רואים אותך
מראות הן פתרון עיצובי מושלם, במיוחד לחדרים קטנים וצפופים. איך נדע לבחור מראה איכותית ומסגרת ראויה, היכן נמקם אותה ומאילו שגיאות עיצוביות כדאי להימנע?
התנאים הנחוצים לחומר על מנת שיתפקד כמראה הם יכולת החזרת אור מוחלטת ופני שטח חלקים ככל הניתן. אולם הפורמט הנפוץ והמקובל מורכב מלוח זכוכית שבצדו האחורי ציפוי דקיק של חומר מתכתי כסוף שמחזיר את האור.
בעיצוב פנים, למראות תפקיד חשוב, אפילו קריטי, שכן ביכולתה של מראה לשנות את איכות החלל באופן משמעותי. ראשית, בזכות היותה דופן מכפילה שנותנת אשליה של מרחב ועומק למרות שהיא בעצם משטח דו ממדי בלבד.
שנית, מיקום אסטרטגי מדויק של מראה בגודל הנכון ובזווית הנכונה יסיטו את תשומת הלב למקום הראוי, תוך הסתרת פגם שרצוי להעלים. מעבר לכך, המראה עצמה, כשהיא נתונה בתוך מסגרת מרשימה, משמשת כאובייקט עיצובי בפני עצמו, קרי, אלמנט חשוב שמשפיע על הסגנון העיצובי של הבית.
קיימים בשוק עשרות סוגי מראות בדרגות איכות שונות. הדירוג נקבע על פי מידת הצלילות, שהיא תוצאה של חיבור איכות החומרים עם טיב הייצור. מראות בדרגת ליטוש עליונה או מראת קריסטל צלולה ייתנו אפקט שונה בתכלית מזה של מראה מזן נחות. שתיהן ישקפו את בבואתכם אחד לאחד, אך במשטחים גדולים יצייד הניקיון את המראה האיכותית ביותר אמינות שתעשה את כל ההבדל.
הגורמים שישפיעו יותר מכול על אופייה העיצובי של המראה הינם המיקום, הגודל, הצורה והמסגרת.

שיבוץ מושכל של מראה בכל אחד מחדרי הבית חייב להיווצר מתוך צורך אמיתי ולא מתוך גחמה.
בחדרי הבית מתקיימים צרכים שונים: מראת חדר האמבטיה ומראה בפינת האוכל ממלאות פונקציות שונות שיש לשים לב אליהן בשעת הרכישה. לכן מיקומן, כמו גם גודלן והמסגרת שלהן, ישתנו בהתאם.
מראת האמבטיה משמשת כמתקן יומיומי תכליתי, לכן חשוב ביותר שתהיה גדולה ורחבה דיה. מיקומה מעל הכיור ייצור את הקומבינה השמישה ביותר. אם מראה מסוג זה נראית לכם פשוטה מדי, ניתן למסגר אותה כלבבכם, אבל חשוב לזכור שהחומר ממנו עשויה המסגרת חייב להיות עמיד לתנאי לחות וטמפרטורות משתנים. לאמיצים בלבד מומלץ לכסות את הקיר כולו במראה ועליה, (כן, על המראה שמכסה את הקיר!), לתלות מראה נוספת, קטנה יותר ובמסגרת בעלת נוכחות.
בחדרי השינה ובחדרי הארונות רצוי למקם מראות רחבות וגבוהות ככל הניתן. מראות מסוג זה צריכות להיות בגובה של כשלושה רבעים מגובה הקיר, ורצוי שגובה בסיס המראה יהיה כמה סנטימטרים מעל הרצפה, בכדי שתוכל לשקף את מלוא קומתכם.
האופציה של תליית מראה על גבי מראה אינה הפתרון היחיד: אם המראה גדולה מספיק וגם נתונה במסגרת מסיבית, כדאי לבדוק את אפשרות השענתה על הקיר - פוזה מרעננת שתעניק לחדר מראה נונשלנטי ובוהמי שמתקבל נהדר בחדר השינה.
לוק נפוץ ומקובל הוא מראה בכניסה לבית, בין אם מתלווה אליה רהיט פולני ובין אם לאו. מובן שלצירוף הזה נוצרו חלופות מודרניות מעניינות, אולם העיקרון נותר כשהיה. הציבו את המראה מימין או משמאל לכניסה, כך יתקבל ממשק מעניין ונכון.
פינת אוכל אינה המקום האידיאלי להצבת מראה, אך במקרים מסוימים מדובר בהצלה עיצובית ממש. במקרים רבים ועצובים, ממוקמת פינת האוכל בין שני קירות או לפחות ממול לקיר. בסיטואציות מסוג זה, שמלוות גם בצפיפות מסוימת, מומלץ למקם מראה אופקית לאורך הקיר מול הסועדים, מעט מעל גובה עיניהם. מיקום זה יספק "חלון" המביט לאחור, לאלו מכם שנידונו לבהות בקיר בעודם טוחנים.
מיקומים נוספים ברחבי הבית הינם מוצדקים במצבי צפיפות בעלי מקדם קלסטרופוביה גבוה. חדרים זעירים ירוויחו נפח, גם אם וירטואלי, כשאת דלתות הארון יצפו מראות גדולות. גם בחללים צפופים אחרים, מראות גדולות יקלו מעט על תחושת המחנק.
בטרם מיקמתם סופית את המראה, רצוי לוודא כי הנוף המשתקף ממנה הינו נעים וידידותי. גם המראה הנפלאה ביותר המוצבת בסלון, תיחשב לפלופ אם תנציח את חדר השירותים או את הכיור במטבח.

בכל מה שקשור למראות, הגודל כן קובע, חד משמעית. מראה קטנה מדי ביחס לקיר עליו היא תלויה, תיראה כחור מוזר ולא אסתטי. כוחה של המראה כאלמנט עיצובי עולה ככל ששטחה גדל, וכיוון שמלבד המסגרת בעלת התוכן העיצובי הממשי, אין בה דבר מלבד האפקט המכפיל, יש להיזהר לא לצמצם אותה.
מצד שני, מראה ענקית מקיר לקיר תשווה לביתכם אווירת דיסקוטק מהאייטיז, או לחלופין, בית מלון מוזנח. אם החלטתם למקם מראת ענק על הקיר, דאגו כי יש סביבה מסגרת של קיר. באופן כזה היא הופכת לאובייקט, לא לטפט.
כשמדובר במראות קטנטנות, תמיד קיימת האופציה של יצירת מקבץ עשיר ורב גוני: ציפוי חלקת קיר מוגדרת באובייקטים קטנים ומסגרות שונות, יכונן פלא על קירכם הדל. סגנונות, צורות וגדלים שונים ייצרו קומפוזיציה עשירה שאי אפשר להיכשל בה.
ומה עם המסגרת? בכוחה של מסגרת המראה להפיל או להמליך מראה. גודלה ביחס לגודל המראה הוא חשוב ביותר: גם אם מדובר במראה לא שמישה במיוחד שאמורה להעשיר את האווירה ולתת מבט מכפיל קטנטן בלבד. חשוב שהמראה לא תיעלם במסגרת כבדה והדורה מדי. מראות מסוג זה אינן אמינות והופכות לקישוט מיותר.
מסגרת דקה מדי היא גרועה אף יותר, שכן מסגרת שעובייה קטן מרבע רוחבה תפספס את המטרה ותיראה פרקטית אך נטולת אלגנטיות. על מנת שתהפוך לאובייקט עיצובי של ממש עליה להיות מודגשת ובעלת נוכחות.
מסגרת המראה היא הזדמנות נפלאה להעשיר את האווירה עם טאצ' של טעם אישי שיהיה מקושט ונועז. העיצוב לא חייב להתכתב ישירות עם שאר הריהוט, נהפוך הוא. מראה שמהווה נקודת נגד עיצובית לסגנון סביבה, תעשה עבודה טובה יותר.
המגמה העכשווית במראות היא מסגרות מגולפות, לעיתים מוזהבות ובמראה כבד ועשיר. בקבוצה זו מככבות המראות הוונציאניות שמסגרותיהן עשויות חלקי מראה חרוטה ומקושטות בדוגמאות מתקופת הרנסאנס. עם זאת, גם הסגנון המודרניסטי והקר - כמו מסגרות נירוסטה מרובעות ופשוטות, או הסגנון ה"בלתי עשוי" שכולל מסגור מעץ במראה גס וראשוני הן אופנתיות במיוחד.
מלבד המסגרות החיצוניות, קיימת אופציה של בחירת מראה עם פאזה. הפאזה הינה גימור זוויתי לשולי המראה שמבטל את הצורך במסגרת. האפקט מסתמך על שבירת האור בזווית המלוטשת, כמו באבני חן.

מיכאל אזולאי, מעצב פנים, מחזק את ההנחה כי מראה אכן "מגדילה" את שטח החלל: "תלייה של מראה בגובה העין בחללים קטנים וצרים תוסיף מרחב ותפתח את השטח.
גם בפינות אוכל, אם תשב בראש השולחן ומימינך או משמאלך תמוקם מראה בגובה 110 ס"מ עד שני מטר, תקבל תחושה מרחבית שונה לחלוטין. בחללים ציבוריים כמו שירותים, המראה תעצים את תחושת השטח, כיוון שהיא גם תשכפל ותשקף את הקיר שמולה".
היכן ברחבי הבית היית ממליץ למקם מראה ממוסגרת?
"ראשית, הייתי ממליץ לשים מראה בכניסה לבית. כשאדם נכנס או יוצא מהבית, הוא רוצה להעיף מבט בבבואתו. מלבד זאת, יש במראה משהו זגוגי, במיוחד כשהיא קריסטלית, שמעביר אובייקטים ואלמנטים בצורה שונה. מנורה או תמונה או אפילו נוף יקבלו בהשתקפות איכות אחרת, נוצצת ושקופה".
האם ישנו מיקום בו תליית מראה היא שגיאה עיצובית בלתי נסלחת?
"כל מיקום שישקף אזור בלתי נעים למראה כמו מטבח שעלול להיות בלתי אסתטי לפרקים. כמו כן, מיקום מראה באופן שההשתקפות בה תהיה חתוכה, כמו למשל מראה שתשקף קיר שקורה חוצה אותו.
ואם אנחנו בעניין של פנג שואי, אז לא כדאי לתלות מראה בחדר השינה, כי הנשמות משוטטות בלילות וזה עלול להבהיל אותן. אבל זה עניין של אמונה".
האם ישנה מגמה מסוימת או שינוי במעמד המראות בעיצוב הפנים בשנים האחרונות?
"יש ויש. היום המגמה היא 50-40 שנה אחורה, כאשר ההתייחסות למראה היא כאל אובייקט של ממש, עם מסגרות מפותחות, עיטורים ופאזות. היום לא מתביישים לחרוץ מראות לקישוט".
כלומר, בניגוד למעמד המראה בשנות ה-80 כחיפוי קיר סטייל "אולמי שושנים", המראה היום היא אלמנט עיצובי בפני עצמו.
"בדיוק. גם כשאין למראה מסגרת מחומר אחר, חורצים אותה ב-45 מעלות , מה שהופך אותה לפריט ייחודי, אפילו תכשיט".
קיר שכולו מראה - מותר?
"קיר שכולו מראה זהו חטא. זה מוגזם וזה נראה זול. מראה בלי מסגרת ובלי הגדרה גוזלת מהחלל את כל העידון והתחושה הטובה שהיה יכול לקבל. עדיף כבר לחלק את חיפוי המראה לשלושה חלקים עם הפרדה קטנה ביניהם, אבל הכי טוב זה למסגר אותה ולהעניק לה את הכבוד הראוי לה".
יש סוגי מראות טובים יותר וטובים פחות?
"בוודאי. באופן גס מאוד, קיים הסוג הבסיסי והמוכר וקיימות מראות שעשויות קריסטל ומספקות השתקפות צלולה ופריכה יותר. זה כמו להביט בתמונה עם רזולוציה גבוהה יותר."