ברומא תאכל כרומאי
הפיצה הכי טעימה ברומא, הקפה הכי טוב ששתיתם בחיים וארוחת הבוקר המושלמת. קבלו המלצות לאחת הערים הטעימות בעולם
יתרה מזאת - גם בתוך חבלי הארץ המדהימה הזאת קיימים תת-אזורים קולינריים, שלהם מאכלים ייחודיים משלהם. "אתה מבין", אמר לי נהג המונית בלהט, "אשתי היא מעיר קטנה כ-60 ק"מ מרומא, פחות משעה נסיעה. כאשר הגעתי לראשונה לבית הוריה, התבשילים היו שונים לגמרי. היו שם תבשילים שמעולם לא טעמתי".
סיפור זה ממחיש היטב את מבנה המטבח האיטלקי, הבנוי ממטבחים אזוריים. מטבח אזורי נבנה במשך השנים, ומתחשב בחומרי הגלם הגדלים או המגיעים לאזור. גם כיבושים בעבר משפיעים על המטבח האזורי.
מטבחה של רומא, בירת איטליה, הושפע מגורמים רבים, ביניהם הכיבושים שידעה העיר במהלך ההיסטוריה, הדתות, התיירות, ואפילו הגירת איטלקים רבים מכל רחבי המדינה אל רומא. המטבח הרומאי העכשווי מצטיין בפשטותו יותר מכל מטבח אחר באיטליה.
כשמבקרים ברומא אני בהחלט לא ממליץ ללכת למסעדות יוקרה, וכמובן שלא למסעדות תיירים. מסעדות פשוטות בשווקים, פיצריות או מסעדות שכונתיות יספקו הנאה רבה ותמורה נהדרת עבור כספכם. בחירת האוכל במסעדה עצמה צריכה להיות בכיוון הפשוט. אני, באופן אישי, מנסה תמיד להתמקד במנות האזוריות. מנות אלו יצוינו בתפריט תחת שם האזור או שם העיר שממנה הגיעו, וכל מלצר ישמח להמליץ לכם על מנות רומאיות מקומיות.
המטבח הרומאי ידוע גם במנות שצמחו בתנאי עוני, לכן חלקי פנים וחלקים שוליים של בשר תופסים בו בהחלט מקום של כבוד. כך תמצאו תבשילי "טריפה", מכסה הקיבה של הפרה, זנב שור ועוד. האוכל היהודי ברומא תפס לו גם הוא מקום של כבוד בתפריט המקומי. המנה המפורסמת ביותר היא הארטישוק בנוסח רומאי, או כפי שמכנים אותו "ארטישוק בנוסח יהודי" - "קארצ'יופי א-לה ג'ודיה".
באזור הגטו היהודי ברומא תוכלו למצוא מסעדות יהודיות רבות שמגישות אוכל פשוט ונפלא. לא להתבלבל - זהו אוכל יהודי איטלקי, ואל תצפו למצוא שם גפילטע פיש או דברים דומים.
אף שמקורה של הפיצה בנאפולי, יש ברומא שפע פיצריות. מובן שחלקן טובות יותר וחלקן טובות פחות. ברומא מקובל מאד לקנות "PIZZA ALLA TAGLIO", בתרגום חופשי - "פיצה על הסכין", או במילים פשוטות - פיצה לפי משקל.
בפיצרייה מונחות על מגשי עץ מוארכים מספר פיצות גדולות עם תוספות שונות והלקוח מנחה את המוכר לחתוך לו מנה
על יד קאמפו דה פיורי, בדרך מפיאצה נאבונה לקמפו, ניתן לטעום מהפיצה הטובה ביותר ברומא, לדעתי כמובן. קונים אותה על פי משקל, והיא מומלצת לארוחת צהריים.
Langala Di Roma
Via Dei Baullari 140
06-68806665
סגור ביום ד'

ברומא מומלץ מאד לטייל ברגל, בעזרת מפה כמובן. כאשר מתעייפים או מתברברים, אפשר לקחת מונית בחזרה למלון או ליעד הבא. לא מומלץ לנסוע ברכבת התחתית, מחשש היסטרי לגניבות וכיוסים.
בכל האזור התיירותי של העיר, לצד מבנים היסטוריים מעניינים והרבה חנויות בגדים, נעליים וכלים, תוכלו למצוא בתי קפה יפים ומסעדות פשוטות וטובות.
מסלולי ההליכה ברגל בין קאמפו די פיורי, פיאצה ונציה, פיאצה נבונה, פונטנה די טרבי, פיאצה דל פופולו והמדרגות הספרדיות, הם רחובות המשובצים במבחר גדול של בתי קפה וחנויות יפהפיות.
בתי הקפה ברומא הם שם דבר, ולא רק בזכות הקפה הנפלא המוגש במקום, אלא גם בזכות האווירה המיוחדת שאותה יוצר כל בית קפה בהתאם למיקומו וההיסטוריה המפוארת שלו.
אלו הם בתי הקפה האהובים עלי ביותר ברומא:
Cafe del Greco
Via Candoti (על יד המדרגות הספרדיות)
אחד מבתי הקפה הראשונים של רומא, עם הרבה אווירה וסיפורים היסטוריים. מחיר הקפה בעמידה הוא עדיין סביר, בישיבה - לעשירים בלבד.
"oro'Tazza d"
Via Degli Orfani ,84
(Pantheon)
נמצא על יד הפנתיאון. מוכר לנו בארץ, מכיוון שיזמים ישראליים צעירים שאחד מהם למד ברומא הביאו לנו קפה נפלא זה לבית הקפה היפה שלהם בנווה צדק. זהו המקור.
Sant' Eustachio
Piazza Eustachio 82
נחשב לקפה הטוב ביותר ברומא. אני גיליתי אותו רק לאחרונה, ובעיניי הוא הקפה הטוב ביותר
ששתיתי בחיי. שימו לב - ברומא ממתיקים את הקפה באופן אוטומטי. מי שלא שותה את הקפה עם סוכר, עליו ציין זאת במילה Amarro - מר.
Cafe Farnese
Via Baullari 106
בית קפה ותיק, קפוצ'ינו נפלא. נעים לשבת ולהשקיף על קמפו די פיורי ותנועת האנשים הנמרצת.

בין המדרגות הספרדיות לפיאצה נבונה, במקום שנקרא Piazza Nicosia, נמצאת מסעדה נהדרת בשם "Due Ladroni" ("שני גנבים"). זוהי מסעדה אינית מאוד ויקרה מעט במושגים רומאים. חייבים להזמין מקום, ובכל מלון ישמחו לעשות זאת עבורכם.
Due Ladroni
Piazza Nicosia 24
06-6861013
סגור בשבת בערב וכל יום ראשון
אזור מעניין היא שכונת הטרסטברה, שכונת פועלים במקור, שהפכה כבר לפני שנים למרכז הומה וגדוש צעירים וסטודנטים המתגודדים בשעות הלילה, לצד משפחות מרובות ילדים, בטרטריות הרבות הפזורות שכונה.
ההמלצה שלי לגבי שכונה זו היא בר יין - Enoteca באיטלקית. בבר ניתן ללגום ממבחר נאה של ינות, פשוטים או יקרים. במחיר היין ניתן להתכבד ממזנון של אוכל קל. בהמשך המרתף שוכנת מסעדה
יפהפייה, המציעה אוכל מקורי מכל חלקי איטליה. ארוחה ממוצעת תעלה סביב 50 אירו לאדם - לא זול, אבל בהחלט שווה.
Enoteca Ferrara
Piazza Trilussa 41
06-58333920
בסביבת הקמפו מצויה טרטוריה פשוטה מאוד, בלי הרבה אפשרויות בחירה, אבל עם אוכל טעים ביותר. המקום נקרא "Setimio", והוא נמצא ברחוב Pelugrino שיוצא מהקמפו. תוכלו לשאול בסביבה איך להגיע. אין צורך להזמין מקום. זול וטעים.

עם עליית האירו והתייקרות המחירים באיטליה, מצאתי פתרון טוב יותר ממלון: השכרת דירה לתקופות קצרות. אומנם, זמן השהייה המינימלי הוא 4 ימים, אך ברוב הדירות יש גם מטבחון, המאפשר לשלב חוויית בישול קל במהלך החופשה.
אל דאגה, דבר זה לא הופך את החופשה לעיסוק בעבודות מטבח יזומות. בכל פינה נמצאות חנויות ומעדניות שבהן ניתן לקנות בשר מטופל שיש רק לבשלו ולהגישו, או אוכל מוכן אחר שצריך רק לסדר על צלחת, או המצריך רק בישול או טיגון קצר.
כדאי לבקר גם בשווקים הרבים הפזורים בכל שכונה בעיר, או להגיע לשוק הראשון של רומא - השוק הנמצא בקמפו דה פיורי, במרכז התיירותי של העיר - ולקנות שם מצרכים לבניית ארוחה ביתית מגוונת.
ארוחת הבוקר קלה מאוד להכנה ברומא ואף לא יקרה כלל. יום אחד, למשל, קניתי מן פוקצ'ת ירקות, גבינת ריקוטה, עגבניות, מלפפונים ופלפלים לסלט, שלהם הוספתי ביצים קשות (ראו איזה צבע נהדר יש לחלמון) בתוספת מיץ תפוזים, וקיבלנו ארוחת בוקר מדהימה בפחות מ-10 יורו לארבעה אנשים.
ביום השני קניתי את לחמניות הרוזטה הנהדרות, שמקורן ברומא. לחמניות אלו הן בעלות קליפה קשה וטעימה, ובתוכן חור גדול. הן נקראות רוזטה בגלל העיטור המוטבע על הלחמנייה. בוצעים את הלחמנייה ובחור טומנים פרוסת פרשוטו, פלח מוצרלה ומעט עלים ירוקים - ואין ארוחת בוקר טובה מזו.
גם לארוחות צהריים או ארוחות ערב מורכבות יותר קל למצוא אוכל מוכן או מוכן למחצה. למשל, בקצבייה ניתן למצוא שיפודים המורכבים מחלקים שונים של בשר, קציצות מוכנות לבישול, נקניקיות נהדרות ועוד.
בגלל מעמדה של רומא כעיר קוסמופוליטית, עסקית ותיירותית כאחד, מעדניות רבות מציעות אוכל מוכן ממש מכל סוג, שאותו תושבי העיר לוקחים לביתם, ואנחנו כתיירים נוכל לקנות ולקחת לפיקניק בפארק או למלון.

הניוקי הרומאי אינו עשוי בצורה שאנחנו רגילים אליה ואינו עשוי מתפוחי אדמה אלא מסולת. הניוקי הם בצורת עיגולים, והם מסודרים בשורות אחד על השני בכלי הגשה שניתן להכניסו לתנור. לפני הגשתם מקרימים את המנה בחמאה ופרמזן.
החומרים:
3 כוסות חלב
200 גרם סולת
80 גרם חמאה
1 כף מלח
1 אגוז מוסקט טרי
גבינת פרמז'ן להקרמה
ההכנה:
1. מניחים את החלב בסיר עם מחצית מכמות החמאה.
2. מוסיפים מלח ומגרדים פנימה מעט אגוז מוסקט.
3. מוסיפים את הסולת לאט, תוך כדי בחישה מתמדת בכף עץ. מבשלים על אש בינונית, עד שהתערובת מתגבשת וניתקת מתחתית הסיר.
4. מרטיבים תבנית שטוחה במים, ומשטחים בה את התערובת בעובי של כסנטימטר אחד.
5. לאחר שהתערובת התקררה, קורצים ממנה עיגולים קטנים בעזרת כוס או מיקד.
6. משמנים בחמאה כלי הגשה שניתן להכניסו לתנור.
7. מסדרים את העיגולים בחפיפה בצורת רעפים, ומעליהם מפזרים קוביות קטנות מהחמאה הנותרת ואת גבינת הפרמזן.
8. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, עד להזהבה.
תרגום השם הוא "קופץ לפה". אינני יודע אם שם המנה נובע מגודלן הקטן יחסית של החתיכות, או ממהירות הכנת המנה. מחוץ לאיטליה שכללו את המנה, גלגלו את נתחי העגל לגלילות, הוסיפו גבינה ועוד. במקור המנה מורכבת מנתחי עגל חלב שעליהם מונחים עלי מרווה ופרוסת פרשוטו. לפניכם המתכון המקורי, וכל אחד רשאי לשכללו כאוות נפשו. אל תסקלו אותי באבנים - יש גם תחליף כשר לפרשוטו מבשר בקר.
כמות: 6 מנות
החומרים:
600 גרם בשר עגל חלב, רצוי סינטה או שייטל
200 גר' פרשוטו פרוס דק
20 עלי מרווה
1/4 כוס שמן זית
1/2 כוס יין לבן
מלח ופלפל
ההכנה:
1. מנקים את הבשר היטב מכל הגידים ופורסים אותו לפרוסות דקות. כל פרוסה צריכה להיות באורך של כ-10 ס"מ וכל מנה אמורה להכיל כ-3 פרוסות.
2. על כל פרוסה מניחים עלה מרווה ועליו פרוסת פרשוטו. מחממים את שמן הזית במחבת גדולה ומטגנים את פרוסות הבשר כשהפרשוטו פונה כלפי מטה.
3. לאחר שתי דקות הופכים את הפרוסות לצד השני ומתבלים אותן במלח ופלפל.
4. לאחר שתי דקות נוספות מוסיפים את היין הלבן, מנערים מעט את המחבת, מניחים ליין להתרכז כדקה, ומגישים כשהפרשוטו מונח מלמעלה.
מנה זו, שהיא גרסה מעודנת יותר לקרבונרה, באה מהעיר אמאטריצ'ה שליד רומא. התחליף המומלץ פה לאלו שאינם אוכלים בייקון הוא חזה אווז.
החומרים:
500 גרם ספגטי או מקרוני
1/4 כוס שמן זית
4 שיני שום פרוסות דק
1 פלפל חריף טרי פרוס דק
200 גרם בייקון מעושן חתוך למלבנים קטנים
2 עגבניות בשלות חתוכות לקוביות
1/2 כוס יין לבן
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
ההכנה:
1. מבשלים את הפסטה במים רותחים עם מלח במשך הזמן הנקוב על אריזת היצרן.
2. בינתיים מחממים היטב את השמן במחבת, מוסיפים את הבייקון ומטגנים היטב עד לפריכות.
3. מוסיפים את השום, הפלפל וקוביות העגבניות.
4. אם נוצרו עודפי שומן, ניתן להוציאם מהמחבת.
5. מטגנים כשתי דקות, מוסיפים את היין הלבן ומרכזים את הרוטב.
6. מוסיפים מלח רק על פי הצורך - הביאו בחשבון שהבייקון מלוח דיו.
7. כאשר הפסטה מוכנה מעבירים אותה מיד למחבת, ומבשלים ביחד עם הרוטב דקה נוספת.
8. מוסיפים פטרוזיליה קצוצה, ומגישים.
אוכל רומאי ביתי טיפוסי. זהו מרק צח בתוספת ביצים ופרמזן, מחמם, מנחם, וכמובן טעים מאוד. בכמה טרטוריות פשוטות עוד ניתן למצוא את המרק הזה.
החומרים:
1 ו- 1/2 ליטר מרק עוף צח
5 ביצים
50 גרם גבינת פרמז'ן מגוררת
1/4 כוס חלב
מלח ופלפל שחור
מעט אגוז מוסקט מגורר
ההכנה:
1. מביאים את המרק הצח לרתיחה. בנפרד מערבבים את הביצים עם הגבינה, החלב והתבלינים, וטורפים היטב בעזרת מזלג או מטרפה.
2. כאשר המרק רותח מסירים מהאש, ושופכים את הביצים לתוכו באטיות תוך כדי ערבוב.
3. כשהביצים מתגבשות למעין אטריות מחזירים את המרק לאש נמוכה למשך חמש דקות. מגישים מיד.
פרחי הקישואים נפוצים מאד באיטליה, שם ניתן לקנות אותם (בזול) גם ללא הקישוא המחובר אליהם. בארץ משווקים אותם במספר מצומצם של חנויות, ארוזים אחד - אחד, כשקישוא צעיר מחובר אליהם ומחירם מפולפל. פרחי קישואים ממולאים במוצרלה ואנשובי הם מאכל רומאי טיפוסי. איטלקי אחד לימד אותי שהכי טעים לקמח קלות את פרחי הקישואים, לטבול אותם בביצה ולטגן. אני הכי אוהב לקצוץ אותם ולשלבם בחביתה - פריטטה.
החומרים:
5 ביצים
50 גרם פרמזן גבינת מגוררת
1/4 כוס חלב
מלח ופלפל שחור
6 פרחי קישואים קצוצים גס (אם מחוברים אליהם קישואים צעירים, גם אותם קוצצים)
1 כדור מוצרלה במים חתוך לקוביות קטנות
2 עגבניות קלופות קצוצות ללא גרעינים
1/2 בצל קצוץ דק
מעט שמן זית
ההכנה:
1. מחממים את שמן הזית במחבת גדולה שניתן להכניסה לתנור.
2. מטגנים את הבצל עד להזהבתו.
3. מוסיפים את העגבניות הקצוצות ומטגנים דקה נוספת.
4. מערבבים את הביצים עם כל שאר המרכיבים, ויוצקים למחבת.
5. מערבבים מעט ומטגנים עד להתגבשות השכבה התחתונה, כשלוש עד חמש דקות.
6. מעבירים את המחבת לתנור שחומם מראש ל-220 מעלות לעשר דקות נוספות.
7. פורסים את הפריטטה ל-6 פרוסות, כמו פרוסות עוגה.