בולגריה
מיקום: אירופה
בירה: סופיה
ערים גדולות: פלובדיב (Plovdiv), ורנה, דובריץ'
שטח: 110,912 קמ"ר
אוכלוסיה: תשעה מיליון נפש
מטבע: לבה בולגרי
דת: 80% בולגרים אורתודוקסים, 13% מוסלמים
שפות: בולגרית. טורקית ורומנית מדוברות בפי קבוצות מיעוט
מזג אוויר: מזג האוויר בבולגריה הוא קונטיננטלי ממוזג עם ארבע עונות ברורות. במחוזות הדרומיות מורגשת ההשפעה הים תיכונית. בינואר הטמפרטורה הממוצעת היא אפס מעלות ובקיץ היא אינה עולה לרוב על 30 מעלות.
קידומת בינלאומית: 359
צפון הבלקן, השטח בו יושבת בולגריה, היה צומת מעבר חשוב מאז העת העתיקה. בסוף המאה השביעית התיישבו כאן הבולגרים והתמזגו באוכלוסייה הסלאבית המקומית ובשרידי האוכלוסייה התראקית. ב-681 הם הקימו את בולגריה - המדינה הסלאבית הראשונה בהיסטוריה.
לאימפריה הבולגרית היה כוח רב במאות התשיעית והעשירית, כאשר נאבקה עם ביזנטיון על השליטה בבלקן, אך ידה של ביזנטיון היתה על העליונה ובשנת 969 ירדה האימפריה הבולגרית מכוחה.
ב-1185 היא הוקמה מחדש אך נכבשה במאה ה-14 בידי העותומנים. כוחות פולנים והונגרים ניסו לשחררה בקרב ורנה ב-1444, אך נכשלו. רק ב-1878 הצליחה בולגריה להשתחרר מעול העותומנים, בהסכם סן-סטפאנו.
בתחילת המאה ה-20 איבדה בולגריה את מקדוניה, ונאלצה להתמודד בשנים שבין שתי
עם פרוץ מלחמת העולם השניה חברה בולגריה לרומניה, אך הצאר בוריס השלישי שפחד ממהומות פנימיות סירב להכריז מלחמה על רוסיה. הוא גם סירב למסור את יהודי בולגריה לנאצים.
לאחר המלחמה נמנתה בולגריה עם מדינות הגוש הקומוניסטי. נפילתו ב-1989 הותירה אותה במצב כלכלי קשה. גם המעבר לדמוקרטיה לא היה קל, והמדינה ידעה מאז משברים אקונומיים, עוני ואינפלציה חמורה.
ב-2004 צורפה בולגריה לנאט"ו, והיא נמנית עם המדינות המיועדות להצטרף לאיחוד האירופי ב-2007.
בולגריה שוכנת בצומת הדרכים של אירופה ואסיה, בלב הרי הבלקן. היא גובלת ברומניה בצפון, ברפובליקת מקדוניה וברפובליקה הפדרלית של יוגוסלביה במערב, בים השחור ממזרח ובדרום עם יוון ועם חלקה האירופי של טורקיה.
בכל מסע ראוי לשמו שתערכו בבולגריה מובטח לכם שתראו מגוון מרהיב של נופים. מגדות הדנובה, משתפל מישור סחוף רוחות כלפי מעלה אל פסגות הסטארה פלאנינה. רכס זה, המתנשא ממזרח למערב, חוצה את חציה הצפוני של המדינה, מהים השחור עד סרביה. דרום בולגריה הוא אזור הררי אף יותר.

לאחר חמש מאות של שלטון עותומני התרבות הבולגרית הופיעה שוב במאה ה-19 כאשר שטף גל הלאומיות את אירופה כולה. סופרים ואומנים בולגרים נאלצו לעבוד קשה על מנת לעורר את התרבות הבולגרית מהתרדמת בה שקעה. בבולגריה מצוי גם שפע של אוצרות טורקיים ושרידי ערים יווניות ורומיות עתיקות.
בכפריה של בולגריה תוכלו עדיין לראות אנשים רוכבים על חמורים לעבודה, ואוכלים תפוחי אדמה שגידלו בעצמם וגבינה שחיבצו בעצמם מחלב הפרות.
המטבח הבולגרי הוא מטבח עשיר, המושפע מהמטבח התורכי. בין המאכלים הבולגרים הנודעים הם הכיפתתא דה פרסה (קציצות כרישה), מוסקה (מאפה שכבות עם בשר טחון, עגבניות וחצילים), סוטלאש (קינוח מתוק המבוסס על אורז), בואיקוס (לחמניות גבינה מלוחות). הם מוגשים בדרך כלל ליד גרוזדובה - משקה ענבים שהוא סוג של ברנדי לא מיושן.
הבולגרים משתמשים בכתב הקירילי, כתב שיצרו במאה התשיעית האחים קיריל ומתודיוס מבולגריה, שהפכו בכך לפטרוניהם של העמים הסלאבים.

בבולגריה חוגגים את יום השחרור (24 במרס), את יום האלפאבית הקירילי (24 במאי) וכמובן את ראש השנה הנוצרית ואת חג המולד (25 בדצמבר). חג המולד נחגג בבולגריה גם ב-26 בדצמבר. זאת כיוון שבתקופה הקומוניסטית נאסר על הבולגרים לעסוק באמונתם והם נאלצו להמציא חג חילוני וקרוב בצורה חשודה לחג המולד - ביום שאחריו.
שורשיהם של הפסטיבלים הבולגריים בתקופות בו מטרותיהם היו פיוס הטבע.
ב-14 בפברואר נחגג בבולגריה הטריפון זארזאן (Trifon Zarezan), פסטיבל עתיק של יצרני היינות.
פסטיבל הוורדים נחגג בעמק הוורדים שליד העיר קאזאנלאק Kazanluk)), מדי שנה בסוף השבוע הראשון של חודש יוני, ומושך עשרות אומנים, שחקנים, אנשי קרקס ואנשי רוח.
ב-1270, במסעי הצלב, הביא הרוזן דה גרויה וורד מדמשק לעמק קאזאנלאק. תנאי הגידול בעמק התגלו כאידיאלים, ומאז מגדלים פה זנים רבים של וורדים. הוורדים של בולגריה מפיקים 70% מכמות שמן הפרחים בעולם כולו. הוא משמש בעיקר לתעשיית הבשמים.
קרניבל Kukeri נערך במחוזות דופניצה (Dupnitsa) ופרניק (Pernik) והוא פסטיבל מרהיב של תחפושות ומסיכות המסמלות את בואו של האביב. המשתתפים רוקדים ריקודים עתיקים על מנת לגרש את הרוחות הרעות ולבקש מהרוחות הטובות יבול שופע.
סופיה: עיר הבירה סופיה נוסדה לפני למעלה מ-7,000 שנה. היא מסמלת, בדומה לבולגריה כולה, את הקשר בין עבר להווה.
מרכז העיר הוא אוסף אקלקטי של סגנונות בנייה. חלק גדול ממנו נבנה מחדש לאחר שהופצץ במלחמת העולם השנייה. "פרוייקט בולגריה היפה" של האיחוד האירופי דואג למצבם של המבנים ההיסטורים בעיר ולהחייאת השכונות הישנות.
כנסיית אלכסנדר נבסקי (Alexander Nevski) נבנתה לזכר 200 אלף הקורבנות הרוסים של מלחמות השחרור מהעותומנים. היא בנויה בסגנון ניאו-ביזאנטי ונחשבת לאחד המבנים הארכיטקטונים המרשימים ביותר בבלקן. בנייתה, על ידי אומנים משש מדינות שונות, נמשכה 30 שנים והושלמה ב-1912. לכנסייה כיפת זהב והיא מלאה באיקונות, ציורי קיר, נברשות ענקיות ופרסקאות. לעיצוב הפנימי שלה השתמשו בשיש איטלקי ואילו המוזיאיקות עשויות מבהט מצרי, שוהם ברזילאי וזהב.
הרוטונדה של ג'ורג' הקדוש שנבנתה במאה הרביעית לספירה היא המבנה העתיק ביותר בסופיה כיום. המבנה העגול, בעל הכיפה בגובה 3 מטרים,שימש בעבר ככנסיה. הוא מקושט ב-22 פרסקאות מימי הביניים. בחצר הכנסיה, המשמשת כים מוזיאון, ישנם שרידים ביזנטים ושרידיו של רחוב רומי המתאורך למאה השניה.
כנסיית סיינט סופיה, בזיליקה שנבנתה בין המאה הרביעית לשישית, המעוטרת מוזאיקות, היא שנתנה לעיר את שמה במאה ה-14.
כנסיית סבטה נדליה היא כנסיה אורתודוקסית פעילה הנמצאת במרכז העיר ממש ליד מלון שרתון סופיה. באפריל 1924 התפוצצה פצצה שהשתילו אקטיביסטים שמאלנים בגג הבניין והרגה 124 איש שהשתתפו בכנס מנהיגים וחברי קבינט שנערך בכנסיה.
Dragalevtsi ו- Boyana הם פרברים של סופיה הנמצאים ביער למרגלות הר וויטושה.
אם לא נמאס לכם מכנסיות וממנזרים תוכלו למצוא אותם, על הפרסקאות היפות שלהם, כאן. מפסגת הר ויטושה תוכלו להשקיף על כל האזור. בין תחילת דצמבר לסוף האביב פועל פה אתר סקי.
במרחק נסיעה מסופיה נמצא גם אתר הסקי בורובץ'. הוא שודרג והורחב בשנים האחרונות וכולל כיום כ-60 ק"מ של מסלולים.
פלובדיב היא עיר עתיקה ביותר עם היסטוריה בת אלפיים שנה. העיר שוכנת על 6 גבעות (טפייטה). בעיר שרידים מעניינים מתקופות שונות, וברחבי העיר העתיקה ניתן לראות סגנונות יפהפיים של בניית בתים.
וליקו טארנובו, בירת הממלכה הבולגרית השנייה (1185-1393), עתירה בהיסטוריה. נהר היאנטרה מתפתל בערוצו דרך מרכז העיר, ובתיה הציוריים של העיר שוכנים על צלעות הצוקים. מצודת הצארים ההרוסה, המוקפת כמעט לגמרי בנהר, היתה מבצר איתן, שנבזז בידי הטורקים ב-1393. כנסיית המושיע הקדוש נבנתה מחדש בראש הגבעה, ונשקף ממנה נוף מרשים. סלע ההוצאות להורג הוא צוק סלע מאיים המצוי מצפון לארמון, וממנו נדחפו בעבר בוגדים אל מימי נהר היאנטרה.
נסבאר: בשנת 510 לפני הספירה ייסדו היוונים את נסבאר הלא היא מסמבריה העתיקה. העיר היתה בעלת חשיבות רבה לביזנטים כעמדת מסחר, ומ-40 הכנסיות שנבנו בנסבאר במאות החמישית והשישית נותרו כיום בעיקר הריסות. נסבאר חדלה להיות עמדת מסחר פעילה במאה ה-18, וכיום היא מתקיימת בעיקר על דיג ועל תיירות. העיירה שוכנת על גבי חצי אי סלעי קטן, המקושר ליבשת באמצעות לשון יבשה צרה. שרידי חומת העיר מן המאה השנייה מתנשאים מעל תחנת האוטובוס, ובתי עץ ואבן סדורים לאורך הרחובות המתפתלים, המרוצפים אבן.
ורנה (Varna): ורנה נמצאת 469 ק"מ צפונית מזרחית לסופיה. היא העיר השלישית בגודלה בבולגריה ועיר הנמל הגדולה ביותר שעל חוף הים השחור של בולגריה. יש בה נמל בינלאומי ורשת רכבות מקשרות אותה עם סופיה.
היא בנויה על יסודות המושבה היוונית אודסוס (Odessos), מן המאה ה-6 לפני ספירה.
ורנה נחשבת לפנינה הבולגרית של הים השחור. בדומה לאילת, היא אתר תיירות פעיל לאורך כל השנה, ותתפלאו לגלות שעם הדילים המוצעים היום נופש בוורנה יכול לצאת זול יותר מבארץ. בחודשים יולי-אוגוסט השמש מאפשרת להשתזף פה בין 11-10 שעות ביום.
אתר הנופש "חולות הזהב" של ורנה נמצא ליד הטראסות המיוערות שלמרגלות ההרים הבלקניים.
הוא משתרע לאורך של ארבעה ק"מ, על שפת ים רגוע נטול זרמים מסוכנים.
המחירים פה כאמור זולים מאוד, ותוכלו להנעים את זמנכם בפעילויות ספורט מים מגוונות, במיני-גולף, טניס, כדור עף, ובשפע המסעדות והברים.
העיר עצמה היא בליל סגנונות בנייה של העת העתיקה, ימי הביניים, תקופת הרנסנס והתקופה המודרנית, כשההשפעה היוונית ניכרת מאוד. בעיר מוזיאונים, גלריות אמנות, כנסיות עתיקות וגנים ציבוריים מרהיבים ביופיים הנושקים לים.
צפונית לוורנה נמצא ארמון Euxinograd שנבנה כבית קיט למשפחת המלוכה ב-1882.
הארמון וגניו השמורים מזכירים שאטו צרפתי. הוא בנוי בתוך פארק מיוער ומגיע ממש עד החוף.

האביב, מאפריל עד אמצע יוני, הוא זמן טוב לבקר כאן, שכן מזג האוויר נעים, ובתקופה זו מתקיימים אירועי תרבות רבים. בקיץ (אמצע יוני עד ספטמבר) מזג האוויר נעים מאוד אולם חופי הים השחור עלולים להיות צפופים להחריד, ובעונה זו גם יהיה קשה למצוא מקום מגורים או אתר קמפינג שלא יהיה מלא.
לבולגריה תוכלו להגיע עם חברת בולגריה אייר, המפעילה טיסות לרוב בירות אירופה כמו גם לתל אביב, או עם חברת מאלב ההונגרית. אוטובוסים ורכבות הן הדרך הנוחה ביותר להכנס לבולגריה.
אם תכנסו לבולגריה במכונית יהיה עליכם לציין את נקודת מעבר הגבול שדרכה אתם מתעתדים לצאת, ולשלם מס דרכים בהתאם.
ויזה: אזרחי ישראל (כמו גם האיחוד האירופי וארצות הברית) אינם זקוקים לוויזה כדי להיכנס לבולגריה לשהייה של פחות מ-30 יום.
חיסונים: אין צורך בחיסונים מיוחדים
שעון: כמו בישראל
חשמל: 230 וולט, 50 הרץ
שגרירות ישראל בבולגריה נמצאת ברחוב 1 Bulgaria SQ, N D K Administration building
7th floor Sofia
Info@sofia.mfa.gov.il
טלפון: 359 -2-9515044
פקס: 359 -2-9521101