אירלנד
מיקום: איים הבריטיים
בירה: דבלין
ערים גדולות: דאבלין, קורק, ווטפורד
שטח: 70,280 קמ"ר
אוכלוסייה: 4,062,235
מטבע: אירו
דת: קאתולים
שפות רשמיות: אנגלית ואירית (גיילית)
מזג אוויר: חורפים וקייצים קרירים, תמיד לח ולרוב מעונן
קידומת בינלאומית: 353
שם: צפון אירלנד
מיקום: איים הבריטיים
בירה: בלפסט
ערים גדולות: בלפסט ודרי
שטח: 13,843 קמ"ר
אוכלוסייה: 1,685,267
מטבע: לירה שטרלינג
דת: 45% פרוטסטנטנים וכ-40% קאתולים
שפות רשמיות: אנגלית ואירית
מזג אוויר: חורפים וקייצים קרירים, תמיד לח ולרוב מעונן
קידומת בינלאומית: 44
ההיסטוריה של אירלנד מתחילה בסביבות 7500 לפני הספירה, אז הגיעו בני האדם הראשונים לאי. במאה החמישית לספירה הגיע לאירלנד פטריק הקדוש, ועמו הנצרות. במשך כמעט כל המאה התשיעית ניסו הוויקינגים לפלוש למדינה, אך נהדפו.
ב-1169 החלה המעורבות הבריטית באי, שנמשכת גם היום. במאות ה-16 וה-17 השלימה אנגליה את כיבוש אירלנד ויישבה את
ב-1922, לאחר מלחמת העצמאות, קיבלו 26 המחוזות בדרום ובמערב עצמאות והפכו ל"רפובליקה של אירלנד". שאר האי – "צפון אירלנד", נשאר בשליטת אנגליה, והפך למוקד של טרור ומלחמת דתות.
התרבות האירית היא עתיקה מאוד, והיא כוללת מוסיקה ייחודית, ריקודים, מיתולוגיה שפה ואוכל. התרבות האירית המקורית היא קלטית, שהשאירה אחריה מיתולוגיה עניפה, שכוללת דרואידים, לפריקונים, בנשים והמון אמונות תפלות.
לאירים תרומה גדולה לספרות ולתיאטרון המערבי. בין הסופרים והמחזאים הנודעים ביותר – ג'יימס ג'ויס (יוליסיס) ג'ורג' ברנרד שאו (פיגמליון) המשורר וויליאם באטלר ייטס, סמואל בקט (מחכים לגודו) אוסקר ויילד (תמונתו של דוריאן גריי) בראם סטוקר (דרקולה) וג'ונתן סוויפט (מסעותיו של גוליבר).
גם הריקודים האיריים זכו לפרסום רב בשנים האחרונות, במיוחד בזכות הההצלחה הגדולה של "לורד אוף דה דאנס" ו"ריברדאנס". מקורו של הסגנון בעת העתיקה, והוא משלב ריקודי מלחמה, ריקודי קבוצות , פולקלור קלטי והיסטוריה אירית.
המוסיקה האירית המסורתית משלבת כלי נגינה ייחודיים, היסטוריה, שירי שתייה והרבה מאוד מצב רוח טוב. להקות מפורסמות שמנגנות מוסיקה מסורתית הן הדאבלינרז והצ'יפטנס. האירים גם תרמו שמות רבים לעולם הרוק והפופ, בהם ואן מוריסן, הפוגז, שינייד אוקונור, אניה, הקרנבריז, הקורז, וכמובן, יו-2.
האוכל האירי המסורתי מבוסס ברובו על בשר, במיוחד בקר, טלה וחזיר, ומעדנים כמו בייקון עם כרוב. האירים ידועים בעיקר בתרומתם לעולם האלכוהול, ובעיקר בבירה גינס וסוגי ויסקי רבים.
במשך כל השנה ישנם פסטיבלים ואירועים רבים ברחבי המדינה. בין הבולטים שבהם: פסטיבל הסרטים הבינלאומי של דבלין (פברואר). החג הלאומי - יום פטריק הקדוש (17 במרס) פסטיבל הריקודים הבינלאומי בדבלין (אפריל-מאי) בלומסדיי, יום חגם של מעריצי ג'ויס (16 ביוני) פסטיבל ג'אז ובלוז בבלפסט (יוני) פסטיבל הרוק בת'ורלס (יולי) תחרות הסוסים של דבלין (אוגוסט) יריד פאק בקילורגלין (אוגוסט) פסטיבל הפולקלור של בלפסט (ספטמבר) ופסטיבל התיאטרון של דבלין (אוקטובר).
דבלין, בירתה של הרפובליקה האירית, היא עיר קוסמופוליטית, מלאה בפאבים ובעלת נשמה ספרותית. היא הוקמה על ידי ויקינגים בתחילת המאה התשיעית, וכיום היא מציעה שפע של אטרקציות למבקר.
מוזיאון הסופרים הוא דרך מצוינת להכיר קצת את ההיסטוריה של העיר. כאן תוכלו לגלות פרטים מרתקים על הסופרים המופרסמים במדינה. מי שרוצה להתמקד בסופר אחד מוזמן לבקר במוזיאון ג'יימס ג'ויס, שממוקם מעט מחוץ לעיר במגדל שנועד במקור להגן על העיר מפני פלישה אפשרית של נפוליאון.
אחד האתרים הבולטים בעיר היא טירת מלהייד, שטח ענק שבו מבצר ואוסף גדול של אומנות אירית. בתוך הטירה גם נמצא "ארמון טרה", אחד מבתי הבובות הגדולים בעולם, שכולל גם אוסף בובות עתיקות, חלקן מתחילת המאה ה-18.
בעיר ישנן כמה כנסיות ומבנים היסטוריים מרשימים. אחד מסימני ההיכר של העיר הוא בניין "פור קורטס", ולא רחוק ממנו נמצא בית המכס שנבנה בשנות ה-80 של המאה ה-18. בקתדרלת כרייסט צ'רץ' משולבים חלקים מכנסיית העץ המקורית שהוקמה במאה ה-11. קתדרלת סיינט פטריק נבנתה על פי האמונה במקום שבו נהג פטריק הקדוש להטביל את חסידיו המתנצרים.
אזור טמפל-בר הוא רובע עתיק בלב העיר, שהפך עם השנים למרכז תרבותי, שבו נמצאים בתי קולנוע, תיאטראות, חנויות, מסעדות והרבה מאוד פאבים.
בלפסט, בירת צפון אירלנד, זוהרת הרבה פחות משכנתה, אולם זו עיר שבה הדת, הפוליטיקה וההיסטוריה מורגשת בכל פינה. במרכז העיר נמצאת כיכר דונגול, שבה בניין העירייה וכמה בניינים וויקטוריאנים מרשימים.
אתרים נוספים הם בית האופרה הגדול, מוזיאון אלסטר שבו מוצגות תערוכות על ההיסטוריה והתרבות של צפון אירלנד; טירת סטורמונט, שבעבר שימשה כמקום מושבו של בית הנבחרים של צפון אירלנד וכיום יושב בה השר הבריטי לענייני צפון אילנד; טירת בלפסט, טירה שהוקמה ב-1870 ולאחר מלחמת העולם השנייה הפכה לאולם חתונות מועדף על תושבי העיר.
אחת החוויות הייחודיות בעיר הוא הקראון ליקר סאלון, הפאב המפורסם ביותר בבלפסט. למעשה מדובר בפונדק מהתקופה הוויקטוריאנית, שעדיין שומר על הקישוטים הרבים, תאורת גז וכוכי הצטנפות.
מי שרוצה לשאוף קצת אוויר מוזמן לבקר בגן החיות העירוני המרשים שנוסד בשנות ה-30 של המאה הקודמת, בפארק סר תומאס וליידי דיקסון שבו מעל ל-45 אלף שיחי ורדים, או לבקר בסופי השבוע בשוק סנט ג'ורג' הצבעוני.
קורק, העיר השנייה בגודלה ברפובליקה, בנויה כולה על מים, כמו ונציה, ומרכזה נמצא באי בנהר הלי. הגשרים הרבים מקנים לעיר אווירה אירופית. מדובר בעיר מאוד נעימה, עם רחובות הרריים ומים שקטים, שהוכרזה כבירת תרבות אירופית ב-2005. כמו בכל עיר באירלנד, תמצאו כאן מבשלות בירה והרבה מאוד פאבים.
כמה מהמבנים המרשימים בעיר הם קתדרלת סנט פינבאר שנבנתה במאה השביעית; כנסיית סנט אן ברובע שנדון מהמאה ה- 18; בית העירייה; מגדל רד אבי מהמאה ה-13 ומצבת הזיכרון הלאומית. בעיר יש גם מוקדי תרבות רבים, בהם בית האופרה, גלריית קרופורד לאמנות ומרכז פירקין קריין ושני תיאטראות עתיקים.
בקורק יש כמה שווקים גדולים, ובראשם השוק האנגלי שנמצא בלב העיר ומציע לחמים, גבינות, בשרים, דגים וירקות. בנוסף יש המון פארקים בעיר, הגדול שבהם הוא פארק פיצג'רלד, שבו גם נמצא מוזיאון קורק. ישנו גם פארק בשם פארק שלום.
מחוץ לעיר נמצאת טירת בלארני, שנודעת בעיקר בשל האבן שנמצאת במרומי הטירה. על פי האגדה, מי שינשק את האבן יזכה ברהיטות הלשונית של האירים. האזור של מחוז קורק הוא גם המקום הטוב ביותר באירופה לצפות בלוויתנים.
ווטפורד היא בירת דרום-מזרח אירלנד, ויש בה מרכיבים רבים מימי הביניים, בהם חומות, מגדלים וסמטאות, לצד חנויות בגדים אופנתיות. בין המבנים ההיסטוריים הבולטים – מגדל רג'ילנדס; חומות העיר; כנסיית השילוש הקדוש; ארמון הבישופ; בית העירייה ובית המשפט. ברחוב המול (Mall), רחוב רחב מן המאה ה-18, תמצאו שפע מסעדות ובתי מלון במרחק הליכה מרוב האטרקציות.
גולוויי, המכונה עיר השבטים, היא עיר עתיקה שנוסדה במאה ה-13. העיר ידועה בזכות חיי הלילה התוססים והאווירה השוקקת, שתורמים לה לא מעט הסטודנטים הרבים שבעיר. במרכז העיר נמצאת כנסיית סנט ניקולאס, שנבנתה ב-1320 היא הכנסייה הפעילה העתיקה ביותר באירלנד.
דרי שעל נהר הפויל היא עיר עם עבר אלים מאוד. כאן נהרגו 13 אזרחים חמושים מירי של חיילים בריטיים באירוע שזכה לשם "יום ראשון הארור" והונצח בשיר הנודע של "יו-2".
במרכז העיר העתיקה המוקפת חומה שוכנת כיכר דיימונד, שבה נמצאת אנדרטה לזכר מלחמת העצמאות. במקום נוכחות צבאית מורגשת וגדרות תיל. סמוך לכיכר נמצאת שכונת בוגסייד הקתולית, שבה ניתן למצוא ציורי קיר פוליטיים רבים שצוירו בשנות ה-90 של המאה הקודמת ומציגים אירועים בולטים בסכסוך במדינה. באזור גם נמצאת אנדרטת דרי החופשית.
כמה אתרים שכדאי לבקר בהם הם מוזיאון המגדל, שבו מתועדת ההסיטוריה של העיר לצד שרידים של הצי הספרדי שהוטבע על יד הצי הבריטי ב-1588; מוזיאון הנמל מציג את ההיסטוריה של אחת מערי הנמל העיקריות בבריטניה; קתדרלת סנט קולומב הגותית שנבנתה ב-1628 היא הכנסייה הראשונה באיים הבריטיים לאחר הרפורמציה בנצרות; מוזיאון אמיליה ארהארט, שנבנה לציין את מקום נחיתתה של האישה הראשונה שחצתה את האוקיינוס האלנטי בטיסת סולו, וכפר האומנויות שבלב העיר, שמשחזר את החיים בדרי בין המאות ה-16 וה-19.
אגמי קילארני הם אחד מאתרי התיירות המפורסמים באירלנד. למעשה מדובר בשלושה אגמים – עליון, אמצעי ותחתון, שמתחברים יחדיו בנקודת "מפגש הימים". הם נמצאים בלב נוף הררי מחוספס ועוצר נשימה בפארק הלאומי של קילארני, ואפשר לטייל בפארק ברכב, ברגל או על אופניים, או לצאת לשייט באגמים.
אזור מרשים נוסף הוא הבארן. מדובר ברמה של אבן גיר שמשתרעת על פני כ-260 קמ"ר, ובו מערות, בורות וסדקים רבים, מפלים מאובנים, גם מכרסמים נדירים וגם מערות ששימשו את הדב האירי החום שנכחד. בכל מקום באזור ניתן למצוא שרידים של ציוויליזציה עתיקה – מבני קבורה מאבן, מגדלים, מבצרים וכנסיות עתיקות. סמוך לבארן נמצאים צוקי מוהר הדרמטיים שנושקים לאוקיינוס האלנטי. מדובר בצוקים אנכיים בגובה של 185 מטר, שסיבבם מתעופפות ציפורים רבות.
קונמארה הוא חבל ארץ פראי, שנחשב בעיני רבים לפנינת טבע. למטייל מחכות כאן ביצות, עמקים מבודדים, הרים ואגמים. מומלץ לצאת לטייל בפסגות ה"טוולב בנס" (Twelve Bens) מהן אפשר להשקיף על הים. באביב כל האזור פורח ובסתיו האור המשתנה צובע כל יום בגוון חדש.
קלונמאקנויס, אתר המנזרים החשוב ביותר באירלנד, הוקם במקור כקהילה נוצרית במאה השישית לספירה. מאז המקום הותקף ונחרב כמה פעמים, אך המנזרים שוב הוקמו. כיום ניתן למצוא במקום כנסיות, צלבים קלטיים, מגדלים עגולים וקברים, שרובם נבנו בין המאה התשיעית למאה ה-13.
ויזות: ישראלים אינם זקוקים לאשרה כדי לבקר באירלנד
חיסונים: אין צורך בחיסונים
שעון: אירלנד נמצאת שעתיים אחרי ישראל
חשמל: 220 וולט, 50 הרץ.
מידות: השיטה המטרית.
מומלץ לבקר בין החודשים יולי-ספטמבר, אז מזג האוויר הוא הנוח ביותר.
חברת מאלב ההונגרית מקיימת טיסה קבועה מנתב"ג לדבלין דרך בודפשט. כמו כן, ניתן להגיע לאירלנד מלונדון ומרוב הערים הגדולות באירופה. ניתן להגיע גם במעבורת מבריטניה, מוויילס, מסקוטלנד ומצרפת.
נציגויות ישראליות: שגרירות ישראל נמצאת בבית קאריסברוק, רחוב פמברוק 122 בדאבלין. טל: 1-230-9400.
קהילה יהודית: באירלנד חיים כ-1000 יהודים, מרביתם בדבלין. בבירה ישנו בית כנסת פעיל ומסעדה כשרה שפתוחה בימי ראשון.