המורה, מה זה קינואה?
עוד ניצחון לטרנד הבריאותי: סדנאות ומפגשים ילמדו אתכם איך לבשל בריא במטבח הביתי
ויקטור גלוגר, 47, השף של מסעדת "קלואליס" ברמת-גן, היה הראשון שהשיק בארץ תפריט בריאות מופחת קלוריות, לפני 3 שנים. בעקבות דרישת הלקוחות החליט גלוגר להעביר אחת לחודש סדנת בישול בריא שתיערך במטבח של המסעדה, ובמהלכה ילמדו המשתתפים איך לבשל בבית אוכל גורמה בריא וטעים.
אתה מצטרף לטרנד של מזון בריאות?
גלוגר: "אני לא מתייחס לזה כאל טרנד. כשהחלטתי להכניס למסעדה תפריט בריאות, לא עשיתי את זה כי רציתי שהמסעדה שלי תהיה טרנדית ועדכנית, אלא בגלל שזיהיתי צורך אצל הלקוחות הקבועים שמגיעים לאכול כאן 4-3 פעמים בשבוע, לפעמים למטרת פגישות עסקיות, ולא תמיד הם רוצים לשבור את הדיאטה ולאכול ארוחה עתירת קלוריות.
לא רציתי להפוך את המסעדה לדיאטטית, אלא לתת ללקוחות מוצר נלווה שיאפשר להם ליהנות מארוחה מלאה ב-500 קלוריות, ולבלות במסעדה ללא רגשות אשם. מהר מאוד גיליתי שיש לזה ביקוש
גדול. כיום תפריט הבריאות מהווה 7-6 אחוזים מהמכירות".
החיבור לאוכל בריא הגיע משינוי אישי שעברת?
"בהחלט כן. ירדתי 11 ק"ג ושיניתי את הרגלי התזונה שלי. אני לא אומר שצריך להיות קיצוניים ולאכול רק אוכל בריא, אבל אפשר לאזן. אם אני בחו"ל, אני בהחלט אהנה מארוחה טובה במסעדה בערב, אבל אני אוותר על הקרואסונים והחמאה שמגישים בבוקר במלון, מה שפעם לא הייתי עושה".
כש"קלואליס" רצו להשיק את תפריט הבריאות לפני שלוש שנים, הם הזמינו לארץ את פיליפ ז'רר, שף ויועץ קולינרי, שנחשב בצרפת כמומחה לאוכל גורמה דיאטטי. ז'ירר ניהל בעבר את מסעדת "הספא של לואי ה-15" במונקו, וכיום
בתחילת אוגוסט ז'ירר ינחת שוב ב"קלואליס", הפעם כדי לבחון ולהתעדכן בתפריט הבריאות של המסעדה, שמשתנה כל חצי שנה, ולהשיק את סדנאות הבישול. גלוגר: "ז'רר ואני נעביר ביחד את סדנת הבישול הראשונה, שתיערך ב-4 באוגוסט, ונבשל 2 ארוחות מיוחדות, שיכללו 5 מנות ב-700 קלוריות לסועד. את הארוחה ילוו יינות של יקב רקנאטי, והמחיר כולל את היין, אבל לא את הקלוריות".
מה לומדים בסדנה?
"לבשל בבית ארוחה כזאת. מספר המשתתפים מוגבל ל-12 איש, בגלל שחשוב לי לשמור על אינטימיות. בסוף הארוחה מתיישבים לאכול את הארוחה שבישלנו ביחד, ולכאן אפשר לצרף גם את בני זוג".
אבא הלל 16, רמת-גן, טל': 03-5759060. מחיר: 600 שקל למשתתף בסדנה, ו-200 שקל למי שמצטרף רק לארוחה שבסוף.

חיה פיק, 54, הגיעה לשיטת קינגסטון לפני 14 שנה, כשלקתה במחלת כליות והייתה אמורה להתחיל בטיפולי דיאליזה. פיק החליטה שלא להסתמך על הרפואה הקונבנציונלית, ולנסות לרפא את עצמה בשיטת קינגסטון, שקובעת שמזון מעובד ומרוסס מפריע לתפקוד מערכת החיסון.
השיטה מציעה תפריט יומי שמתבסס ב-80 אחוז על פירות וירקות אורגניים, ומציבה כמה מגבלות עיקריות: לא שותים, לא מים ולא משקאות חמים, כי את כל הנוזלים שלהם זקוק האדם הוא מקבל מהפירות שהוא אוכל, ולא אוכלים קמח לבן, סוכר, מלח או כל סוג של מזון מעובד. מותר לאכול גבינה, ביצים, דגים ועוף.
פיק מספרת שחודשיים וחצי לאחר שאימצה את עקרונות השיטה התובענית היא נרפאה לחלוטין, והחליטה ללמוד את הנושא לעומק. כיום היא מעבירה סדנאות לבישול טבעי ואורגני שמיועדות לאנשים שסובלים מבעיות בריאותיות, וגם למי שמבקש לאכול אוכל בריא וטבעי בבישול גורמה.
הסדנאות נערכות בביתה המעוצב ביפו, כשכל סדנה כוללת 4 מפגשים. בכל מפגש לומדים שבעה מתכונים חדשים שאותם מבשלים ביחד, ומקנחים בארוחה על טהרת האוכל האורגני.
פיק: "קינגסטון זאת שיטה שטוענת שלתזונה נכונה יש מקום חשוב במניעה וריפוי של מחלות. בסדנה, מעבר לבישול של מאכלים טעימים, לומדים הרבה דברים חשובים: מה כדאי לאכול בבוקר ובצהריים, איך לנהל מטבח בריא, איך להרכיב ארוחות מאוזנות ולבשל בצורה ששומרת על ערכי המזון".
פיק מבקשת שתשכחו מנסים: "הגוף הוא דבר מורכב, שצריך להזין אותו בצורה נכונה כל הזמן. אנשים מחפשים פטנטים וקיצורי דרך, אבל אין דברים כאלה. קחי לדוגמה את עשב החיטה: אנשים חושבים שהם יכולים לאכול מה שהם רוצים, וכל עוד הם שותים מיץ עשב חיטה הם יהיו בריאים, וזה בולשיט.
"לעשב חיטה יש הרבה יתרונות, אבל הוא לא יועיל למי שניזון מהמבורגר ומצ'יפס. צריך לאכול אוכל טבעי ובריא, לא מאוד שמן ולא מטוגן, לכלול בתפריט הרבה פירות וירקות אורגניים, ואם רוצים להוסיף גם עשב חיטה - זה בונוס".
ארבעה מפגשים, 1,040 שקל. פרטים נוספים בטל': 052-2726517, או במייל.

מיכל אשל, 31, דיאטנית קלינית ורופאה סינית, מעבירה בקליניקה שלה, "לגעת בטבע" בנווה מונוסון, סדנאות בישול בריא שמשלבות בין התפיסה הסינית, המערבית והטבעית. כל סדנה מורכבת מ-4 מפגשים, ואפשר גם להגיע אליה לסופשבוע מרוכז של לימודי תזונה ובישול בריא, בשילוב תרגילי שחרור מעולם היוגה והשיאצו.
אשל: "הרכבתי 10 כללי זהב לניהול מטבח בריא, שנחשפים במהלך הסדנה. כל מפגש נפתח בהרצאה של שעה וחצי, ואחר כך אנחנו מבשלים ביחד, ומסיימים את הסדנה בארוחה מזינה וטעימה. בהרצאות לומדים כיצד המזון שאנו אוכלים משפיע על הגוף והנפש, איך נפטרים ממזונות מזיקים ועל כוחה המרפא של תזונה.
אני מסבירה איך אפשר לשמור על רמת אנרגיה גבוהה באמצעות תזונה, איך להפיג מתחים, ואיך להשפיע על מצב הרוח ולמנוע דיכאון. יש התייחסות להרזיה טבעית ובריאה, ואיך מתגברים על בעיית התשוקה לפחמימות ולממתקים".
ואיך זה קשור לרפואה סינית?
"בהרצאות אני משלבת בין עקרונות התזונה הסינית והמערבית, ובעצם עושה השוואה בין שתיהן. מה שיפה ברפואה הסינית, זה שלטיפוסים שונים באופי מתאימה תזונה קצת שונה.
למשל, אם מישהו חייב להיות בפעילות מתמדת, חי על אדרנלין וסובל ממתח ועצבנות, זה טיפוס שנקרא אלמנט העץ, והוא צריך להימנע מאוכל שמן ומטוגן".
ארבעה מפגשים, 800 שקל, 720 שקל בהרשמה מוקדמת. סופשבוע מרוכז - 700 שקל. אפשר להזמין גם סדנה חד פעמית. פרטים נוספים בטל': 052-8355144, 03-5336772, או באתר.