למדבר באהבה
היום כבר קל לטייל במדבר בג'יפ או ברכב רגיל. אבל תפארתו הגדולה מתגלה כשעומדים בשקט ומשקיפים עליו מלמעלה ורואים מקרוב את הציפורים, את השקיעה ואת עוצמתו של הטבע. תנסו את זה במדבר יהודה
אוצר נוסף, לא פחות חשוב, שנמצא בין דפי הספר, הוא כ-300 איורים. במרחק הזמן הציורים הנפלאים האלה מעניקים לנו מראה מקום מאותה התקופה ומאשרים את הפתגם העתיק "תמונה אחת שווה אלף מילים".
ציור אחד כובש את לבי במיוחד. זהו ציורו של אמן אמריקני בשם ג'ון ד' וודוורד, שהכין תחריט נחושת, בערך משנת 1879, של מנזר מרסבא. המנזר נח באצילות בשיפולי מדבר יהודה, בדרך לים המלח, לא רחוק מנחל קדרון. מתוך הציור האפלולי עולה מראה של מבנה הזוהר באור לבן ושל חומה המקיפה את המבנים המעוגלים.
לפני שנים, בשעה של חסד, אחת אחר חצות, הגענו למצוק שצופה אל המנזר, וירח חיוור שלח קרני אור רכות על מנזר מרסבא והזכיר לי את הציור של וודוורד. מתוך האפלה זהר המנזר באור פנימי.
לפתע, בשקט המדברי שמסביב, השמיע פעמון צלצול ענוג, כמה נקישות עדינות, כאילו שלא להפריע את שלוות הלילה. הצלילים גלשו על מורדות ההרים ונעלמו בגאיות העמוקים. וכך, בכל פעם שאני יורד למדבר יהודה צפים התמונה והצלילים. יש בו, במדבר, נקודות תצפית נפלאות שבהן אפשר להתחבר אל הפראות ואל היופי שלו ובעיקר אל השלווה.

אבותינו החשיבו את המדבר. כבר בספר יהושע מוזכר הפסוק: "ואתם תהיו לי ממלכת כוהנים וכל מתנות טובות שנתן הקדוש ברוך הוא לישראל מן המדבר". הם חיו במדבר, גידלו עדרי כבשים, עזים וגמלים. בני ישראל גובשו כעם במדבר וקיבלו את תורתם במדבר.
בחלוקת הארץ לשבטים היה המדבר המשתרע בגבול ים המלח נחלתו של שבט יהודה. מכאן נגזר שמו "מדבר יהודה". רוחבו של מדבר יהודה בין ירושלים לים המלח צר יחסית, והוא צונח מגובה של כאלף מטר מעל פני הים עד לגובה של 400 מטר מתחת לפני הים. הפרשי הגובה גורמים למים לזרום בפראות ולחרוץ את דרכם בכוח רב. כך קירות ומצוקים, עמוקים ותלולים, שמעניקים למדבר יהודה את
בימינו קל להגיע למדבר. כביש מספר 1 גולש מירושלים, חותך את המדבר ומתחבר עם כביש 90 על שפת ים המלח. מחצית השעה מירושלים ואתם עטופים במדבר. יש מי שלומדים את המדבר דרך גלגלי הג'יפ, בין שבילים קופצניים ומראות נוף שמתגלים רק למי שמעמיק טיול במדבר.
חיפשנו עבורכם נקודות תצפית נפלאות בהן סופגים מראות נוף ומכירים באפסותו של האדם מול ההרים המחודדים והקשים. שם תוכלו לראות את מעופן חסר הדאגות של הטריסטרמית השחורה, של הסלעית שחורת הבטן וגם של העורב קצר הזנב, הדואה להנאתו בזרמי האוויר. המדבר מעניק לאוהביו את רגעי החסד הנפלאים ואנו נשתדל לכוון אתכם אליהם.
אחת התצפיות היפות על ים המלח, בגובה של כ-400 מטר מעליו. המקום נמצא מעל עינות צוקים (עין פשחה) ומצריך טיפוס בשביל חמורים מפותל, אך החוויה שמתגלה בסיום העלייה מדהימה. השביל נמצא ממש מול הכניסה לשמורת עינות צוקים. השביל להולכי רגל מסומן בשחור וקשה לעלייה. בהליכה נינוחה זה לוקח כשעה ומחצה לכל צד וכדאי להצטייד במים לדרך הארוכה.
מכאן נחשפים המראות של ים המלח הנסוג, שהנחלים חורצים את דרכם באדמת הבוץ שלו. תוכלו לראות גם את מצוק העתקים, איך הוא גולש באחת לעבר ים המלח וסלעיו המידרדרים נעצרים על כביש 90 שסלול לאורך ים המלח.
בעלי רכב שטח יכולים לטפס בשביל (סימון כחול) בין אלמוג לקלי"ה, שעולה למצוק העתקים והופך אחר כך לצבע אדום עד לנקודת התצפית (מפת טיולים וסימון שבילים 8, הוצאת החברה להגנת הטבע).

כביש קטן ומפותל מטפס למצוקי דרגות, כ-400 מטר מעל ים המלח. לגמנו כבר ממראות ים המלח בנקודה הקודמת, והפעם הפנים שלנו פנימה, מערבה, למראות המדבר. בקצה העלייה למצוקי דרגות, לפני שנכנסים לכפר הנופש מצוקי דרגות, יש פנייה קטנה שמאלה, שביל שהולך דרומה על השלוחה. כדאי להחנות את הרכב וללכת את הקטע הקצר ברגל.
לאט לאט נעלמים מראות כפר הנופש ואתם מתמזגים עם מראות המדבר. למטה מתפתל בפראות נחל דרגות (הדרג'ה), וממול מתנשאים ההרים של שמורת מצוק העתקים, מתרוממים לגובה של כ-500 מטר מעל ים המלח. הרים מרשימים, משוננים, ואנו, בני האדם, נראים כחגבים זעירים מול הנוף.
כאן כדאי לכם להשקיע לפחות שעה מלאה, בה תוכלו להתמזג עם הציפורים המשחקות עם זרמי האוויר, תוכלו לראות את הגלישה התלולה לעבר הערוץ המתפתל, ואם יתמזל מזלכם תוכלו לכוון את התצפית לשיטפון ראוי. מזרחה משם, בשביל עם סימון ירוק, ממשיך השביל מכפר הנופש לעבר הקניון של מערת מרבעת. בעיקול השביל תוכלו להחנות את הרכב ולצפות בפראיות של הקניון המרשים.
"אשכול הכופר כדודי לי בכרמי עין גדי", כך בשיר השירים מופיע השם "עין גדי". דוד , בנדודיו במדבר בבורחו משאול, מצא מסתור בעין גדי: "ויעל דוד משם וישב במצדות עין גדי". אחרי שהחכמנו קצת בספר הספרים, אי אפשר בלי היהלום המדברי, נווה המדבר עין גדי.
שמורת עין גדי נמצאת בשוליו המזרחיים של מדבר יהודה. חלקה התחתון נמצא 400 מטר מתחת לפני הים והמצוקים שעוטפים ממערב מתנשאים לגובה של 200 מטר מעל פני הים. מעט לפני השקיעה מתחילה ההצגה הגדולה.
צייר נסתר ממלא את השמים בצהוב ובאדום. ידו הבוטחת מערבבת את הגוונים ויוצרת מחול רוגע של צבע. השמש, אגב, שולחת אור רחוק ונסתרת מאחורי ההרים המחודדים, תרומתה למשחק הצבעים, וצל כהה נע על האדמה המלוחה. כך מדי יום מתחוללת דרמה צבעונית בשמים, מעל ים המלח, שניתן לראותה מהר צרויה.
הר צרויה מתנשא כ-200 מטר מעל קיבוץ עין גדי. דרך יעלים צרה, מפותלת, עם תוספת של דרדרת, מטפסת אל נקודת התצפית. בתי קיבוץ עין גדי הולכים וקטנים, והופכים לנקודה ירוקה במדבר שכולו חום דהוי. בצד הירדני נשקפים במים הרי מואב, זוהרים בגוני שקיעה אדומים. גם כאן שווה להישאר שעה ארוכה ולסיים בסיור בגן הבוטני שבקיבוץ. לעזרה ולהדרכה אפשר לפנות לתיירות עין גדי, טלפון: 08-6584444.