מצמצמים נזקים
לא מעט שפים החליטו להתחשב גם במי שמקפידים על תזונה, ומציעים לצד התפריט הרגיל גם תפריט מופחת קלוריות. הנה מיפוי קצר
סקר מהתקופה האחרונה קובע כי רובו המכריע של ציבור הקונים (74 אחוז) בודק מדי פעם את הרכב החומרים של מוצרי המזון טרם רכישתם. 34 אחוז מהקונים עושים זאת דרך קבע.
את המודעות לתזונה מאוזנת ולמזון בריא מביאים חלק מן הצרכנים אל המסעדות. הם בוחרים מהתפריט את המאכלים המשמינים פחות, עתירי הירקות או כאלה שנראים בריאים יותר.
"כמעט בכל תפריט של מסעדה, בשרית או חלבית, צרפתית, איטלקית, סינית ואפילו מזרחית, אפשר להזמין מנות שמתאימות לדיאטה מבלי לחצות את קו ה- 500-400 קלוריות", אומרת הדיאטנית הקלינית אולגה רז, מנהלת יחידת תזונה במרכז הרפואי איכילוב וראש המרכז להרזיה ובריאות בתל-אביב.
רז מציינת כמה אפשרויות להרכבת ארוחה מתוך תפריטים של מסעדות בסגנונות שונים:
מסעדה צרפתית: למנה ראשונה סלט עשיר בירקות. מנה עיקרית של חזה עוף במרינדה וירקות מוקפצים כתוספת. לקינוח, קפה עם קצף או תה עם נענע.
מסעדת פירות ים: שרימפס ביין לבן ובמקום תוספת פחמימות אפשר להזמין ירקות מוקפצים או אפונה סינית וסלט עם כוס יין אדום.
מסעדה איטלקית: מנה של פסטה ברוטב עגבניות עם תבלינים ושמן זית (לא חמאה או שמנת) וסלט ירקות.
מסעדה מזרחית: מזטים, סלט ירקות, סלט כרוב ומג'דרה ושיפודים. להימנע מאכילת פיתה, אול רק חתיכה קטנה לטעם טוב.
מסעדת בשרים: פטריות בגריל, סטייק פילה עם סלט ירוק, דיאט קולה/ספרייט ולקינוח קפה.
מסעדה יפנית: סושי הוא ארוחה מצוינת לדיאטה.
מסעדה סינית: מרק סיני עם ירקות, ולמנה עיקרית עוף וירקות מוקפצים.
מסעדות רבות מציעות תפריט בריא ודיאטטי שמתאים למי שמקפידים על המשקל. להלן סקירה של כמה דוגמאות מרחבי הארץ.
השף רונן כהן מציע מנות בריאות המבוססות על חומרי גלם עונתיים וטריים. המנות אינן נזקקות לתהליכי בישול ממושכים שעלולים לפגוע בערכים התזונתיים של המזון, והשימוש בשמן מצומצם (עם העדפה לשמן שומשום, שמכיל אומגה 3).
בתפריט
מלון קראון פלאזה, הירקון 145 תל-אביב, טלפון: 03-5201169.

רינה פושקרנה, ה"אמא" של האוכל ההודי בישראל, שוקדת בימים אלה על פיתוח אוכל הודי בגרסת לייט ברשת מסעדות טנדורי. לדבריה, השינוי הנדרש אינו גדול, שכן אוכל הודי ממילא נטול יין, סוכר או חומרים משמרים.
בין המנות המוצעות: עוף ודגים העשויים על גריל פחמים ומוגשים על עלה בננה, תבשילי ירקות מאודים ולחם טנדורי רוטי העשוי מחיטה מלאה.
זמנהוף 2 תל-אביב, טלפון: 03-6296815; משכית 32 הרצליה, טלפון: 09-9546702; מלון לגונה, אילת, טלפון: 08-6366666.

מסעדת גורמה צרפתית, וגם כשרה, של השף מנחם כץ. כאן מוגשות מנות קצוצות קלוריות ושומן, כמו קרפצ'יו שייטל הנחשב לנתח רזה יחסית, סביצ'ה של דג ים ומנות עיקריות כמו חזה עוף וטרטר לוקוס.
דוד המלך 10 ירושלים, טלפון: 02-6222312.

אחותה של מסעדת 1868 הבשרית הירושלמית הוותיקה, וגם היא כשרה. כאן אפשר להזמין את כל התפריט בגרסה מופחתת קלוריות, עם מנות שהוכנו בהתייעצות עם דיאטנית. "הפחתת הקלוריות לא פוגעת בייחודיות של המנות, והסועדים לא חורגים ממכסת הקלוריות המוקצבת", אומר השף מנחם כץ.
מנות לדוגמה: טרטר סלמון או אספרגוס, עם ביצה רכה ומחית כמהין; דג המוגש עם ירקות קיץ ירוקים מאודים; מנה אחרונה של קרפצ'יו תאנים עם קרם פרש מופחת שומן.
דרך בית לחם 34 ירושלים, טלפון: 02-6725366.

פה מגישים מנות ממטבח סנטה פה. השף אבי קונפורטי משתמש בתיבול מאסיבי בצ'ילי לסוגיו (יש כ-30 סוגים), משתמש בכמה שפחות חמאה, יוצר שמנים ארומטיים בריאים על בסיס שמן גרעיני ענבים או תירס, והבשר נצלה על גריל עצים ובפחמים אצטקיים.
בתפריט: סביצ'ה, אסקבצ'ה, קרפצ'יו וטרטר על בסיס דגים, בשר רזה, פירות ושורשים ומוצרים אורגניים.
קרמנצקי 6 תל-אביב, טלפון: 03-5613232.

בר אסייתי ובו מציעים מאכלים עם יחסים בריאים בין חלבון מן החי לשאר המרכיבים כיאה למטבח האסייתי. האטריות טריות ועשויות מקמחים ומשורשים שונים. כמו כן, משתמשים פה הרבה בנבטים, שבין יתר המעלות שלהם הם מקילים על עיכול המזון. ופרט חשוב: אסור לעשן במסעדה.
שנקר 7, בניין גב ים, הרצליה פיתוח, טלפון: 09-9577077.

מטבח אמריקני עדכני. בתפריט: סלט בריאות בתוספת בורגר שעשוי מבשר עגל, מכבש ומבקר, או בורגר עוף עם פטריות פורטובלו וטופו. בצד אפשר להוסיף סלט עלים ירוקים ולקנח בסלט פירות.
רוטשילד 35 תל-אביב, טלפון: 03-5664949; שנקר 14 הרצליה פיתוח, טלפון: 09-9566628.

מטבח ים תיכוני המציע גם מנות דלות שומן וקלוריות, כמו עדשים אורגניות המבושלות בעשבי תיבול, סשימי דג ים, קינואה ופלפלים קלויים בעשבי תיבול, פילה דג ים בגריל על ארטישוק ופול ירוק בשום ובלימון.
אבן גבירול 26 תל-אביב, טלפון: 03-6966843.

מסעדת דגים ופירות ים של השף ויקטור גלוגר. סגנון הבישול פה הוא צרפתי-ים תיכוני, ולצד התפריט הרגיל מוצע תפריט גורמה דיאט, שמאפשר ארוחה של 500 קלוריות ומתאים גם לחולי סוכרת.
ב-4 באוגוסט יקיים השף פיליפ ז'רר, מי שבנה את התפריט ובכלל מוביל בעולם את נושא הגורמה לייט, סדנה לקהל הרחב ולצדה שתי ארוחות טעימות. מחיר השתתפות בסדנה: 600 שקל.
אבא הלל 16 רמת גן, טלפון: 03-5759060.

לא רק במסעדות, גם באירועים משפחתיים מחכים פיתויים תזונתיים למכביר. חברת הקייטרינג פרידמנ'ס מציעה אלטרנטיבה לתפריט החתונה, עם מנות המבוססות על מזון אורגני.
פרטים באתר פרידמנ'ס.
