גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


הגם אתה אקו?

לא להאמין: בשנים האחרונות החלה תעשיית האופנה האגוצנטרית לגלות יותר ויותר מודעות לסביבה. מותגי יוקרה משתמשים בבדים אורגניים ובחומרים ממוחזרים ומתחמשים באג'נדה חברתית נוקבת. הסלבריטאים מצדם לא מפספסים שום הזדמנות להוכיח כמה הם יפי נפש ומתגייסים לדגמן אופנה אקולוגית תחת כל עץ רענן. ובישראל? התגלו כמה צדיקים המבקשים להבעיר את המהפכה הירוקה

איתי יעקב, סגנון | 10/12/2006 8:05 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רבקה ארלי, המעצבת בגדים ממוחזרים וצבועים ביד, היא הכוכבת התורנית של תעשיית האופנה האקולוגית בבריטניה.

תערוכה שאצרה בחודש מרס האחרון תחת השם "Eco style: Well Fashioned in the UK", נודדת בימים אלו (עד מרס 2007) ברחבי הממלכה ובוחנת את התהליך התלת שלבי, שיכול להפוך את הבגדים לידידותיים לסביבה.

השלב הראשון, סחר הוגן למען יצרני הבדים הזולים במדינות העניות ביותר, כמו מדינות באפריקה, בדרום אמריקה והודו. השני, טיפול עדין בבגדים על ידי הורדת טמפרטורת הכביסה ל - 30 מעלות וחיסכון במים בהתאמה והשלישי, מיחזור בגדים.

"היעד של התערוכה הוא להציג אופנה על זמנית שהיא גם ידידותית לסביבה", כותבת ארלי באתר האינטרנט של התערוכה, המתמקדת במעצבים צעירים ועצמאיים בעלי נקודת מבט אקולוגית, המעצבים בגדים מודרניים.

למשל, הבגדים של המותג "Enamore", העשויים מבד קנביס; בגדי הכותנה של המותג "Juste", הפועל למען סחר הוגן באפריקה; או מכנסי הג'ינס של המותג "Howies", שבד הדנים שלהם נשטף בחומרים לא מזיקים לסביבה. התערוכה הזו היא ציון דרך באבולוציה הירוקה שעובר ענף האופנה בחמש השנים האחרונות, כחלק ממגמה עולמית ירוקה.

היום אנשים יכולים לאכול מזון אורגני, לנסוע במכוניות הפועלות על אנרגיה סלולרית הממזערת זיהום אוויר, לישון על מצעים עשויים כותנה אורגנית וללבוש בגדים עשויים מבגדים ממוחזרים, כותנה אורגנית או מסיבי תירס, קנביס ובמבוק. זאת, כמובן, בהנחה שאתם חיים באירופה, ארצות הברית או באחת ממדינות סקנדינביה.
איילה מרומי. צילום: עמית גושר
איילה מרומי. צילום: עמית גושר עמית גושר
ישראל נותרת מאחור

"אופנה אקולוגית" (ובלעז: "אקו פאשן") מאגדת תחתיה שלוש חזיתות: שימוש בחומרי גלם ידידותיים לסביבה, תנאי עבודה הוגנים לעובדים בתעשיית הטקסטיל (מקוטפי הכותנה ועד התופרים במתפרות) ומיחזור של בגדים. "אופנה מיסודה היא לא דבר אקולוגי כי היא מתחלפת מדי עונה", פוסק אבי לוי, מנכ"ל עמותת "פעולה ירוקה", הדינמית והבולטת מבין הארגונים הירוקים בישראל.

בניגוד למודעות הרבה שיש בחו"ל לנושא, תחום זה נותר כאן ללא טיפול או מענה הולם. "הארגונים בישראל עסוקים בנושאים כאוטיים יותר כמו איכות הסביבה וזיהום אוויר", אומרת בצער דוברת ארגון "מגמה ירוקה" מאיה אילוז, ושולחת אותי למצוא נחמה אצל חבריה הירוקים שבנכר.

גם למעצבי אופנה מקומיים עם אג'נדה ירוקה יש לא מעט קשיים ביישום החזון. למשל, מעצבת האופנה הצעירה איילה מרומי, שהציגה בקולקציית הקיץ שלה גופייה ותחתונים עשויים כותנה אורגנית (כותנה נטולת חומרי הדברה וכימיקלים). החורף היא כבר

עיצבה שני דגמים עשויים כותנה אורגנית - טוניקה וחולצה עם צווארון רבידה, מעוטרים בהדפס בהשראת העולם האורגני, אותם תוכלו לאתר החל משבוע הבא בחנות החדשה שמשיקה מרומי ברחוב דיזנגוף.

השימוש בכותנה אורגנית החל אצלה כצעד אידיאולוגי. "אופנה זה לא פוליטיקה, אבל בדרכי שלי אני רוצה לעשות את העולם טוב יותר", היא מסבירה. "אני אוכלת אוכל אורגני כשיש לי כסף והייתי שמחה לנשום אוויר פחות מזוהם. זה קצת נאיבי, אבל זה נותן לי הרגשה טובה. הייתי שמחה לו כל הקולקציה שלי היתה עשויה כותנה אורגנית, אבל בשביל זה צריך גב כלכלי מאוד חזק.

"אני מייבאת לבדי את גלילי הבדים מאירופה, כי בחנויות הבדים בישראל לא מבינים על מה אני מדברת". מה שגם מייקר את הבגדים, מן הסתם. "זה יוצא לי יותר יקר, אבל אני סופגת את זה ומוכרת כל חולצה במחיר של חולצה רגילה (300 - 250 שקל). בעתיד אני מקווה להרחיב את חומרי הגלם הירוקים, כמו במבוק וצמר אורגני".
‭,
‭,"As Four"‬ מתוך התצוגה של "‭"Earth Pledge‬. צילום: יחסי ציבור ‬ מתוך התצוגה של Earth Pladgeמתוך תצוגה של

אפשר גם אחרת

גם במותג האופנה "כותון" רואים בכותנה אורגנית את העתיד. בגדים עשויים כותנה אורגנית יוצגו בחנויות המותג לקראת הקיץ הקרוב, והם יהיו יקרים בכחמישים אחוז מהקולקציה הרגילה. ל"כותון" שמור מקום של כבוד בדברי הימים של סצינת האופנה הירוקה, בעיקר בזכות המודעות האקולוגית שמנחה את המותג.

החנויות שלהם משמשות כתחנות איסוף לסוללות משומשות, ובשנים האחרונות הם משחררים קטלוגים מעוררי דיונים בנושאי זיהום חופי הים, מזון אורגני וכו'. העונה הם בחרו להתמקד בנושא זיהום האוויר, ובקטלוג צולמו נשים עם מסכות חמצן על פניהן. "אנחנו מסתכלים על הדברים היומיומיים מזווית של ה'אקו פאשן'", פורסת את משנתה גלית ברוידא, בעלת המותג.

"אני מאמינה שכל חברת אופנה יכולה למצוא נקודת השקה בנושא. אצלנו זה מתחיל בעיצוב בגדים לא טרנדיים שישמשו נשים למשך מספר עונות, ממשיך בכביסות ובצביעות שלא מזהמות את הסביבה והקפדה על איכות. ברגע שהבגדים איכותיים יותר, הם נשמרים לאורך זמן. דבר נוסף ואחרון שמייקר את הבגדים הוא סחר הוגן - כלומר ייצור במקומות ובמתפרות שמשלמות שכר הוגן לעובדים".

מכנסיים עשויים פלסטיק דמוי עור של קארן אוברזון. צילום: עמית ישראלי
מכנסיים עשויים פלסטיק דמוי עור של קארן אוברזון. צילום: עמית ישראלי  עמית ישראלי

בונו, יצאת צדיק

בחו"ל, כאמור, המגמה בשיאה. בשבוע האופנה של ניו יורק בשנה שעברה, קיים הארגון האקולוגי "Earth Pledge" תצוגת אופנה רבת משתתפים, בה הוצגו בדים בטכנולוגיה מתקדמת מתירס, במבוק, כותנה וצמר אורגניים.

מעצב האופנה אוסקר דה לה רנטה הציג שמלת ערב עשויה מבדי קנביס, תירס ומשי ואילו דיאן פון פירסטנברג חשפה דגם של שמלת המעטפת הידועה שלה, עשויה צמר אורגני. המותג האוונגרדי "As Four" עיצב שמלת סטרפלס מג'ינס עשוי כותנה אורגנית, ואילו מותג היוקרה "Halston" קינח בשמלת סטרפלס בצבע בז', עשויה כולה חוטי תירס.

המעצבת השוודית קמילה נורבק פועלת גם היא בסצינה האורגנית. למרות הדימוי שדבק בבגדים האורגניים כבגדי שאנטי זרוקים, נורבק מקפידה לייצר בגדים יוקרתיים באיכות גימור גבוהה ובעיצוב נשי וטרנדי. "גדלתי עם מודעות אקולוגית ובסביבה ששמה דגש על זיהום אוויר", היא אומרת בראיון טלפוני מסטוקהולם. "לכן היה לי טבעי לעבוד עם חומרים אקולוגיים ללא רעלים או כימיקלים, שאינם פוגעים בגוף האדם. אבל זה לא רק קשור לגוף האדם, אלא לסביבה עצמה, כי תהליך הייצור שלהם אינו פוגע ומזהם".

בחומרים אורגניים משתמשים גם המותגים "Taylor+Turk" של המעצבים אנדרו סורנסן ומארק לי מוריס ו - "Xylem Clothing" של המעצבות דניאל נלסון וג'אזיאטו ג'נוארי. המעצבת האמריקנית קארין קראוון מהמותג "Burning Torch" משתמשת בבגדים אורגניים לצד בדי וינטג' ישנים לייצור בגדי נשים, גברים, ילדים ושמלות ערב יוקרתיות אותן היא מוכרת בבוטיקים שונים בלוס אנג'לס.

המתוקשר במותגים האקולוגיים הוא גם הצעיר מביניהם - "Edun", משחק מילים הכולל בתוכו את המילה "גן עדן" (Garden of Eden) ואת היפוך האותיות של המילה "עירום" (Nude) - שהשיקו בפברואר האחרון הזמר בונו מלהקת U2 ואשתו אלי יוסון יחד עם המעצב הניו יורקי רוגן גרוגרי.

חולצה, סרי; חצאית, ה. ווילוגבי; תיק, ברברה לי. מתוך התערוכה
חולצה, סרי; חצאית, ה. ווילוגבי; תיק, ברברה לי. מתוך התערוכה "‭Eco Style‬"  מתוך התערוכה Eco Style

בן לילה הפך המותג לחביב הסלבריטאים הקוליים כמו המוזיקאים מובי ולו ריד, ובימאית הקולנוע סופיה קופולה, שנכחו בערב ההשקה של המותג. הקולקציה כוללת מכנסי ג'ינס, חולצות טי, שמלות שיפון ובלייזרים קטנים.

היעד הוא יצירת מותג אופנה שיספק פרנסה סבירה לתושבי אזורים מתפתחים בעולם. בונו שותף להחלטה היכן ייוצרו הבגדים, כדי לנצל ככל האפשר את המקורות והכישורים באזורים מתפתחים ועם זאת לשמור על סטנדרטים גבוהים של יחסי עובד - מעביד, ואילו על צד האופנה אחראית רעייתו אלי.

"החברה שהקמנו היא מודל עסקי שאחרים יכולים לחקות", סיפרה יוסון בראיון ל"ניו יורק טיימס".
"החלטנו להיכנס לעסקי הביגוד בעקבות מסעותיו הרבים של בונו לאפריקה במסגרת פעילותו החברתית בנושאי החוב הלאומי של המדינות האפריקניות והשתוללות מגפת האיידס.

"הרושם העיקרי שהוא קיבל באפריקה היה שהתושבים אינם רוצים צדקה, הם רוצים מסחר. הם אנשים גאים, בעלי כבוד עצמי ורוצים לעבוד". תנאי העסקתם של העובדים בתוניסיה, לסוטו שבדרום אפריקה, טנזניה שבמזרח היבשת ופרו שבדרום אמריקה, העלתה נקודה נוספת.

"התחלתי לשאול את עצמי אם ילדים של אחרים תפרו את הבגדים שהילדים שלי לובשים", היא אומרת, ולכן על כל זוג מכנסי ג'ינס מתוצרתם מופיעה ההצהרה: "אנחנו נושאים עימנו לכל מקום את סיפורם של אלה שתפרו את בגדינו".

תנאי העסקת העובדים הם האג'נדה שמנחה את דב צ'רני, הבעלים של מותג האופנה האמריקני "אמריקן אפרל", שבגדיו נתפרים כולם במתפרות עם תנאי העסקה הוגנים בקליפורניה.

תיק, אדסון ראופ; חליפה, בנג'מין שיין מתוך התערוכה‭ .
תיק, אדסון ראופ; חליפה, בנג'מין שיין מתוך התערוכה‭ ."Eco Style" ‬צילום: יחסי ציבור יחסי ציבור

מקרטני נגד פרוות

חוץ מתנאי העסקה הוגנים, רוב מעצבי האופנה הצעירים והמותגים הירוקים עסוקים בחיפוש אחר חומרים ייחודיים ולא מזיקים. מהלך זה נובע מהרצון לא להשתמש בחומרים מן החי כגון פרוות ועורות, אותו מובילה זה מספר שנים מעצבת האופנה סטלה מקרטני, שיצאה בשבוע שעבר בקריאה לחבריה המעצבים להפסיק להשתמש לאלתר בפרוות.

מותגי הנעליים "Terra Plana" ו - "Charmone", למשל ,מעצבים נעליים עשויות מתחליפי עור תוך כדי שמירה על פאסון אופנתי, איכות גבוהה ויוקרתיות. "Charmone" הוקם השנה על ידי היזמיות ג'ודי קוסקלה ולורן קארול, שמייצרות נעליים עשויות מתחליפי עור כגון קטיפה, בגזרות נשיות ומחמיאות ובאיכות גבוהה. נטלי פורטמן, הן מספרות, היא מעריצה צמודה.

"אנחנו מציעות אפשרות נוספת וסוציאלית יותר לנשים, מבלי להקריב את החוש האופנתי שלהן", מספרת קארול. "זהו טרנד שהולך וגואה", ממשיכה קוסקלה. "היום אתה מוצא מותגי אופנה כמו 'אמריקן אפרל' עם תנאי תעסוקה הולמים, או המותג של בונו, לצד מותגי קוסמטיקה ידידותיים לסביבה. אנחנו מחדירות את הטרנד הזה אל תחום הנעליים ומקוות להשפיע על התעשייה ולהסב את תשומת ליבה לאפשרויות הנוספות העומדות בפניה".

קמילה נורבק. צילום: יחסי ציבור
קמילה נורבק. צילום: יחסי ציבור יחסי ציבור

בקרוב אצלנו?

והמהפכה האקולוגית כבר נותנת את סימניה בארץ. "העתיד הוא בחומרים חכמים וטבעיים כמו תירס, במבוק ואנזימים של חלב", מסבירה ריקי גינדס, מנהלת תחום העיצוב ופיתוח המוצרים בחברת "דלתא", המייצר בדים עשויים תירס, כותנה אורגנית ובמבוק להלבשה תחתונה. "חוט הבמבוק, למשל, הוא סיב אנטי בקטריאלי נעים למגע על הגוף, שעשוי חומר טבעי ואינו פוגע באיכות הסביבה, היות שהוא צומח מדי שלושה חודשים. לתירס יש תופעות של נידוף זיעה וגם הוא מאוד נעים למגע".

מותגי הדנים האמריקניים "ליוויס" ו"רנגלר", הודיעו השנה שבכוונתם להפיץ בקיץ הקרוב מכנסי ג'ינס עשויים כותנה אורגנית, שנצבעו בחומרים המכילים רכיבים טבעיים בלבד ללא שימוש בחומרים מלבינים או כימיקלים אחרים.

"זה הרעיון הנכון בזמן הנכון", כותב נשיא "ליוויס", רוברט הנסון בהודעה לעיתונות שפורסמה לפני כחודשיים. "תראו מה קורה בתעשיית המזון: המזון האורגני הפך לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של השנים האחרונות, גם מבחינה כלכלית". גם במותג הספורט והאופנה "נייקי" חושבים ירוק ולראיה: לאחרונה השיקו קו ביגוד עשוי כותנה אורגנית ונעליים עשויות מחומרים ממוחזרים, שנחתו לא מזמן על המדפים בארץ.

"זה נושא מאוד חם בכל העולם", מאשרת גינדס. "אין היום חברה או מותג שמכבד את עצמו שאין לו מוצר או קונספט שקשור לאופנה אקולוגית. ניסו להכניס את זה בעבר, אבל זה ירד מפני שהייצור היה מאוד יקר. הסיבוב הנוכחי, שקיים כבר קרוב לשלוש שנים, מתפתח ותופס תאוצה מעונה לעונה. היום כולם להוטים אחר זה, בעיקר בארצות הברית ובאירופה".

זיויה, ראש המסלול לאופנה במחלקה לצורפות ואביזרי לבוש ב"בצלאל" מחזקת את דבריה: "ב' בצלאל' אנחנו פותחים היום לרוחב את הדיון של המודעות הסביבתית, ומדברים על הדברים שקורים מתחת לפני השטח בתעשיית האופנה: תנאי העבודה של הפועלים, החומרים אליהם הם נחשפים וסחר הוגן. קוראים לזה אופנה אתית".

מי מיישם אותה כיום?
"חברת הבדים השוויצרית 'ריינר', למשל . הצורך שלה להטמין פסולת הביא אותה למקום של מיחזור. אי אפשר היה להטמין פסולת של פוליאסטר בשווייץ, כי זה אסור על פי חוק; שריפה גם כן אסורה; ולהעביר אותה להטמנה בספרד היה יקר. אז הם בחרו להעביר את המפעל למסלול ירוק. על ידי אשפרה לא מזהמת, הם הצליחו להפוך את התוצר שלהם לאורגני, וכל הפסולת שלהם משמשת כחומר מילוי של גינות".

ומה קורה בארץ בנושא?
"הייצור בארץ נורא קשה. חסרה תפיסה שעיצוב נכון ואקטואלי - לא משנה אם זה עיצוב אופנה או עיצוב מוצר - צריך להתייחס לסביבה ולחברה. חסרה הבנה ש'אקו פאשן' זה תהליך שניתן לשלוט עליו בכלים מקצועיים. כיום זה תחום די פרוץ: מכבסים בגדים בחומרים לא איכותיים שפוגעים ברקמות ביולוגיות ומזיקות לגוף. אין סיבה שמעצב שמתכנן בגד ועוקב אחר הטכנולוגיות החדשות לא יעקוב גם אחרי ההגינות של הטכנולוגיה".

יותר זול להשתמש בחומרים זולים ולתפור בבנגלדש, במקומות שאלוהים יודע מה תנאי העובדים שם.
"התשובה הזו כבר לא אקטואלית בעידן הנוכחי. אני חושבת שבשנים הקרובות אנו צפויים למהלך סוחף של שינוי, כי יש דרישה של הלקוחות לבגדים אורגניים וחשיפה למה שקורה בעולם בנושא. עובדה שזה כבר מתחיל לבצבץ בארץ".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים