עור של פיל

"אסתמה של העור", מחלה שנפוצה בעיקר בקרב ילדים, לא רק גורמת למראה עור מחוספס, היא גם עלולה להיות פתח לזיהומי עור קשים במיוחד. כל מה שצריך לדעת כדי למנוע מילדיכם להתגרד

ליאם אקשטיין | 9/10/2006 8:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לא מעט הורים מכירים את הבעיה הטורדנית של גירוד מאסיבי אצל ילדיהם בארבעת אזורי הקיפול, בין הזרוע לאמה ומאחורי הברכיים. מחלת האטופיק דרמטיטיס, שזכתה לכינוי העממי "אסתמה של העור" היא מחלה המאופיינת בגרד ודלקת כרונית בעור.

המחלה שכיחה בעיקר בקרב ילדים ותינוקות. מרבית המקרים מתאפיינים במספר התפרצויות בשנה הנמשכות כשבוע עד שבועיים. לקראת החורף, המתאפיין ביובש שמגרה את התפרצות המחלה, ריכזנו עבורכם מספר עצות לטיפול בבעיה, כולל פתרונים מהרפואה הסינית.
השיטה הקונבנציונאלית

ד"ר יצחק קונפינו, מנהל מרפאת עור ילדים בבית חולים וולפסון, מסביר כי דלקת עור אטופית היא "דלקת עור כרונית שהמהלך שלה הוא התקפי, כלומר, יש לה עליות ומורדות והיא מלווה בגרד מתמשך. מכאן שמישהו שיש לו סתם פריחה למשך שבוע אחד לא נכנס לקטגוריה".

כאשר סימני הדלקת מופיעים בגיל ינקות הם מופיעים עוד לפני גיל שנה. בעשורים האחרונים שכיחות המחלה עולה, והיא נעה כיום בין 10 ל-20 אחוז בקרב אוכלוסיית הילדים עד גיל 5 במדינות המפותחות. "הרוב המכריע סובל מן המחלה בצורה מאוד קלה", מסביר ד"ר קונפינו, "הרוב מחלימים עד גיל ההתבגרות או טרום גיל ההתבגרות. רק במקרים ממש נדירים המחלה נסחבת גם לאחר גיל הבגרות. הדלקת שייכת לקבוצת המחלות האטופיות, כמו אסתמה, נזלת אלרגית, דלקת עיניים אביבית, במשפחות שבהן מישהו סובל

מאחת התופעות אז הדלקת הזו מופיעה יותר".

מי שמכיר את המחלה יודע כי התלונה העקבית בה נוגעת לגרד ולגירוד. לעתים מדובר בגירוד מאסיבי ובלתי נשלט אשר מציק גם במהלך הלילה מתוך שינה. ד"ר קונפינו מסביר כי מיקום הפריחה מושפע מהגיל. בתינוקות הפריחות הן על עור הפנים, ויכולות להיות מפושטות, ודווקא באזור החיתול אין תפרחת. כי המחלה מאופיינת ביובש של העור ומתחת לחיתול תמיד לח ורטוב.

מעבר לגיל שנתיים הפיזור משתנה והוא מתמקד יותר ומצטמצם בשטחים. אם המחלה לא משתנה היא מופיעה בכפל המרפק הצוואר ומאחורי הברכיים. למעשה זה תהליך דלקתי בעור שמתבטא ביובש בחוץ. במתבגרים ומבוגרים, אם המחלה נשארת השטח של מעורבות המחלה מצטמצם עוד יותר לאזורי צידי הצוואר, החיבור בין כף היד לאמה, מקומות מאוד מוגבלים".

הפרעה אסתטית

כמו ברוב מחלות העור, גם באסתמה של העור הסימנים נראים לעין. לרוב מדובר בתפרחת אדמדמה, אך ככל שהמצב חמור יותר מופיעים גם גלדים כתוצאה מגירוד מאסיבי. העור באזורים הנגועים נראה לרוב יותר יבש, מעובה וגס. "במקרים של החמרה, כאשר העור נעשה יבש ומחורץ, זה פותח את השער לזיהומי עור ולכן מאוד חשוב לטפל בבעיה ולא להזניח אותה. זו גם הסיבה שבמקרים שונים אנו  נותנים גם טיפול אנטיביוטי", מסביר ד"ר קונפינו.

מרגע התפרצות המחלה ישנם מספר דרכים לטפל בה, אך מאחר ומדובר במחלה התקפית, יש לנקוט בפעולות מונעות אם רוצים למנוע את ההתפרצות שלה. כאשר מדובר בילדים קטנים, נדרש גם שיתוף פעולה גדול מצדם: "למעשה אנחנו נוקטים בשיטה משולבת", מסביר ד"ר קונפינו: "השלב הראשון הוא להסביר להורים, משום שלרוב המחלה מאפיינת ילדים קטנים. מאחר ודרוש שיתוף פעולה מצד הילדים, אנחנו משתדלים לעשות זאת בצורה קומית. עורכים עם הילד מעין הסכם וחוזה, הופכים את זה למשחק כדי שהילד באמת ישנה את ההתנהגות מצדו ויתרום למניעת התפרצויות חוזרות ולמניעת החרפה של הדלקת".

להקדים תרופה למכה

הגורם למחלה אינו ברור, אך נודעת חשיבות לרקע המשפחתי של מחלות אטופיות (אסטמה) ונטייה לאלרגיות. נראה שהופעת הגרד בעור קשורה לתגובת יתר לגירוי קל. לעיתים המחלה גוררת זיהום חיידקי משני.

ניתן לטפל במחלה ולמנוע מרב ההתלקחויות תוך שמירה על העקרונות הבאים:

* יש לשמור על לחות העור במשך כל היום. עור יבש מגביר את תחושת הגרד.
* אמבטיה יומיומית הכרחית, מומלץ להוסיף שמן אמבט ושימוש בסבון עדין.
* יש למרוח את כל שטח הגוף בקרם לחות מיד לאחר האמבטיה, כשהעור עדיין לח, ולאחר רחצה בים או בבריכה. כאשר העור יבש במיוחד יש למרוח קרם לחות 2-3 פעמים ביום.
* יש להימנע מהלבשת התינוק בבגדי צמר ובבגדים מבד סינטטי, המגבירים את תחושת הגרד ולהעדיף בגדים מבד כותנה. כמו כן יש לצמצם חשיפה לחום והזעה שיכולים להגביר גם הם את תחושת הגרד.

ילדים עם אטופיק דרמטיטיס נוטים מעט יותר לזיהומים בעור, המהווים את אחת הסיבות להחמרת הפריחה. מומלץ לפנות לרופא עור ילדים במקרה של פריחה מפושטת על שטח עור גדול ובמקרה של הפרשה מהנגעים בעור או סימני זיהום אחרים, כגון חום.

"לעיתים צעדי המניעה אינם מספיקים ויש צורך בתרופות (משחות) המטפלות בדלקת ובגרד בעור, המכילות סטרואידים ואו אנטיביוטיקה. קיימות כיום גם תרופות נוגדות דלקת שאינן מכילות סטרואידים, כגון אלידל ופרוטופיק", אומר ד"ר יצחק קונפינו ומוסיף, "ניתן לשלב אותן בטיפול לתקופת ההתפרצות, תחת מעקב רפואי. האלידל מאושר לשימוש בישראל מגיל 3 חודשים והפרוטופיק מגיל שנתיים ". בנוסף, קיימות טיפות שניתן לקחת בשתייה וכן תרופות אנטי היסטמינים המקלות על תופעות הגרד והגירוד.

באשר למניעת הישנות המחלה, ד"ר קונפינו מסביר שלרפואה אין דרך לגרום לריפוי מוחלט של הדלקת "התפקיד שלנו הוא להביא לזה שמצב העור לא יהיה נורא והילד לא יסבול. מתי זה עובר זה לא בזכותנו. אנחנו לא אחראים לריפוי אבל אם יש שליטה טובה בדלקת וזה גורם לירידה בתסמינים המציקים אז הילדים סובלים הרבה פחות, ולזה אנחנו מכוונים".

הרפואה הסינית

למי שמעוניין בטיפול אחר מהטיפולים שמציעה הרפואה הקונבנציונאלית יכול לנסות את מה שמציעה לו הרפואה הסינית. לטענתנו של דוד פרלה, מנהל 'מרפאת מומחים' - מרפאה לרפואה סינית ורפואת עור משלימה, ואחראי על הרפואה הסינית במחלקת העור בבית החולים "תל השומר", ברפואה הסינית הכול מתחיל באבחון, שהוא כמובן שונה מהאבחון ברפואה הקונבנציונאלית.

"אנחנו עושים אבחון מאוד אישי, והדיקור נעשה בהתאמה לאבחון. ברפואה הסינית מדברים על חוסר איזון פנימי המשפיע על העור. לכן אנחנו מנסים להבין ממה נובע חוסר האיזון, כאשר הטיפול שבא לאחריו נועד להחזיר את האיזון לגוף.

"בילדים ותינוקות מאוד בולט הנושא של חום פנימי. הרבה מהם ישנים בלי שמיכות וזה חום שמגביר להם את הגרד של הדלקת האטופית, כך שנוצר מעגל סגור כי הגרד מגביר את החום. הפעולה עם הדיקור וגם עם הצמחים מקררת את העור ועוזרת להוריד את הגרד. מאחר ואנו יודעים שהדלקת יכולה להתפרץ גם על רקע  אלרגי, אנו עושים פעולות גם לחיזוק המערכת החיסונית, כדי שגם אם הילד ישהה ליד האלרגן הוא לא יגיב לו".

הטיפול ברפואה הסינית משלב כאמור בין צמחי מרפא ודיקור. לאחר האבחון מעניקים לילד הרכב אישי, כאשר במקביל מרכיבים נקודות דיקור שמתאימות לו. הדיקור הסיני אינו כואב, ונעשה גם לתינוקות מגיל חצי שנה. במקביל יש משחות על בסיס טבעי כדי להוסיף לחות לעור.

"בדרך כלל צריך לפחות שלושה חודשי טיפול בהתחלה כאשר צריך לראות בהם ריפוי משמעותי", מסביר פרלה. "יש ילדים שמגיבים בצורה דרמטית בשבוע הראשון. אנחנו משנים להם כל הזמן את הרכבי הצמחים והדיקור בהתאם לשיפור במצבם. זה גם מאוד עוזר לילדים שיש להם בנוסף בעיות נשימה, כי העור והריאות ברפואה סינית מאוד מחוברים זה לזה".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים