סלובקיה
מיקום: אירופה
בירה: ברטיסלבה
ערים גדולות: Koŝice , Preŝov ו- Nitra
שטח: 48,845 קמ"ר
אוכלוסיה: 5.43 מיליון נפש
מטבע: קורונה סלובקית
דת: % 60 קאתולים, % 10 פרוטסטנטים, % 4 אורתודוכסים
שפות: סלובקית, שפה סלבית דומה מאוד לצ'כית, היא השפה הרשמית. בנוסף תוכלו למצוא פה גם דוברי הונגרית, צ'כית וגרמנית.
מזג אוויר: מזג האוויר בסלובקיה זהה פחות או יותר בכל רחבי הארץ. הטמפרטורה היומית הממוצעת היא -2 מעלות בחורף ו-21 מעלות בקיץ. ינואר הוא החודש הקר ביותר, ואילו החודשים החמים הם יולי ואוגוסט. הרמות הגבוהות של סלובקיה מושלגות כ-130 יום בשנה בממוצע.
קידומת בינלאומית: +421
שבטים סלאבים פלשו לשטח המוכר לנו כיום כסלובקיה במאה החמישית לספירה. בשנת 833, נסיך מורביה השתלט גם על מחוז ניטרה והקים את האימפריה המוארבית הגדולה, שכללה את מרכז ומערב סלובקיה של היום, צ'כיה וחלקים מפולין, הונגריה וגרמניה השכנות. אז גם המירה האימפריה את דתה לנצרות. בשל אינטריגות שלטוניות וסכסוכים פנימיים של שליטיה, התמוטטה האימפריה הזו בשנת 907. ב-1018 סלובקיה כולה סופחה ע"י הונגריה ונותרה בשליטתה ב-900 השנה העוקבות,פרט לאזור ספיש (Spis) במזרח סלובקיה, שהשתייך לפולין בשנים 1412-1772.
לאחר פלישה של הטאטארים במאה ה-13, הזמין מלך הונגריה את הגרמנים הסאקסונים לתפוס את שטחים בצפון-מזרחה של הממלכה. במאה ה-16, כאשר פלשו התורכים להונגריה עברה בירת הממלכה מבודה לברטיסלאבה. רק ב-1686 הורחקו העותמנים סופית מאיזור הדנובה.
לאחר הקמתה של האימפריה האוסטרו-הונגרית הדואלית, קיבלה הונגריה אוטונומיה פנימית בשטחים שברשותה והנהיגה מאגיאריזציה ("הונגריזציה") בסלובקיה בין 1868 ל-1918.
רעיון האיחוד בין סלובקיה לצ'כיה נולד מסבות פוליטיות, כאשר החלה להתעורר אצל שני המיעוטים האתניים האלו זהות לאומית
ב-1938 הכריזה סלובקיה על אוטונומיה, והפכה מאוחר יותר לבת ברית של גרמניה הנאצית.
ממשלה צ'כוסלובקית קמה שוב לאחר מלחמת העולם השנייה אך בפברואר 1948 השתלט הקומוניזם על המדינה. האליטה הצ'כוסלובקית ומתנגדי שלטון שונים הוצאו מיד להורג או נשלחו לעינויים במחנות עבודה.
ב-1968 ניסה המנהיג הסלובקי אלכסנדר דובצ'ק להנחיל רפורמות ליברליות בשלטון הקומוניסטי הדיקטטורי במהלך שנקרא "האביב של פראג". הצבא הסובייטי פלש בכוח רב לפראג וחיסל כל ניסיון ליברלי.
לאורך כל השנים מאז הקמתה של צ'כוסלובקיה, חשו הסלובקים מקופחים במסגרת הממשלה המשותפת, ולאחר נפילת הגוש הקומוניסטי ב-1989 מיהרו לפעול לגירושין בין סלובקיה לצ'כיה. הפדרציה התפרקה במהלך שקט ורגוע באחד בינואר 1993.
בשנים האחרונות נוקטת סלובקיה במדיניות של רפורמות חברתיות וכלכליות ומאיצה את קצב האינגרציה הכלכלית והפוליטית לתוך מערב אירופה. בשנת 2004 הצטרפה סלובקיה לנאט"ו ולאיחוד האירופי.
הרפובליקה הסלובקית שוכנת במרכז אירופה וגובלת בהונגריה, פולין, צ'כיה, אוסטריה ואוקראינה. הנוף הסלובקי ידוע בעיקר באופיו ההררי. לאורך חלקה הצפוני של הארץ פרושים הרי הקרפטים, וביניהם גם הרי הטאטרה, שפסגותיהם מהוות יעד סקי פופולארי. הנקודה הגבוהה ביותר בסלובקיה מגיעה לגובה של 2,655 מטר. הנהר החשוב בסלובקיה הוא הדנובה, המקשר את סלובקיה עם וינה ובודפשט.
סלובקיה נחשבת לשותפה הפחות נוצצת של המדינה-לשעבר צ'כוסלובקיה.
המסורות העממיות הסלובקיות הצליחו לשרוד מאות שנים של שליטים זרים. שפע הטירות והארמונות הפרושים ברחבי המדינה הם עדות לשלל המלחמות והקונפליקטים שהתרחשו במהלך ההיסטוריה הסלובקית.
כאשר החלה התעוררות לאומית סלובקית במאה ה-19, היה צורך להחיות מחדש את השפה, שהשתמרה במהלך כ-900 שנה של שלטון הונגרי בעיקר בזכות שירי העם והכפרים הנידחים. אחד האמנים המובילים בתחייתה של הלשון הסלובקית היה המשורר פאבול או. חבייזדוסלאב, שיצירותיו תורגמו למספר שפות.
במזרח סלובקיה מסורות עם עתיקות משחקות גם היום תפקיד חשוב בחיי הכפר.
החגים הסלובקים כוללים את ראש השנה האזרחית (1 בינואר), יום שלושת המלכים (6 בינואר), יום הפועלים (1 במאי), יום קירילוס ומתודיוס (5 ביולי) וחג המולד (24-26 בדצמבר). כל שנה, ביוני או יולי, נפגשים רקדנים מכל סלובקיה לפסטיבל הפולקלור בוויחודנה (Vychondná), השוכנת 32 ק"מ ממערב לפופראד (Poprad). ימי הג'אז של ברטיסלבה מתקיימים בספטמבר.
ברטיסלבה, בירת סלובקיה, נמצאת בדרום-מערבה של המדינה ובמרכזה של אירופה, וגובלת בהונגריה מדרום ובאוסטריה ממערב. הגבול האוסטרי נמצא כמעט בטווח ראיה, והונגריה נמצאת במרחק של 16 ק"מ בלבד ממנה. העיר, שנוסדה לפני המאה ה-10, פרושה כמניפה משתי גדותיו של נהר הדנובה, למרגלותיהם של הרי הקרפטים הקטנים. בעבר היה שמה פרסבורג (Pressburg). בשל מיקומה היא אחת מהנקודות החמות ביותר בסלובקיה. היא גם העיר המאוכלסת ביותר במדינה, עם 450,000 תושבים בקירוב.
החלק המעניין ביותר בברטיסלבה הוא העיר העתיקה. היא עמוסה במוזיאונים, שהמעניין ביותר בהם הוא המוזיאון העירוני, בו תוכלו לבקר בחדרי עינויים מתקופות חשוכות בהיסטוריה. על הדנובה נמצאת מבצר עתיק ביותר, ששימשה עמדת גבול של האימפריה הרומית בין המאה הראשונה לחמישית. כדאי מאוד לטפס למעלה כדי לחזות בנוף מרהיב על העיר ולבקר במוזיאון למוזיקה עממית שבתוך המבצר.
בין מוקדי העניין בעיר נמצאת גם קתדרלה גותית מהמאה ה-11 ששופצה במחצית השניה של המאה ה-19, שרידיו של ארמון המלוכה ההונגרי הנמצא על גבעה המשקיפה על העיר, כנסייה פרנסיסקנית מהמאה ה-13 ובית העירייה היושב במבנה מפואר מהמאה ה-13. כיכר חבייזדוסלבובו (Hviezdoslavovo námestie) מהווה נקודת ציון נוחה בעיר, אם כי לא הכי נוח לבטא את שמה.
העיר העתיקה מספקת מגוון אפשרויות קולינריות. לצד הכופתאות הסלובקיות המפורסמות תוכלו למצוא כאן גם פיצריות איטלקיות, מסעדות צרפתיות ואוכל ערבי.
אחת מהערים העתיקות ביותר בסלובקיה היא Trnava, עיר מהמאה ה-13 שהיוותה מרכז דתי חשוב של הונגריה בתקופת הפלישות העות'מניות. המבנים העתיקים בעיר זיכו אותה בכינוי "רומא הסלובקית" וחובבי ארכיטקטורה ימצאו בה עניין רב. המרכז ההיסטורי של העיר מוקף בחומות גותיות מימה"ב, ויש כאן גם טירה מסוף המאה ה-16, כנסיות רבות וארמונו של הארכיבישוף.
כדאי לבקר גם בפארק הלאומי מאלה פאטרה שנמצא בצפון מערב סלובקיה. בלב הפארק נמצא עמק מקסים בעל מדרונות מיוערים. הפארק הזה אידיאלי לכל סוגי המטיילים שכן ניתן למצוא בו מסלולים לפי דרגות קושי שונות, משבילי תיירים קלים עד לטרקים ברכסים. בחורף זהו אתר סקי לכל דבר.
למרות הנוף הסלובקי עוצר הנשימה, עיקר העניין במדינה הוא ברטיסלבה עצמה. כדאי לנצל את קרבתה הרבה סלובקיה לאוסטריה ולהונגריה לשם טיול משולב במזרח אירופה.
ברטיסלבה מרוחקת רק 64 ק"מ מווינה ו-215 ק"מ מבודפשט. אם אתם עוברים דרך סלובקיה ברכב כדאי לבקר את אזור ספיס, העשיר בעיירות היסטוריות וכפרים קטנים. כאן תוכלו למצוא את מבצר ספיס (Spissky hrad; ציפזר בורג - Zipser Burg), המבצר הגדול ביותר במדינה. הוא הוקם ב-1209 וכבר באותה מאה נהרס ע"י הטאטארים. במאה ה-15 הוא נבנה מחדש רק כדי להישרף בסוף המאה ה-18. למרות זאת השרידים והאתר מרהיבים. אל תפספסו גם את העיר Bardejov, עיר גותית מימי הביניים. בניין העירייה יפה במיוחד ומשלב סגנון גותי עם סגנון הרנסאנס.
החודשים הטובים ביותר לביקור בסלובקיה הם מאי, יוני וספטמבר. אתרי התיירות בעיר הבירה ובהרים פתוחים לאורך כל השנה אך במקומות אחרים הם סגורים מאוקטובר-נובמבר עד מרץ-אפריל, בהתאם למקום ולמזג האוויר.
מטוסיה של חברת אייר סלובקיה טסים בין ברטיסלבה לתל אביב. בשל קרבתה לאוסטריה, הונגריה וצ'כיה, רבים הם המטיילים המגיעים אליה בדרך היבשה. מספר אוטובוסים יומיים ורכבות מקשרים בין וינה לבין ברטיסלבה, ורכבות רבות נוסעות מדי יום לבודפשט.
ויזה: אזרחי רוב מדינות המערב (ובהן ישראל) אינם זקוקים לוויזה כדי לבקר בסלובקיה ולשהות בה עד שלושה חודשים.
חיסונים: אין צורך בחיסונים מיוחדים.
שעון: מאחר את ישראל בשעה
חשמל: 230 וולט, 50 הרץ