מקפלים את הקצף בעדינות לעיסת החלמונים.
6. מעבירים לתבנית המוכנה. אופים במשך 35-25 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש ונקי.
7. מצננים את העוגה בתבנית 10 דקות. משחררים את העוגה מהתבנית, ומצננים היטב על רשת.
הספר הקטן גדול - הבישול הצמחוני, הוצאת כרטא, מחיר: 98 שקל