כך יעבור ילדכם את החג בשלום
עם הפסח חלה עלייה בהיחשפותם של ילדים לכימיקלים שנמצאים בחומרי ניקוי, אבל ניתן להימנע
ניקיון הבית לרגל חג האביב עלול להיות עניין מסוכן, במיוחד לילדים. במהלך הניקיון היסודי נעשה שימוש בחומרי ניקוי וכימיקלים, צבע וחומרי הדברה. לעתים קרובות נמצאים החומרים באריזות פתוחות ובהישג יד של ילדים. בנוסף, גם תרופות מסוכנות שמושלכות לפח נגישות לילדים.
מאחר שבפסח יש חופש והילדים נמצאים בבית, לעתים קרובות ללא השגחה נאותה, מועדים הילדים לתאונת בית ובעקר הרעלות. ואכן, מדי שנה לקראת חג הפסח נרשמת עלייה בהיפגעות ילדים מחומרי ניקוי וכימיקלים.
מנתוני המכון הארצי למידע בנושא הרעלות במרכז רפואי רמב"ם, עולה כי בשנת 2006 נרשמה בשבוע שלפני חג הפסח עלייה של 90% בחשיפות של ילדים מתחת לגיל 6 לכימיקלים, ועלייה של 51% נרשמה בשבועיים שלפניו.
עוד הצביעו הנתונים על עלייה של 34% במספר מקרי הפגיעה של ילדים עד גיל שש, כאשר 285 ילדים נפגעו בשבוע שלפני פסח בשנה שעברה בעקבות חשיפה לכימיקלים. ראוי לציין כי הכימיקלים השכיחים המעורבים בהרעלות הינם חומרי הלבנה המצויים באקונומיקה, דטרגנטים, מסירי אבנית, קוטלי חרקים ועוד.
בארגון "בטרם" לבטיחות ילדים מזהירים כי הסכנה הגבוהה ביותר טמונה בתכשירים להסרת שומנים. מסירי שומנים קרים המכילים סודה קאוסטית בריכוז גבוה, עלולים לגרום לכוויות חמורות בזמן קצר ביותר. פגיעה ממסירי שומן קרים עלולה לגרום לכיבים בלשון ובפה, וכן פגיעות פנימיות קשות בדרכי הנשימה, בקיבה ואף פגיעה בעיניים.
לאחרונה אושר במכון התקנים תקן הכולל דרישה לפיה המוצר ייארז באופן בטיחותי וכי ריכוז החומר הפעיל שבתוכו לא יוכל לגרום לכוויות חמורות. אולם
לקראת החג יצא הארגון עם מספר עצות בטיחותיות, כדי לעזור להעביר את הנקיונות בשלום. בארגון מדגישים כי אין לערבב בין חומרי ניקוי, ובפרט לא חומצות ומלבינים, מכיוון ששאיפה של התערובת עלולה להיות מסוכנת.
עוד ממליצים להחזיק את כל חומרי הניקוי והתרופות הרחק מהישג ידם של ילדים, במקום גבוה או נעול ומיד בתום השימוש יש להקפיד להחזיר את החומרים למקומם. עוד מומלץ לקנות חומרים באריזות שלילדים יהיה קשה לפתוח. בארגון מציינים כי חשוב ביותר לשמור את החומרים הרעלים באריזתם המקורית, והרחק ככל הניתן ממוצרי מזון.
במקרה של הרעלה יש לפנות למכון הארצי למידע בהרעלות, בטלפון 04-8541900, כדי לקבל מענה לטיפול מיידי בילד, ובמקביל, להזעיק עזרה רפואית. במקרה בו הילד בלע חומרים המכילים חומצה או בסיס (כגון מנקי אסלות או מנקי תנורים), יש לתת לו לשתות חצי כוס מים או חלב, אם אין קשיי נשימה ואם הילד בהכרה מלאה.
בהקשר זה כדאי לציין כי בניגוד למה שרבים חושבים, במקרה של הרעלה אין לגרום לילד להקיא, כיוון שפעולה זו עלולה דווקא להחמיר את הפגיעה. במקרה של מגע בעור או בעיניים, יש לשטוף מיד בכמויות גדולות של מים.