גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


אוצר מן העבר

בכפר הנטוש ליפתא, השוכן ליד ירושלים, הזמן כמו עמד מלכת. בסיור במקום ניתן להתרשם מבתי האבן השמורים היטב, לטבול בבריכה ביום חם ולטייל בתוך נקבת המעיין

תומר נויהאוזר | 3/12/2006 15:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"הדרך הפתלתלה הפכה לשביל כבוש של אבנים מסותתות היטב. משני עבריו צמחו עצי רימון ולימון ותאנה, ומשוכות צבר גדולות. פלג קטן זרם לצידו, וזה היה יפה, וכמעט לא ייאמן שיופי כזה קיים פה". במילים ציוריות אלו מתאר הסופר דויד גרוסמן את הדרך המובילה לכפר ליפתא בספרו "מישהו לרוץ איתו". 

ליפתא היה כפר ערבי משגשג עם למעלה מ-2,500 תושבים, אך הוא ננטש במהלך הקרבות במלחמת השחרור, בשנת 1948. יש הטוענים שליפתא הוקם באתר המקראי "מי נפתוח" (הנזכר בספר יהושע ט"ו, ט'). 
  
אחרי שקראתי את הספר "מישהו לרוץ איתו" וגם ראיתי את הסרט שנעשה על-פיו, החלטתי שאני חייב לבקר בליפתא. יחד עם הכלבה של החברה יצאתי לחקור את השטח, ואכן, נדהמתי מהאתר הציורי, שנמצא ממש בכניסה לירושלים, מתחת לכביש ירושלים-תל אביב.

אחרי שהולכים בעקבות עין ליפתא (או בשמו הקדום: מי נפתוח) - מעיין שסיפק בעבר מים לצורכי שתייה וחקלאות לתושבים, מגיעים לבריכה ענקית ששימשה כמרכז הכפר. בעודי מתבונן בבריכה, דמיינתי בעיני רוחי כיצד נהגו נשות הכפר לכבס כאן את הבגדים, בעוד הילדים משתכשכים במים  הקרירים ונהנים מקרני השמש החמימות. 

גודלה של הבריכה כחמישה מטרים מרובעים ועומקה כמטר ושישים סנטימטר. בקצה המעיין ישנה נקבה, שמעליה - בין כתובות הגרפיטי של "נחמן מאומן" שרוססו בוונדליות - רואים תבליט של מפתח. האגדה מספרת, שכאשר אנשי הכפר ברחו ממנו, הם החביאו את כל אוצרות הכפר שלא יכלו לקחת עמם, ואת המפתח החביאו בנקבה.
צילום: תומר נויהאוזר
הבריכה בליפתא צילום: תומר נויהאוזר
רגע של שלווה באפלה

המלצה שלי: היכנסו לנקבה הארוכה (כ-30 מטר), שהמים זורמים בה בעדינות ומגיעים לכל היותר עד גובה הברכיים. בקצה בריכת האיסוף כבו את הפנס, שבו והתענגו על השקט והשלווה. בדרך חזרה, אל תדליקו את הפנס, אלא גששו לאט את דרככם באפלולית, כשברקע נשמע טפטוף מים מרגיע והאור נגלה טיפין טיפין.

אחרי שתסיימו לשכשך במים, המשיכו בעקבות המעיין במורד, בחסות עצי התאנה, ושורה מרשימה של מבנים תתגלה לפניכם. אולי אפילו תצליחו לזהות את המסגד של הכפר. בכפר הנטוש ישנם כ-55 מבנים שהשתמרו היטב, המשקיפים על נוף יפה של טרסות חקלאיות וצמחיית עצי זית ושיחי צבר. ללא ספק, המקום הוא אוצר לכל חובב טבע, עתיקות וארכיטקטורה.

כפר ליפתא, חשוב לציין, הוא עוד אחד מאתרי

הטבע העירוני באזור ירושלים. לאחר מאבק ממושך ביוזמה להקמת פרויקט מגורים באתר, הצליחה "בִמקום" - עמותת אנשי מקצוע הפועלת במטרה לחזק את הקשר בין זכויות האדם והאזרח לבין מערכות התכנון בישראל - להביא לשימורו.

ככלל, וגם מסיבה זו כמובן, חשוב שלא ללכלך את האתר ולא להשאיר בו פסולת. במקום יש אומנם מתקן אשפה ("צפרדע"), אולם נראה שמעולם לא מפנים את האשפה שבו.

כאמור ולמרבה הצער, יש באזור הבריכה היפה עדויות לאנשים שהשתלטו באופן לא חוקי על המבנים, בדמות אשפה וכתובות גרפיטי. ייתכן גם שמשפטים שרוססו על בתי הכפר, דוגמת "שטח פרתי", "עין כניסה" ו"כניסה עסורה" (טעויות הכתיב במקור) הם מסר מהתושבים הקודמים שעדיין רואים בכפר את רכושם.

איך מגיעים?
הגישה אפשרית עם רכב כמעט עד הבריכה.
- לבאים לירושלים מכביש מספר 1: בכניסה לירושלים פונים שמאלה לכיוון רמות ובפנייה הראשונה ימינה - להר חוצבים. ברמזור עושים פניית פרסה לכביש בגין דרום לכיוון רמות, ויוצאים ימינה לכיוון גבעת שאול והיציאה מהעיר. מיד אחרי הפנייה תראו את השילוט ימינה אל "מי נפתוח".
- לבאים מדרום (כביש 443): יש לעלות לכביש בגין דרום ולהמשיך לפי ההנחיות.

צילום: תומר נויהאוזר
בתוך אחד המבנים צילום: תומר נויהאוזר
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים