בליז
שם: בליז
מיקום: מרכז אמריקה
בירה: בלמוטן
שטח: 8,867 קמ"ר
אוכלוסיה: 266,440 נפש
מטבע: דולר בליזי (BZ$)
דת: קתולים (50%), פרוטסטנטים (27%)
שפות: השפה הרשמית היא אנגלית
מזג אוויר: מזג האוויר בבליז חם ולח לאורך כל השנה, מה שמסביר למה העניינים מתנהלים כאן בעצלתיים.
קידומת בינלאומית: 501
בליז היתה חלק מאיפרית המיה הגדולה, שהשתרעה על פני גוואטמלה, דרום מקסיקו וחלקים מהונדורס ומאל סלוואדור.
תחילתה של תרבות המיה לפני כ- 4,000 שנה, אך תקופת השיא שלה מתוארכת למאה השישית עד השמינית. עד המאה ה-14 כבר החלה האימפריה הזו לרדת מגדולתה בצורה משמעותית. כאשר הגיעו הכובשים הספרדים ליבשת במאה ה-16, הם גילו ערי מיה רבות נטושות.
הספרדים החשיבו את בליז כמקום מנותק ונידח, המתאים רק לחיתוך המטוקסילון- עץ שהשתמשו בו בתעשיית הצבעים. למרות שבליז היתה שייכת להם טכנית הם לא שלטו בה. העדר ממשלה אפקטיבית משכה לכאן
לאחר שהוריקן פגע בבליז ב-1961 החליטה הממשלה שבליז סיטי, עיר חוף הנמצאת מתחת לפני הים, מסוכנת מדי לשמש כבירה. כעבור כמה שנים נהפכה בלמופאן לבירה ומוסדות השלטון הועברו אליה. בליז היתה ידועה עד 1973 כ"הונדורס הבריטית". מדינת הונדורס נמצאת 75 ק"מ ממנה מזרחה, מעבר למפרץ הונדורס. בליז הפכה לאומה עצמאית רק ב-1981.
גיאוגרפיה: בליז היא מדינה קטנה מאוד, המשתרעת על פי 22,966 ק"מ בלבד בחוף המזרחי של מרכז אמריקה. היא גובלת במקסיקו בצפון-מערב ובגוואטמלה מערב ומדרום. היא יושבת ממש על הים הקאריבי ויש לה יותר במשותף עם איי הקאריביים השכנים מאשר עם מדינות מרכז אמריקה.
לפני שנגיע למה כן כדאי לראות נזהיר אתכם מפני בליז-סיטי. היא אמנם היתה בעבר הבירה, וההתיישבות היחידה במדינה כולה, אך ממש אין לכם מה לחפש כאן.
מדובר בעיר רעועה הנתונה לחסדיהן של סערות טרופיות שפגעו זה מכבר במבני העץ הישנים. מעטים מאוד הם האנשים במגיעים לכאן למטרות תיירותיות אך בליז סיטי היא עדיין מרכז התחבורה והמסחר של המדינה.
הקייס: בלב הארץ יש פארקים פראיים עצומים (באחד מהם יגוארים מסתובבים חופשי,( ויש גם חוף קאריבי שלאורכו שונית האלמוגים הארוכה ביותר בחצי הכדור המערבי. אורכו של הריף הזה הוא 290 ק"מ.
ריף קטן יותר, אך יש הטוענים שיפה יותר, הוא ריף Caulker, המספק חווית צלילה מדהימה אל מגוון האלמוגים והדגים הטרופיים החיים פה.
כדאי להגיע לצ'אא קריק, אתר מרפא יפהפה בתוך יער גשם הממוקם בשמורת הטבע ההררית מאונטן פיין רידג' פורסט רזרב (יער האורנים שעל רכס ההר.( יש שם צמחייה טרופית, סחלבים שחורים, שהם הפרח הלאומי של בליז, ופרפרים כחולים זוהרים. אפשר גם לשוט בסירת משוטים או בקיאק עם הזרם המתון של נהר המאקאל הסמוך ולראות כלבי נהרות ועופות מים. עתיקות המאיה, כמו חונאנטוניץ ואל קסטילו, נמצאות לא הרחק משם.
בדרך לאתר שווה נוסף, חצי האי הצר פלאסנסיה, שמצדו האחד ים ומצדו השני לגונה, אפשר לעצור בטרטל אין, מלון ששייך לפרנסיס פורד קופולה. אפשר לסייר שם בקיאק במים השקטים, ולצלול או לצפות בשקיעה עם קוקטייל ביד.
בליז יושבת כאמור על שטח שהיה חלק מאימפריית המיה האדירה. ניתן למצוא בה מספר שרידים מרשימים מהתקופה הזו. יער פטן נמצא גם בבליז וגם בקולומביה. בחלק הנמצא בבליז נמצאת קראקול (caracol – חילזון בספרדית). העיר הזו היתה מרכז של כמה ממלכות מיה גדולות ועד היום יש בה מספר גדול של מבנים.
שונאנטוניץ' (Xunantunich) הוא השריד הגדול ביותר מהמיה. פירושו המילולי של השם הוא בתולת האבן. בליז מתגאה מאוד באתר הארכאולוגי הזה. המבנה הגדול ביותר בו-אל קסטילו- מתנשא לגובה מרשים של 40 מטר.
עדיף לבקר בבליז בעונה החמה: נובמבר – מאי, אך זו גם העונה היקרה והמתויירת ביותר. זול יותר לטייל ביולי – נובמבר.
כמובן שאין טיסות ישירות מישראל לחור הנידח הזה. טיסות בינלאומיות לבליז בדרך כלל עוברות דרך דאלאס, יוסטון, לוס אנג'לס או מיאמי. ישנן גם טיסות בין בליז לגוואטמלה ולמדינות אחרות במרכז אמריקה.
ויזה: אין צורך בויזה על מנת להיכנס לבליז. מספיק להביא דרכון בתוקף וכרטיס טיסה חזרה.
שעון: - 6 ביחס לגריניץ'
חשמל: 110/220 וולט, 60 הרץ