נקמה היא תבשיל שראוי להגיש קר
מה עושה שף כשהוא מגלה שהסו-שף שלו לשעבר פתח מסעדה זהה לשלו? בניו יורק - כמו בישראל - הוא חוטף צרבת ושותק. לעומתם, לרבקה צ'רלס נמאס מחיקויים, אז היא פנתה לבית המשפט כדי להלחם בתופעה
רבקה צ'רלס, הבעלים והשפית הראשית של מסעדת פרל אויסטר בר (Pearl Oyster Bar) בניו יורק הגישה לבית המשפט הפדרלי בעיר תביעה יוצאת דופן נגד מסעדה אחרת, שלטענתה העתיקה לגמרי את העסק שלה. בכתב התביעה השוצף והכועס מספרת צ'רלס כי הקימה את מסעדת מאכלי הים שלה לפני יותר מעשר שנים בווסט וילג' במנהטן.
לפני שש שנים, היא ממשיכה לספר, החלה להעסיק את אד מקפרלנד כסו-שף במסעדה שלה, אלא שבשלהי 2006 הוא החליט לגדול ולפתוח מסעדה משלו. צ'רלס היתה משוכנעת כי הסושף שלה יקים מסעדה על טהרת המטבח האיטלקי כפי שאמר לה, אך להפתעתה הוא פתח בסוהו את אד'ס לובסטר בר( Ed ' sLobster Bar).


צ'רלס טוענת כי העיצוב של שתי המסעדות זהה להפליא. משטח השיש הלבן של בר המסעדה, הגוון האפור שבו צבועים הפאנלים של קירות העץ, כיסאות העץ הגבוהים לצד הבר ועוד. עוד טוענת צ'רלס כי מקפרלנד העתיק-מעט את כל המנות מן התפריט שלה, גנב מתכונים, הפר את האמון הבסיסי שנתנה בו במשך שש שנים, והוא אפילו מגיש לשולחנות קרקרים באותה צורה שבה הם הוגשו אצלה.
צ'רלס לא יכולה להתאפק ואף מוסיפה בתביעתה כי "אפילו חדר השירותים ועמדת המלצרים מעוצבים אותו דבר. אד אפילו משתמש באותו סוג של נייר טואלט כמו במסעדת פרל".חם במטבח? חכו חכו למנות האחרונות שיוגשו רק בבית המשפט.
פרל אויסטר בר היא מסעדה פופולרית למדי בניו יורק. בעיר העמוסה מוסדות קולינריים נחשבים הצליחה פרל אויסטר בר לבסס לעצמה מעמד של מסעדה מקורית, ראשונה מבין הברים בניו יורק שמגישים לובסטרים ומאכלי ים על פי מורשת המטבח של מדינת מיין. ה"ניו יורק מגזין", מוסף סוף השבוע של ה"ניו יורק טיימס", הגדיר את פרל אויסטר בר במדריך המסעדות שלו כ" מסעדה שכולם הולכים בדרכה".
צ'רלס חוותה בעשור האחרון חיקויים רבים של המקום שלה. מארי רדינג שהיתה שותפה בתחילת הדרך בפרל אויסטר בר, נפרדה מצ'רלס
"התעלמתי מן החיקויים במשך שנים", סיפרה השבוע צ'רלס בראיון לאתר ביקורת המסעדות סיריוס-איטס (Serious Eats): " אני מבינה ששפים לוקחים מנות ממסעדות שבהן עבדו קודם כאשר הם פותחים מקום משלהם. אבל אד'ס לובסטר בר עשה יותר מאשר לחקות את המקור. הוא פתח העתק מדויק של פרל. 31 מנות מתוך 34 הפריטים בתפריט שלו, נלקחו מפרל".
מקפרלנד לא נשאר חייב. הוא מיהר לזמן מסיבת עיתונאים כשהוא יושב על הבר במסעדה שלו. כשעורך דינו לצדו ומאחוריו בכתב יד על מראה גדולה כתובה רשימת "מנות היום" של אד'ס הוא אמר: "נעצבתי עמוקות לשמוע שרבקה צ'רלס הגישה נגדי תביעה. אני חושב שאין לה שום בסיס. אני לא מטפח שנאה כלפיה ומאחל לה הצלחה בדרכה". אבל כמה ימים קודם (אולי לפני ששכר שירותיו של פרקליט) הודה מקפרלנד בפני עיתונאי מה"ניו יורק טיימס" כי אמנם יש דמיון בין המקומות: "זו מסעדה דומה. זו לא העתקה".

התביעה של צ'רלס היכתה גלים בקרב מסעדני ניו יורק, ועתה הם חלוקים בשאלה אם יש להטיל הגבלות על היצירה במטבח. חלקם טוען כי ברגע שמעתיקים מנה מסוימת ואולי גם קונספט של מסעדה, זה בעיקר מחמאה ליוצר הראשון. ואחרי הכול, אווירה טובה של מסעדה אי אפשר לשחזר גם במאמץ רב.
תומס קלר, השף והבעלים של מסעדות עטורות פרסים בניו יורק ובסן פרנסיסקו (פר - סה, פרנץ' לונדרי) אמר ל"סן פרנסיסקו כרוניקל": " אני חושב שזה אבסורד ומעורר גיחוך לנוכח סוג התעשייה שאנו עובדים בה - תעשיית האירוח. כל המשמעות של מסעדנות היא לשתף במה שאנחנו עושים ובמה שאנחנו יודעים לעשות".
שפים אחרים בניו יורק, המכירים מקרוב את הבעיה של השקעת הון במסעדה רק כדי לגלות שהצלחה מקבלת שכפולים ופנים רבים - מקווים שצ'רלס תצליח במלחמתה. קן פרידמן, בעליה של מסעדת "החזיר המנומר": " אנחנו לא יודעים איך למנוע העתקות. אפשר להזכיר לעובדים שזה יוצר קארמה גרועה לעשות דבר כזה. מי שבגד באדם כמו רבקה, האהובה כלכך בקהילת המסעדנים בניו יורק, צפוי לתקופה קשה".
המלחמה המשפטית של צ'רלס לא פשוטה. אחד המכשולים העיקריים שלה נעוץ בחוקי זכויות היוצרים בארצות הברית, המוסדרים בחקיקה פדרלית, ועל אף שיש הגנה על כתיבת ספר בישול בהיותו יצירה ספרותית, החוק לא מכיר בכך שבישול הוא המצאה הראויה להגנת פטנט. רשימת מצר-ים המרכיבה מתכון מיוחד המוגש במסעדה לא יכולה לשמש בסיס לתביעה.
השף דיוויד ברק, בעליה של "ברק ודונטלה" באפר איסט סייד במנהטן, הצליח לרשום סימן מסחרי על שמן של מנות שהוא מגיש במסעדתו אבל אמר כי נמאס לו מרדיפה אחר הצדק. "אתה צריך לרדוף אחרי אנשים אם הם משתמשים בשמות של המנות. התעייפתי מזה".
צ'רלס מכוונת גבוה מאוד. היא לא מדברת רק על העתקת תפריטים אלא על קונספט שלם של מסעדה שהועתק לטענתה. היא אף מציבה עצמה בחזית המלחמה: "אני חושבת שאם אצליח בתביעה הזו, זו תהיה תרומה חשובה. אם לאחד החבר'ה בקליפורניה תהיה בעיה דומה, הוא יוכל ללכת לעורך דין ולהסתייע במקרה שלי".
עורך הדין שלה דיוויד ג'קובי אמר השבוע כי מדובר בהפרת זכויות אמון: "יש דברים שרק אד ידע בשל האמון והביטחון שהמסעדה נתנה לו, וזה פשוט לא הוגן, לא ראוי ולא תקין מבחינה משפטית מצדו לעזוב ולפתוח מסעדה מתחרה. כל הפרטים הקטנים של ההעתקה מצטרפים יחד לקומבינציה חריגה".
עורך הדין של מקפרלנד, אלאן סרינס, מיהר לטעון בבוז: "אני לא מכיר זכויות יוצרים שיגנו על שרימפסים, על לובסטרים ועל סלט קיסר".
עד שהתביעה בין פרל אויסטר בר לבין אד'ס לובסטר בר תתברר, ייתכן שנראה את השפעת עורכי הדין על הריחות והבישולים. מה שבטוח הוא שהשפים של ניו יורק ייאלצו להחתים עובדים חדשים על הסכמי סודיות ואי העתקה, לפני שירשו להם להתיישב על שרפרף ולקלף תפוחי אדמה.