צהוב זה לא הכול
בטיולנו השבועי עם מדריכי החברה להגנת הטבע נצא אל נופי המדבר הסתוויים של מכתשי הנגב, ונגלה כי יש בהם צבעים רבים מלבד צהוב. ילדים יאהבו במיוחד
הפעם נשים פעמינו דרומה - אל מכתשי הנגב. החורף הוא עונה נפלאה לבקר בנגב, המלא באטרקציות לכל בני המשפחה, מגדול ועד קטנטן.
עבור רבים מאיתנו, המושג "מדבר" מעלה בדמיוננו תמונה של שטח גדול, לוהט ושומם, בגווני צהוב וחום. האומנם? טיול אל מכתשי הנגב - אחד האזורים המדבריים היפים בארץ - מגלה כמה עובדות חדשות ומרתקות על המדבר.
כאשר אנו אומרים כי ארץ המכתשים היא לא בדיוק מה שחשבנו, או מה שלימדו אותנו על המדבר, אנו מתכוונים קודם כל לצבעים. עם הגעתנו לאזור מכיוון הצפון והמרכז הירוקים יותר, נגלה כי הדימוי של מדבר הצבוע בגווני צהוב חדגוניים נעלם כאן לחלוטין.
הוכחה ראשונה לכך נקבל בעת תצפית על המכתש הגדול ממרומי הר אבנון. כדי להגיע למקום ניסע מבאר שבע לדימונה, ולפני הכניסה לעיר נפנה ימינה לירוחם. בצומת ירוחם-צפון נפנה שמאלה לכיוון אזור התעשייה של ירוחם, ושוב שמאלה לרחוב הראשי של העיירה, הממשיך בכביש 225 לכיוון המכתש.
מאזור התעשייה ניסע למרחק של שלושה קילומטרים, ונפנה שמאלה לפי השילוט להר אבנון. דרך עפר טובה עולה עד לחניה, ואחרי הליכה של כמה עשרות מטרים נמצא את עצמנו על שפת מצוק המכתש הגדול, מול מראה מעולם אחר.
המכתש מצטיין לא רק בנוף בראשית של ממש, אלא גם בשפע של צבעים. כאן תוכלו להתרשם ממצוקי אבן גיר בשלל גווני אדמה, מאבני חול צבעוניות ומכתמים כהים של בזלת קדומה.
כדי לשמח אף יותר את הילדים שבינינו וגם את הילדים ברוחם, נרד בתום התצפית בכביש התלול, ונחצה את המכתש, עד שנראה משמאלנו את אתר החולות הצבעוניים. שם נעצור, נתרשם וניתן לקטנטנים להשתעשע במילוי הבקבוקים הקטנים, בהם הצטיידנו מראש, בחולות צבעוניים.

בשדה בוקר, אחד המקומות היפים בנגב, נמצאים קבריהם של ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון של ישראל, דוד בן גוריון, ופולה רעייתו. החניה של אחוזת הקבר נמצאת ממש בסמוך לכניסה למדרשת שדה בוקר. השביל המוליך לקברים עובר בין צמחי מדבר ומגיע לרחבה הצופה על מצוקי נחל צין ועל מדרונות נחל חווארים.
בקופסה שליד הרחבה אפשר לעיין בדפי מידע, המתארים את סיפור חייו של מי שנחשב על ידי רבים לגדול מנהיגי מדינת ישראל. הילדים יכולים להשקיף בינתיים על הנוף, להתחרות מי מצליח לזהות בו יותר צבעים (רמז: ישנם לא מעט), ולנסות לגלות בסביבה הקרובה ציפורים ובעלי חיים מדבריים. במקום שירותים טובים והכניסה חופשית.
ועוד קצת היסטוריה על קצה המזלג. האזור בו אנו נמצאים נשלט במשך שנים רבות על ידי הנבטים. איך הצליח עם של נוודים לעשות זאת למרות תנאי המדבר הקשים? תשובה טובה לכך
נחזור מקבר בן גוריון לכביש הראשי, נפנה שמאלה, ואחרי שני קילומטרים שוב נפנה שמאלה לפי השלט לבור חווארים. ירידה של 100 מטר מהחניה בשביל המסומן בכחול תוביל לבור חצוב, הנחבא מעט משמאל.
בימי הנבטים היו בורות כאלה חבויים לחלוטין וידועים רק להם. לכן, כל מי שהיה מנסה לקחת מידיהם את המונופול על דרכי המסחר בנגב, היה מוצא עצמו במהרה מת בצמא.
באמצעות מערכת מורכבת של תעלות השכילו הנבטים לכוון את רוב הגשם שירד באזור אל הבורות, וכך שמרו על מכסת מים מספקת מבחינתם. הביקור במקום, אגב, הוא גם הזדמנות מצוינת להסביר לילדים למה כל כך חשוב לחסוך במים.
החברה להגנת הטבע עורכת במהלך החורף טיולים למשפחות, לרוכבי אופניים ולמיטיבי לכת במדבר. פרטים על הטיולים ועל לינה בבית ספר שדה הר הנגב בטלפון: 03-6388688.
• מפות טיולים וסימון שבילים: הנגב התיכון (15), הערבה התיכונה ומזרח הר הנגב (17), מערב הר הנגב (18).
• המסלול באדיבות החברה להגנת הטבע.
• מדובר בהמלצות בלבד. הטיולים בשטח וכל ההיערכות אליהם הינם באחריותם הבלעדית של המטיילים!