אילו ציפורים
בכל ערב לקראת שקיעה יוצאת העגלה של אלי גלילי לשדות של אגמון החולה, ובה מטיילים הרוצים לתצפת על העופות המרתקים של השמורה. אל תחמיצו
המצטרפים לטיול הזה מתחייבים לשמור על השקט, לא לקום באמצע הנסיעה (העגלה מחוברת לטרקטור) ולא לצלם, כדי לא להבהיל את העופות בקולות הצילום ובהבזקי הפלאש.
עגלת המסתור משייטת בשטחי האגמון, שבדרך כלל היו סגורים למטיילים. כשהיא לא מובילה חובבי ציפורים, עגלת המסתור משמשת כעגלה המובילה מזון לעגורים. מסיבה זו העופות לא נבהלים כשהיא מופיעה לידם.

גלילי נוהג בטרקטור בגאווה ועובר בין בני טיפוחיו העגורים. מצויד ברמקול הוא מספר לסקרנים, המתצפתים במשקפות על העגורים, על מסלול הנדידה, מצביע על עופות אחרים או על כל תופעת טבע מעניינת אחרת.
השעה הטובה ביותר לתצפית היא ארבע אחר הצהריים. בשעה זו של היום מתחילים העופות להתארגן לשנת הלילה. ברווזים עייפים מחפשים בהבהוב האור האחרון עוד קצת מזון, מבצעים צלילה וזנבם מתנדנד למעלה. האגמיות פוסעות על רגליהן הדקות ומשקיפות על דמותן במים.
אלפי דיות, העופות הדורסים הגדולים, חגות מעל השדות, בולשות בעיניהן החדות אחר נברנים שיצאו להתאוורר מעט ומשמשים להן כארוחת לילה. כמה אלפי שחפים לבנים יוצרים
מי האגם כבר נצבעו בגוונים אדמדמים של השקיעה. במערב, מעל הרי נפתלי, השמש עושה מאמץ אחרון להילחם בחשיכה המתקרבת. ברגע זה של חסד מתכסים לפתע השמים במסך שחור צפוף.
בתוך שנייה נמלאים השמים באלפי עגורים מצווחים, צלליתם ארוכה, ראשם שלוח קדימה ורגליהם מתוחות, דואים מעל העגלה, מקיפים את הטרקטור והעגלה, ובלי פחד נוחתים סביב העגלה. בשעת הלילה נוהגים העגורים לעבור למרכז האגמון כדי להגן על עצמם מפני טורפים.

אלי גלילי, חקלאי מהאזור, ניהל עד לפני כמה שנים מלחמה עיקשת עם העגורים, אחרי ששדות הבוטנים שלו הפכו לשולחן האוכל שלהם. כל האמצעים להפחדתם לא עזרו. אלא שבמהלך הקרבות למד גלילי להסתכל אחרת על העגורים היפים, למד את משחקי החיזור שלהם, ולמד להבחין בקשר המשפחתי בין בני הזוג והצאצאים.
בסוף הכריז גלילי על שביתת נשק ושיחות פיוס, ביחד עם צפרי החברה להגנת הטבע ועם אנשי קק"ל יזם את תוכנית ההאכלה הזו שהוא מפעיל. כך נולד איזון קדוש בין החקלאי לבין הציפורים. החקלאים הותירו די בוטנים בשדות בשביל העגורים, השקנאים זכו לדגים במי האגמון. בחודשים ינואר-פברואר מסיע אלי את העגלה בין אלפי העגורים, והם צווחים ומקפצים משמחה כשהוא שופך את הבוטנים החביבים עליהם.
דן אלון, מנהל מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע, עדיין מתרגש בכל פעם שהעגלה יוצאת לשטח. כצפר הוא מכיר מקרוב ועל בשרו שעות של ישיבה במסתור בלי לזוז. "הפתרון של עגלת המסתור מדהים", הוא אומר, "זה שאפשר להתקרב אל השקנאים למרחק של כמה מטרים, לראות איך העגור או השקנאי מותח את כנפיו. זה מעורר התרגשות".
"רבים חושבים", מסביר קובי סמרנו, מנכ"ל אגמון החולה ואיש קק"ל, "שהשם אגמון הוא על שם האגם, ולא כך הוא. האגמון הוא צמח חד שנתי, נמוך, עדין בצורתו וממלא את גדות האגמים".
סיורים ותצפיות מיוחדים מתקיימים בשטח האגמון בימי שישי (קבלת שבת בשטח עם עגורים בשעת השקיעה). מי שאוהב את הבוקר מוזמן לסיור בשעה שש (השכמה עם הציפורים).
סיורי "עגלת המסתור" מתקיימים בכל ערב. פרטים והרשמה: אגמון החולה 04-6817137.
איך מגיעים: בכביש 90 מראש פינה לכיוון קריית שמונה, כחמישה קילומטרים אחרי יסוד המעלה פנייה ימינה לשטחי ההצפה, אגמון החולה. יש שילוט מסודר.