רואים כפול

בניגוד למה שנהוג לחשוב, פזילה יכולה להיות סמויה וקשה לזיהוי. הסכנה: עין פוזלת שאינה מטופלת יכולה בקלות להפוך ל"עין עצלה". הפתרון: ניתוח או משקפיים

ד''ר בנימין שלו | 27/2/2007 8:06 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פזילה היא מצב שבו שתי העיניים לא מסתכלות יחד לאותה נקודה. התופעה נגרמת כתוצאה מחוסר איזון של השרירים בגלגלי העיניים, בגלל בעיות אופטיות, או השילוב של השניים.

כדי לאבחן פזילה, מבצע רופא העיניים בדיקת ראייה יסודית מקרוב ומרחוק, הכוללת תנועות עיניים.  כשהוא מגלה אותה, הוא עורך מדידות מדויקות של הפזילה: כלפי מעלה, מטה, ימינה ושמאלה, וגם כשהראש נטוי.

ברוב המקרים, ניתן לזהות פזילה בקלות, על ידי הסתכלות רגילה על העיניים. כך, בדרך כלל, מגלים הורים רבים את הפזילה של ילדיהם. ואולם, לעומת הפזילה הגלויה הזו, שניתנת לזיהוי בקלות, קיימת הפזילה הסמויה. את זו, מגלה הרופא רק בעזרת הבדיקה הבאה: הוא מבקש מהמטופל להסתכל קדימה לנקודה ברורה ואז מכסה כל עין לסירוגין. אם העין הגלויה זזה תוך ההתמקדות בנקודה, סימן שקיימת פזילה סמויה.

הפזילה נפוצה יותר בקרב ילדים, בנים ובנות כאחד. סובלים ממנה 3 אחוזים מהם, לעומת 2 אחוזים מהמבוגרים. לעיתים, פזילה יכולה לעבור בתורשה מהורה לילד, אבל אין כאן חוקי ברזל או הגדרות קבועות.
רואים 6:6

פזילה עלולה להתפתח גם אצל מבוגרים בכל גיל, ולעיתים היא מתבטאת בראייה כפולה. כשרופא העיניים מגלה פזילה חדשה, הוא חייב לברר מה מקורה.

אפשרות אחת: פזילה כתוצאה מבעיה נוירולוגית. זו נגרמת כתוצאה משיתוק של אחד מהעצבים  שמפעילים את שרירי העיניים. במקרה כזה, חובה לבצע בירור נוירולוגי דחוף. אם מתגלה שהבעיה  איננה נוירולוגית, יש סיכוי שזו פזילה שהמטופל סבל ממנה בעבר.

זה קורה

בדרך כלל בעין שטופלה, הצליחה להתגבר על הפזילה זמן רב, עד שהיא נחלשה שוב, והפזילה חזרה. במקרים רבים, מבוגרים שסובלים מקטרקט ומבעיות ברשתית, עלולים לפתח פזילה.

הספרות הרפואית מלמדת, שלמרות שלעיתים שתי העיניים של הפוזל, מבוגר או ילד, רואות כל אחת 6:6 - ראיית העומק (תלת-מימד) אינה קיימת אצלו והיא נבנית במוחו רק על סמך רמזים אחרים שהוא מקבל מהסביבה, כמו גודל, אור, צל ועוד.

ניתוח או משקפיים

הפתרון: משקפיים או ניתוח. הטיפול בפזילה מתחלק לשניים. לחלק מהמטופלים, מתאים הרופא משקפיים שפותרים את הבעיה. במקרים אחרים, הפתרון הוא ניתוח המתבצע בהרדמה כללית, ואורך בין חצי שעה לשעה.

ברוב הניתוחים, הרופא מחליש שריר אחד או יותר, שעובד חזק מדי ומושך את העין להסתכל שמאלה או ימינה, וגורם לפזילה. לפעמים, המנתח יצטרך דווקא לחזק  שריר אחד או יותר כדי להתגבר על הפזילה. פעולת ההחלשה או חיזוק השרירים נקבעת על ידי הרופא, ותלויה במידת הסטייה של גלגלי העיניים אחד מהשני.

כדי להגדיל  את אחוזי ההצלחה של הניתוח, במקרה של מבוגרים בלבד, נוהגים חלק מהמנתחים שלא לתפור סופית את המקום. ארבע עד חמש שעות אחרי הניתוח מבצע הרופא בדיקה יסודית למטופל, שתפקידה להגיע ליישור מלא של גלגלי העיניים. אם המטרה לא הושגה, הוא מבצע תיקונים אחרונים, ואחריהם תופר סופית את המקום.

התפירה מתבצעת בעזרת חוטים הנמסים עם הזמן, ואין צורך לחזור ולהסיר אותם. לאחר הניתוח העיניים אינן חבושות, והמטופל מתבקש לטפל בהן בבית בעזרת טיפות, למשך מספר שבועות.

הניתוחים מניבים כ-70 אחוז הצלחה במקרה שלא מבצעים את הטיפול  הנ"ל לאחר הניתוח, ו-90 אחוז אם כן.

חשוב לדעת, שזיהומים או איבוד ראייה כתוצאה מהניתוח הם נדירים מאוד. בסך הכל, הניתוח הוא קל ופשוט, והתועלת שהוא מביא למטופל היא עצומה, ותורמת רבות פיזית ונפשית.

לבוא להיבדק

האם יש דרך למנוע פזילה? את שאלת מיליון הדולר הזו שואלות אותי כל פעם מחדש אמהות רבות. ההמלצה שלי: כל ילד חייב להיבדק בשנת חייו הראשונה, בטווח שבין ששה חודשים לשנה.

בנוסף, יש לעבור בדיקה גם בגיל שלוש וחמש, על ידי רופא עיניים המוגדר כמומחה לילדים, המבצע גם בדיקת אופטיקה של העיניים. לא פעם התגלה שהילד זקוק למשקפיים, למרות שרופא עיניים כללי קבע  שהכל תקין אצלו.

כל הורה חייב לדעת, שחשוב לבדוק עיניים בילדות, מוקדם ככל האפשר. עין פוזלת או שאינה מטופלת, הופכת עם הזמן ל"עין עצלה", שפירושה, חדות ראייה - ירודה, שאינה ניתנת לתיקון בעזרת משקפיים או עדשות מגע.

לסיכום, פזילה פוגעת גם במראה החיצוני, גם בביטחון העצמי, ועלולה לגרום לירידה בראייה כבר בגיל צעיר. רפואת העיניים התקדמה פלאים בעשור האחרון, והיא מציעה פתרונות חדשניים, המניבים תוצאות מעולות. טיפול נכון בתופעה, מוקדם ככל האפשר, יבטיח לכם עיניים יפות ובריאות לאורך זמן.

הכותב הוא מנהל השירות לניתוחי עפעפיים, דרכי דמעות וארובה, במחלקת עיניים בבית-חולים איכילוב (המרכז הרפואי תל-אביב), במגדלי עזריאלי וב"מרכז הרפואי רמת-אביב"

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים