גלידת כמהין, מישהו?
טבסקו, עגבניות או מלפפונים ושמיר? טרנד טעמי הגלידה והסורבה הביזאריים מתחזק. קרן צור סוקרת את ההיצע במסעדות המקומיות וגם ממליצה על שתי גלידריות
כך לדוגמא במסעדת צ'ימיצ'נגה התל אביבית, שם מציעים ג'ספצו עגבניות וענבים עם סורבה גבינות ודבש, וטרטר טונה עם סורבה מלפפונים וווסאבי או חרדל וצ'ילי. בקלואליס, לעומת זאת, מציע ויקטור גלוגר לאכלנים סורבה מלפפונים ושמיר ששוחה בגספ'צו, וסורבה עגבניות שמוגש לצד טרטר טונה.
תקראו לזה טרנד קולינרי, תכנו את זה שפים שמתעקשים לחדש ולרגש בכל מחיר, השורה התחתונה ברורה: מדובר בתופעה עולמית שמצאה את דרכה גם אלינו. ע', ידיד שחזר לא מזמן מביקור ב- FATDUCKשל השף אסטון בלומנטל, אחת המסעדות המוערכות באנגליה שמתהדרת בשלושה כובכי מישלן, סיפר לי שאת ארוחת הטעימות במסעדה היוקרתית (100 פאונד לסועד, לא כולל מים) חותמת גלידה בטעם ארוחת בוקר אנגלית. ע' נשבע לי שבגלידה ממש מרגישים טעם של ביצים מטוגנות, שעועית ובייקון, ובכל זאת זה טעים ברמות שקשה להאמין.
אצלנו, תודה לאל, אף אחד עוד לא הכין גלידה מחציל בלאדי עם טחינה כמחווה למטבח הים התיכוני, אבל אל תגידו שלשפים בארץ חסרה יצירתיות: בארקדיה השף עזרא קדם מגיש סורבה יוגורט עיזים במרק פסיפלורה, או גלידת תבלינים אקזוטיים על טארט אגסים, ובלילית עומר בן גל מציע סורבה קפיר ליים וג'ינג'ר שמוגש עם טארט פירות, או גלידת רוזטה (חלב שקדים) עם עוגת שוקולד. ב"אוליב ליף" הכשרה מבריקים עם גלידת פורצ'יני על פסטת שוקולד, ובמסה יש ספיישלים מתחלפים של גלידת כמהין על מקרון כמהין וזביון שמפניה, או מקפא שמן זית הדרים במיניסטרונה פירות.
מי שאוהב להתנסות, עשוי להיות מופתע מטעמים חדשים, ומי שתקוע בשלב ההתפתחותי של אותה גלידת פצפוצים מהאייטיז, עלול לעקם את האף ולטעון שמדובר בסתם פלצנות, ואולי הוא צודק. הנחת היסוד היא שטעם הוא דבר סובייקטיבי, ובסופו של דבר יש מבחן אחד שקובע: טעים או לא טעים.
הפעם הראשונה שיצא לי לאכול גלידת תבלינים היתה במסעדת "ארטישוק", לפני כ- 3 שנים. אני דווקא אהבתי לגלות בגלידה עקצוץ של פלפל אנגלי, אבל חברה שלי התבאסה ששמים לה צ'ילי בגלידה, ושקעה בגעגועים לגלידה האמריקאית הישנה והטובה, שהגיעה עם הרים של קצפת וסירופ שוקולד, ולא עם כוכבי אניס וגרגירי כוסברה. ואם מדברים על נוסטלגיה, כדאי להזכיר שמונטנה בנמל ת"א עדיין קיימת, ואפשר למצוא שם את אותה גלידה שוקו-וניל שמגיעה בוואפל פריך, עם תוספות מהאייטיז: קצפת, דובדבנים, פקאנים מסוכרים, סוכריות צבעוניות, סירופ שוקולד או סירפ תות מתוק וסמיך.

עבור מי שמחפש ריגושים וחידושים קולינאריים, לאו דווקא במחירי מסעדת יוקרה, "אייסברג" בתל אביב מסתמנת ככתובת הטובה ביותר. בגלידרייה היחידה שמוכרת גם קינוחים ומנות אחרונות, יש מתוק שמשדך בין מאפים, פירות טריים אלכוהול וגלידה, וברשימת הטעמים החדשים לקיץ 2006 מככבים מנדרינה בזיליקום, תאנים ועראק, תפוח יפני, פירות יער וטרגון, סורבה קפירניה עם קשאסה וליים, וגלידה דה- לוקס, פרפראזה על השלגון המיתולוגי האהוב, עם חתיכות שוקולד, פצפוצי אגוזים ומרמלדה שמכינים במקום מפירות העונה.
והמלצה קטנה למי שבעד קריאטיביות בגלידה: אל תנסו את זה בבית. ביום הולדת האחרונה פינקתי את עצמי במכונת גלידה, ובפעם הראשונה שהפעלתי את המכונה ופניתי להכנת גלידת וניל, החלטתי שבא לי לנסות משהו קצת יותר אקזוטי. הרי גלידה וניל יש גם בסופר, ולמה קניתי מכונת גלידה אם לא בשביל לייצר טעמים עם קצת טאץ' אישי? אחרי שהפכתי את ארונות המטבח, וסקרתי את האפשרויות שעומדות לפני (ערגליות, עדשים וגרנולה) נזכרתי שיש לי
לא ברור למה, הייתה לי הרגשה שעליתי על משהו, ואם הגלידת כנאפה תצליח, הרי שהתשובה הים תיכונית לבן אנד ג'ריס עוגת גבינה עשויה להיוולד אצלי במטבח. טעות. כעבור שעה הוצאתי את הגועל נפש מהפריזר שלי, לקחתי 2 ביסים, והעפתי הכול לפח. מאז אותו היום מכונת הגלידה שלי נעולה בארון ומעלה אבק.
בכל אופן, אם אתם מפנטזים על גלידות לפי טעמכם האישי, תדעו שלא מוכרחים ללכלך את הידים : ב- Italian Park, גלדרייה קטנה וצעירה בתל אביב, אפשר להזמין כל גלידה שאי פעם חלמתם ללקק, ותוך 24 שעות זה מוכן. מריאנה וינשטין, 30, שפתחה את הגלידרייה לפני שנתיים אחרי שחיה באיטליה ולמדה שם את סודות המקצוע, תשמח להגשים לכם כל פנטזיה קפואה: "אני מכינה את הגלידות במקום מדי יום, והלקוחות הקבועים כבר יודעים שהם יכולים לבקש ממני איזה טעם שהם רוצים ולמחרת זה מוכן. אני חושבת שכבר ניסיתי להכין גלידה בכל טעם אפשרי, ואני תמיד שמחה לקבל רעיונות חדשים".
- ומה הבקשה הכי מוזרה שקיבלת?
"לאחרונה אחד הלקוחות ביקש ממני להכין לו גלידות סברס ופיסטוק על בסיס חלב סויה, ובגלל שהן יצאו מוצלחות במיוחד אני ממשיכה להכין אותן באופן קבוע. בדרך כלל אנשים מבקשים גלידה עם חטיף השוקולד האהוב עליהם, גלידות בטעמים שהם פגשו בחו"ל, כמו גלידת מרציפן ושמפנייה, או גלידות דיאטתיות ללא סוכר, ואני עדיין מחכה למישהו שיפתיע אותי בבקשה אישית ומקורית".
אייסברג. בן יהודה 108, תל אביב. טל' 03-5225025
Italian Park, יהודה המכבי 67, תל אביב. טל': 03-5449970