סו אייטיז
צלליות בורדו עם כחול? בושם של פאלומה פיקאסו? ספריי לשיער? לא, אתם לא במנהרת הזמן, שנות ה-80 עושות קאמבק. הקיץ הזה כולו דיסקו
ומה הקשר של כל זה לטיפוח? התשובה פשוטה יותר ממה שחשבתם. מבט חטוף במשתתפים הצליח להסביר לי מה קורה פה בחודשים האחרונים. שנות ה-80 חוזרות, ובגדול. ואם חשבתם שרק הטייטסים, חצאיות הבלון ונעלי הקש מסמנים את האביב, אז הרשו לי לגלות לכם סוד קטן. לצד כל אלה מתייצבים בגאון התסרוקות המשולבות (חלק פלוס תלתלים), הספריי לשיער, האיפור המוגזם וכמויות בלתי סבירות של אייליינר.
"החזרה לאופנת שנות ה-80 היא מגמה כללית בכל התחומים, החל מהניחוחות, דרך האיפור, השיער ואפילו הטיפוח", מצדיקה אותי איריס אגיב, מנהלת ההדרכה של "לנקום".

"בתחום הבישום, הניחוחות בשנות ה-80 היו מאוד מעזים. כלומר, מתובלים מאוד, מתוקים מאוד או מרים מאוד, ובשונה משנות ה-90 ותחילת האלפיים, הם היו מאוד עמידים ונשארו לאורך זמן. גם היום, בשמים כמו 'אליאן' של'טרי מוגלר', 'היפנוז' של 'לנקום' או 'אופוריה' של 'קלווין קליין' נשארים ולא מתנדפים מהר".
אבל הניחוח הוא רק חלק מהעניין. "תסתכלי על אריזות הקרטון שעוטפות את הבשמים היום", אומרת אגיב. "הן מאוד מעוצבות, צבעוניות, עם הרבה זהבים וכסופים והרגשה של טו מאץ' שמאוד אפיין את השנים ההן.
הסיסמה היתה "כמה שיותר, יותר טוב". בשנות ה-90 זה השתנה ל"פחות זה יותר". גם הבקבוקים היום מאוד מעוצבים ויש להם נוכחות. הצבעים שלהם כהים, כמו סגול, כחול ושחור לגברים, עם הדפסים או חריטות, גם בתוך הבקבוקים. כשמרימים אותם מרגישים שהם כבדים יותר".
שם הקוד של השינוי הוא "עוצמה", משהו שכאמור ויתרו עליו בעשור הקודם. "תחשבי על העוצמה ששידר הבושם 'פאלומה פיקאסו' בזמנו. ריח כבד ואוריינטלי, בקבוק מעוצב באדום, שחור וזהב, והקווים של הבקבוק היו
"עוצמה", "נוכחות", "סקסי" ו"פיתוי" הם רק חלק מהביטויים שנתקלתי בהם כשהתחלתי לברר מה פשר הקאמבק הזה, של שנות ה-80. לכל מי שדיברתי איתו לא היה ספק: גם הנשים של שנות ה-80 היו מזן אחר. "תסתכלי למשל על ה'לולו' של 'קשארל' שהיה אחד הבשמים המזוהים עם רוח התקופה ההיא", אומרת סיגל קוטלר-לוי, מבעלי רשת "סבון של פעם". "הוא היה מודל לאישה חזקה עם נוכחות, שיודעת מה היא רוצה. אלה היו הנשים אז.
"שנות ה-80 היתה תקופה של שינויים דרסטיים ודרמטיים. כל שינוי היה גדול ובעל נוכחות: עלייתה של מוזיקת הרוק, נפילת משטרים טוטליטריים והתחזקות הדמוקרטיה, לבוש תיאטרלי בצבעים עזים וגם ניחוחות בשמים עם נוכחות".
"הריחות השולטים היו הווניל, שהיה המרכיב העיקרי של 'אובסשן' של 'קלווין קליין', ג'ינג'ר, תפוז, אמבר, איריס, יסמין ושושנים. שני האחרונים היו המרכיבים העיקריים בבושם 'ג' ורג'יו בוורלי הילס', שאגב , הוחרם בכמה מסעדות כי הריח שלו היה כל כך חזק עד שפגם בארומה של האוכל".

העוצמה והדרמטיות ששלטו בתחום הבישום בשנות ה-80 הצליחו לחדור גם לתחום האיפור. הן בלטו בעיקר באריזות, היוקרתיות להפליא, ובסמל שהוטבע עליהן. "איב סאן לורן" הנפיקו סדרת איפור שקופסאותיה מוזהבות ועליהן מוטבע במקום בולט סמל החברה, הוורד של "לנקום" צץ על כל ליפסטיק או פודרייה, וצמיד האיפור של "דיור" נראה על כל כוכבת הוליוודית שמכבדת את עצמה. המטרה של כולם היתה זהה: אם כבר שילמתי, שכולם יידעו את זה.
ובאשר לאיפור עצמו, הסטנדרטים היו ברורים: עיניים מתוחמות באייליינר שחור, שפתיים כהות ממוסגרות בעיפרון תוחם וצלליות דרמטיות בסגול וירוק כהים שלצדם תכלת, סגול בהיר וירוק ליים.
אם בשנות ה-90 והאלפיים המנטרה העיקרית של המאפרים היתה "לטשטש ולמזג", היום זוקפת ראש מורשת השנים ההן, וזו לצד זו מונחות על העפעף צללית בורדו וצללית כחולה, או צללית בחום לצד ירוק ליים.
"כמחווה לשנות ה-80 נראה הקיץ סמקים בצבעים עזים המונחים מתחת ללחיים, צלליות בצבעי גלידה כמו תכלכל, ורוד וירוק בהיר, וכמובן אייליינר שעושה קאמבק רציני", אומר רונן שטיינר, מדריך ראשי ומאפר הבית של חברת האיפור Make Up Forever.
"כדי להשיג את המראה האייטיזי במיטבו כדאי לבחור בשתי צלליות, האחת כהה, כמו טורקיז, חום או סגול כהה, והשנייה בהירה יותר ממשפחת צבעי הגלידה, כמו אפרסק או ירוק לימון; הצללית הכהה בחלק של העפעף הקרוב לריסים, ומעליה, באזור עצם הגבה, צללית בגוון בהיר יותר, בלי לטשטש את הקונטרסט ביניהן.
לסיום איפור העיניים מגיע, איך לא, אייליינר כהה, שחור או כחול. מציירים קו מחוץ לעין וגם בתוכה ולבסוף, מסקרה שחורה מאריכה". עצמות הלחיים יודגשו בכתום אפרסק והשפתיים בגוון מאט, ומסביבן תוחם זהה. ואל דאגה - חברות האיפור נערכו למתקפת הצבע הזו מבעוד מועד.


מוצרים נוספים שהיו פופולריים בשנות ה-80 ועושים קאמבק הם אלה שזכו לכינוי "שניים באחד": הרוז' - מוצר קרמי שהעניק גוון גם ללחיים וגם לשפתיים, וה"אינדיאן סאן" של "סופטאץ'", שהיה מוצר חובה בכל שידת איפור ותפקד גם כמייק אפ, גם כצללית וגם כסומק, והכול בצנצנת אבן אחת.
"הרצון להשתמש במוצרים רב תכליתיים קיים לא רק בתחום האיפור, אלא גם בתחום הטיפוח", אומר יוסי סגל, כימאי ראשי ומנכ"ל משותף בחברת "סופטאץ'". "בשנות ה-80 הרבו להשתמש בקרמים רב תכליתיים הטובים לכמה אזורים בגוף, כמו הידיים, כפות הרגליים, המרפקים והפנים. היום יש רצון מצד הצרכניות לחזור למקום הזה, כנראה בגלל ההתעייפות ממסרים ומהבטחות שלא קוימו".
אילו הבטחות למשל?
"אנשים מנסים מוצרים המבטיחים להם להיראות צעירים תוך זמן קצר, ולפעמים זה פשוט לא קורה. המוצרים היום מתוחכמים מאוד, אולי מתוחכמים מדי, יש עודף ורוויה שמובילים את הצרכנים למסקנה אחת - אם הכול דומה אז בואו נחסוך זמן, ולפעמים גם כסף, ונתמרח במוצר אחד שהוא כמו כמה ביחד. אם הזמן היחיד שיש לנשים להתאפר זה במכונית, אז ברור שגם הטיפוח צריך להיות זריז ומוצרים כאלה הם המענה".
ובנוגע לצבע העור?
"אז הצבע הנכון היה שזוף. נשים צלו עצמן על החוף בלי חשבון. היום גוון עור שזוף עדיין נחשב למשאת נפש, אבל אפשר להשיג אותו באמצעות משזפים עצמיים".

והנה הגענו לתסרוקת. מישל מרסייה, מעצב שיער ובעל רשת מספרות (שתחילת דרכו המקצועית היתה אי שם בשנות ה-80), ממפה את השנים הלא פשוטות ההן: "תנועת הפאנק הובילה טרנדים קיצוניים, שקיבלו עידון וריכוך כשהגיעו לעולם הפופ והדיסקו. אין זמר או שחקן שלא ינק את הלוק ואת המראה הכולל שלו מעולם הפאנקיסטים. אצל הגברים, אחרי שנים שבהן היו באופנה פאות לחיים ארוכות, הן התקצרו והשיער בעורף נהיה ארוך".
ומה בגזרת הנשים?
"התספורות והתסרוקות היו מאוד מלוקקות. היה צריך לעשות פן באופן מסודר בשבילן, כזה שישאיר את השיער בתנועה חצי גלית, בדיוק כמו אצל עופרה חזה. משפיע נוסף על מראה השיער הנשי היה הסרט 'פלאשדנס', שלאחריו נשים רבות ביקשו תסרוקת שהיא חצי גלית וחצי מתולתלת".
"היום יש חזרה לקווים מסודרים וגיאומטריים, אבל עם סממנים עדכניים. אם פעם נשים היו תלויות אז בפן ושמרו על השיער שלא יזוז, או ביקשו תספורות קארה גזורות בקו חתוך כלפי הפנים, היום יש יותר תחכום. החיתוך שאני עושה היום הוא פנימי, שנותן לשיער לזרום ולהיראות אפילו קצת לא מסודר ומרושל".
"תסרוקות 'פלאשדנס' לא נחשבות כרגע לטרנד, אבל המתולתלות יכולות בשקט ללכת עם תלתלים לא נורא מנופחים".
וצבעי השיער?
"דווקא בנושא הזה אין שום חפיפה בין שנות ה-80 להיום. בשנות ה-80 הטרנד המוביל היה פסים מאוד בולטים של בלונד על רקע שיער די כהה. היום אנו עובדים על השתלבות הגוונים עם צבע השיער הטבעי".
אחד המוצרים הכי לוהטים באותם ימים, שתחזק את התספורות המפוארות ההן, היה הספריי לשיער, שהיה להיט עד אמצע שנות ה-60. ילדי הפרחים התעלמו ממנו במופגן, אך בשנות ה-80 הוא שוב הפך למוצר חובה בכל טואלט עד שנדחק הצידה בשנות ה-90 על ידי הקרמים והמסכות.
"הספריי חוזר בזכות שני טרנדים חזקים שמככבים היום", טוען מעצב השיער אבי מלכה ל"לוריאל פרופסיונל". "טרנד התסרוקות, שמובילות אותו הכוכבות ההוליוודיות, וטרנד הריקודים, שסוחף את העולם כולו.
הספריי של ימינו מצטיין במרקם קליל שמתפזר על השיער באופן אחיד ושומר על מראה שיער טבעי ונעים למגע. הוא מתאים לתסרוקות דרמטיות ולתחזוק הפן בשיער, והוא חיוני בקיץ כיוון שהוא דוחה לחות".