גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


הטרק של אינדיאנה ג'ונס

נופי בראשית של יערות, קניונים, אגמים ומפלים, אוויר הרים נקי ומי מעיינות קרירים, ערים אבודות ועדרי עזים פראיות, וגם לבביות אמיתית של אנשים פשוטים - כל אלו נמצאים במרחק טיסה קצרה מכאן, במסלול סיינט פול שבטורקיה

תומר נויהאוזר | 30/10/2006 17:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אם רוח ההרפתקנות נושבת בכם ואתם אוהבים לגלות מקומות חדשים, פחות מוכרים ומתוירים, מקומות שהגישה אליהם לא תמיד פשוטה, אך התגמול למטייל בהם אדיר - בצורת נוף מרהיב או מפגש עם אנשים מיוחדים והווי חיים אותנטי - אז המסלול הבא נתפר בדיוק עבורכם.

מדובר במסלול חדש יחסית, שנקרא סיינט פול (St. Paul Trail) ושנחנך רשמית בשנת 2004. לא רשמית הוא קיים כבר מימיה הראשונים של הספירה הנוצרית. אורכו כ-500 ק"מ והוא מחולק לשלושה קטעים, שמתאחדים כולם בחורבות המרשימות של אדדה (Adada), העיר שבה סיינט פול, יהודי מומר, הטיף לראשונה למען המרה לנצרות.

את המסלול המקורי של סיינט פול, ששימש בין היתר כמסלול עלייה לרגל של הצלבנים, שחזרה קייט קלואו (Kate Clow), אשת מחשבים בריטית שהוצבה בטורקיה במסגרת עבודתה. היא גם זו שאחראית לסימון "האח הבוגר" והמפורסם של מסלול סיינט פול, המכונה "הדרך הליקית" (The Lycian Way), ואשר יוצא מאנטליה צפונה לאורך קו החוף.

קטע המסלול עליו ארחיב כאן הוא הקטע הראשון, היוצא מהעיר פרגה (Perge). הקטע השני יוצא מאספנדוס (Aspendos) - עיר רומית עתיקה, השוכנת 40 ק"מ מזרחית לאנטליה ובה חורבות מרשימות ואמפיתיאטרון המשמש גם כיום כאתר אירועים. הקטע השלישי יוצא מהעיר אדדה (היכן ששני המסלולים הראשונים מסתיימים) ועולה צפונה עד לפיסידיה (Pisidia), אתר ארכיאולוגי מהשמורים ביותר בטורקיה.

החוויות המצפות להולכים במסלול רבות ומרגשות: נוף בראשית יפהפה הזרוע יערות גדולים וקניונים מרשימים, אוויר הרים נקי, מי מעיינות קרירים, עדרי עזים המשוטטים בחופשיות, השכמה עם בוקר לקול קריאות המואזין, לגימת תה חם ומבושם, ומפגש עם הלבביות האינסופית של התושבים.
צילום: תומר נויהאוזר
שמורת המפלים קורסונלו צילום: תומר נויהאוזר
מפלים צוננים

אחרי שנוחתים באנטליה, יש שתי אפשרויות להגיע לעיר העתיקה פרגה (Perge), שממנה יוצא קטע המסלול הראשון. הראשונה: לנסוע במונית רגילה תמורת סכום של 100-80 לירות טורקיות ישירות לאתר. האפשרות השנייה והזולה יותר היא לנסוע במונית שירות תמורת לירה טורקית אחת עד לאוטוגר (Otogar) - תחנת האוטובוסים המרכזית, ומשם לקחת מונית שירות נוספת עד לפרגה, תמורת עוד שתי לירות טורקיות.

אתר העיר פרגה מרשים ביותר, ולפני (או אחרי) שמבקרים בו, מומלץ לבקר במוזיאון אנטליה לארכיאולוגיה, ולראות את הפסלים הרבים והיפים שנמצאו במקום.

מנקודת ההתחלה בפרגה ועד לסוף המסלול, הדרך כולה מסומנת היטב בסימון שבילים, בדומה לסימון השבילים בישראל - שני קווים בצבעי אדום ולבן. בנוסף, תוכלו לשתות בדרך היישר ממימי מעיינות או מברזיות המפוזרות לאורך המסלול כשירות להולכים בו.

מפרגה ממשיכים לשמורת מפלים מרשימה בשם קורסונלו

(Kursunlu), שבה בריכות קטנות עם ברבורים, מפלים בגדלים שונים ופינות חמד נסתרות. זה גם המקום בו אפשר לנופף לשלום לשאר התיירים, כי מכאן ועד סוף הקטע, רוב הסיכויים שלא תפגשו בהם יותר. למעשה, זוהי ההתחלה הבלתי רשמית של הקטע הראשון של מסלול סיינט פול.   

אחרי השמורה היפה תגיעו לכפר הגדול אקספינר (Akcapinar), שבו חנות מכולת קטנה בה ניתן להצטייד להמשך הדרך. לכפר ניתן להגיע באמצעות תחבורה ציבורית, אבל הרבה יותר כיף ללכת ברגל, כי בדרך ממתינה הפתעה מרעננת: חצייה של כ-200 מטר של סכר העוצר מי שלגים שהפשירו. נראה קשה, אבל החוויה נהדרת.

העיירה אורן (Oren), בהמשך המסלול, היא יישוב קטן ושלו, הבנוי על צלע הר, ובדרך אליה ישנם מפלים (Ucan I, Ucan II. הוגים יוצ'אן, שזה מפל בטורקית) מרשימים עם בריכות קרירות. מקום מצוין לתת לשרירים ולנפש לנוח קצת ולהתענג על יופיו הבתולי של הנוף.

צילום: תומר נויהאוזר
העיר ''האבודה'' פדנליסוס צילום: תומר נויהאוזר
בתוך העיר האבודה

ואחרי המנוחה מגיע שיאו של היום: דרך רומית עתיקה מובילה במעלה רכס עד לחורבות המרשימות של העיר העתיקה פדנליסוס (Pednelissos). החורבות מתגלות אט-אט עם כל עיקול של הדרך, עד שהן נחשפות במלוא הדרן, ובהן מגדל שמירה מבוצר ומעורר התפעלות.  

פה אפשר להניח בצד את התיקים ולהרגיש לשעה קלה כמו אינדיאנה ג'ונס בעיר האבודה, כי בשום מקום לא תראו שלט או הסבר על האתר. אם תשוטטו קצת, תמצאו כתובות עתיקות ביוונית שחקוקות באבן, מקדש לאל אפולו עם תבליט מרשים של האל, מגדלי שמירה, ובקצה הצפוני העליון של האתר (היכן שהסימון ממשיך. באתר עצמו אין סימון) - שני בורות מים עמוקים, מתוכם אפשר לשאוב מים צוננים באמצעות דלי וחבל.

עבורנו זו הייתה חוויה נפלאה שקשה לתאר במילים. הרגשנו כמו מגלי עולם הרפתקנים, משתאים אל מול כל שריד ותוהים על קנקנו - מה היה ולמה שימש.

בהמשך, בצילו של מסגד יפה בעיירה אורן, אפשר לנוח וגם למלא מים. אם יתמזל מזלכם ובית התה המקומי יהיה פתוח (לא בחודש הרמדאן), תוכלו להתרשם מהווי החיים המקומי הנעים.

מאורן מתחיל הטיפוס בדרך שתיקח אתכם לכיוון העיר הקטנה קנדיר (Candir), הסמוכה לאגם קאראקאורן (Karacaoren). הטיפוס שווה כל טיפת זיעה ומאמץ בזכות הנוף היפהפה שנפרש מול העיניים: פסגות הרים מושלגות בחלקן ומצוקים אדירים, כשגולת הכותרת היא האגם הכחול הנראה באופק.

הלינה לאורך הדרך היא בעיקר באוהל ובשקי שינה, אבל בקנדיר עצמה תוכלו להתפנק קצת ולישון (אם תרצו) במלון שממוקם בחוות דגים, ובו אפשר גם לאכול דג טרי היישר מהנהר לארוחת הערב. החיסרון היחידי הוא, שכדי להגיע לקנדיר צריך לרדת כמעט את כל הגובה שטיפסתם בעמל רב.

צילום: תומר נויהאוזר
חוות הדגים בקנדיר צילום: תומר נויהאוזר
נוף מימי בראשית

מקנדיר מתחילים דרך שנמשכת בין יום ליומיים לכיוון העיר סוטצולר (Sutculer), ובמהלכה שוב צריך לטפס למעלה. ההתחלה, עם זאת, היא בהליכה נינוחה בדרך רומית שנמתחת לאורך נהר, וזרועה סלעים שעליהם חקוקות כתובות ביוונית. אתנחתא קלה אפשר לעשות בפארק יאזילי (Yazili), שבו חורש גדול וטבעי, אגמים קטנים ומפלי מים שאפשר להחליק עליהם כמו על מגלשות.

הטיפוס בהמשך הדרך הוא בלתי נמנע ולא פשוט, אך גם כאן הגמול הוא עצום, בצורת נוף עוצר נשימה של שני קניונים רחבי ידיים ש"מתנגשים" ומתאחדים זה עם זה. במרחבי הנוף ניתן לראות את מסלול זרימתו של הנהר הרחב ופסגות סלעיות שמנסות לגעת בשמיים, וכל זה מתובל בכתמים ירוקים של עצי אורן ואשוח, וגם עצי ארז בגבהים. נופי בראשית מרגשים.

את הקטע הזה של המסלול אהבתי במיוחד, כי מלבד הנוף המדהים צריכים ללכת בין ועל בולדרים (סלעים גדולים), על קצות מצוקים ועל דפנות סלע. לבסוף, אחרי טיפוס של כ-600 מטר, מתחילים לרדת בירידה מתונה לעמק רחב לכיוון העיר סוטצולר.

סוטצולר הוקמה על ידי הרומאים, וניתן למצוא בה שרידים מתקופתם, כמו גם שרידי טירה מהתקופה הביזנטית. בעשר השנים האחרונות חלה התדרדרות במצב העיר, וכיום, אחרי הגירה של תושבים רבים ממנה לאיסטנבול, היא מונה כ-3,000 נפש. בעיר ישנם בית חולים ומלון וכדאי להצטייד בה במזון להמשך הדרך. 

צילום: תומר נויהאוזר
תצפית לכיוון אגם אגרידיר צילום: תומר נויהאוזר
כמו אבני דומינו

מכאן ממשיכים לכיוון העיירה מוזילינר (Muezzinler), וכעת עומדות בפניכם שתי אפשרויות: אם לא תש כוחכם, ניתן לעשות סיבוב מהכפר לכיוון קניון בגירסק (Bagirsak), שהדרך אליו מסומנת, או לחילופין - להמשיך ישירות לסוף המסלול הראשון, לעיר אדדה, בדרך לא קשה, שדורשת פחות מחמש שעות הליכה. 

הדרך הרומית המובילה לעיר היא גולת הכותרת וגם יתרונו הגדול של קטע המסלול הראשון. אבני גרניט עצומות, המסותתות בצורת מלבן, מונחות לאורך הדרך אחת ליד השנייה, כמו אבני דומינו  - עדות לעושרה ולשגשוגה של אדדה בימים עברו.

עוד יתרון מעניין תמצאו באדדה: למרות שהעיר הייתה בתחילה עיר יוונית, לאחר מכן רומית ולבסוף נוצרית, הדתות השונות התקיימו בה זו לצד זו בהרמוניה, והודות לכך נשמרו בה בצורה טובה מגוון מקדשים ענקיים וגם אמפיתיאטרון גדול.

בנוסף, ברחבי העיר פזורים קברים ואבנים עליהם חקוקות כתובות שלמות ביוונית. מכיוון שגם כאן אין כל הסברים, זוהי הזדמנות פז לתת לאינדיאנה ג'ונס הפנימי שלכם לפרוץ שוב החוצה, ולהוביל אתכם עם קצת דמיון וסקרנות בין הבתים, המקדשים, הרחובות והשבילים שבאתר הגדול. 

צילום: תומר נויהאוזר
הדרך הרומית לאדדה צילום: תומר נויהאוזר
השוק הצבעוני באגרידיר

מפה שוב עומדות בפניכם כמה אפשרויות: האחת, לחזור לאנטליה בקטע המסלול השני, לכיוון העיר העתיקה אספנדוס (Aspendos), שבה תיאטרון גדול השמור בצורה מרשימה; השנייה, להמשיך צפונה בקטע המסלול השלישי, שעובר בפסגות מושלגות, חוצה את אגם אגרידיר (Egridir) המרהיב (והרביעי בגודלו בטורקיה) וממשיך עד פיסידיה; האפשרות השלישית היא להמשיך על הכביש שמתחת לאתר, לעלות על אוטובוס לכיוון סוטצולר ומשם לנסוע היישר לאנטליה. לחילופין אפשר לעלות על האוטובוס שנוסע לכיוון העיר איספרטה (Isparta) ולרדת בדרך בעיר החוף היפהפייה אגרידיר (Egridir), בה אפשר לנפוש קצת לפני שממשיכים לאנטליה.

אנחנו בחרנו במסלול המוביל לאגרידיר ולא התאכזבנו. מצאנו בה שוק מקומי צבעוני, אליו באים איכרים מרחבי האזור כדי להציג את מרכולתם המגוונת: גבינות עיזים שנשמרות בעור עז, למעלה מעשרה סוגי זיתים, פריטי לבוש שונים, דברי מתיקה, כלי בית, תבלינים ועוד.

המראות אולי מזכירים קצת את השווקים בישראל, אבל השפה הטורקית שנשמעת ברקע והלבוש הכפרי של האנשים יוצרים חוויה שונה ומיוחדת. פרט חשוב נוסף תורם לאווירה: השוק מתחיל ברחבה גדולה מתחת למבצר השומר על העיר. בתקופת הרמדאן, תותח שנמצא במבצר יורה זיקוקים מדי ערב לציון סיום הצום.

אם חשקה נפשכם בבילויים נוספים, תוכלו לשכור אופניים לטיול באזור או לשכור סירה לשיט ולדיג באגם. את הרעב ניתן להשביע באחת ממסעדות הדגים הטובות שבעיר.

צילום: תומר נויהאוזר
זיתים בשוק באגרידיר צילום: תומר נויהאוזר
אנשים פשוטים ולבביים

זה המסלול שעשינו אנו, וחשוב לציין שלהנאת ההליכה בו הוסיפו המפגשים עם התושבים המקומיים הלבביים - אנשים שחיים בכפרים קטנים שבתיהם עשויים אבן וטיט ושרכושם מועט אומנם, אך הם יעשו הרבה כדי לעזור לכם, ללא כל אינטרס אישי. חוויה אנושית נפלאה.

תיירים, לעומת זאת, כמעט שלא תפגשו לאורך המסלול, עובדה שתורמת לתחושת הבלעדיות והאותנטיות. עם זאת, כדאי לזכור שיתרון זה אולי לא יישמר לאורך זמן, כי יותר ויותר מטיילים מגלים את המסלול.

יתרון נוסף של המסלול טמון בטיסה הקצרה, האורכת כשעה-שעה וחצי בקו ישראל-אנטליה, מה שמאפשר יציאה מהירה למסלול ללא ג'ט לג, וגם חזרה מהירה יחסית לשגרת העבודה ו/או הלימודים בסיום הטיול. אנו עשינו את המסלול במשך כשבעה ימים, בתחילת חודש אוקטובר.

מידע נוסף על מסלול סיינט פול ניתן למצוא באתר של קייט קלואו: http://stpaultrail.com, שכולל גם פורום, וכן בספרה "ST. PAUL TRAIL", בו תמצאו פירוט של כל המסלול, כולל נקודות ציון דרך למכשיר GPS, את מפת השטח היחידה של האזור, שיכולה לעזור מאוד בהתמצאות, אם תאבדו את סימוני הדרך, וגם מילון עם לקט מילים בטורקית.

צילום: תומר נויהאוזר
איש כפרי בטורקיה צילום: תומר נויהאוזר
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים